Delikatne
( ilość produktów: 11 )Costa Rica Fatima Tres Milagros - kawa specialty Darvea
Kawy delikatne i łagodne w smaku
Czym właściwie są kawy, o których powiedziemy, że są delikatne? Moc kawy możemy scharakteryzować intensywnością smaku oraz w drugim kryterium zawartością kofeiny. Mówiąc o kawach delikatnych - mamy na myśli przede wszystkim smak kawy - wysublimowany. Jest to nasza subiektywna ocena na podstawie naszych odczuć oraz opinii tych, którzy piją czy testują nasze kawy.
Stopnie palenia a moc kawy
Co do zasady im kawa jaśniej palona, tym mniej traci kofeiny w procesie przygotowania i jest przez to bardziej pobudzająca. Wśród naszych kaw "delikatnych" można znaleźć kawy, które są jasno i średnio palone. Te pierwsze tracą mniej kofeiny ze swoich naturalnych właściwości, chociaż pozostają wysublimowane w smaku. Możemy o niektórych powiedzieć, że ich walory zbliżają się do herbacianego smaku a o innych, że to po prostu delikatna kawa, która pozwala nam odkrywać bogactwo różnorodnych nut smakowych.
Rodzaj ziaren kawy a moc kofeiny
Na moc kawy, którą mierzymy zawartością kofeiny ma wpływ rodzaj ziaren, które znajdują się w kawie. Kawy delikatne, to stuprocentowe Arabiki. W z związku z tym z tej pozycji mają już w naturalny sposób mniejszą zawartość kofeiny niż kawy bogate w robustę. Robusta ma bowiem niemal dwukrotnie więcej kofeiny w sobie niż uznawana za bardziej szlachetną arabika.
Sposób parzenia kawy wpływa na zawartość kofeiny i intensywność smaku
Nasze kawy, o których piszemy, że są delikatne w smaku mogą być jednocześnie bardzo wyraziste. Przygotowanie skondensowanego w smaku espresso da nam zupełnie inne odczucie, niż przygotowana w jasnym paleniu kawa, którą przygotujemy w chemexie czy dripie, że nie wspomnimy tu np. kawiarki.
I tu rodzi się kolejny paradoks - kawa im dłużej się będzie parzyć, tym więcej będzie wydobywać ze swoich ziaren do naparu kofeiny. Dlatego ten paradoks objawi się tym, że jednym słowem kawę delikatną możemy przygotować tak, że będzie bardzo pobudzająca i bogata w kofeinę. Wystarczy, że będzie się dłużej parzyć.