Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Jasne palenie z 17.08.23 Kawa...
Ostatnio przeglądane
Pochodzenie: Etiopia (region Sidamo)...
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Ethiopia uznawana jest za kawową kolebkę – podobno tam właśnie zaczęła się przygoda z czarnym naparem, który dziś ma sporą grupę miłośników na całym świecie. W tym kraju uprawiane są przede wszystkim takie odmiany botaniczne jak Typica, Caturra i Bourbon.Dostępna u nas kawa Sidamo również jest uprawiana w Etiopii, w regionie Sidamo, od którego bierze się jej nazwa. Uprawy zlokalizowane są na wysokości 1600–1900 m. n. p. m.
Kawa Ethiopia Sidamo i inne etiopskie kawy są tak smaczne, bo warunki klimatyczne w tym regionie sprzyjają uprawie kawowca. Żyzne, wilgotne gleby, górskie stoki oraz odpowiednia temperatura sprawiają, że krzewy kawowca mogą odpowiednio się rozwijać. Wysoko położone plantacje (1600–1900 m. n. p. m.) są często zacienione przez otaczające je lasy, co dodatkowo chroni ziarna Ethiopia Sidamo. Kawa dzięki temu rozwija się wolniej i zdobywa bogatszy aromat oraz smak.
Kawa z Etiopii charakteryzuje się kwiatowymi oraz cytrusowymi aromatami. Znajdziemy w niej również czekoladę oraz herbacianą teksturę. Jest to jedna z delikatniejszych kaw, jakie można spotkać.
Profil Sensoryczny: kwiaty, czarna herbata, morela, czekolada, cytrusy
Smak: lekki, herbaciany, z minimalną czekoladową goryczką, lekka słodycz
Palenie: średnio-mocne
Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w Chemexie
Kawa Ethiopia Sidamo to klasyka sama w sobie. Każdy kawosz powinien jej skosztować, aby móc cieszyć się niewielką, czekoladową goryczką w bardzo delikatnym wydaniu. Wszystkie ziarna są przez nas wypalane ręcznie w niewielkiej tarnowskiej manufakturze, co gwarantuje ich wysoką jakość. Wybierz kawę Ethiopia Sidamo, aby doświadczyć klasycznego smaku subtelnej kawy w domu.
Narzędzie przygotowania: Chemex
Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 500 g wody
Woda: 95°C
Mielenie: 24 kliki na Comandante
Czas przygotowania: 3 min 30 s / 3 min 50 s