Darvea kawa ziarnista Aktywny Poranek

  • Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa
  • Gatunek: 50% Arabika : 50% Robusta
  • Moc kofeiny: 5/5
  • Intensywność smaku: 5/5
  • Kwasowość: 1/5
  • Palenie: mieszanka ziaren od lekko do średnio-mocno palonych
  • Opakowanie prezentowe: zobacz dla 500g

Więcej szczegółów

22,00 zł brutto

  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g
  • Opakowanie prezentowe
  • Opakowanie zwykłe

Więcej informacji

Charakterystykaregionu

Kawa Aktywny Poranek to mieszanka arabiki i robusty łącząca w sobie z ziarna z Azji, Ameryki Południowej i Środkowej. Zmieszaliśmy je następujących w proporcjach: Wietnam 50%, Brazylia 25%, Honduras 25%.

Mieszanka (blend) Aktywny Poranek to 50% arabiki oraz 50% robusty. Została stworzona z myślą o tych, którzy preferują intensywny i zarazem bogaty smak. Brazylia stanowi tu idealne tło, nadając czekoladowo-orzechowy posmak, Honduras dodaje od siebie słodyczy i cytrusów, a robusta z Wietnamu nadaje całości pełni i intensywności oraz uzupełnia ilość kofeiny. Arabika i robusta w tej formie to smaki, które wspólnie pozwalają uzyskać ciekawy efekt.

Kawa Aktywny Poranek zawiera w sobie przede wszystkim dużo nut czekolady i orzechów, lekki dymny posmak, słodycz oraz odrobinę cytrusów.

 

Profil Sensoryczny: kakao, dymność, czekolada gorzka, korzenne przyprawy, cytrusy

Smak: intensywna, mocna, czekoladowo-orzechowa z nutami karmelu, dymno-cytrusowy finisz

Palenie: od lekkiego do średnio mocnego

Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w kawiarce i French Pressie

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę Aktywny Poranek?

Zmieszane w tej kawie arabica i robusta dają nam wspaniały produkt skomponowany z doskonałej jakości ziaren. Świetnie sprawdzi się u osób, które nie są zdecydowane, który rodzaj kawy preferują, a cenią sobie cechy obu tych grup. W manufakturze ręcznie wypalamy ziarna składające się na Aktywny Poranek –kawa dzięki temu zdobywa głębię smaku. Wybierz Aktywny Poranek, jeśli zależy Ci na porcji pysznego pobudzenia.

 

Jak parzyć – przepis

 

Sposób pierwszy

Narzędzie do parzenia: French Press

Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 500 g wody

Woda: 96°C

Mielenie: 35 klików na Comandante 

Czas przygotowania: ok. 10 min

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Zmieloną kawę wsypujemy do French Pressa, włączamy stoper i zalewamy całą porcją wody na raz, starając się dobrze zmoczyć wszystkie drobiny kawy.
  2. Po upływie 4 minuty przełamujemy crust (kożuch), który utworzył się na powierzchni. Trzema ruchami łyżki odgarniamy go od siebie, do siebie i znowu od siebie, starając się nie zanurzać łyżki za głęboko, bo mogłoby to spowodować przeparzenie i pojawienie się w kawie nieprzyjemnej goryczki. Dzięki zdjęciu kożucha przerwiemy i spowolnimy proces dalszego parzenia kawy.
  3. Przy pomocy dwóch łyżek ściągamy pianę, która utworzy się na powierzchni.
  4. Czekamy ok. 5–6 minut – w tym czasie mniejsze drobiny opadną na dno.
  5. Zakładamy tłok z sitkiem, nie wciskamy go jednak do samego końca, tylko zostawiamy na powierzchni, minimalnie zamoczony w kawie. Na zdrowie!

 

Sposób drugi

Narzędzie do parzenia: kawiarka

Gramatura na 1 filiżankę wody: zależna do rozmiarów kawiarki

Woda 96°C

Mielenie: 17–18 klików na Comandante

Czas przygotowania: zależny od rozmiarów kawiarki 

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Wsypujemy ziarna kawy do sitka kawiarki, dzięki temu w łatwy sposób odmierzymy potrzebną ilość kawy.
  2. Do dolnego zbiornika wlewamy wrzącą wodę, tak by sięgała tuż pod zawór bezpieczeństwa.
  3. Zmieloną kawę przesypujemy do sitka, a następnie skręcamy mocno całą kawiarkę.
  4. Kawiarkę umieszczamy na gazie lub płycie indukcyjnej z wysoką mocą.
  5. Kiedy kawa zacznie płynąć, obniżamy moc gazu lub płyty indukcyjnej i obserwujemy wylatujący napar. Gdy zmieni kolor z orzechowego na słomiany, ściągamy kawiarkę z kuchenki.
  6. Studzimy dolny zbiornik przy pomocy zimnej wody z kranu – przerwie to proces parzenia.
  7. Do gotowej kawy dolewamy trochę ciepłej wody, żeby zmniejszyć kwasowość. Na zdrowie!

 

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu