Guatemala SHB - kawa Darvea
Guatemala SHB - Charakterystyka
Pochodzenie: Gwatemala - Ameryka Środkowa
Wysokość upraw: 1350 - 1900 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Moc kofeiny: 1/5
Intensywność smaku: 2/5
Metoda obróbki: Na mokro
Stopień palenia: Średni
Nuty smakowe: Czekolada, przyprawy korzenne, orzechy, wanilia, cytrusy
Przeznaczenie: Pod espresso
Charakterystyka regionu
Kawa pochodzi z Gwatemali, a skrót SHB (Strictly Hard Beans) oznacza twardość ziarna oraz wysoką jakość surowca – kawę pochodzącą z plantacji położonych na co najmniej 1500 m n.p.m. Kawa ta jest uważana za najszlachetniejszą, gdyż uprawiana jest w czystym środowisku.
Gwatemala nazywana jest krajem wiecznej wiosny, gdyż doskonałe warunki pogodowe panują tam niemal cały rok. Gospodarka tego państwa opiera się przede wszystkim na rolnictwie, którego istotną częścią jest uprawa kawy. To dzięki odpowiednim czynnikom, takim jak tropikalny klimat, wulkaniczne gleby dostarczające krzewom kawowca minerałów, możemy się cieszyć wyjątkowym smakiem, który oferuje nam Gwatemala SHB.
Walory smakowe i zapachowe kawy Guatemala SHB
Kawa Guatemala SHB zdecydowanie zaskakuje swoją słodyczą, nutami przypraw korzennych i orzechowym posmakiem. Nie brakuje też nut wanilii, cytrusów czy czekolady. Charakteryzuje ją lekka goryczka, natomiast bez kwasowości.
Guatemala SHB jest kawą idealną pod espresso
W jakich metodach parzenia najlepiej sprawdzi się kawa Guatemala SHB?
Kawa Guatemala najlepiej sprawdzi się pod espresso.
Dlaczego warto kupić kawę Guatemala SHB?
Wyjątkowy smak z nutami korzennymi i cytrusami to coś, co wyróżnia kawę Gwatemala SHB. Najlepsza jakość szlachetnych ziaren, wypalana ręcznie w naszej tarnowskiej manufakturze, to gwarancja smaku i aromatu.