Data palenia 7.06 Kawa specialty...
Parzenie kawy metodami alternatywnymi rządzi się swoimi prawami. Najlepiej dlatego dobierać do nich kawy w jasnym stopniu palenia z segmentu Specialty. Dzięki temu będziemy mogli uzyskać z naparu jak najwięcej jego specyficznych właściwości. Kawy Specialty mają bowiem znacznie bogatszy profil smakowo-zapachowy. Ponadto jasne palenie zachowuje w ...
Parzenie kawy metodami alternatywnymi rządzi się swoimi prawami. Najlepiej dlatego dobierać do nich kawy w jasnym stopniu palenia z segmentu Specialty. Dzięki temu będziemy mogli uzyskać z naparu jak najwięcej jego specyficznych właściwości. Kawy Specialty mają bowiem znacznie bogatszy profil smakowo-zapachowy. Ponadto jasne palenie zachowuje w większym stopniu naturalne cechy ziarna, mniej zmienione przez dłuższe przebywanie w piecu kawowym i będące już tylko efektem palenia.
Jasne palenie z 17.08.23 Kawa specialty Pochodzenie: Rwanda (Afryka) Karongi - Sektor Mubuga Wysokość upraw: 1850-2100m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Bourbon Jakość: Specialty Obróbka: Naturalna Punkty SCA: 87,5 Rok zbioru: 2021 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Truskawka, borówka, poziomka, miód, pomarańcza, karmel, banan, morela...
Data palenia 28.11.2022r Kawa specialty Rwanda Cup of Excellence Pochodzenie: Rwanda (Afryka) - Prowincja Północna, rejon Gakenke Farma: Muhondo Wysokość upraw: 1700 – 2200 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika (Bourbon) Punkty SCAA: 86 Moc kofeiny: 3/5 Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: 3/5 Pozyskiwana: metodą na mokro Palenie: jasne Nuty smakowe: ananas,...
Kawa specialty Pochodzenie: Brazylia, Peru Farma: Fazenda Dona Nenem, Cooperative de las Mujeres Wysokość upraw: 1050 - 1900 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Różndorodne Jakość: Specialty Obróbka: Półsucha i myta Rok zbioru: 2021 Nuty smakowe: Czekolada, orzechy, migdały, jabłka, morele Zastosowanie: Espresso, przelew
Kawa bezkofeinowa Dekofeinizacja: Metodą na mokro Pochodzenie: Brazylia (region Mogiana) – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 1000 – 1200 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Mundo Novo i Catuai Intensywność smaku: 2/5 Kwasowość: 1/5 Pozyskiwana: metodą na sucho Palenie: średnie
Data palenia - 02.08.2023 Kawa specialty Pochodzenie: Kenia Ziarna: Peaberry Farma: Baragwi FCS Wysokość upraw: 1600 - 1800 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: SL 28, SL 34, Batian, Ruiru11 Jakość: Specialty Punkty SCA: 87,5 Obróbka: Myta Rok zbioru: paź-gru 2021 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Agrest, czernica, czereśnia, karmel Zastosowanie:...
Kawa specialty Pochodzenie: Tanzania (Afryka) Region: Utengule, Mbeya Farma: Utengule Coffee Estate Wysokość upraw: 1400 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Bourbon Jakość: Specialty Punkty SCA: 83,5 Obróbka: Myta Rok zbioru: 2022 Stopień palenia: Średnie Nuty smakowe: Aronia, czarna herbata, kakao Zastosowanie: Espresso, pod filtr
Kawa specialty Pochodzenie: Uganda (Afryka) Region: Bukonzo east Farma: Kanyenze Wysokość upraw: 1300 - 2000 m.n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: SL 28 Jakość: Specialty Punkty SCA: 83 Obróbka: Myta Rok zbioru: 2022 Stopień palenia: Średnie Nuty smakowe: Figi, orzechy, kakao Zastosowanie: Espresso, pod filtr
Data palenia 7.06 Kawa specialty Pochodzenie: Rwanda (Afryka) Region: Gicumbi Farma: Munini Wysokość upraw: 1450 - 1500 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Jakość: Specialty Punkty SCA: 86,5 Obróbka: Naturalna Rok zbioru: 2022 Stopień palenia: Jasne Nuty smakowe: Truskawki, morele, rumianek, wata cukrowa, jagody, czekolada mleczna Zastosowanie: Pod filtr