Jasne palenie z 17.08.23 Kawa...
Czekolada Ciemna 60% Z jabłkiem i cynamonem Naturalne składniki Wyłącznie masło kakaowe Wykonano ręcznie
Czekolada Ciemna Z truskawkami i jagodami Naturalne składniki Wyłącznie masło kakaowe Wykonano ręcznie
Czekolada Ciemna Z prażonymi ziarnami kakaowca i wiśniami Naturalne składniki Wyłącznie masło kakaowe Wykonano ręcznie
Czekolada Mleczna 90,1% Ze śliwką, miodem i cynamonem Naturalne składniki Wyłącznie masło kakaowe Wykonano ręcznie
Czekolada Mleczna Z ananasem i rozmarynem Naturalne składniki Wyłącznie masło kakaowe Wykonano ręcznie
Czekolada Mleczna Z czarną porzeczką i miodem Naturalne składniki Wyłącznie masło kakaowe Wykonano ręcznie
Czekolada Mleczna Z prażonymi migdałami i orzechami laskowymi Naturalne składniki Wyłącznie masło kakaowe Wykonano ręcznie
Czekolada mleczna Z truskawkami Naturalne składniki Wyłącznie masło kakaowe Wykonano ręcznie
Czekolada Biała Z truskawkami i japońską herbatą Matcha Naturalne składniki Wyłącznie masło kakaowe Wykonano ręcznie
Czekolada ciemna Z papryczką chili i solą morską Naturalne składniki Wyłącznie masło kakaowe Wykonano ręcznie
Czekolada mleczna Z czarnymi porzeczkami bez dodatku cukru Naturalne składniki Wyłącznie masło kakaowe Wykonano ręcznie
Czekolada ciemna Gęstość miazgi kakaowej Naturalne składniki Aksamitny smak
Przedstawiamy przepyszne czekolady z manufaktur, wyprodukowane z najwyższej jakości ziaren kakaowca. Jest to najczęściej wybierana przekąska przez miłośników słodkiego smaku.
Czekolada jest najstarszym znanym smakołykiem na świecie. Można więc śmiało stwierdzić, że to od niej wszystko się zaczęło! Szacuje się, że została poznana już tysiąc lat przed naszą erą. Współczesne dane potwierdzają, że z ziaren kakaowca korzystano podczas formowania się kultur indiańskich.
Na terenie Europy ziarna kakaowca stały się popularne za sprawą Krzysztofa Kolumba. Niestety sam podróżnik nie miał przyjemności skosztować odpowiednio przyrządzonych ziaren. Na początku czekolada występowała w formie pitnej. Napój wytwarzano z pokruszonych ziaren kakaowca i przypraw. Smakiem bliżej jej było do naszej czekolady gorzkiej niż słodkiej, którą znamy w obecnych czasach.
Na czekoladę w formie stałej trzeba było długo czekać. Dopiero w 1849 roku pierwszy raz pojawiła się na rynku w formie masy kakaowej. Nie miała żadnych dodatków. Stanowiła twardy blok, łudząco podobny konsystencją i smakiem do czekolady gorzkiej. W XIX wieku, gdy popularne dziś firmy produkujące słodycze dopiero rozkwitały, po raz pierwszy do ziaren kakaowca dodano mleko skondensowane. W ten sposób w 1975 roku powstała pierwsza w historii czekolada mleczna. Mieliśmy więc sporo czasu, aby usprawnić cały proces produkcji tych wyjątkowych słodyczy, a smak czekolad doprowadzić do perfekcji.
Pierwsza czekolada mleczna powstała kilkadziesiąt lat temu. Proces produkcji został usprawniony, dlatego teraz smak oferowanej przez nas czekolady zachwyca aromatem kakaowca, prażonych bakalii i suszonych owoców. Dziś do wyboru mamy wiele jej odmian i rodzajów.
Najpopularniejszym działaniem czekolady jest podniesienie poziomu hormonu szczęścia w mózgu. Oznacza to, że niezależnie od tego, którą wybierzesz, na pewno poprawi Twój humor. Każda czekolada, oprócz białej, bogata jest w antyoksydanty. Sprawiają one, że krew w żyłach płynie szybciej, a stres zostaje rozładowany.
Który wybór jest lepszy? Jeśli zależy Ci na prozdrowotnych właściwościach czekolady, warto sięgnąć po jej gorzką wersję. Słodycze z wysoką zawartością kakao oferują więcej zdrowych kwasów tłuszczowych oraz są bogatsze o związki bioaktywne. Z kolei jeśli uwielbiasz słodki smak, nie wahaj się sięgnąć po mleczną czekoladę!
Im bardziej ciemna czekolada, tym zdrowsza i mniej kaloryczna. Osobom będącym na diecie zaleca się zjadanie jednej kostki dziennie. Ten słodko-wytrawny słodycz niezwykle pozytywnie działa na organizm. Przede wszystkim poprawia nastrój, sprawia, że jesteśmy uśmiechnięci i zadowoleni z życia. Po drugie, hamuje apetyt oraz zmniejsza zachcianki na słodkie i słone przekąski. Zawiera szereg składników mineralnych, które nie sprawią, że przytyjesz, a wręcz przeciwnie!
Czekoladowe prezenty są tymi najlepszymi. Wyczuwalny aromat ziaren kakaowca i suszonych owoców smakuje nieziemsko, poprawia humor i sprawia, że na sercu robi się cieplej. Z naszej strony polecamy wysokiej jakości ręcznie wykonane czekolady, które cechują się nie tylko przepysznym smakiem, ale i niecodziennymi dodatkami. W Darvea znajdziesz mleczną czekoladę z dodatkiem malin, moreli, czy ananasów. Każdy miłośnik słodyczy będzie nimi zachwycony.
Dla kawoszy świetnym wyborem jest czekolada do kawy. Obdarowany będzie mógł codziennie dodawać ją do swojego ulubionego napoju. Zapewne osłodzi mu poranki i umili leniwe popołudnia. Ciekawym prezentem jest oferowana przez nas chrupiąca czekolada. W jej składzie znajdziesz prażone bakalie. Dla prawdziwych koneserów polecamy czekolady single origin. W ich produkcji wykorzystywane są najwyższej jakości ziarna kakaowca pochodzące z różnych stron świata. Produkty single origin to wytrawne czekolady, które smakiem zaskoczą niejednego miłośnika słodyczy.
1. Jakie czekolady mają Państwo w ofercie?
W ofercie posiadamy czekolady ciemne, mleczne oraz pitne. Możesz u nas nabyć czekoladę single origin bez żadnych dodatków lub tabliczki z suszonymi owocami czy prażonymi bakaliami.
2. Czy czekolady pasują do kawy i herbaty?
Oczywiście, że tak. Co więcej, zalecane jest, aby czekoladę spożywać w połączeniu z kawą. Takie zestawienie dodaje energii i poprawia humor.
3. Czy mają Państwo w ofercie czekolady single origin?
Tak, mamy. Oferowane przez nas czekolady są produkowane z wysokiej jakości ziaren kakaowca, pochodzących z różnych stron świata.
4. Czy czekolada nadaje się na prezent?
Czekolada jest świetnym pomysłem na prezent. To najpopularniejszy słodycz znany od wieków, który smakuje niemal każdemu.