Delikatne

Marzenia bywają ulotne, mgliste, gdzieś poza cienką linią horyzontu. Jednocześnie mają niesłychaną potęgę, która może nas pchać ku wielkim czynom. Takie są właśnie nasze łagodne kawy - subtelne i szlachetne w smaku. Niech jednak nie zwiedzie Cię ta delikatność, bo dodają energii na cały dzień.

Delikatne Jest 11 produktów.

Pokazuje 1 - 11 z 11 elementów
  • Szybki podgląd
    24,00 zł W magazynie

    Pochodzenie: Ameryka Południowa Gatunek: 100% Arabika Moc kofeiny: 4/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: 1/5 Palenie: lekkie, jasny brąz

    24,00 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    24,00 zł W magazynie

    Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Moc kofeiny: 4/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: 1/5 Pozyskiwana: metodą na sucho Palenie: lekkie, jasny brąz

    24,00 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    31,00 zł W magazynie

    Pochodzenie: Gwatemala – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1350 – 1900 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Moc kofeiny: 1/5 Intensywność smaku: 2/5 Kwasowość: 2/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz

    31,00 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    45,60 zł 57,00 zł -20% Oczekiwanie na dostawę
    Wyprzedaż!

    Kawa specialty Data palenia 03.01.2023r Pochodzenie: Salwador (Ameryka Środkowa) Region: Santa Ana, Apaneca Ilamatepeque Farma: Las Cruces Wysokość upraw:  1400-1750 m.n.p.m. Gatunek: Arabica Punkty SCA: 87,00 Rok zbioru: 2020 Nuty smakowe: morela, funkowe, ziołowe, mango, papaya, ananas, pestkowiec Zastosowanie: Pod filtr

    45,60 zł 57,00 zł -20%
    Dodaj do koszyka Więcej
    Oczekiwanie na dostawę
  • Szybki podgląd
    38,40 zł 48,00 zł -20% W magazynie

    Kawa specialty Data palenia 10.01.2023r Pochodzenie: Etiopia – (Afryka) Region: Yirgacheffe Farma: Foge Wysokość upraw: 2 100 m. n. p. m. Gatunek: Arabica Punkty SCA: 87,5 Rok zbioru: 2020 Nuty smakowe:  roślinne, ziołowe,  cytrynowe, słodkie Zastosowanie: Pod filtr

    38,40 zł 48,00 zł -20%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    45,00 zł W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie:  Rwanda (Afryka) Karongi - Sektor Mubuga Wysokość upraw:  1850-2100 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Bourbon Jakość: Specialty Obróbka: Naturalna Punkty SCA: 87,5 Rok zbioru: 2021 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Truskawka, borówka, poziomka, miód, pomarańcza, karmel, banan, morela Zastosowanie: Pod filtr lub espresso

    45,00 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    45,60 zł 57,00 zł -20% W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Costa Rica Farma: Hacienda Sonora Wysokość upraw:  1300 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: H1 - Centramericano Jakość: Specialty Punkty SCA: 88 Obróbka: Naturalna Rok zbioru: 2021 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Fiołek, papaja, pomarańcza, pieczony ananas, truskawka, poziomka Zastosowanie: metody alternatywne

    45,60 zł 57,00 zł -20%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    62,00 zł W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Kenia Ziarna: Peaberry Farma: Baragwi FCS Wysokość upraw:  1600 - 1800 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: SL 28, SL 34, Batian, Ruiru11 Jakość: Specialty Punkty SCA: 87,5 Obróbka: Myta Rok zbioru: paź-gru 2021 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Agrest, czernica, czereśnia, karmel Zastosowanie: metody alternatywne

    62,00 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    27,20 zł 34,00 zł -20% W magazynie

    Kawa specialty Pochodzenie: Meksyk (Ameryka Środkowa) Region: Zongolica, Veracruz Farma: Farmerzy z regionu zongolica  Wysokość upraw: 900 - 1600  m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana:  H1, Obata, Sarchimor  Jakość: Specialty Punkty SCA: 85 Obróbka: Myta Rok zbioru: 2021 Stopień palenia: Średnie Nuty smakowe:  Jabłko, wiśnia, czarna herbata, karmel...

    27,20 zł 34,00 zł -20%
    Obniżka!
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    39,00 zł W magazynie
    Nowy

    Kawa specialty Pochodzenie: Tanzania (Afryka) Region: Utengule, Mbeya Farma: Utengule Coffee Estate  Wysokość upraw: 1400  m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana:  Bourbon  Jakość: Specialty Punkty SCA: 83,5 Obróbka: Myta Rok zbioru: 2022 Stopień palenia: Średnie Nuty smakowe:  Aronia, czarna herbata, kakao Zastosowanie: Espresso, pod filtr

    39,00 zł
    W magazynie
  • Szybki podgląd
    34,00 zł W magazynie
    Nowy

    Kawa specialty  Pochodzenie: Uganda (Afryka) Region: Bukonzo east Farma: Kanyenze Wysokość upraw: 1300 - 2000  m.n.p.m.  Gatunek: 100% Arabica Odmiana:  SL 28  Jakość: Specialty Punkty SCA: 83 Obróbka: Myta  Rok zbioru: 2022 Stopień palenia: Średnie Nuty smakowe:  Figi, orzechy, kakao  Zastosowanie: Espresso, pod filtr 

    34,00 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 11 z 11 elementów

Kawy delikatne i łagodne w smaku

Czym właściwie są kawy, o których powiedziemy, że są delikatne? Moc kawy możemy scharakteryzować intensywnością smaku oraz w drugim kryterium zawartością kofeiny. Mówiąc o kawach delikatnych - mamy na myśli przede wszystkim smak kawy - wysublimowany. Jest to nasza subiektywna ocena na podstawie naszych odczuć oraz opinii tych, którzy piją czy testują nasze kawy.

Stopnie palenia a moc kawy

Co do zasady im kawa jaśniej palona, tym mniej traci kofeiny w procesie przygotowania i jest przez to bardziej pobudzająca. Wśród naszych kaw "delikatnych" można znaleźć kawy, które są jasno i średnio palone. Te pierwsze tracą mniej kofeiny ze swoich naturalnych właściwości, chociaż pozostają wysublimowane w smaku. Możemy o niektórych powiedzieć, że ich walory zbliżają się do herbacianego smaku a o innych, że to po prostu delikatna kawa, która pozwala nam odkrywać bogactwo różnorodnych nut smakowych.

Rodzaj ziaren kawy a moc kofeiny

Na moc kawy, którą mierzymy zawartością kofeiny ma wpływ rodzaj ziaren, które znajdują się w kawie. Kawy delikatne, to stuprocentowe Arabiki. W z związku z tym z tej pozycji mają już w naturalny sposób mniejszą zawartość kofeiny niż kawy bogate w robustę. Robusta ma bowiem niemal dwukrotnie więcej kofeiny w sobie niż uznawana za bardziej szlachetną arabika.

Sposób parzenia kawy wpływa na zawartość kofeiny i intensywność smaku

Nasze kawy, o których piszemy, że są delikatne w smaku mogą być jednocześnie bardzo wyraziste. Przygotowanie skondensowanego w smaku espresso da nam zupełnie inne odczucie, niż przygotowana w jasnym paleniu kawa, którą przygotujemy w chemexie czy dripie, że nie wspomnimy tu np. kawiarki.

I tu rodzi się kolejny paradoks - kawa im dłużej się będzie parzyć, tym więcej będzie wydobywać ze swoich ziaren do naparu kofeiny. Dlatego ten paradoks objawi się tym, że jednym słowem kawę delikatną możemy przygotować tak, że będzie bardzo pobudzająca i bogata w kofeinę. Wystarczy, że będzie się dłużej parzyć.