Darvea kawa ziarnista Nicaragua SHG

  • Pochodzenie: Nikaragua – Ameryka Środkowa
  • Wysokość upraw: 1500 - 2000 m.n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabica
  • Moc kofeiny: 3/5
  • Intensywność smaku: 3/5
  • Kwasowość: 3/5
  • Pozyskiwana: metodą na mokro
  • Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz

Więcej szczegółów

27,00 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Kompas

Pochodzenie

Ekologiczne metody produkcji, odpowiedni klimat oraz wulkaniczna, żyzna ziemia Nikaragui stwarzają kawie bardzo dobre uwarunkowania do wzrostu. Ziarna kawowca zaliczają się do grupy typu SHG, co oznacza, że kawa jest hodowana na dużych wysokościach. Dzięki temu dojrzewa ona dłużej, zyskując bogatszy smak. Takie ziarna charakteryzuje również wytrzymałość na wysoką temperaturę, dlatego podczas palenia kawa lepiej zachowuje swoje cenne walory smakowe.

smak

Smak

Kawa z Nikaragui zapewnia zróżnicowane lecz zbilansowane wrażenia smakowe. Napar łączy w sobie słodycz miodu, borówek i truskawek z przyjemną cierpkością orzechów włoskich i czarnej herbaty. Po przestudzeniu w kawie pojawiają się cytrusowe nuty grejpfruta, cytryny i limonki.

zapach

Aromat

W kawie dominują czekoladowo-orzechowe aromaty. Wyczuwalne są również słodkie akcenty miodu i karmelu. Całość wyjątkowych doznań dopełnia świeży cytrusowy zapach.

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu