Kawy specialty

Witaj w krainie, w której możesz na nowo odkryć smak kawy. To tu rozbudzisz wyobraźnię i udasz się w daleką podróż do krajów, gdzie króluje unikatowej jakości, najwyżej oceniana - kawa specialty.

Kawy specialty Jest 16 produktów.

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 16 elementów
  • Szybki podgląd
    39,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Data palenia 28.11.2022r Kawa specialty Rwanda Cup of Excellence Pochodzenie: Rwanda (Afryka) - Prowincja Północna, rejon Gakenke Farma: Muhondo Wysokość upraw: 1700 – 2200 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika (Bourbon) Punkty SCAA: 86 Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość:  3/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: jasne Nuty smakowe: ananas,...

    39,00 zł
    Dodaj do koszyka Więcej
    Oczekiwanie na dostawę
  • Szybki podgląd
    38,40 zł 48,00 zł -20% W magazynie

    Data palenia 4.04.2023 Kawa specialty Pochodzenie: Etiopia – (Afryka) Region: Yirgacheffe Farma: Foge Wysokość upraw: 2 100 m. n. p. m. Gatunek: Arabica Punkty SCA: 87,5 Rok zbioru: 2020 Nuty smakowe:  roślinne, ziołowe,  cytrynowe, słodkie Zastosowanie: Pod filtr

    38,40 zł 48,00 zł -20%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    36,00 zł 45,00 zł -20% W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie:  Rwanda (Afryka) Karongi - Sektor Mubuga Wysokość upraw:  1850-2100 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Bourbon Jakość: Specialty Obróbka: Naturalna Punkty SCA: 87,5 Rok zbioru: 2021 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Truskawka, borówka, poziomka, miód, pomarańcza, karmel, banan, morela Zastosowanie: Pod filtr lub espresso

    36,00 zł 45,00 zł -20%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    34,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Kawa specialty Pochodzenie: Salvador, Nicaragua, Peru Farma: Finca Andalucia, Fincas Mierisch, Cemcavir Cooperativa de Mujeres Wysokość upraw: 850 - 1900 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Różne odmiany Jakość: Specialty Obróbka: Myta Rok zbioru: 2021 Zastosowanie: Espresso Nuty smakowe: Owoce suszone, czekolada, orzechy włoskie, sok winogronowy,...

    34,00 zł
    Dodaj do koszyka Więcej
    Oczekiwanie na dostawę
  • Szybki podgląd
    34,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Kawa specialty Pochodzenie: Salvador, Peru, Meksyk Farma: Finca Andalucia, Cemcavir Cooperativa de Mujeres, Finca Alianza Wysokość upraw: 1400 - 1900 m.n.p.m. Gatunek: 80% Arabica, 20% Robusta Odmiana: Różne Jakość: Specialty Obróbka: Myta Rok zbioru: 2021 Zastosowanie: Espresso Nuty smakowe: czekolada deserowa, kandyzowana pomarańcza, orzech laskowy

    34,00 zł
    Dodaj do koszyka Więcej
    Oczekiwanie na dostawę
  • Szybki podgląd
    57,00 zł W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Costa Rica Farma: Hacienda Sonora Wysokość upraw:  1300 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: H1 - Centramericano Jakość: Specialty Punkty SCA: 88 Obróbka: Naturalna Rok zbioru: 2021 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Fiołek, papaja, pomarańcza, pieczony ananas, truskawka, poziomka Zastosowanie: metody alternatywne

    57,00 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    30,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Kawa specialty Pochodzenie: Rwanda (Afryka) Farma: Twongere Farmer: Therese Nyrangwabije Wysokość upraw: 1400 - 1800 m.n.p.m. Gatunek: 100% Robusta Odmiana: CC Robusta Jakość: Specialty Punkty SCA: 85 Obróbka: Myta, podwójnie ferment. Rok zbioru: 2021 Stopień palenia: Średnie Nuty smakowe: Orzech włoski, kakao, migdał, wanilia, marcepan, owocowy smak...

    30,00 zł
    Dodaj do koszyka Więcej
    Oczekiwanie na dostawę
  • Szybki podgląd
    34,00 zł W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Brazylia, Peru Farma: Fazenda Dona Nenem, Cooperative de las Mujeres  Wysokość upraw:  1050 - 1900 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Różndorodne Jakość: Specialty Obróbka: Półsucha i myta Rok zbioru: 2021 Nuty smakowe: Czekolada, orzechy, migdały, jabłka, morele Zastosowanie: Espresso, przelew

    34,00 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    49,60 zł 62,00 zł -20% W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Kenia Ziarna: Peaberry Farma: Baragwi FCS Wysokość upraw:  1600 - 1800 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: SL 28, SL 34, Batian, Ruiru11 Jakość: Specialty Punkty SCA: 87,5 Obróbka: Myta Rok zbioru: paź-gru 2021 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Agrest, czernica, czereśnia, karmel Zastosowanie: metody alternatywne

    49,60 zł 62,00 zł -20%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    31,62 zł 34,00 zł -7% W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Meksyk (Ameryka Środkowa) Region: Zongolica, Veracruz Farma: Farmerzy z regionu zongolica  Wysokość upraw: 900 - 1600  m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana:  H1, Obata, Sarchimor  Jakość: Specialty Punkty SCA: 85 Obróbka: Myta Rok zbioru: 2021 Stopień palenia: Średnie Nuty smakowe:  Jabłko, wiśnia, czarna herbata, karmel...

    31,62 zł 34,00 zł -7%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    34,00 zł W magazynie

    Pochodzenie: Brazylia Region: Municipality Presidente Olega Farma: Fazenda Dona Nenem Farmer: Eduardo Pinheiro Campos Wysokość upraw: 1054-1068 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica (Specialty) Odmiana: Yellow Bourbon Obróbka: półsucha Rok Zbioru: 2021 Punkty SCA: 83,5 Nuty smakowe: czekolada, orzech włoski, pomelo

    34,00 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    34,00 zł W magazynie

    Pochodzenie: Nicaragua Region: Matagalpa Farma: Fincas Mierisch Wysokość upraw: 850-1110 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica (Specialty) Odmiana: Java Caturra  Obróbka: myta Rok Zbioru: 2021 Punkty SCA: 84 Nuty smakowe: czekolada, orzech włoski, orzech Laskowy, czerwone jabłko Palenie: średnie Przeznaczenie: espresso

    34,00 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 12 z 16 elementów

Kawa specialty, to kawa najwyższej jakości

Rygorystyczna ocena kaw

Kawy z segmentu kaw specialty (albo kawy speciality - angielska wersja tłum.), to najwyższej jakości kawy. Żeby można było powiedzieć, że dana kawa jest "specialty", musi ona przejść  proces wymagającej oceny - na podstawie obiektywnych czynników. Są one związane zarówno z kawą zieloną jak i wypaloną. Bez względu na to, czy kawa pochodzi z Kenii, Etiopii, Rwandy czy Brazylii - kawa zielona specialty nie może mieć żadnych wad pierwotnych i co najwyżej kilka defektów wtórnych w 350 gramowej próbce.

Następnie ziarna kaw specialty po wypaleniu są oceniane. Ocena kaw dokonywana jest przez tzw. Q Graderów. Poddane temu egzaminowi muszą uzyskać w czasie cuppingu przynajmniej 80 punktów na 100 możliwych.

Wyjątkowy smak i aromat kawy

Rygorystyczna ocena jakości oraz smaku powoduje, że trudno nie zapamiętać później tych kaw, gdy zaczynamy się delektować nimi na naszym stole. Już otwierając paczkę z kawą speciality można odczuć zazwyczaj szeroki bukiet nut zapachowych. Nastrojeni niezwykłym aromatem tych kaw, nie możemy się doczekać by sprawdzić, jak one smakują.

Gdy wreszcie miną wyczekiwane minuty i zaparzymy wybrane przez nas ziarna, możemy nareszcie cieszyć zmysły wyjątkowym smakiem kawy, która ożywia naszą wyobraźnię. Dlaczego ożywia wyobraźnię? Wystarczy tylko lekko puścić wodze fantazji - przy świeżo palonych kawach ziarnistych Darvea z segmentu specialty jest o to zdecydowanie łatwiej.

#Pijelokalne

Kupując nasze kawy wspierasz akcję #pijelokalne, która ma na celu promowanie picia kaw palonych lokalnie. Jest to akcja wspierająca palarnie kawy zainicjowana przez Specialty Coffee Association w Polsce. Nasza kawa uczestniczy w tej akcji. Wspólnie dzięki niej możemy się rozwijać i propagować picie lepszych jakościowo kaw w domach oraz w kawiarniach czy restauracjach.

Dodatkowe informacje na temat kaw specialty

Szerzej na temat kryteriów oceny kaw oraz inne informacje na temat kaw specialty możesz uzyskać w artykule o nich w naszym blogu.

Ciesz się smakiem dobrej kawy już dzisiaj.