Nicaragua SHG - kawa Darvea
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Nicaragua SHG - Charakterystyka
Pochodzenie: Nikaragua - Ameryka Środkowa
Wysokość upraw: 1500 - 2000 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Moc: 6/10
Kwasowość: 6/10
Gorycz: 5/10
Metoda obróbki: Na mokro
Stopień palenia: Średni
Nuty smakowe: Gorzka czekolada, orzechy, cytrusy
Zastosowanie: Pod espresso
Charakterystyka regionu
Klimat równikowy, duża wilgotność, wysoka temperatura i górskie tereny – wszystkie te czynniki sprawiają, że Nikaragua posiada idealne warunki do uprawiania kawowców. W Nikaragui hoduje się takie odmiany botaniczne jak Caturra, Pacamara, Bourbon czy Timor. Dodatkowym plusem tego kraju jest gleba posiadająca wiele minerałów korzystnie wpływających na rozwój kawy. Duża wysokość uprawy przyczynia się do dłuższego czasu dojrzewania owoców kawowca, dzięki czemu możemy cieszyć się bardzo bogatym i intensywnym smakiem kawy Nicaragua SHG. Dodatkowo jej podłożem jest żyzna gleba wulkaniczna, co pozytywnie wpływa na wzrost kawowców.
Walory smakowe i zapachowe kawy Nicaragua SHG
Charakterystyczne nuty smakowe tej kawy to gorzka czekolada, orzechy, migdały oraz cytrusy. Wyczuwalne są również mocniejsze aromaty drewna, tytoniu oraz rumu. Kawę cechuje wysoka czekoladowa goryczka, minimalna słodycz i znikoma kwasowość. Nicaragua SHG oferuje bardzo złożone i intensywne doznania smakowe i aromatyczne.
W jakich metodach parzenia najlepiej sprawdzi się kawa Nicaragua SHG?
Kawa Nicaragua SHG jest odpowiednia pod espresso.
Dlaczego warto kupić właśnie kawę Nicaragua SHG?
Dzięki długiemu okresowi dojrzewania ziaren Nicaragua SHG, kawa z nich przygotowana jest aromatyczna, dość intensywna w smaku i mało kwaśna. Ręczny proces wypalania w manufakturze wydobywa z niej wszystko, co najlepsze. Wybierz kawę Nicaragua SHG, jeśli lubisz głebokie, czekoladowe smaki.
Opinie o Nicaragua SHG - kawa Darvea
- 3/5Opinia niepotwierdzona zakupemKawa przeciętna w smaku. Bardzo wyczuwalna gorzka czekolada, cytrusy raczej niewyczuwalne. Kawę kupiłem stacjonarnie. Ciężko cokolwiek powtarzalnego uzyskać w aeropressie.2025-09-09Odpowiedź sklepuDziękujemy za tę opinię. Przykro nam, że ta kawa nie spełniła w pełni pokładanych w niej oczekiwań. Nicaragua SHG jest kawą polecaną szczególnie do parzenia w metodach tradycyjnych i tam znajduje swoich regularnych sympatyków. Przeanalizujemy jej smak szczególniej. Z drugiej strony do AeroPressu zalecamy kawy Specialty w jasnym paleniu, mają one dużo szersze spektrum smaków i być może bardziej spełnią oczekiwania co do smaku. Pozdrawiamy :)
- 5/5Opinia potwierdzona zakupemjak w brasil Santos2024-12-17


