Obniżka! Ethiopia Yirgacheffe Zobacz większe

Darvea Ethiopia Yirgacheffe Outlet - kawa ziarnista

Kawa z outletu

Sensoryczny: brzoskwinia, czarna herbata z cytryną, bergamotka

Smak: bardzo lekki i herbaciany, lekko słodki, znikoma goryczka i kwasowość

Palenie: średnie

Przeznaczenie: espresso

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

19,60 zł brutto

-30%

28,00 zł brutto

  • 250 g

Więcej informacji

Kawa z outletu - data palenia 17.03.2021

Charakterystyka regionu

Podobno to w Etiopii zaczęła się kariera czarnego naparu, który dziś ma sporą grupę miłośników na całym świecie. Warunki klimatyczne Afryki sprzyjają uprawie kawowca – obecne tam żyzne wilgotne gleby, górskie stoki oraz odpowiednia temperatura sprawiają, że krzewy kawowca mogą odpowiednio się rozwijać. W tym regionie uprawiane są różne odmiany botaniczne kawy, w tym Heriloom i Gesha.

Wysoko położone plantacje (powyżej 1900 m. n. p. m) są często zacienione przez otaczające je lasy, co sprawia, że kawa rozwija się wolniej i uzyskuje bogatszy aromat. Dostępna w naszym sklepie kawa Ethiopia Yirgacheffe jest najbardziej znaną i cenioną kawą z Etiopii ze względu na wysoką jakość surowca oraz rozpoznawalny smak.

Odmiana botaniczna Heirloom cechuje się soczystością i pełnią smaku, czym wyróżnia się na tle innych odmian rosnących w Etiopii. Kawa Yirgacheffe jest znana ze względu swój herbaciany posmak przypominający czarną herbatę z cytryną.  Jest kwiatowa oraz cytrusowa. Można w niej wyczuć bergamotkę, borówki oraz limonkę.

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę Ethiopia Yirgacheffe?

Złożone, intensywne, a przede wszystkim bardzo rozpoznawalne, jeśli chodzi o smak – takie są ziarna Ethiopia Yirgacheffe. Kawa z nich parzona wypita choćby jeden raz pozostaje zapamiętana na bardzo długo. Gwarantuje orzeźwienie z czekoladowym oraz kwiatowo-owocowym aromatem. Jej ziarna wypalane są przez nas ręcznie w małej manufakturze w Tarnowie. Jeśli chcesz spróbować napoju światowej jakości i poznać smak zapadający w pamięć, wybierz kawę Ethiopia Yirgacheffe.

 

Jak parzyć – przepis

 

Sposób pierwszy

Narzędzie do parzenia: driper V60

Gramatura na 1 filiżankę wody: 30 g kawy / 500 g wody

Woda: 95°C

Mielenie: 24 kliki na Comandante

Czas przygotowania: 2 min 30 s / 2 min 40 s

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Włączamy stoper i wlewamy 60 g jako preinfuzę, starając się zamoczyć wszystkie drobinki kawy.
  2. Po upływie 30 sekund wlewamy drugą porcję wody kolistymi ruchami od zewnątrz do środka, aż uzyskamy 300 g.
  3. Po upływie 30 sekund wlewamy kolejną porcję do 400 g.
  4. Ostatnie zalanie wlewamy pulsacyjnie po 20 sekundach (małymi porcjami w krótkich odstępach czasu) na środek dripera, aż uzyskamy 500 g.
  5. Na koniec mieszamy delikatnie łyżką w jedną i drugą stronę, dzięki czemu wszystkie drobiny kawy opadną na dno.
  6. Jeśli podczas spływania zauważymy pływające drobiny na powierzchni, możemy wstrząsnąć lekko V60, dzięki czemu znajdą się one na dnie.

 

Sposób drugi

Ethiopia Yirgacheffe idealnie sprawdza się jako cold brew, którego przygotowanie jest banalnie proste.

Narzędzie do parzenia:

Gramatura na 1 litr wody: 55 g grubo zmielonej kawy

Woda: zimna lub w temperaturze pokojowej

Mielenie: 33 kliki na Comandante

Czas przygotowania: 12 godz.

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Zmieloną kawę wsypujemy do dużej butelki, słoika lub French Pressa.
  2. Wlewamy litr wody zimnej  lub w temperaturze pokojowej (najlepiej przefiltrowanej).
  3. Czekamy ok. 4 minuty, po czym mieszamy kawę przez ok. 30 sekund.
  4. Całość szczelnie przykrywamy folią aluminiową, zakręcamy albo przykrywamy, zależnie od możliwości naczynia.
  5. Wkładamy naczynie do lodówki na 10 do 11 godzin.
  6. Opcjonalne – kawę można wyjąć co ok. 2 godziny i przemieszać przez ok. 30 sekund.
  7. Po upływie około 10–11 godzin wyciągamy naczynie z lodówki.
  8. Ostatnim krokiem dzielącym nas od pysznego cold brew jest przefiltrowanie kawy przez papierowy filtr ok. 2 razy, tak żeby całość była klarowna (najlepiej sprawdzają się filtry od V60 bądź Chemexa).
  9. Po przefiltrowaniu naszej domowej roboty cold brew należy przechowywać w lodówce, napój będzie dobry przez ok. 4–5 dni. Na zdrowie!

Produkty powiązane