Ethiopia Sidamo - kawa Darvea
Ethiopia Sidamo - Charakterystyka
Pochodzenie: Etiopia (region Sidamo) - Afryka
Wysokość upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Moc kofeiny: 2/5
Intensywność smaku: 4/5
Kwasowość: 3/5
Metoda obróbki: Na mokro
Stopień palenia: Średni
Nuty smakowe: Czarna herbata, czekolada
Przeznaczenie: Pod espresso
Pochodzenie kawy Ethiopia Sidamo
Ziarna kawy Ethiopia Sidamo pochodzą z Etiopii, która uznawana jest za kolebkę kawy. Jej uprawy zlokalizowane są na wysokości 1600–1900 m n.p.m., a swój smak zawdzięcza sprzyjającym warunki klimatycznym tego regionu. Żyzne, wilgotne gleby, górskie stoki oraz odpowiednia temperatura sprawiają, że krzewy kawowca mogą się odpowiednio rozwijać. Wysoko położone plantacje są często zacienione przez otaczające je lasy, co dodatkowo chroni ziarna kawy. Dzięki temu rozwija się wolniej i zdobywa bogatszy aromat oraz smak.
Walory smakowe i zapachowe kawy Ethiopia Sidamo
Kawa z Etiopii charakteryzuje się kwiatowymi oraz cytrusowymi aromatami. W smaku jest lekka, herbaciana i z minimalną goryczką czekoladową. Jest to jedna z delikatniejszych kaw, jakie można spotkać.
W jakich metodach parzenia najlepiej sprawdzi się kawa Ethiopia Sidamo?
Kawa Sidamo świetnie sprawdzi się pod espresso.
Dlaczego warto kupić kawę Ethiopia Sidamo?
Kawa Ethiopia Sidamo to klasyka w bardzo delikatnym wydaniu. Wszystkie ziarna są przez nas wypalane ręcznie w tarnowskiej manufakturze, co gwarantuje ich wysoką jakość. Wybierz kawę Ethiopia Sidamo, aby doświadczyć klasycznego, ale subtelnego smaku.