Darvea kawa ziarnista Brasil Santos

  • Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa
  • Wysokość upraw: 800 – 1300 m.n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabica
  • Moc kofeiny: 4/5
  • Intensywność smaku: 3/5
  • Kwasowość: 1/5
  • Pozyskiwana: metodą na sucho
  • Palenie: lekkie, jasny brąz

Więcej szczegółów

21,00 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g
  • Jasne palenie
  • Średnie palenie
  • Ciemne palenie

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Kawowa klasyka wprost z Brazylii. Brasil Santos to kawa, która pochodzi z malowniczych zakątków Ameryki Południowej i jest zbierana na wyspie São Vicente położonej przy brzegu Oceanu Atlantyckiego. Swoją nazwę wzięła od kraju pochodzenia oraz miasta, z którego jest eksportowana.

Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Tę roślinę uprawia się w niemal we wszystkich częściach kraju. Do najbardziej znanych upraw botanicznych należą kawa Santos, Yellow Bourbon, Cattura i Rio.

Sprzyjający klimat brazylijski pozwala na obróbkę ziaren na sucho. Kawa uprawiana jest niżej niż jej odpowiedniki z Gwatemali czy Kostaryki (800–1200 m. n. p. m.), dzięki czemu ma ona o wiele niższą kwasowość oraz delikatne odczucia smakowe.

Kawa Santos z Brazylii jest najbardziej uniwersalnym ziarnem, które zachwyci każdego kawosza. Jest również wykorzystywana jako baza do blendów kawowych ze względu na swój unikalny i klasyczny smak pasujący do wszystkiego. Kawa brazylijska Santos charakteryzuje się nutami mlecznej czekolady, kakao oraz orzechów. Nie znajdziemy tutaj kwasowości oraz nieprzyjemnej goryczki. Kawa Brasil Santos jest naturalnie delikatna i słodka, dlatego z pewnością trafi w gusta każdego miłośnika tego napoju.

 

Profil Sensoryczny: orzechy włoskie, czekolada, toffee

Smak: delikatna, słodka, znikoma kwasowość, goryczka przypominająca orzech

Palenie: lekkie, jasny brąz

Przeznaczenie: Najlepiej smakuje zaparzona we French

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę Brasil Santos?

Jeżeli chcesz spróbować jednej z najbardziej znanych kaw świata, Brasil Santos będzie świetnym wyborem. Delikatny smak, wolny od goryczki i kwasowości, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Najlepszej jakości ziarna wypalane są ręcznie w lokalnej tarnowskiej manufakturze, co gwarantuje świetny aromat napoju. Szukasz ziaren do kawiarni? Wybierz kawę Brasil Santos – 1 kg wystarczy na długo, a z pewnością docenią go nie tylko wielbiciele kawowej klasyki.

 kawa-darvea-brasil-santos

 

Jak parzyć – przepis

 

Sposób pierwszy

Narzędzie do parzenia: French Press

Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 500 g wody

Woda: 96˚C

Mielenie: 35 klików na Comandante 

Czas przygotowania:  kilka minut

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

1. Zmieloną kawę wsypujemy do French Pressa, włączamy stoper i zalewamy całą porcją wody na raz, starając się dobrze zmoczyć wszystkie drobiny kawy.

2. Po upływie 4 minut przełamujemy crust (kożuch), który utworzył się na powierzchni. Trzema ruchami łyżki odgarniamy go od siebie, do siebie i znowu od siebie, starając się nie zanurzać łyżki za głęboko (zbyt duże wzburzenie drobin może powodować przeparzenie i nieprzyjemną goryczkę w kawie). Dzięki temu przerwiemy i spowolnimy proces dalszego parzenia się kawy.

3. Przy pomocy dwóch łyżek ściągamy pianę, która utworzy się na powierzchni.

4. Czekamy ok. 5–6 minut – w tym czasie mniejsze drobiny opadną na dno.

5. Zakładamy tłok z sitkiem, nie wciskamy go jednak do samego końca, tylko zostawiamy na powierzchni, minimalnie zamoczony w kawie. Na zdrowie!

 

Sposób drugi

Narzędzie do parzenia: kawiarka

Gramatura na 1 filiżankę wody: zależnie od pojemności kawiarki

Woda: zależnie od pojemności kawiarki

Mielenie: 17–18 klików na Comandante 

Czas przygotowania: 6-8 minut

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

1. Wsypujemy ziarna kawy do sitka kawiarki, dzięki czemu w łatwy sposób odmierzymy potrzebną ilość kawy.

2. Do dolnego zbiornika wlewamy wrzącą wodę tuż pod zawór bezpieczeństwa.

3. Zmieloną kawę przesypujemy do sitka, a następnie skręcamy mocno całą kawiarkę. Ustawiamy ją na gazie lub płycie indukcyjnej z wysoką mocą.

4. Kiedy kawa zacznie lecieć, obniżamy moc gazu lub płyty indukcyjnej i obserwujemy ją.  Gdy zmieni kolor z orzechowego na słomiany, ściągamy kawiarkę z kuchenki i studzimy dolny zbiornik przy pomocy zimnej wody z kranu – przerwie to proces parzenia.

5. Do gotowej kawy dolewamy trochę ciepłej wody, żeby zmniejszyć kwasowość. Na zdrowie!

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu