Darmowa wysyłka tylko na terenie Polski
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Kawa z outletu - data palenia...
Ostatnio przeglądane
Kawa specialty Rwanda Cup of...
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Nasza kawa z Rwandy ma jakość specialty i pochodzi z sektora Muhondo znajdującego się w dzielnicy Gekene w Północnej Prowincji Rwandy. Uprawy zlokalizowane są na wysokości 1700–2200 m. n. p. m. W tym regionie uprawiane są różne odmiany botaniczne, między innymi Bourbon i Jackson.
Stacja Muhondo od wielu lat słynie z podnoszącej się jakości surowca oraz troski o lokalną społeczność. W dodatku od paru lat kawa Rwanda Muhondo zajmuje wysokie miejsca w Cup of Excellence, czyli konkursie, w którym wybiera się najlepsze kawy z danego sezonu. W 2014 r. kawie Muhondo udało się nawet wygrać te prestiżowe mistrzostwa.
Cały proces twórczy, zaczynając od plantacji, na metodzie obróbki kończąc, odbywa się ręcznie z dbałością o każdy szczegół, tak aby końcowy produkt był jak najlepszej jakości. Ziarno to zdobyło 86 pkt SCAA (excellent/doskonała) i zostało obrobione metodą mokrą/mytą, co ma wpływ na wyśmienity smak, który oferuje Rwanda Muhondo. To kawa o prestiżowej pozycji w świecie smakoszy tego napoju, dlatego warto jej spróbować.
Profil Sensoryczny: jeżyny, czereśnie, suszone owoce, czarna herbata, cytrusy
Smak: lekki herbaciany napar, słodki i miodowy, przypomina kompot owocowy, lekko kwaskowy
Palenie: jasne
Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzony w Aeropressie
Jeśli chcesz poczuć, jak różnorodna może być kawa, Rwanda jest dobrym wyborem. Napój z ziaren kawowca w tym przypadku jest dopracowany do ostatniej nuty smakowej. Wszystkie ziarna zostały wypalone ręcznie w naszej manufakturze w Tarnowie. Jeśli chcesz zachwycić się doskonałością kawowego smaku, Rwanda Muhondo to świetny wybór.
Narzędzie do parzenia: Aeropress metoda odwrócona z bypassem (bypass to dolanie wody do zaparzonej kawy)
Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 150 g wody
Woda: 85°C
Mielenie: 35 klików na Comandante
Czas przygotowania: 1 min 10 s