Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Data palenia 7.06 Kawa specialty...
Ostatnio przeglądane
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka...
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Kolumbia jest drugim po Brazylii największym producentem kawy na świecie. Uprawiane są w niej takie gatunki botaniczne jak Caturra, Maragogype czy Typica. Produkty z tego kraju są powszechnie cenione za swoją wysoką jakość.
Szczególnym rodzajem kawy z tego regionu jest kawa Excelso – termin dotyczy klasyfikacji kawy pod względem wielkości ziarna. Nazwa „Excelso” pochodzi od słowa excelsior – wspaniały. Kawa Kolumbia Excelso ma duże ziarna, ale nieco mniejsze niż Supremo. Często zdarza się tak, że Supremo i Excelso zbierane są z tego samego drzewka kawowego, ale oceniane według rozmiaru. Dostępna w naszym sklepie kawa Columbia Excelso jest uprawiana na wysokości 900–1900 m. n. p. m. w glebach powulkanicznych.
Kawy kolumbijskie dzięki specyficznemu zapachowi powietrza zyskują swoją jedwabistość, kremowość. Idealnie nasłonecznione, wysoko położone stoki oraz temperatura powietrza połączona z nowoczesnymi plantacjami sprawiają, że zbiory możliwe są niemal cały rok. Podobnie jak inne kawy kolumbijskie, Kolumbia Excelso jest bardzo kremowa. Odnajdziemy w niej nuty karmelu, orzechów, czekolady, kwiatów, jak również słodkie aromaty owocowe, np. pomelo, truskawka.
Profil sensoryczny: orzechy, czekolada, karmel, migdały, kwiatowość
Smak: kremowa, czekoladowo-orzechowa, gładka, lekko słodka, kwiatowa
Palenie: średnio-mocne
Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona we French Pressie
Jeżeli szukasz gatunku o niskiej kwasowości, ale dużej intensywności smaku, z pewnością zachwyci Cię nasza Columbia Excelso. Kawa ta ma przyjemny, lekko słodki smak pozbawiony silnej goryczy, za to wzbogacony nutami owocowymi i kwiatowymi. Wszystkie ziarna Columbia Excelso są ręcznie wypalane w naszej małej, lokalnej manufakturze w Tarnowie. Wybierz ten produkt, aby cieszyć się najlepszym smakiem kawy o zachwycającej gładkości.
Narzędzie do parzenia: French Press
Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 500 g wody
Woda: 96°C
Mielenie: 35 klików na Comandante
Czas przygotowania: około 10 minut