Darvea kawa ziarnista Rwanda Muhondo Zobacz większe

Darvea Rwanda Muhondo - kawa ziarnista specialty

  • Kawa specialty
  • Rwanda Cup of Excellence
  • Pochodzenie: Rwanda (Afryka) - Prowincja Północna, rejon Gakenke
  • Farma: Muhondo
  • Wysokość upraw: 1700 – 2200 m n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabika (Bourbon)
  • Punkty SCAA: 86
  • Moc kofeiny: 3/5
  • Intensywność smaku: 3/5
  • Kwasowość:  3/5
  • Pozyskiwana: metodą na mokro
  • Palenie: średnie
  • Nuty smakowe: ananas, pomarańcza, jeżyny, porzeczki

Więcej szczegółów

39,00 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Nasza kawa z Rwandy ma jakość specialty i pochodzi z sektora Muhondo znajdującego się w dzielnicy Gekene w Północnej Prowincji Rwandy. Uprawy zlokalizowane są na wysokości 1700–2200 m. n. p. m. W tym regionie uprawiane są różne odmiany botaniczne, między innymi Bourbon i Jackson.

Stacja Muhondo od wielu lat słynie z podnoszącej się jakości surowca oraz troski o lokalną społeczność. W dodatku od paru lat kawa Rwanda Muhondo zajmuje wysokie miejsca w Cup of Excellence, czyli konkursie, w którym wybiera się najlepsze kawy z danego sezonu. W 2014 r. kawie Muhondo udało się nawet wygrać te prestiżowe mistrzostwa.

Cały proces twórczy, zaczynając od plantacji, na metodzie obróbki kończąc, odbywa się ręcznie z dbałością o każdy szczegół, tak aby końcowy produkt był jak najlepszej jakości. Ziarno to zdobyło 86 pkt SCAA (excellent/doskonała) i zostało obrobione metodą mokrą/mytą, co ma wpływ na wyśmienity smak, który oferuje Rwanda Muhondo. To kawa o prestiżowej pozycji w świecie smakoszy tego napoju, dlatego warto jej spróbować.

 

Profil Sensoryczny: jeżyny, czereśnie, suszone owoce, czarna herbata, cytrusy

Smak: lekki herbaciany napar, słodki i miodowy, przypomina kompot owocowy, lekko kwaskowy

Palenie: średnie

Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzony w Aeropressie

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę Rwanda Muhondo?

Jeśli chcesz poczuć, jak różnorodna może być kawa, Rwanda jest dobrym wyborem. Napój z ziaren kawowca w tym przypadku jest dopracowany do ostatniej nuty smakowej. Wszystkie ziarna zostały wypalone ręcznie w naszej manufakturze w Tarnowie. Jeśli chcesz zachwycić się doskonałością kawowego smaku, Rwanda Muhondo to świetny wybór.

 

Kawa Darvea Rwanda Muhondo

Jak parzyć przepis

Narzędzie do parzenia: Aeropress metoda odwrócona z bypassem (bypass to dolanie wody do zaparzonej kawy)

Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 150 g wody

Woda: 85°C

Mielenie: 35 klików na Comandante

Czas przygotowania: 1 min 10 s

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Ustawiamy Aeropress w metodzie odwróconej i wsypujemy do niego zmieloną kawę.
  2. Włączamy stoper i wlewamy całe 150 g wody.
  3. Mieszamy lekko do 35. sekundy czasu parzenia.
  4. Sitko z jednym przelanymi wcześniej wodą filtrem zakładamy na Aeropress i dokładnie zakręcamy.
  5. Gdy stoper pokaże 0:50, odwracamy Aeropress i kładziemy go na kubku lub serwerze oraz przeciskamy tak, aby zakończyć parzenie przy 1:10.
  6. Do gotowej kawy dolewamy bypass w formie 20 g–30 g wody o temp 85°C w zależności od preferowanej intensywności naparu. Na zdrowie!

 

Artykuły powiązane na blogu