Nicaragua SHG - kawa Darvea
Nicaragua SHG - Charakterystyka
Pochodzenie: Nikaragua - Ameryka Środkowa
Wysokość upraw: 1500 - 2000 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Moc kofeiny: 3/5
Intensywność smaku: 3/5
Kwasowość: 3/5
Metoda obróbki: Na mokro
Stopień palenia: Średni
Nuty smakowe: Gorzka czekolada, orzechy, cytrusy
Zastosowanie: Pod espresso
Charakterystyka regionu
Klimat równikowy, duża wilgotność, wysoka temperatura i górskie tereny – wszystkie te czynniki sprawiają, że Nikaragua posiada idealne warunki do uprawiania kawowców. W Nikaragui hoduje się takie odmiany botaniczne jak Caturra, Pacamara, Bourbon czy Timor. Dodatkowym plusem tego kraju jest gleba posiadająca wiele minerałów korzystnie wpływających na rozwój kawy. Duża wysokość uprawy przyczynia się do dłuższego czasu dojrzewania owoców kawowca, dzięki czemu możemy cieszyć się bardzo bogatym i intensywnym smakiem kawy Nicaragua SHG. Dodatkowo jej podłożem jest żyzna gleba wulkaniczna, co pozytywnie wpływa na wzrost kawowców.
Walory smakowe i zapachowe kawy Nicaragua SHG
Charakterystyczne nuty smakowe tej kawy to gorzka czekolada, orzechy, migdały oraz cytrusy. Wyczuwalne są również mocniejsze aromaty drewna, tytoniu oraz rumu. Kawę cechuje wysoka czekoladowa goryczka, minimalna słodycz i znikoma kwasowość. Nicaragua SHG oferuje bardzo złożone i intensywne doznania smakowe i aromatyczne.
W jakich metodach parzenia najlepiej sprawdzi się kawa Nicaragua SHG?
Kawa Nicaragua SHG jest odpowiednia pod espresso.
Dlaczego warto kupić właśnie kawę Nicaragua SHG?
Dzięki długiemu okresowi dojrzewania ziaren Nicaragua SHG, kawa z nich przygotowana jest aromatyczna, dość intensywna w smaku i mało kwaśna. Ręczny proces wypalania w manufakturze wydobywa z niej wszystko, co najlepsze. Wybierz kawę Nicaragua SHG, jeśli lubisz głebokie, czekoladowe smaki.