Columbia Excelso - kawa Darvea
Columbia Excelso - Charakterystyka
Pochodzenie: Kolumbia - Ameryka Południowa
Wysokość upraw: 800 - 1900 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Moc kofeiny: 3/5
Intensywność smaku: 4/5
Kwasowość: 2/5
Metoda obróbki: Na mokro
Stopień palenia: Średnie
Nuty smakowe: Orzechy, czekolada, karmel, migdały, nuty kwiatowe
Przeznaczenie: Pod espresso
Region i jego specyfika
Kolumbia jest drugim po Brazylii największym producentem kawy na świecie, a produkty z tego kraju są powszechnie cenione za swoją wysoką jakość. Szczególnym rodzajem kawy regionu jest kawa Excelso – nazwa pochodzi od słowa excelsior, które oznacza wspaniały. Kawa jest uprawiana na wysokości 900–1900 m. n. p. m. w glebach powulkanicznych. Idealnie nasłonecznione i wysoko położone stoki oraz temperatura powietrza sprawiają, że zbiory możliwe są niemal cały rok.
Walory smakowe i zapachowe kawy Columbia Excelso
Kawy kolumbijskie dzięki specyficznemu zapachowi powietrza zyskują swoją jedwabistość, lekkość i kremowość. Columbia Excelso bogata jest w nuty karmelu, orzechów, czekolady, kwiatów, jak również w słodkie aromaty owocowe.
Kawa Columbia Excelso charakteryzuje się lekkością i kremowością
W jakich metodach parzenia najlepiej sprawdzi się kawa Columbia Excelso?
Kawa Columbia Excelso sprawdzi się idealnie pod espresso.
Dlaczego warto wybrać właśnie kawę Columbia Excelso?
Jeżeli szukasz gatunku o niskiej kwasowości, ale dużej intensywności smaku, z pewnością zachwyci Cię nasza Columbia Excelso. Kawa ma przyjemny, lekko słodki smak, pozbawiony silnej goryczy, a za to wzbogacony nutami owocowymi i kwiatowymi.
Kawa Columbia Excelso jest pozbawiona nieprzyjemnej goryczy