Darvea kawa ziarnista Ethiopia Sidamo

  • Pochodzenie: Etiopia (region Sidamo) - Afryka
  • Wysokość upraw: 1600 - 1900 m.n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabika
  • Moc kofeiny: 2/5
  • Intensywność smaku: 4/5
  • Kwasowość: 3/5
  • Pozyskiwana: metodą na mokro
  • Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz

Więcej szczegółów

24,50 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Kompas

Pochodzenie

Etiopia uznawana jest przez wielu za ojczyznę kawy, gdzie podobno rozpoczęła się cała historia tego słynnego naparu. W regionie Sidamo kawowiec uprawiany jest od wielu lat, a jego ziarna słyną jako jedne z najciekawszych na świecie. Na jego jakość wpływają dobre warunki pogodowe i klimatyczne oraz wysoko umiejscowione plantacje z żyzną glebą.

smak

Smak

Ethiopia Sidamo charakteryzuje się mocnym, wyrazistym smakiem. W naparze wyczuwalna jest słodycz oraz delikatna kwaskowość owoców cytrusowych (limonka, cytryna) z przyjemną, pikantną nutą i odrobiną goryczy. Różnorodność smaku wpływa na wyjątkowy, zrównoważony charakter napoju, cieszący się ogromną popularnością wśród miłośników kawy.

zapach

Aromat

Kawa wyróżnia się swoim bogatym, głębokim zapachem. Dominuje intensywna, kwiatowa woń, którą dopełnia słodkawy, winny aromat. Wyczuć można również ziemiste nuty z dodatkiem korzennych przypraw. 

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu