Data palenia 7.06 Kawa specialty...
Najwyższej jakości kawa prosto z manufaktury. Świeżo palona i wykonana z najlepszej jakości wyselekcjonowanych ziaren z całego świata. Komponowana w mieszankach oraz pojedynczych typach kawy.
Podkategorie
Każde ziarno kawy ma swoją specyfikę, którą kształtuje się w procesie palenia. Dlatego niektóre z kaw najlepiej sprawdzą się zaparzone pod espresso np. w ekspresie automatycznym czy kolbowym. Inne z kolei doskonale odnajdą się w parzeniu metodami przelewowymi - pod filtr. Wybierz te, które najbardziej odpowiadają Twoim potrzebom!
Kawy Darvea z segmentu "Premium" to kawy, które doskonale nadają się do codziennego użytku w ekspresach i tradycyjnym parzeniu. Wysoka jakość ziaren kawy poddawana jest przez nas indywidualnemu procesowi palenia dla uzyskania niepowtarzalnego smaku. Żeby zakwalifikować je do tej grupy, kawy muszą spełnić szereg wymagań.
Kawy "Specialty" z Darvea, to z kolei najwyższej jakości ziarna. Zbierane ręcznie przez lokalnych farmerów z różnych regionów świata. Poddawane są rygorystycznym ocenom przez Q-graderów gdzie muszą uzyskać przynajmniej 80 punktów z możliwych 100 w skali wg Specialty Coffee Association. Przeważnie w jasnym paleniu - idealnie znajdą zastosowanie wśród metod alternatywnych parzenia.
Właśnie tu spoglądasz kawie w oczy i możesz poznać jej moc. Szukasz w niej szlachetności zbalansowanego smaku delikatnej czy zrównoważonej arabiki? Proszę bardzo! A może marzysz o silnych wrażeniach i kawach, które przyczyniają się do mocniejszego bicia serca? Czekają na Ciebie…
Ziarna kawowca rosną na różnych kontynentach ich uprawy są niżej lub wyżej położone. Wszystko to wpływa na ich walory. Dlatego tu znajdziesz mieszanki z Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej, Azji czy Afryki.
Pochodzenie: Ameryka Południowa Gatunek: 100% Arabika Moc kofeiny: 4/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: 1/5 Palenie: lekkie, jasny brąz
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 50% Arabika : 50% Robusta Moc kofeiny: 5/5 Intensywność smaku: 5/5 Kwasowość: 1/5 Palenie: mieszanka ziaren od lekko do średnio-mocno palonych Opakowanie prezentowe: zobacz dla 500g
Pochodzenie: Ameryka Południowa Gatunek: 100% Arabika Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 4/5 Kwasowość: 2/5 Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz Opakowanie prezentowe: zobacz dla 500g
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80% Arabika : 20% Robusta Moc kofeiny: 4/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: 2/5 Palenie: mieszanka ziaren od średnio do mocno palonych Opakowanie prezentowe: zobacz dla 500g
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Moc kofeiny: 4/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: 1/5 Pozyskiwana: metodą na sucho Palenie: lekkie, jasny brąz
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 4/5 Kwasowość: 2/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz
Pochodzenie: Etiopia (region Sidamo) - Afryka Wysokość upraw: 1600 - 1900 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Moc kofeiny: 2/5 Intensywność smaku: 4/5 Kwasowość: 3/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Moc kofeiny: 4/5 Intensywność smaku: 4/5 Kwasowość: 2/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz
Pochodzenie: Indie – Azja Wysokość upraw: 1000 – 1400 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 4/5 Kwasowość: 1/5 Pozyskiwana: metodą na sucho - monsunowa Palenie: średnio-mocne, czekoladowy kolor
Pochodzenie: Gwatemala – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1350 – 1900 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Moc kofeiny: 1/5 Intensywność smaku: 2/5 Kwasowość: 2/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz
Pochodzenie: Meksyk– Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1200 – 1500 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 4/5 Kwasowość: 2/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz
Pochodzenie: Nikaragua – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 - 2000 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: 3/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz
W legendarnych podaniach o początkach wykorzystywania ziaren kawowca możemy usłyszeć zazwyczaj o pasterzach, którzy zainspirowani obserwacją pobudzenia swoich kozłów po tym jak zjadły one tajemnicze owoce, zdecydowali się sami ich spróbować.
Ile w tym prawdy? Ziarenko ;) Nie zmienia to faktu, że kawa napędza do dziś działania całego świata. Nie musimy już na szczęście, jak starożytni protoplaści roasterów, sami zajmować się obróbką i wypalaniem ziarna (chociaż jest taka możliwość – zajrzyjcie na naszego bloga, jeżeli chcecie się dowiedzieć jak).
Możecie zostawić to wszystko nam i naszym dostawcom, a sami skupicie się wtedy na opracowywaniu jak najlepszych receptur. W naszej ofercie znajdziecie zarówno kawy palone średnio, które sprawdzą się w większości popularnych metod czyli np. do ekspresu czy kawiarki, jak i palone jaśniej oraz ciemniej, przeznaczone odpowiednio do metod przelewowych i do espresso.
Skąd pochodzi kawa? Przecież oczywiste, że z Włoch! Czy to poprawna odpowiedź? I tak i nie… Wiele sposobów podawania kawy, z którymi mamy do czynienia na co dzień faktycznie wywodzi się z włoskiej kultury kawowej. Jednak kawowiec ani nie rośnie we Włoszech, ani nie są one pierwszym miejscem, gdzie przyrządzano napar z jego ziaren.
Kawa z botanicznego punktu widzenia wywodzi się z Jemenu, jednak kulturowo za jej kolebkę zwykło się uznawać Etiopię, ponieważ to tam zaczęto ją świadomie uprawiać i stamtąd pochodzi większość odmian botanicznych, które znajdziemy dzisiaj na farmach na całym świecie.
Czym różnią się ziarna z poszczególnych krajów, skoro na dłuższą metę to tak naprawdę ta sama roślina? Znane w środowiskach winiarskich pojęcie terroir opisuje wpływ składu mineralnego gleby oraz ogólniej mikroklimatu, w którym rosną winogrona na smak ostatecznego produktu – w tym wypadku wina. To samo pojęcie można odnieść właśnie do kawy. Ta sama odmiana botaniczna zaowocuje różnymi smakami w zależności od regionu, w którym zostanie wyhodowana.
Podstawowe odmiany botaniczne kawy to:
Istnieje wiele odmian kawy, które wykształciły się właśnie z nich.
W naszym sklepie internetowym znajdują się kawy z całego świata. Zatem jakie charakterystyki mają poszczególne regiony? W telegraficznym skrócie – Ameryka Południowa to klasyczne, orzechowo-czekoladowe smaki, Ameryka Środkowa to intrygujące smaki suszonych owoców, słodkich przypraw, a czasem nawet bułek cynamonowych. Naprawdę! Chociaż ten smak był akurat powodem jednej z głośniejszych kawowych kontrowersji w ostatnich latach…
Ziarna afrykańskie w zależności od konkretnego regionu mogą nam zaoferować smaki od delikatnych herbacianych nut po intensywne, wręcz taniczne czerwone owoce.
Kawy z Azji to mocne, klasyczne smaki kojarzone z czarną kawą (na blogu znajdziecie test, w którym nasz barista wyłonił najlepszą jego zdaniem kawę indyjską spośród tych, które ma w ofercie nasz sklep z kawą).
Kawa poza zniewalającym smakiem i aromatem, ma też potwierdzony naukowo, pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Poza oczywistym efektem pobudzającym, kawa wspomaga metabolizm, obniża szansę wystąpienia cukrzycy oraz pewnych rodzajów nowotworu, poprawia działanie wątroby, a nawet chroni przed niektórymi chorobami serca.
Tematem pojawiającym się zawsze przy okazji rozmów o kawie jest estetyka. Od delikatnych filiżanek, przez antyczne porcelanowe serwisy, do współczesnych minimalistycznych kawiarni i masywnych ekspresów. Estetyka przygotowania i podawania kawy naturalnie wiąże się z troską o jak najlepszy smak. Jednak są oczywiście sytuacje, w których stary, dobry kubek sprawdzi się zdecydowanie lepiej niż ceramiczna czarka, czy też szklane naczynie zaprojektowane w celu uwydatniania charakterystyki sensorycznej kawy (tak, serio…).
Kultura picia kawy przeszła już wiele ewolucji. Obecną fazę nazywamy trzecią falą kawową. Kawiarnie operujące na wysokiej jakości ziarnach, nieustannie dostrajające własne receptury na najróżniejsze metody alternatywne potrafią być nie lada zagwozdką dla kawosza, którego interesuje po prostu dobra kawa.
Sklep internetowy z kawą DARVEA wypaloną przez nas - zaangażowanych pasjonatów, to poligon najlepszych kaw! Tu każda kawa niesie za sobą wysoką jakość! A odpowiednie ich opisy pomogą Ci wybrać ten smak, w którym się zakochasz.
Zastanawianie się w jakiej metodzie najlepiej sprawdzi się ziarno polecone przez baristę, czym różni się Kalita od V60 (od razu odpowiadamy – praktycznie niczym) stało się nieodłącznym elementem wizyt w kawiarniach. Na szczęście razem z rozwojem metod obróbki kawy i sposobów jej przygotowania, coraz większy nacisk kładzie się na komunikację z Klientem.
Nie ma się więc czego bać! Jeżeli nie jesteś czegoś pewien, spytaj baristę, z pewnością zawsze chętnie Ci pomoże. A jeżeli chcesz być przygotowany, to zajrzyj na naszego bloga, gdzie regularnie tłumaczymy z baristycznego żargonu na nasze i wyjaśniamy krok po kroku wszelkie znane nam metody przyrządzania kawy. Czarna kawa to dla Ciebie czarna magia? W naszych artykułach znajdziesz zaklęcia ochronne!
Kawy speciality (bądź kawy specialty – obie pisownie są stosowane wymiennie) to termin coraz mocniej przebijający się do kawowego mainstreamu. Odnosi się on do świadomego ekologicznie i sensorycznie podejścia do kawy, które pozwala na maksymalizację wrażeń smakowych, przy jednoczesnym utrzymywaniu najwyższych etycznych standardów. Kawa specialty to ziarna, które spotkacie jedynie w palarniach kawy – manufakturach takich jak DARVEA.