Darvea kawa ziarnista Nicaragua SHG

  • Pochodzenie: Nikaragua – Ameryka Środkowa
  • Wysokość upraw: 1500 - 2000 m.n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabica
  • Moc kofeiny: 3/5
  • Intensywność smaku: 3/5
  • Kwasowość: 3/5
  • Pozyskiwana: metodą na mokro
  • Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz

Więcej szczegółów

27,50 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Klimat równikowy, duża wilgotność, wysoka temperatura i górskie tereny wszystkie te czynniki sprawiają, że Nikaragua posiada idealne warunki do uprawiania kawowców. W Nikaragui hoduje się takie odmiany botaniczne jak Caturra, Pacamara, Bourbon czy Timor. Dodatkowym plusem tego kraju jest gleba posiadająca wiele minerałów korzystnie wpływających na rozwój kawy. Duża wysokość uprawy przyczynia się do dłuższego czasu dojrzewania wiśni kawowca, dzięki czemu możemy cieszyć się bardzo bogatym i intensywnym smakiem kawy Nicaragua SHG.

Kawa Nikaragua dostępna w naszym sklepie to kawa SHG (Strictly High Grown), co oznacza, że rośnie na wysokich terenach (15002000 m. n. p. m.).  Jej podłożem jest żyzna gleba wulkaniczna.

Jeśli chodzi o profil sensoryczny, charakterystyczne dla tego regionu są następujące nuty: ciemna i gorzka czekolada, orzechy, migdały oraz cytrusowość. To gwarantuje, że kawa Nicaragua SHG  oferuje bardzo złożone i intensywne doznania. 

 

Profil Sensoryczny: czekolada gorzka, rum, drewno, tytoń, ziemistość

Smak: wysoka czekoladowa goryczka, wysokie body, minimalna słodycz, znikoma kwasowość

Palenie: średnio-mocne

Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w driperze V60

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę Nicaragua SHG?

Dzięki długiemu okresowi dojrzewania ziaren Nicaragua SHG, kawa z nich przygotowana jest aromatyczna, dość intensywna w smaku i mało kwaśna. Ręczny proces wypalania w manufakturze wydobywa z niej wszystko, co najlepsze. Wybierz kawę Nicaragua SHG, jeśli lubisz goryczkowe, czekoladowe smaki.

 

Jak parzyć przepis

Narzędzie do parzenia: driper V60

Gramatura na 1 filiżankę wody: 18 g kawy / 300 g wody

Woda: 95°C

Mielenie: 20 klików na Comandante

Czas przygotowania: maksymalnie 2 min 20 sek

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Włączamy stoper i wlewamy 40 g wody jako preinfuzę, starając się zamoczyć wszystkie drobinki kawy.
  2. Po upływie 30 sekund wlewamy drugą porcję wody kolistymi ruchami od zewnątrz do środka, aż uzyskamy 200 g.
  3. Ostatnią porcję do 300 g wlewamy po upływie 30 sekund.
  4. Na koniec mieszamy delikatnie łyżką w jedną i drugą stronę, dzięki czemu wszystkie drobiny kawy opadną na dno.
  5. Gdy podczas spływania zauważymy pływające na powierzchni drobiny, możemy wstrząsnąć lekko V60, dzięki czemu opadną one na dno.

 

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu