Darvea kawa ziarnista Guatemala SHB

  • Pochodzenie: Gwatemala – Ameryka Środkowa
  • Wysokość upraw: 1350 – 1900 m.n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabica
  • Moc kofeiny: 1/5
  • Intensywność smaku: 2/5
  • Kwasowość: 2/5
  • Pozyskiwana: metodą na mokro
  • Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz

Więcej szczegółów

23,50 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Kawa SHB pochodzi z Gwatemali. Skrót SHB (Strictly Hard Beans) oznacza twardość ziarna oraz również wysoką jakość surowca – kawę pochodzącą z plantacji położonych co najmniej 1500 m. n. p. m. Taka kawa jest uważana za najszlachetniejszą, gdyż uprawiana jest w czystym środowisku. Dzięki twardemu ziarnu jest także odporniejsza na pasożyty oraz choroby.

Gwatemala nazywana jest krajem wiecznej wiosny, gdyż doskonałe warunki pogodowe panują tam niemal cały rok. Gospodarka tego państwa opiera się przede wszystkim na rolnictwie, którego istotną częścią jest uprawa kawy. W Gwatemali uprawiane są takie odmiany kaw jak Bourbon, Typica, Caturra, Catuai. To dzięki odpowiednim czynnikom takim jak tropikalny klimat, wulkaniczne gleby dostarczające krzakom kawowca minerałów oraz wysokie uprawy (1350–1900 m. n. p. m) możemy się cieszyć wyjątkowym smakiem, który oferuje nam Gwatemala SHB – kawa najlepszej jakości.

Położone wyżej plantacje potrzebują więcej czasu, aby owoce mogły dojrzeć, tak więc Guatemala SHB ma więcej czasu, aby rozwinąć swój smak. Kawa Guatemala SHB zdecydowanie zaskoczy nas swoją słodyczą, nutami przypraw korzennych, takich jak cynamon, ale również orzechowością. Nie zabraknie też nut wanilii, pomelo (cytrusów) czy czekolady. 

 

Profil Sensoryczny: gorzka czekolada, kakao, przyprawy korzenne, praliny, śliwka

Smak: wysokie body, zerowa kwasowość, wysoka goryczka, lekka słodycz

Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz

Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w kawiarce i Aeropressie

 

Dlaczego warto kupić kawę Guatemala SHB?

Wyjątkowy smak z nutami korzennymi i cytrusami to coś, czym przywita Cię kawa Gwatemala SHB. Najlepsza jakość szlachetnych ziaren podkreślana jest procesem ich ręcznego wypalania w naszej małej tarnowskiej manufakturze. To wydobywa z nich głęboki aromat ceniony nie tylko przez znawców. Jeśli chcesz skosztować jednych z najszlachetniejszych ziaren w świecie kawoszy, wybierz kawę Guatemala SHB.

 

Jak parzyć – przepis

 

Sposób pierwszy

Narzędzie do palenia: kawiarka

Gramatura na 1 filiżankę kawy: adekwatnie do pojemności kawiarki

Woda: adekwatnie do pojemności kawiarki 

Mielenie: 17–18 klików na Comandante 

Czas przygotowania: kilka minut

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

1. Wsypujemy ziarna kawy do sitka kawiarki, dzięki czemu w łatwy sposób odmierzymy potrzebną ilość kawy.

2. Do dolnego zbiornika wlewamy wrzącą wodę, tak by sięgała tuż pod zawór bezpieczeństwa.

3. Zmieloną kawę przesypujemy do sitka, a następnie skręcamy mocno całą kawiarkę i umieszczamy ją na gazie lub płycie indukcyjnej z wysoką mocą.

4. Kiedy kawa zacznie płynąć, obniżamy moc gazu lub płyty indukcyjnej i obserwujemy napój do czasu, aż zmieni kolor z orzechowego na słomiany.

5. Ściągamy kawiarkę z kuchenki i studzimy dolny zbiornik przy pomocy zimnej wody z kranu – przerwie to proces parzenia.

6. Nie dolewamy wody do gotowej kawy – dzięki temu będzie pełniejsza, bardziej złożona i z cięższym body! Na zdrowie!

 

Sposób drugi

Narzędzie do parzenia: Aeropress, metoda odwrócona/invert

Gramatura na 1 filiżankę kawy: 18 g kawy / 220 g wody

Woda: 95˚C

Mielenie: 25 klików na Comandante

Czas przygotowania: maksymalnie 2 minuty

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

1. Ustawiamy Aeropress w metodzie odwróconej i wsypujemy do niego zmieloną kawę.

2. Do dolnego zbiornika wlewamy wrzącą wodę, tak by sięgała tuż pod zawór bezpieczeństwa.

3. Zmieloną kawę przesypujemy do sitka, a następnie skręcamy mocno całą kawiarkę i umieszczamy ją na gazie lub płycie indukcyjnej z wysoką mocą.

4. Kiedy kawa zacznie płynąć, obniżamy moc gazu lub płyty indukcyjnej i obserwujemy napój do czasu, aż zmieni kolor z orzechowego na słomiany.

5. Ściągamy kawiarkę z kuchenki i studzimy dolny zbiornik przy pomocy zimnej wody z kranu – przerwie to proces parzenia.

6. Nie dolewamy wody do gotowej kawy – dzięki temu będzie pełniejsza, bardziej złożona i z cięższym body! Na zdrowie!

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu