Kawy specialty

Witaj w krainie, w której możesz na nowo odkryć smak kawy. To tu rozbudzisz wyobraźnię i udasz się w daleką podróż do krajów, gdzie króluje unikatowej jakości, najwyżej oceniana - kawa specialty.

Kawy specialty Jest 5 produktów.

Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów
  • Szybki podgląd
    29,50 zł W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Panama (Ameryka Środkowa) - prowincja Chiriqui, rejon Boquete Farma: Hacienda La Esperanza Wysokość upraw: 1400 - 1600 m.n.p.m. Gatunek: Arabica (Caturra, Typica, Catuai) Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 4/5 Kwasowość: 2/5 Pozyskiwana: Metodą na mokro Palenie: średnio-mocne, matowy brąz

    29,50 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    38,50 zł W magazynie

    Kawa specialty Rwanda Cup of Excellence Pochodzenie: Rwanda (Afryka) - Prowincja Północna, rejon Gakenke Farma: Muhondo Wysokość upraw: 1700 – 2200 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika (Bourbon) Punkty SCAA: 86 Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość:  3/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: średnie Nuty smakowe: ananas, pomarańcza, jeżyny, porzeczki

    38,50 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    29,50 zł W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Salwador(Ameryka Środkowa)  Wysokość upraw: 1300 - 1800 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 4/5 Kwasowość: 1/5 Pozyskiwana: metodą pół-suchą (honey) Palenie: średnio-mocne, kolor czekoladowy

    29,50 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    36,80 zł W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Peru – (Ameryka Południowa) - prowincja Chanchamayo, rejon Rio Tambo Farma: La Fe San Juan Wysokość upraw: 1650 m.n.p.m. Gatunek: Arabica (Caturra, Pache, Catuai) Punkty SCAA: 87 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: 4/5 Pozyskiwana: Metodą suchą (natural) Palenie: średnio-mocne, czekoladowy brąz

    36,80 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    37,90 zł W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Etiopia – (Afryka) - prowincja Guji (Shakiso), rejon Oromia Farma: Mormora Wysokość upraw: 1800 - 2000 m.n.p.m. Gatunek: Arabica Punkty SCAA: 87,25 Rok zbioru: 2018 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: 1/5 Pozyskiwana: Metodą suchą (natural processed) Palenie: średnie Nuty smakowe: brzoskwinie, jagody, cytrusy, róża

    37,90 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów

Kawa specialty, to kawa najwyższej jakości

Rygorystyczna ocena

Kawy z segmentu kaw specialty (albo kawy speciality - angielska wersja tłum.), to najwyższej jakości kawy. Żeby można było powiedzieć, że dana kawa jest "specialty", musi ona przejść  proces wymagającej oceny - na podstawie obiektywnych czynników. Są one związane zarówno z kawą zieloną jak i wypaloną. Bez względu na to, czy kawa pochodzi z Kenii, Etiopii, Rwandy czy Brazylii - kawa zielona specialty nie może mieć żadnych wad pierwotnych i co najwyżej kilka defektów wtórnych w 350 gramowej próbce.

Następnie ziarna kaw specialty po wypaleniu są oceniane przez tzw. Q Graderów. Poddane temu egzaminowi muszą uzyskać w czasie cuppingu przynajmniej 80 punktów na 100 możliwych.

Wyjątkowy smak i aromat kawy

Rygorystyczna ocena jakości oraz smaku powoduje, że trudno nie zapamiętać później tych kaw, gdy zaczynamy się delektować nimi na naszym stole. Już otwierając paczkę z kawą speciality można odczuć zazwyczaj szeroki bukiet nut zapachowych. Nastrojeni niezwykłym aromatem tych kaw, nie możemy się doczekać by sprawdzić, jak one smakują.

Gdy wreszcie miną wyczekiwane minuty i zaparzymy wybrane przez nas ziarna, możemy nareszcie cieszyć zmysły smakiem kawy, która ożywia naszą wyobraźnię. Dlaczego ożywia wyobraźnię? Wystarczy tylko lekko puścić wodze fantazji - przy świeżo palonych kawach ziarnistych Darvea z segmentu specialty jest o to zdecydowanie łatwiej.

Dodatkowe informacje na temat kaw specialty

Szerzej na temat kryteriów oceny kaw oraz inne informacje na temat kaw speciality możesz uzyskać w artykule o nich w naszym blogu.

Ciesz się smakiem dobrej kawy już dzisiaj.