Rwanda Munini Nova - kawa specialty Darvea
Rwanda Munini Nova - Charakterystyka
Pochodzenie: Rwanda (Afryka)
Region: Gicumbi
Farma: Munini
Wysokość upraw: 1450 - 1500 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Jakość: Specialty
Punkty SCA: 86,5
Obróbka: Naturalna
Rok zbioru: 2022
Stopień palenia: Jasne
Nuty smakowe: Truskawki, morele, rumianek, wata cukrowa, jagody, czekolada mleczna
Zastosowanie: Metody alternatywne
Szlachetność afrykańskiej kawy z Rwandy
Po zaparzeniu kawa Rwanda Munini Nova uwalnia aromaty owocowe. Wyczuwalne są nuty borówki, truskawki, maliny, rumianku i czekolady mlecznej. Ta owocowość niesie za sobą nieco zwiększoną kwasowość - nie jest to jednak kwaśność, tylko pożądany efekt kaw najwyższej jakości w jasnym paleniu. Kawa ta zdecydowanie odróżnia się od innych. Zaskakuje swoją wyjątkowością i szlachetnością. Jeżeli dobra kawa powinna wybijać się względem innych, to na pewno jest to właśnie ta kawa.
Czy Rwanda Munini Nova jest kawą dla każdego?
Zdecydowanie jest to kawa, której przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować! Warto odkrywać nowe smaki i aromaty, otworzyć sie na nieznane, a na pewno kawa z Rwandy pozytywnie zaskoczy Twoje kubki smakowe!
Najlepsze metody parzenia kawy Rwanda
Jasne palenie kawy Rwanda Munini Nova powoduje, że sprawdzi się ona w alternatywnych metodach. Zaparzona w ten sposób, wydobędzie z naparu owocowe nuty, którymi się charakteryzuje.