Czerwona herbata Jest 2 produktów.

Pokazuje 1 - 2 z 2 elementów
Pokazuje 1 - 2 z 2 elementów

Czerwona herbata - najbardziej kawowa spośród herbat!

 

Herbata pu erh, znana też w naszym kręgu kulturowym jako herbata czerwona jest często wskazywana jako ta, która najbardziej będzie odpowiadać osobom przyzwyczajonym raczej do kawy. Ziemiste, czasem wręcz określane jako grzybowe smaki są tu zaznaczone zdecydowanie mocniej niż w innych naparach herbacianych. Jeżeli szukacie zwiewnych, eterycznych smaków, to nie tutaj!

 

Czerwona herbata najlepiej sprawdza się sparowana z ciężkimi deserami, a w regionach Azji z których pochodzi, tradycyjnie podawana jest po obfitych posiłkach o wysokiej zawartości tłuszczu, dla pobudzenia trawienia. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pić ją samą, jeżeli jej smak nam odpowiada.

 

Jeżeli okaże się jednak zbyt intensywny, to warto sięgnąć po mieszanki, w których herbata czerwona pu erh jest wzbogacona np. o imbir albo miętę i wanilię. Takie susze nie są wcale mniej tradycyjne, czy też gorszej jakości. Dodawanie do suszu herbacianego kawałków owoców lub przypraw to tradycja prawie tak stara jak sama uprawa herbaty!

 

 

Skąd wzięła się egzotycznie brzmiąca nazwa i skąd pochodzi czerwona herbata?

 

Na oba te pytania można udzielić właściwie jednej odpowiedzi. Pochodzi ona od nazwy miejscowości, w której chińscy handlarze sprzedawali je zagranicznym kupcom. Swój charakterystyczny, wynikający z zachodzącej w liściach fermentacji smak i wygląd czerwona herbata nabywała właśnie podczas długich transportów.

 

 

Co ciekawe, mimo iż wydawałoby się, że najbardziej pożądana będzie najświeższa herbata, to czerwona herbata sypana szczególnie ceniona jest w sytuacji wręcz odwrotnej. Najdroższe z dostępnych na rynku herbat, to takie leżakowane nawet przez 15-17 lat. Według smakoszy, po tym czasie w herbacie rozwija się wyjątkowo szlachetny i intensywny, ale zbalansowany smak.

 

W latach 70tych XX wieku opracowano co prawda nową metodę obróbki Pu-Erh, która sprawia, że czerwona herbata uzyskuje pożądany smak i aromat dużo szybciej. Ułatwiło to dostęp do tego rarytasu szerszemu gronu konsumentów, jednak jednocześnie ceny herbaty produkowanej i leżakowanej w tradycyjny sposób poszybowały w górę.

 

Ten boom, określany jako „pu-erh buble” miał swój szczyt w latach 90-tych. Obecnie ceny herbat utrzymują się na zrównoważonym, niższym niż wcześniej poziomie.

 

Czy Pu-Erh wszędzie znana jest jako herbata czerwona?

 

Nie! W Azji herbaty nazywa się raczej ze względu na kolor końcowego naparu niż samego suszu, dlatego Pu-Erh jest w tej części świata znana jako herbata czarna, ze względu na ciemną barwę uzyskiwaną po zaparzeniu. Analogicznie to co my znamy jako herbatę czarną określa się tam jako czerwoną. Niełatwo się w tym połapać, więc dla uniknięcia nieporozumień najpierw używać nazwy Pu-Erh.

 

Jakie właściwości zdrowotne ma czerwona herbata?

 

Za najistotniejszą uznaje się tą, którą już wspomnieliśmy wyżej – wspomaga ona trawienie, przez co jest dobrym wyborem po obfitych posiłkach. Nie jest to jednak jedyny korzystny wpływ jej picia.

 

 

Czerwona herbata może pomóc w obniżeniu cholesterolu, normuje ciśnienie, a także, ze względu na związki, które zawiera, pomaga oczyszczać organizm z toksyn. W kulturze azjatyckiej pije się ją często przed lub na drugi dzień po piciu alkoholu, co pomaga w zwalczaniu jego skutków ubocznych.

 

Oczywiście nie jest to magiczna mikstura zastępująca lekarstwa, ale jak widać wypicie jej od czasu do czasu może pozytywnie wpłynąć na Wasze samopoczucie.

 

Jak parzyć czerwoną herbatę?

 

W wypadku, kiedy mamy do czynienia z herbatą produkowaną tradycyjnie, długo leżakowaną, zanim zabierzemy się za właściwe parzenie, liście należy przelać niewielką ilością wrzątku, tak aby pozbyć się nalotu, którym mogły się pokryć przez lata starzenia.

 

W wypadku świeższego suszu sprawa jest prostsza, wsypujemy do koszyczka jedną lub dwie łyżeczki suszu, a następnie zalewamy go wodą w temperaturze około 96 stopni. Parzymy 3 do 5 minut, a następnie wyciągamy liście z wody. W wypadku herbaty Pu-Erh można się pokusić o eksperymenty z użyciem wrzątku, ponieważ intensywne, ciężkie smaki, które wiążą się z jego użyciem, w tym wypadku są pożądane.

 

Jesteście gotowi na intensywny smak wielowiekowej tradycji?

 

Herbata czerwona (a przynajmniej ta, którą my znamy jako czerwoną ;)), jak wszystkie produkty o intensywnym smaku będzie miała swoich zwolenników i przeciwników. Po której stronie się opowiecie? Jeżeli chcecie sprawdzić czym dla Was okaże się czerwona herbata, sklep na naszej stronie jest gotowy na Wasze zamówienia!

 

 

Pu-Erh zapewni Wam odskocznię od subtelnych herbacianych naparów, i zapewni doznania zbliżone nasyceniem smaku do kawy. Przypominamy, że herbata w niczym nie ustępuje kawie w kwestii właściwości pobudzających! Jeżeli chcecie na jakiś czas zrezygnować z budzenia domowników mieleniem kawy tuż przed wyjściem do pracy, ta herbata może się okazać właśnie tym czego szukacie.

 

Dodatkowo, czerwona herbata ma również cechę wspólną z tymi kawami z naszej oferty, które najbardziej polecamy w roli porannego zastrzyku energii, a konkretnie smak, którego intensywność postawi Was na nogi nawet w poniedziałek!