Darvea Brasil Fazenda Miaki - kawa ziarnista specialty

  • Kawa specialty
  • Pochodzenie: Brazylia– (Ameryka Południowa) - stan Minas Gerais, ekoregion Cerrado
  • Farma: Municipality Patrocínio - rodzina Miaki
  • Wysokość upraw: 1 050 - 1 250 m.n.p.m.
  • Gatunek: Arabica (Yellow Bourbon)
  • Punkty SCAA: 82,5
  • Intensywność smaku: 3/5
  • Kwasowość: 1/5
  • Pozyskiwana: Metodą półsuchą (honey)
  • Palenie: średnie
  • Nuty smakowe: orzechy włoskie, mleczna czekolada, miód

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

27,50 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Kawa brazylijska Fazenda Miaki ma jakość specialty i jest uprawiana na farmie Municipality Patrocínio położonej w Minas Gerais, w ekoregionie Cerrado. W tamtym miejscu prowadząca plantację od dwóch pokoleń rodzina Miaki uprawia kawowce siedmiu odmian botanicznych i obrabia je na wszystkie podstawowe sposoby. Wysokość upraw sięga od 1050–1250 m. n. p. m.

Odmiana botaniczna, która przypadła na tę partię kawy, to Yellow Bourbon. Została obrobiona metodą mieszaną – honey, co dodało kawie dodatkowej słodyczy oraz podbiło body.

ZiarnokawyBrasil Fazenda Miaki uzyskało wynik 82,5 pkt SCAA (very good/bardzo dobra). Plantacje rodziny Miaki prowadzone są z dbałością o środowisko naturalne, część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Co ciekawe, ci Japończycy są jednymi z największych producentów wybitnych ziaren w tym regionie. Dzięki nowoczesnym technologiom oraz dbałością o naturalny i ekologiczny cykl upraw są w stanie osiągnąć plony wysokiej jakości. Rodzina Miaki posiada również szkółki, które pozwalają przesadzać około 10% kawowców rocznie.

 

Profil Sensoryczny: orzechy nerkowca, orzechy włoskie, mleczna czekolada

Smak: lekki i herbaciany, czekoladowo-orzechowy, słodki, nuty cytrusów w tle

Palenie: średnie

Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w Chemexie

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę Brasil Fazenda Miaki?

Kawa Fazenda Miaki pozwoli Ci skosztować jednego z najlepszych przysmaków dostępnych w tym regionie. Ręcznie palenie w manufakturze podbiło dodatkowo smak, który jest zamknięty w ziarnach Brasil Fazenda Miaki. Kawa ta będzie świetnym wyborem dla osób ceniących sobie nieco słodszą nutę w tym napoju. Jest lekka i aromatyczna, a dzięki temu smakuje zupełnie wyjątkowo – wybierz ją, jeśli chcesz, aby przeniosła Cię w kolorowy świat Brazylii.

 

Kawa Darvea Brasil Fazenda Miaki

Jak parzyć przepis

Narzędzie przygotowania: Chemex

Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 500 g wody

Woda: 96°C

Mielenie: 26 klików na Comandante

Czas przygotowania: 3 min 40 s / 4 min

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Włączamy stoper i wlewamy 60 g wody jako preinfuzję oraz lekko mieszamy, aby zamoczyć wszystkie drobiny kawy.
  2. Po upływie 30 sekund wlewamy wodę kolistym ruchem od zewnątrz do środka, aż dojdziemy do 300 g.
  3. Po upływie 30 sekund wlewamy kolejną porcję wody, aby uzyskać 400 g, oraz czekamy 20 sekund.
  4. Ostatnie zalanie wlewamy pulsacyjnie (małymi porcjami w krótkich odstępach czasu) na środek Chemexa, aż uzyskamy 500 g.
  5. Na koniec mieszamy delikatnie łyżką w jedną i drugą stronę, dzięki czemu wszystkie drobiny kawy opadną na dno.
  6. Jeśli podczas spływania zauważymy pływające na powierzchni drobiny, możemy wstrząsnąć lekko Chemexem, dzięki czemu powędrują one na dno Na zdrowie!

 

 

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu