Mexico Altura - kawa Darvea
Mexico Altura - Charakterystyka
Pochodzenie: Meksyk - Ameryka Środkowa
Wysokość upraw: 1200 - 1500 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Moc kofeiny: 3/5
Intensywność smaku: 4/5
Kwasowość: 2/5
Metoda obróbki: Na mokro
Stopień palenia: Średni
Nuty smakowe: Orzech włoski, cynamon, gałka muszkatołowa, czekolada, cytrusy, karmel
Zastosowanie: Pod espresso
Charakterystyka regionu
Górzysty teren Meksyku tworzy idealne warunki do uprawy krzaków kawowca. Są one uprawiane wyłącznie na wysoko położonych plantacjach: 1200–1500 m. n. p. m. W regionie uprawiane są przede wszystkim takie gatunki botaniczne, jak Caturra, Mundo Novo, Maragogype czy Bourbon. Ziarna Mexico Altura pochodzą z wulkanicznych gleb w południowych oraz środkowych pasmach górskich.
Wysokie położenie sprawia, że ziarna kawy dojrzewają wolniej, jednak dobre, wysokogórskie warunki, pozwalają uzyskać bardziej czysty i zrównoważony smak kawy. Dodatkowym atutem kaw z Meksyku jest ich ekologiczność – większość plantatorów z tego kraju stosuje jedynie naturalne i ekologiczne uprawy krzewów.
Walory smakowe i zapachowe kawy Mexico Altura
Kawa meksykańska jest mocno czekoladowa oraz orzechowa, często pojawiają się w niej nuty toffi i karmelu, a posmak nut korzennych dodaje jej pikantności. W kawach tych pojawia się często lekka, kwiatowo-cytrusowa rześkość wraz ze słodkością.
W jakich metodach parzenia najlepiej sprawdzi się kawa Mexico Altura?
Kawa meksykańska najlepiej sprawdzi się pod espresso.
Dlaczego warto kupić właśnie kawę Mexico Altura?
Kawa Altura ma średnią goryczkę, zrównoważoną kwasowością, co gwarantuje zbilansowany smak. Dzięki ręcznemu wypalaniu ziaren w naszej tarnowskiej manufakturze, Mexico Altura zyskuje głębię smaku. Mexico Altura to kawa, która każdy poranek zamieni w aromatyczną przyjemność.