Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Data palenia 7.06 Kawa specialty...
Ostatnio przeglądane
Pochodzenie: Nikaragua – Ameryka...
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Klimat równikowy, duża wilgotność, wysoka temperatura i górskie tereny – wszystkie te czynniki sprawiają, że Nikaragua posiada idealne warunki do uprawiania kawowców. W Nikaragui hoduje się takie odmiany botaniczne jak Caturra, Pacamara, Bourbon czy Timor. Dodatkowym plusem tego kraju jest gleba posiadająca wiele minerałów korzystnie wpływających na rozwój kawy. Duża wysokość uprawy przyczynia się do dłuższego czasu dojrzewania wiśni kawowca, dzięki czemu możemy cieszyć się bardzo bogatym i intensywnym smakiem kawy Nicaragua SHG.
Kawa Nikaragua dostępna w naszym sklepie to kawa SHG (Strictly High Grown), co oznacza, że rośnie na wysokich terenach (1500–2000 m. n. p. m.). Jej podłożem jest żyzna gleba wulkaniczna.
Jeśli chodzi o profil sensoryczny, charakterystyczne dla tego regionu są następujące nuty: ciemna i gorzka czekolada, orzechy, migdały oraz cytrusowość. To gwarantuje, że kawa Nicaragua SHG oferuje bardzo złożone i intensywne doznania.
Profil Sensoryczny: czekolada gorzka, rum, drewno, tytoń, ziemistość
Smak: wysoka czekoladowa goryczka, wysokie body, minimalna słodycz, znikoma kwasowość
Palenie: średnio-mocne
Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w driperze V60
Dzięki długiemu okresowi dojrzewania ziaren Nicaragua SHG, kawa z nich przygotowana jest aromatyczna, dość intensywna w smaku i mało kwaśna. Ręczny proces wypalania w manufakturze wydobywa z niej wszystko, co najlepsze. Wybierz kawę Nicaragua SHG, jeśli lubisz goryczkowe, czekoladowe smaki.
Narzędzie do parzenia: driper V60
Gramatura na 1 filiżankę wody: 18 g kawy / 300 g wody
Woda: 95°C
Mielenie: 20 klików na Comandante
Czas przygotowania: maksymalnie 2 min 20 sek