Darvea kawa ziarnista Rwanda Muhondo Zobacz większe

Darvea Rwanda Muhondo - kawa ziarnista specialty

  • Kawa specialty
  • Rwanda Cup of Excellence
  • Pochodzenie: Rwanda (Afryka) - Prowincja Północna, rejon Gakenke
  • Farma: Muhondo
  • Wysokość upraw: 1700 – 2200 m n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabika (Bourbon)
  • Punkty SCAA: 86
  • Moc kofeiny: 3/5
  • Intensywność smaku: 3/5
  • Kwasowość:  3/5
  • Pozyskiwana: metodą na mokro
  • Palenie: średnie
  • Nuty smakowe: ananas, pomarańcza, jeżyny, porzeczki

Więcej szczegółów

38,50 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Kompas

Pochodzenie

Ziarna pochodzą z sektora Muhondo znajdującego się w dzielnicy Gekenke w Północnej Prowincji Rwandy. Odpowiednie warunki klimatyczno-glebowe zapewniają gotowemu naparowi wyjątkowość i unikalność. Muhondo znane jest z produkcji najwyższej jakości kawy w Rwandzie i stale wzmacnia pozycję producentów kawy, zapewniając im najlepsze metody uprawy. Zarówno proces zbierania owoców kawowca, jak i sortowanie zielonych ziaren odbywa się ręcznie. Woda użyta do procesu obróbki pochodzi z naturalnego, górskiego źródła, a ziarna suszone są na pełnym, afrykańskim słońcu.

Szczególne warunki topograficzne nadały kawie unikalność, która pozwoliła, by w 2014 r. zwyciężyła ona Rwanda Cup of Excellence z 91% otrzymanych punktów.

smak

Smak

Gorący napar charakteryzuje się lekką goryczką. Po chwili smak kawy przybiera przyjemne, kwaskowe nuty. Wyczuć w nim można akcenty pomarańczy, ananasa oraz owoców jagodowych (porzeczki, jeżyny).

zapach

Aromat

Rwanda Muhondo zachwyca niesamowitym bogactwem swego aromatu. Kawa pachnie gorzką czekoladą, kakao oraz suszoną śliwką oraz słodkimi masłowymi nutami. W naparze wyczuć można również orzechowo-migdałową woń połączoną z mocnymi kwiatowo-winnymi akcentami.

Artykuły powiązane na blogu