Górale Folk - kawa specialty Darvea
Górale Folk - Charakterystyka
Pochodzenie: Salvador, Peru, Meksyk
Farma: Finca Andalucia, Cemcavir Cooperativa de Mujeres, Finca Alianza
Wysokość upraw: 1400 - 1900 m.n.p.m.
Gatunek: 80% Arabica, 20% Robusta
Odmiana: Różne
Jakość: Specialty
Obróbka: Na mokro
Rok zbioru: 2021
Stopień palenia: Średnie
Nuty smakowe: Czekolada deserowa, kandyzowana pomarańcza, orzech laskowy
Zastosowanie: Pod espresso
Walory kawy Górale Folk
Górale Folk jest szlachetną kawą z dobrze dobranym i wyrazistym zaznaczeniem mocnego charakteru robusty. Mieszanka arabiki i robusty uwalnia niepowtarzalne walory ziaren tej kawy. Spełni oczekiwania szukających nieco bardziej intensywnych smaków i aromatów w filiżance.
Jak przyrządzić kawę Górale Folk?
Nic prostszego! Kawa sprawdzi się pod espresso oraz z dodatkiem mleka.
Czym są kawy Darvea Folk?
Kawy Darvea z serii Folk to mieszanki najwyższej jakości kawy Specialty w przystępnych cenach. Specjalnie skomponowane z myślą o zastosowaniu w ekspresach automatycznych.
Nazwa Folk nawiązuje do regionalnego charakteru ziaren i unikalności ich smaku. Początek tych kaw ma miejsce na niewielkich plantacjach, gdzie ręcznie zbierane i poddawane obróbce, są tylko wybrane ziarna. W przeciwieństwie do kaw pochodzących z dużych, masowych plantacji, nasze są najwyższej jakości - Specialty. Następnie właściwe formowanie smaku odbywa się już w naszej palarni. W ręcznie sterowanym przez nas procesie palenia, wydobywamy z nich pożądany smak. Pochodzenie jest dla nas bardzo ważne, dlatego łączymy regionalność danej plantacji i naszą autorską sztukę wypalania ziaren.
Ten smak, jak folklor, jest nie do podrobienia. Ożywia zmysły i otwiera na te mniejsze zakątki świata. Jesteśmy "Made in Małopolska", dlatego wybraliśmy nazwy dla kaw, które są bliskie naszemu sercu. Dzięki temu jesteśmy autentyczni tak, jak nasze kawy!