Kawy specialty

Witaj w krainie, w której możesz na nowo odkryć smak kawy. To tu rozbudzisz wyobraźnię i udasz się w daleką podróż do krajów, gdzie króluje unikatowej jakości, najwyżej oceniana - kawa specialty.

Kawy specialty Jest 8 produktów.

Pokazuje 1 - 8 z 8 elementów
  • Szybki podgląd
    20,65 zł 29,50 zł -30% W magazynie

    Kawa specialty Wybierz stopień palenia!  Pochodzenie: Panama (Ameryka Środkowa) - prowincja Chiriqui, rejon Boquete Farma: Hacienda La Esperanza Wysokość upraw: 1400 - 1600 m.n.p.m. Gatunek: Arabica (Caturra, Typica, Catuai) Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 4/5 Kwasowość: 2/5 Pozyskiwana: Metodą na mokro Palenie: średnio-mocne, matowy brąz

    20,65 zł 29,50 zł -30%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    27,30 zł 39,00 zł -30% W magazynie

    Kawa specialty Rwanda Cup of Excellence Pochodzenie: Rwanda (Afryka) - Prowincja Północna, rejon Gakenke Farma: Muhondo Wysokość upraw: 1700 – 2200 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika (Bourbon) Punkty SCAA: 86 Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość:  3/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: średnie Nuty smakowe: ananas, pomarańcza, jeżyny, porzeczki

    27,30 zł 39,00 zł -30%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    33,60 zł 48,00 zł -30% W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Etiopia – (Afryka) Region: Yirgacheffe Farma: Foge Wysokość upraw: 2 100 m. n. p. m. Gatunek: Arabica Punkty SCA: 87,5 Rok zbioru: 2020 Nuty smakowe:  roślinne, ziołowe,  cytrynowe, słodkie Zastosowanie: Pod filtr

    33,60 zł 48,00 zł -30%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    33,60 zł 48,00 zł -30% W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Honduras (Ameryka Środkowa) Region: Marcala Farma: Caballero Wysokość upraw: 1 600 m. n. p. m. Gatunek: Arabica Punkty SCA: 85,75 Rok zbioru: 2020 Nuty smakowe:  Migdał, czekolada, wiśnia, cola, kwiatowe, trawa cytrynowa, brzoskwinia, malina, truskawka, słodkie Zastosowanie: Pod filtr

    33,60 zł 48,00 zł -30%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    27,30 zł 39,00 zł -30% W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Brazylia (Ameryka Południowa) Region: Minas Gerais (Góry Mantiqueira) Farma: Sítio Bela Vista Wysokość upraw:  1190-1260 m.n.p.m. Gatunek: Arabica Punkty SCA: 85,00 Rok zbioru: 2020 Nuty smakowe:  karmel, czekolada, orzechy, kwiatowe, słodkie Zastosowanie: Pod espresso

    27,30 zł 39,00 zł -30%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    39,90 zł 57,00 zł -30% W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Salwador (Ameryka Środkowa) Region: Santa Ana, Apaneca Ilamatepeque Farma: Las Cruces Wysokość upraw:  1400-1750 m.n.p.m. Gatunek: Arabica Punkty SCA: 87,00 Rok zbioru: 2020 Nuty smakowe: morela, funkowe, ziołowe, mango, papaya, ananas, pestkowiec Zastosowanie: Pod filtr

    39,90 zł 57,00 zł -30%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    33,60 zł 47,99 zł -30% W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie:  Uganda (Afryka) Region: Bwindi - Region Kanungu Farma: Kingha Estate Wysokość upraw:  1350 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Punkty SCA: 87,00 Rok zbioru: 2020 Nuty smakowe: jagody, owoce, pestkowiec, brzoskwinia, słodkie Zastosowanie: Pod filtr, espresso

    33,60 zł 47,99 zł -30%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    33,60 zł 48,00 zł -30% Oczekiwanie na dostawę

    Kawa specialty Pochodzenie:  Indonezja (Azja) Region: Jawa zachodnia (SUNDA)-WENINGGALIH Farma: Frinsa Collective Wysokość upraw:  1300 - 1500 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Punkty SCA: 86,5 Rok zbioru: 2020 Nuty smakowe: winogrono, ziołowy, mango, śliwka Zastosowanie: Pod filtr, espresso

    33,60 zł 48,00 zł -30%
    Dodaj do koszyka Więcej
    Obniżka!
    Oczekiwanie na dostawę
Pokazuje 1 - 8 z 8 elementów

Kawa specialty, to kawa najwyższej jakości

Rygorystyczna ocena kaw

Kawy z segmentu kaw specialty (albo kawy speciality - angielska wersja tłum.), to najwyższej jakości kawy. Żeby można było powiedzieć, że dana kawa jest "specialty", musi ona przejść  proces wymagającej oceny - na podstawie obiektywnych czynników. Są one związane zarówno z kawą zieloną jak i wypaloną. Bez względu na to, czy kawa pochodzi z Kenii, Etiopii, Rwandy czy Brazylii - kawa zielona specialty nie może mieć żadnych wad pierwotnych i co najwyżej kilka defektów wtórnych w 350 gramowej próbce.

Następnie ziarna kaw specialty po wypaleniu są oceniane. Ocena kaw dokonywana jest przez tzw. Q Graderów. Poddane temu egzaminowi muszą uzyskać w czasie cuppingu przynajmniej 80 punktów na 100 możliwych.

Wyjątkowy smak i aromat kawy

Rygorystyczna ocena jakości oraz smaku powoduje, że trudno nie zapamiętać później tych kaw, gdy zaczynamy się delektować nimi na naszym stole. Już otwierając paczkę z kawą speciality można odczuć zazwyczaj szeroki bukiet nut zapachowych. Nastrojeni niezwykłym aromatem tych kaw, nie możemy się doczekać by sprawdzić, jak one smakują.

Gdy wreszcie miną wyczekiwane minuty i zaparzymy wybrane przez nas ziarna, możemy nareszcie cieszyć zmysły wyjątkowym smakiem kawy, która ożywia naszą wyobraźnię. Dlaczego ożywia wyobraźnię? Wystarczy tylko lekko puścić wodze fantazji - przy świeżo palonych kawach ziarnistych Darvea z segmentu specialty jest o to zdecydowanie łatwiej.

#Pijelokalne

Kupując nasze kawy wspierasz akcję #pijelokalne, która ma na celu promowanie picia kaw palonych lokalnie. Jest to akcja wspierająca palarnie kawy zainicjowana przez Specialty Coffee Association w Polsce. Nasza kawa uczestniczy w tej akcji. Wspólnie dzięki niej możemy się rozwijać i propagować picie lepszych jakościowo kaw w domach oraz w kawiarniach czy restauracjach.

Dodatkowe informacje na temat kaw specialty

Szerzej na temat kryteriów oceny kaw oraz inne informacje na temat kaw specialty możesz uzyskać w artykule o nich w naszym blogu.

Ciesz się smakiem dobrej kawy już dzisiaj.