Darvea kawa ziarnista Brasil Santos

  • Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa
  • Wysokość upraw: 800 – 1300 m.n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabica
  • Moc kofeiny: 4/5
  • Intensywność smaku: 3/5
  • Kwasowość: 1/5
  • Pozyskiwana: metodą na sucho
  • Palenie: lekkie, jasny brąz

Więcej szczegółów

21,00 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g
  • Jasne palenie
  • Średnie palenie
  • Ciemne palenie

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Kawowa klasyka wprost z Brazylii. Brasil Santos to kawa, która pochodzi z malowniczych zakątków Ameryki Południowej i jest zbierana na wyspie São Vicente położonej przy brzegu Oceanu Atlantyckiego. Swoją nazwę wzięła od kraju pochodzenia oraz miasta, z którego jest eksportowana.

Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Tę roślinę uprawia się w niemal we wszystkich częściach kraju. Do najbardziej znanych upraw botanicznych należą kawa Santos, Yellow Bourbon, Cattura i Rio.

Sprzyjający klimat brazylijski pozwala na obróbkę ziaren na sucho. Kawa uprawiana jest niżej niż jej odpowiedniki z Gwatemali czy Kostaryki (800–1200 m. n. p. m.), dzięki czemu ma ona o wiele niższą kwasowość oraz delikatne odczucia smakowe.

Kawa Santos z Brazylii jest najbardziej uniwersalnym ziarnem, które zachwyci każdego kawosza. Jest również wykorzystywana jako baza do blendów kawowych ze względu na swój unikalny i klasyczny smak pasujący do wszystkiego. Kawa brazylijska Santos charakteryzuje się nutami mlecznej czekolady, kakao oraz orzechów. Nie znajdziemy tutaj kwasowości oraz nieprzyjemnej goryczki. Kawa Brasil Santos jest naturalnie delikatna i słodka, dlatego z pewnością trafi w gusta każdego miłośnika tego napoju.

 

Profil Sensoryczny: orzechy włoskie, czekolada, toffee

Smak: delikatna, słodka, znikoma kwasowość, goryczka przypominająca orzech

Palenie: lekkie, jasny brąz

Przeznaczenie: Najlepiej smakuje zaparzona we French

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę Brasil Santos?

Jeżeli chcesz spróbować jednej z najbardziej znanych kaw świata, Brasil Santos będzie świetnym wyborem. Delikatny smak, wolny od goryczki i kwasowości, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Najlepszej jakości ziarna wypalane są ręcznie w lokalnej tarnowskiej manufakturze, co gwarantuje świetny aromat napoju. Szukasz ziaren do kawiarni? Wybierz kawę Brasil Santos – 1 kg wystarczy na długo, a z pewnością docenią go nie tylko wielbiciele kawowej klasyki.

 Kawa Brasil Santos

 

Jak parzyć – przepis

 

Sposób pierwszy

Narzędzie do parzenia: French Press

Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 500 g wody

Woda: 96˚C

Mielenie: 35 klików na Comandante 

Czas przygotowania:  kilka minut

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

1. Zmieloną kawę wsypujemy do French Pressa, włączamy stoper i zalewamy całą porcją wody na raz, starając się dobrze zmoczyć wszystkie drobiny kawy.

2. Po upływie 4 minut przełamujemy crust (kożuch), który utworzył się na powierzchni. Trzema ruchami łyżki odgarniamy go od siebie, do siebie i znowu od siebie, starając się nie zanurzać łyżki za głęboko (zbyt duże wzburzenie drobin może powodować przeparzenie i nieprzyjemną goryczkę w kawie). Dzięki temu przerwiemy i spowolnimy proces dalszego parzenia się kawy.

3. Przy pomocy dwóch łyżek ściągamy pianę, która utworzy się na powierzchni.

4. Czekamy ok. 5–6 minut – w tym czasie mniejsze drobiny opadną na dno.

5. Zakładamy tłok z sitkiem, nie wciskamy go jednak do samego końca, tylko zostawiamy na powierzchni, minimalnie zamoczony w kawie. Na zdrowie!

 

Sposób drugi

Narzędzie do parzenia: kawiarka

Gramatura na 1 filiżankę wody: zależnie od pojemności kawiarki

Woda: zależnie od pojemności kawiarki

Mielenie: 17–18 klików na Comandante 

Czas przygotowania: 6-8 minut

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

1. Wsypujemy ziarna kawy do sitka kawiarki, dzięki czemu w łatwy sposób odmierzymy potrzebną ilość kawy.

2. Do dolnego zbiornika wlewamy wrzącą wodę tuż pod zawór bezpieczeństwa.

3. Zmieloną kawę przesypujemy do sitka, a następnie skręcamy mocno całą kawiarkę. Ustawiamy ją na gazie lub płycie indukcyjnej z wysoką mocą.

4. Kiedy kawa zacznie lecieć, obniżamy moc gazu lub płyty indukcyjnej i obserwujemy ją.  Gdy zmieni kolor z orzechowego na słomiany, ściągamy kawiarkę z kuchenki i studzimy dolny zbiornik przy pomocy zimnej wody z kranu – przerwie to proces parzenia.

5. Do gotowej kawy dolewamy trochę ciepłej wody, żeby zmniejszyć kwasowość. Na zdrowie!

Różne stopnie palenia kawy

Wybierz własny stopień palenia kawy

Kawę Brasil Santos możesz wybrać w trzech diametralnie różnych stopniach palenia: jasnym, średnim oraz ciemnym. Podstawową wersją palenia, którą stosujemy w naszej palarni dla tej kawy, to palenie jasne. Tak również jest przygotowany opis profilu smakowego tej kawy.

Jednak, jeżeli będziemy przesuwać się mocniej w kierunku bardziej intensywnego palenia, to zaczniemy uzyskiwać z tej kawy odmienne walory. Kawa zacznie wtedy dostarczać nam więcej goryczki i jeszcze bardziej minimalizować niską już kwasowość.

Ciemne palenie to kawa, o profilu palenia włoskiego. Tą wersję polecamy dla miłośników mocnych wrażeń.

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu