Jasne palenie z 17.08.23 Kawa...
Marzenia bywają ulotne, mgliste, gdzieś poza cienką linią horyzontu. Jednocześnie mają niesłychaną potęgę, która może nas pchać ku wielkim czynom. Takie są właśnie nasze łagodne kawy - subtelne i szlachetne w smaku. Niech jednak nie zwiedzie Cię ta delikatność, bo dodają energii na cały dzień.
Pochodzenie: Ameryka Południowa Gatunek: 100% Arabika Moc kofeiny: 4/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: 1/5 Palenie: lekkie, jasny brąz
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Moc kofeiny: 4/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: 1/5 Pozyskiwana: metodą na sucho Palenie: lekkie, jasny brąz
Pochodzenie: Gwatemala – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1350 – 1900 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Moc kofeiny: 1/5 Intensywność smaku: 2/5 Kwasowość: 2/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz
Jasne palenie z 17.08.23 Kawa specialty Pochodzenie: Rwanda (Afryka) Karongi - Sektor Mubuga Wysokość upraw: 1850-2100m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Bourbon Jakość: Specialty Obróbka: Naturalna Punkty SCA: 87,5 Rok zbioru: 2021 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Truskawka, borówka, poziomka, miód, pomarańcza, karmel, banan, morela...
Data palenia - 02.08.2023 Kawa specialty Pochodzenie: Kenia Ziarna: Peaberry Farma: Baragwi FCS Wysokość upraw: 1600 - 1800 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: SL 28, SL 34, Batian, Ruiru11 Jakość: Specialty Punkty SCA: 87,5 Obróbka: Myta Rok zbioru: paź-gru 2021 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Agrest, czernica, czereśnia, karmel Zastosowanie:...
Data palenia 7.06 Kawa specialty Pochodzenie: Rwanda (Afryka) Region: Gicumbi Farma: Munini Wysokość upraw: 1450 - 1500 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Jakość: Specialty Punkty SCA: 86,5 Obróbka: Naturalna Rok zbioru: 2022 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Truskawki, morele, rumianek, wata cukrowa, jagody, czekolada mleczna Zastosowanie: Pod filtr
Czym właściwie są kawy, o których powiedziemy, że są delikatne? Moc kawy możemy scharakteryzować intensywnością smaku oraz w drugim kryterium zawartością kofeiny. Mówiąc o kawach delikatnych - mamy na myśli przede wszystkim smak kawy - wysublimowany. Jest to nasza subiektywna ocena na podstawie naszych odczuć oraz opinii tych, którzy piją czy testują nasze kawy.
Co do zasady im kawa jaśniej palona, tym mniej traci kofeiny w procesie przygotowania i jest przez to bardziej pobudzająca. Wśród naszych kaw "delikatnych" można znaleźć kawy, które są jasno i średnio palone. Te pierwsze tracą mniej kofeiny ze swoich naturalnych właściwości, chociaż pozostają wysublimowane w smaku. Możemy o niektórych powiedzieć, że ich walory zbliżają się do herbacianego smaku a o innych, że to po prostu delikatna kawa, która pozwala nam odkrywać bogactwo różnorodnych nut smakowych.
Na moc kawy, którą mierzymy zawartością kofeiny ma wpływ rodzaj ziaren, które znajdują się w kawie. Kawy delikatne, to stuprocentowe Arabiki. W z związku z tym z tej pozycji mają już w naturalny sposób mniejszą zawartość kofeiny niż kawy bogate w robustę. Robusta ma bowiem niemal dwukrotnie więcej kofeiny w sobie niż uznawana za bardziej szlachetną arabika.
Nasze kawy, o których piszemy, że są delikatne w smaku mogą być jednocześnie bardzo wyraziste. Przygotowanie skondensowanego w smaku espresso da nam zupełnie inne odczucie, niż przygotowana w jasnym paleniu kawa, którą przygotujemy w chemexie czy dripie, że nie wspomnimy tu np. kawiarki.
I tu rodzi się kolejny paradoks - kawa im dłużej się będzie parzyć, tym więcej będzie wydobywać ze swoich ziaren do naparu kofeiny. Dlatego ten paradoks objawi się tym, że jednym słowem kawę delikatną możemy przygotować tak, że będzie bardzo pobudzająca i bogata w kofeinę. Wystarczy, że będzie się dłużej parzyć.