Darvea kawa ziarnista Smak Podróży

  • Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa
  • Gatunek: 80% Arabika : 20% Robusta
  • Moc kofeiny: 4/5
  • Intensywność smaku: 3/5
  • Kwasowość: 2/5
  • Palenie: mieszanka ziaren od średnio do mocno palonych
  • Opakowanie prezentowe: zobacz dla 500g

Więcej szczegółów

26,50 zł brutto

  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g
  • Opakowanie prezentowe
  • Opakowanie zwykłe

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Kawa Smak Podróży to mieszanka ziaren pochodzących z upraw zlokalizowanych w Azji, Ameryce Południowej i Środkowej. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jaka kawa – arabica czy robusta – będzie najlepsza, to… ta mieszanka będzie idealnym rozwiązaniem tego dylematu.

Warto wiedzieć, z jakich ziaren powstała ta kawa – to 80% arabica, 20% robusta (w tym India Cherry 20%, Gwatemala 20%, Honduras 20%, Columbia 40%). Możesz dzięki niej rozkoszować się kompozycją kilku ciekawych i wyjątkowych produktów, które w połączeniu dają coś zupełnie nowego i świeżego.

Ta mieszanka (blend) 80% arabiki oraz 20% robusty została przez nas stworzona, żeby zachwycić głębią i bogactwem arabiki wzbogaconej mocą robusty. Główne skrzypce w tym blendzie gra Columbia, która odpowiada za dużą kremowość kawy. Gwatemala daje od siebie nuty korzenne i przyprawy, Honduras – słodycz i cytrusowość, a India Cherry nadaje całości swój charakter oraz zapewnia dodatkową ilość kofeiny.

Znajdziemy tutaj przede wszystkim kremowość, słodycz, dużo orzechów, czekolady i karmelu. Pojawić się mogą również nuty owocowe, cytrusowe i dymne.

 

Profil Sensoryczny: praliny, gorzka czekolada, wanilia, kwiaty

Smak: głęboki, ale jednocześnie lekki, mocno czekoladowy z odrobiną cytrusów i kwiatów, lekko dymny

Palenie: od średniego po mocne

Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w kawiarce i French Pressie

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę Smak Podróży?

Lekkie, a przy okazji intensywne w czekoladowym smaku – taki są ziarna Smaku Podróży. Kawa ta wypalana jest w małej manufakturze, a dzięki temu, że uważnie selekcjonujemy ziarna, gwarantuje doskonałe doznania smakowe. Ta kawa – arabica i robusta złączone w idealnych proporcjach – pozwoli Ci odkryć to, co najlepsze w obu typach tych ziaren. Wybierz Smak Podróży, jeśli chcesz poczuć, jak smakują kawy z całego świata.

 

Kawa Darvea Smak Podróży

Jak parzyć - przepis

 

Sposób pierwszy

Narzędzie do parzenia: French Press

Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 500 g wody

Woda: 96°C

Mielenie: 35 klików na Comandante 

Czas przygotowania: ok. 10 min.

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Zmieloną kawę wsypujemy do French Pressa, włączamy stoper i zalewamy całą porcją wody na raz, starając się dobrze zmoczyć wszystkie drobiny kawy.
  2. Po upływie 4 minuty przełamujemy crust (kożuch), który utworzył się na powierzchni. Trzema ruchami łyżki odgarniamy go od siebie, do siebie i znowu od siebie, starając się nie zanurzać łyżki za głęboko, co mogłoby spowodować przeparzenie i nieprzyjemną goryczkę w kawie. Dzięki zdjęciu kożucha przerwiemy i spowolnimy proces dalszego parzenia kawy.
  3. Przy pomocy dwóch łyżek ściągamy pianę, która utworzy się na powierzchni.
  4. Czekamy ok. 5–6 minut – w tym czasie mniejsze drobiny opadną na dno.
  5. Zakładamy tłok z sitkiem, nie wciskamy go jednak do samego końca, tylko zostawiamy na powierzchni, minimalnie zamoczony w kawie. Na zdrowie!

 

Sposób drugi

Narzędzie do parzenia: kawiarka

Gramatura na 1 filiżankę wody: zależna do rozmiarów kawiarki

Woda: zależnie od rozmiaru kawiarki

Mielenie: 17–18 klików na Comandante

Czas przygotowania: zależny od rozmiarów kawiarki 

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Wsypujemy ziarna kawy do sitka kawiarki – dzięki temu w łatwy sposób odmierzymy potrzebną ilość kawy.
  2. Do dolnego zbiornika wlewamy wrzącą wodę, tak by sięgała tuż pod zawór bezpieczeństwa.
  3. Zmieloną kawę przesypujemy do sitka, a następnie skręcamy mocno całą kawiarkę.
  4. Kawiarkę umieszczamy na gazie lub płycie indukcyjnej z wysoką mocą.
  5. Kiedy kawa zacznie wypływać, obniżamy moc gazu lub płyty indukcyjnej i obserwujemy wylatujący napój. Gdy zmieni kolor z orzechowego na słomiany, ściągamy ją z kuchenki.
  6. Studzimy dolny zbiornik przy pomocy zimnej wody z kranu – przerwie to proces parzenia.
  7. Do gotowej kawy dolewamy trochę ciepłej wody, żeby zmniejszyć kwasowość. Na zdrowie!

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu