Kawa specialty Pochodzenie: Honduras...
Witaj w krainie, w której możesz na nowo odkryć smak kawy. To tu rozbudzisz wyobraźnię i udasz się w daleką podróż do krajów, gdzie króluje unikatowej jakości, najwyżej oceniana - kawa specialty.
Kawa specialty Rwanda Cup of Excellence Pochodzenie: Rwanda (Afryka) - Prowincja Północna, rejon Gakenke Farma: Muhondo Wysokość upraw: 1700 – 2200 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika (Bourbon) Punkty SCAA: 86 Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: 3/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: średnie Nuty smakowe: ananas, pomarańcza, jeżyny, porzeczki
Kawa specialty Pochodzenie: Etiopia – (Afryka) Region: Yirgacheffe Farma: Foge Wysokość upraw: 2 100 m. n. p. m. Gatunek: Arabica Punkty SCA: 87,5 Rok zbioru: 2020 Nuty smakowe: roślinne, ziołowe, cytrynowe, słodkie Zastosowanie: Pod filtr
Kawa specialty Pochodzenie: Honduras (Ameryka Środkowa) Region: Marcala Farma: Caballero Wysokość upraw: 1 600 m. n. p. m. Gatunek: Arabica Punkty SCA: 85,75 Rok zbioru: 2020 Nuty smakowe: Migdał, czekolada, wiśnia, cola, kwiatowe, trawa cytrynowa, brzoskwinia, malina, truskawka, słodkie Zastosowanie: Pod filtr (Teraz z paleniem również pod Espresso)
Kawa specialty Pochodzenie: Brazylia (Ameryka Południowa) Region: Minas Gerais (Góry Mantiqueira) Farma: Sítio Bela Vista Wysokość upraw: 1190-1260 m.n.p.m. Gatunek: Arabica Punkty SCA: 85,00 Rok zbioru: 2020 Nuty smakowe: karmel, czekolada, orzechy, kwiatowe, słodkie Zastosowanie: Pod espresso
Kawa specialty Pochodzenie: Rwanda (Afryka) Region: Karongi - Sektor Mubuga Farma: Mugonero CWS Wysokość upraw: 1850-2100 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Bourbon Jakość: Specialty Obróbka: Naturalna Punkty SCA: 87,5 Rok zbioru: 2021 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Truskawka, borówka, poziomka, miód, pomarańcza, karmel, banan, morela...
Kawa specialty Pochodzenie: Salvador, Nicaragua, Peru Farma: Finca Andalucia, Fincas Mierisch, Cemcavir Cooperativa de Mujeres Wysokość upraw: 850 - 1900 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Różne odmiany Jakość: Specialty Obróbka: Myta Rok zbioru: 2021 Zastosowanie: Espresso Nuty smakowe: Owoce suszone, czekolada, orzechy włoskie, sok winogronowy,...
Kawa specialty Pochodzenie: Salvador, Peru, Meksyk Farma: Finca Andalucia, Cemcavir Cooperativa de Mujeres, Finca Alianza Wysokość upraw: 1400 - 1900 m.n.p.m. Gatunek: 80% Arabica, 20% Robusta Odmiana: Różne Jakość: Specialty Obróbka: Myta Rok zbioru: 2021 Zastosowanie: Espresso Nuty smakowe: czekolada deserowa, kandyzowana pomarańcza, orzech laskowy
Kawa specialty Pochodzenie: Rwanda, Nicaragua Farma: Nova Coffee, Fincas Mierisch Wysokość upraw: 850 - 1500 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Red Bourbon, Java Caturra Jakość: Specialty Obróbka: Myta Rok zbioru: 2021 Nuty smakowe: Truskawka, borówka, cytrusy, orzech, czekolada mleczna Zastosowanie: Espresso
Kawa specialty Pochodzenie: Costa Rica Farma: Hacienda Sonora Farmer: Alberto Guardia Wysokość upraw: 1300 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: H1 - Centramericano Jakość: Specialty Punkty SCA: 88 Obróbka: Naturalna Rok zbioru: 2021 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Fiołek, papaja, pomarańcza, pieczony ananas, truskawka, poziomka Zastosowanie:...
Kawa specialty Pochodzenie: Rwanda (Afryka) Farma: Twongere Farmer: Therese Nyrangwabije Wysokość upraw: 1400 - 1800 m.n.p.m. Gatunek: 100% Robusta Odmiana: CC Robusta Jakość: Specialty Punkty SCA: 85 Obróbka: Myta, podwójnie ferment. Rok zbioru: 2021 Stopień palenia: Średnie Nuty smakowe: Orzech włoski, kakao, migdał, wanilia, marcepan, owocowy smak...
Kawy z segmentu kaw specialty (albo kawy speciality - angielska wersja tłum.), to najwyższej jakości kawy. Żeby można było powiedzieć, że dana kawa jest "specialty", musi ona przejść proces wymagającej oceny - na podstawie obiektywnych czynników. Są one związane zarówno z kawą zieloną jak i wypaloną. Bez względu na to, czy kawa pochodzi z Kenii, Etiopii, Rwandy czy Brazylii - kawa zielona specialty nie może mieć żadnych wad pierwotnych i co najwyżej kilka defektów wtórnych w 350 gramowej próbce.
Następnie ziarna kaw specialty po wypaleniu są oceniane. Ocena kaw dokonywana jest przez tzw. Q Graderów. Poddane temu egzaminowi muszą uzyskać w czasie cuppingu przynajmniej 80 punktów na 100 możliwych.
Rygorystyczna ocena jakości oraz smaku powoduje, że trudno nie zapamiętać później tych kaw, gdy zaczynamy się delektować nimi na naszym stole. Już otwierając paczkę z kawą speciality można odczuć zazwyczaj szeroki bukiet nut zapachowych. Nastrojeni niezwykłym aromatem tych kaw, nie możemy się doczekać by sprawdzić, jak one smakują.
Gdy wreszcie miną wyczekiwane minuty i zaparzymy wybrane przez nas ziarna, możemy nareszcie cieszyć zmysły wyjątkowym smakiem kawy, która ożywia naszą wyobraźnię. Dlaczego ożywia wyobraźnię? Wystarczy tylko lekko puścić wodze fantazji - przy świeżo palonych kawach ziarnistych Darvea z segmentu specialty jest o to zdecydowanie łatwiej.
Kupując nasze kawy wspierasz akcję #pijelokalne, która ma na celu promowanie picia kaw palonych lokalnie. Jest to akcja wspierająca palarnie kawy zainicjowana przez Specialty Coffee Association w Polsce. Nasza kawa uczestniczy w tej akcji. Wspólnie dzięki niej możemy się rozwijać i propagować picie lepszych jakościowo kaw w domach oraz w kawiarniach czy restauracjach.
Szerzej na temat kryteriów oceny kaw oraz inne informacje na temat kaw specialty możesz uzyskać w artykule o nich w naszym blogu.
Ciesz się smakiem dobrej kawy już dzisiaj.