Jasne palenie z 17.08.23 Kawa...
Pochodzenie: Brazylia Rodzaj: Herbata Zielona Składniki: Yerba Mate
Pochodzenie: Afryka Rodzaj: Herbata Ziołowa Składniki: Rooibos, Yerba Mate, nagietek, bławatek, róża pączki, aromat
Pochodzenie: Brazylia Rodzaj: Herbata Zielona Składniki: skórka pomarańczy, trawa cytrynowa, aromat
Herbata yerba mate to ziołowy napar zrobiony z części ostrokrzewu paragwajskiego. Jest niezwykle popularna w Ameryce Południowej, a za jej ojczyznę uznaje się Paragwaj. Ostrokrzew paragwajski, choć nazywany krzewem, jest całorocznie zielonym drzewem. To właśnie z niego produkowana jest yerba. Herbata ma charakterystyczny smak, który trudno porównać z jakimkolwiek innym. W naparze szczególnie wyczuwalne są nuty goryczki. Mogą być zarówno bardzo łagodne, jak i mocne. Wszystko zależy od mieszanki, jaką dla siebie wybierzesz i ilości suszu, którą wsypiesz do naczynia.
Właściwości zdrowotne, pobudzające czy oczyszczające, jakimi cechuje się susz yerba mate, są nieocenione. W Ameryce Południowej od dawna znano zalety popularnego na całym świecie naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Picie yerba mate przynosi szereg korzyści, które wzmacniają organizm, pomagają w pracy układu krążenia oraz korzystanie wpływają na pamięć. To właśnie ze względu na liczne właściwości yerba mate napar z ostrokrzewu paragwajskiego stał się niezwykle popularny na całym świecie.
Yerba mate zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Znajdziesz w niej szereg witamin z grupy B, a także witaminę C oraz E. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego działa antynowotworowo i posiada oczyszczające polifenole. Cechuje się wysoką zawartością cennego kwasu chlorogenowego, dzięki czemu pomaga w walce z cukrzycą i insulinoopornością. Ponadto reguluje gospodarkę cukrową i pomaga w trawieniu, co wpływa na sprawniejszą przemianę materii.
Napar z yerba mate ma też właściwości pobudzające, przez co często porównywany jest do kawy. Zawiera również magnez, który wpływa na podwyższenie koncentracji. Picie yerba mate korzystanie oddziałuje nie tylko na Twoje samopoczucie, ale i zdolności poznawcze.
Rodzaje yerba mate najczęściej dzieli się według kraju pochodzenia. Największymi importerami naparu z ostrokrzewu paragwajskiego jest Argentyna, Brazylia, Paragwaj i Urugwaj. To właśnie w Ameryce Południowej napój zyskuje najwięcej zwolenników. Zazwyczaj napar ten spotyka się pod jedną powszechną nazwą – yerba. Herbata ta ma jednak wiele odmian i za każdym razem smakuje inaczej. Poniżej przedstawiamy te najczęściej występujące i sprzedawane w sklepie Darvea.
Argentyńska herbata yerba mate ma klasyczny, łagodny, a zarazem niepozbawiony goryczki smak. W naparze szczególnie wyczuwalne są nuty ziemiste, roślinne, ziołowe i drzewne. Nasz sklep internetowy oferuje ją z dodatkiem różnorodnych ziół i owoców. Może być spożywana na zimno, jak i na ciepło.
Inną odmianą jest brazylijska yerba. Herbata ta charakteryzuje się cierpkim, ale jednocześnie świeżym smakiem. Jest najbardziej lubiana przez Europejczyków ze względu na orzeźwiający smak. Świetnie komponuje się w połączeniu z cytrusami. Z kolei urugwajski napój to tak naprawdę to samo, co brazylijska yerba. Herbata produkowana jest tylko i wyłącznie na ten rynek.
Paragwajski napar w porównaniu do brazylijskiego jest niezwykle wyrazisty i gorzki. W tym wypadku zaleca się picie yerba mate na zimno. Można ją spożywać również na ciepło, ale należy liczyć się z tym, że wyższa temperatura wydobędzie z niej jeszcze większą intensywność. To właśnie ten rodzaj ma największe właściwości pobudzające.
Ten niemogący się porównywać z żadnym innym napój przywędrował do nas z odległego kontynentu i zachwycił wszystkich swoim smakiem i licznymi korzyściami dla zdrowia. Jak dokładnie powstaje yerba? Herbata produkowana jest z rozdrobnionych i podprażonych listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Przygotowane części roślin leżakują przez pewien czas, a następnie są aromatyzowane i mieszane z suszonymi owocami oraz ziołami. Na miejscu są pakowane i wysyłane w drogę, skąd trafiają do nas, a następnie do Ciebie.
Kluczem do uzyskania odpowiedniego smaku naparu z ostrokrzewu paragwajskiego jest temperatura. Herbata yerba mate musi być parzona w temperaturze wody wynoszącej 70-80°C. Poza tym każdy rodzaj suszu zaparza się w podobny sposób. Aby poprawnie przygotować napar, potrzebujesz naczynia − najlepiej wykonanego z drewna Palo Santo, tykwy lub gliny oraz bombilli. Do matero (drewnianego naczynia) wsypujesz susz yerba mate, zapełniając ¼ jego objętości (początkujący mogą zacząć od 2 do 3 łyżeczek). Następnie zalewasz go odrobiną wody o odpowiedniej temperaturze. Gdy susz wchłonie cały płyn, dolewasz do pełna. Wkładasz bombille i herbata yerba mate jest gotowa! Całość może być zalewana kilka razy. Jeśli będziesz w taki sposób parzyć yerba mate, wydobędziesz z niej wszystkie właściwości zdrowotne.
Napar z yerba mate wymaga niewielu akcesoriów. Na początek potrzebne Ci będą:
Kupując produkty w naszym sklepie, możesz być pewien ich najwyższej jakości. Jesteśmy niedużą, polską palarnią kawy, dla której liczy się Klient. W naszą pracę zawsze wkładamy całe swoje serce. Sklep internetowy Darvea.pl to miejsce pełne smaku, pasji i miłości. Nie boimy się eksperymentować, dlatego oprócz kawy oferujemy Ci yerba mate − tradycyjny paragwajski napar, który tak jak kawa postawi Cię na nogi. Jego właściwości doceniono na całym świecie, a w Ameryce Południowej picie napoju praktykuje się od kilkuset lat.
1. Czy yerba mate pobudza tak jak kawa?
Tak, jednym z głównych właściwości yerba mate jest działanie pobudzające. Zawiera magnez i witaminy z grupy B wpływające na koncentrację i uwagę.
2. Jak powinno się pić yerba mate?
Picie yerba mate to prawdziwy rytuał. Napar powinno się spożywać z matero − tradycyjnego naczynia wykonanego z drewna Palo Santo lub gliny. Herbatę pije się przez bombille.
3. Czy yerba mate posiada właściwości lecznicze?
Liczne badania naukowe potwierdzają prozdrowotny wpływ naparu na organizm. Pozytywnie działa na układ krążenia, odciąża układ pokarmowy oraz podnosi odporność.
4. Jaka temperatura wody jest odpowiednia do parzenia?
Odpowiednia temperatura wody wynosi 60-70°C. Jest to niezwykle ważne, ponieważ w wyższej temperaturze susz yerba mate staje się niezwykle gorzki i intensywny, z kolei w niższej może się nie zaparzyć.