Czarna herbata Jest 8 produktów.

Pokazuje 1 - 8 z 8 elementów
Pokazuje 1 - 8 z 8 elementów

Czarna herbata – największe niespodzianki czekają tam, gdzie najmniej się ich spodziewamy!

 

Czarna herbata mogłaby się wydawać tematem, w którym wszyscy, wszystko już wiedzą. Co tu dużo kombinować, gotujemy wodę, wrzucamy saszetkę, słodzimy, wkrajamy ewentualnie trochę cytryny i gotowe, prawda? Jak to z naparami bywa, nie do końca. Ekspresowe herbaty to niezaprzeczalnie wygoda i równy, łatwy do uzyskania smak, ale chcielibyśmy zachęcić Was do bardziej rytualnego podejścia do Camellia Sinensis.

 

W dalekowschodniej kulturze, z której czarna herbata pochodzi, podchodzi się do jej zaparzania oraz picia wręcz z nabożeństwem. Oczywiście, kiedy chcemy się szybko rozgrzać wracając jesiennym wieczorem do ciepłego domu, nie będziemy mieli pewnie ochoty na rozkładanie gustownej ceramiki, czy też pilnowanie temperatury i proporcji podczas parzenia.

 

Chwila z dobrą herbatą liściastą poprawi jakość naszego wypoczynku po pracy?

 

Wygospodarowanie chwili na mały rytuał picia dobrej herbaty może być dla nas skutecznym ćwiczeniem na uważność. Otwieranie pojemnika z jej liśćmi, odmierzanie odpowiedniej ilości, zwrócenie uwagi na odpowiednią temperaturę wody, wchłanianie jej zapachu przed i po zalaniu wodą, wsłuchiwanie się jak woda wiruje i szumi wpadając do filiżanki, jak zmienia kolor – te wszystkie momenty mogą stanowić małe akty codziennych fascynacji dniem.

 

Zaparzenie herbaty, w której przygotowanie trzeba włożyć nieco więcej serca niż tylko kilkukrotne zamoczenie w pośpiechu torebek z masowo sprzedawaną herbatą, to również źródło satysfakcji.

 

Warto wtedy odłożyć wszechobecny smartfon i odłączyć się od wirtualnego świata.

W końcu taka herbata, która jest wysokiej jakości, ma naturalny i piękny zapach oraz tak bogatą historię – zasługuje na chwilę uwagi. Wtedy nawet 5 minutowa przerwa z herbatą będzie miała dla nas zupełnie inne znaczenie i pozwoli na znacznie głębszy relaks. Napary chyba wiedzą, czy się na nich skupiamy. Bo z naszych obserwacji wynika, że kiedy poświęcamy im całą uwagę, to smakują znacznie lepiej ;).

 

Czarna herbata - skąpana w dymie historia

 

Czym różni się czarna herbata od zielonej? Oczywiście smakiem, ale z technicznego punktu widzenia to ta sama roślina, tylko poddana innej obróbce.

 

Pozyskiwanie czarnej herbaty rozpoczęło się w Chinach

 

Metoda, przy pomocy której pozyskiwana jest czarna herbata została opracowana stosunkowo późno, bo dopiero w wieku XVII. Jedna z dotyczących tego historii mówi, że stało się to w chińskiej prowincji Fujian, kiedy zmierzająca na wojnę armia zdecydowała się rozbić obóz na terenie fabryki zajmującej się uprawianiem i produkcją herbaty.

 

Obecność żołnierzy miała spowolnić działanie fabryki, w związku z czym suszone liście herbaty zostały na słońcu dłużej niż do tej pory, zmieniając naturalną barwę na czarną. Pracownicy fabryki następnie okadzili wyschnięte liście w dymie sosnowym, w nadziei, że pomoże to zakonserwować spisany na straty produkt. Tak powstała pierwsza herbata, którą w kręgu zachodnim określilibyśmy jako herbata czarna.

 

 

 

W Chinach do dziś taka herbata funkcjonuje jednak pod nazwą herbaty czerwonej, ponieważ tradycyjnie nazwy naparów opiera się tam raczej na kolorze faktycznego naparu, niż suszu, z którego jest przygotowywany.

 

 

Herbata liściasta – czarna a może z dodatkami?

 

Jakie jeszcze plusy ma herbata czarna? Zdecydowanie wyróżnia się spośród innych intensywnością smaku. Jeżeli lubicie herbatę z odrobiną mleka (wiemy, że to polaryzujące połączenie, ale mało co tak dobrze działa na sen jak dobra bawarka, spróbujcie!), to herbata liściasta czarna świetnie się sprawdzi, będąc obecna w smaku nawet jeżeli dodacie do niej cukru czy też miodu.

 

Herbata czarna może być wielokrotnie parzona

 

Parzenie herbaty to sztuka, o której można byłoby wiele napisać. Zasygnalizujemy tylko teraz, że bezpiecznie będzie zacząć z wodą o niskiej zawartości mineralnej (w zależności od tego, gdzie mieszkacie, kranówka może się okazać jak najbardziej w porządku do tego celu), w temperaturze około 93-95 stopni. Reszta czynników zależy od indywidualnego suszu. Dlatego właśnie każda herbata czarna liściasta w naszym sklepie ma w swoim opisie krótki poradnik, jak wyciągnąć z niej najwięcej smaku!

 

Jedną z unikalnych dla herbaty cech, jest to, że jeżeli dobrze ją przechowamy, to można ją zaparzyć nawet kilkukrotnie. I to niekoniecznie tracąc na smaku! Czasami drugie zaparzenie może się okazać bardziej zbalansowane, ułożone w smaku. W tej kwestii wiele zależy od konkretnego suszu, ale przyznacie, że miło mieć poczucie, że wykorzystało się maksymalnie wszystko, co miał do zaoferowania produkt. I to kilkukrotnie!

 

Zbawienne i zdrowotne działanie czarnej herbaty

 

Czarna herbata ma też korzystny wpływ zdrowotny na nasz organizm. Działa odkażająco, w związku z czym dobrze ją pić przy zatruciach pokarmowych, obniża poziom złego cholesterolu, zawiera przeciwutleniacze które minimalizują szansę zachorowania na raka, a także pobudza! Pobudzające działanie herbaty w niczym nie ustępuje kawie, więc jeżeli bliżej Wam smakowo do suszu niż do ziaren, a potrzebujecie porannej dawki energii, to czarna herbata świetnie sprawdzi się w tej roli.

 

W naszej ofercie znajdziecie zarówno mieszanki herbat, jak i kompozycje z owocami i przyprawami, które uczynią rytuał degustacji herbaty jeszcze przyjemniejszym. Jak widać, nie takim oczywistym tematem jest herbata czarna! Sklep na naszej stronie jest dla Was zawsze otwarty. Chcecie sami spróbować medytacji nad delikatnym herbacianym naparem? Do zaparzenia jeden krok!