Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Ostatnio przeglądane
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka...
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Kawowa klasyka wprost z Brazylii. Brasil Santos to kawa, która pochodzi z malowniczych zakątków Ameryki Południowej i jest zbierana na wyspie São Vicente położonej przy brzegu Oceanu Atlantyckiego. Swoją nazwę wzięła od kraju pochodzenia oraz miasta, z którego jest eksportowana.
Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Tę roślinę uprawia się w niemal we wszystkich częściach kraju. Do najbardziej znanych upraw botanicznych należą kawa Santos, Yellow Bourbon, Cattura i Rio.
Sprzyjający klimat brazylijski pozwala na obróbkę ziaren na sucho. Kawa uprawiana jest niżej niż jej odpowiedniki z Gwatemali czy Kostaryki (800–1200 m. n. p. m.), dzięki czemu ma ona o wiele niższą kwasowość oraz delikatne odczucia smakowe.
Spróbuj Brasil Santos w średnim paleniu! - jeszcze więcej smaku pod espresso!
Kawa Santos z Brazylii jest najbardziej uniwersalnym ziarnem, które zachwyci każdego kawosza. Jest również wykorzystywana jako baza do blendów kawowych ze względu na swój unikalny i klasyczny smak pasujący do wszystkiego. Kawa brazylijska Santos charakteryzuje się nutami mlecznej czekolady, kakao oraz orzechów. Nie znajdziemy tutaj kwasowości oraz nieprzyjemnej goryczki. Kawa Brasil Santos jest naturalnie delikatna i słodka, dlatego z pewnością trafi w gusta każdego miłośnika tego napoju.
Profil Sensoryczny: orzechy włoskie, czekolada, toffee
Smak: delikatna, słodka, znikoma kwasowość, goryczka przypominająca orzech
Palenie: lekkie, jasny brąz
Przeznaczenie: Najlepiej smakuje zaparzona we French
Jeżeli chcesz spróbować jednej z najbardziej znanych kaw świata, Brasil Santos będzie świetnym wyborem. Delikatny smak, wolny od goryczki i kwasowości, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Najlepszej jakości ziarna wypalane są ręcznie w lokalnej tarnowskiej manufakturze, co gwarantuje świetny aromat napoju. Szukasz ziaren do kawiarni? Wybierz kawę Brasil Santos – 1 kg wystarczy na długo, a z pewnością docenią go nie tylko wielbiciele kawowej klasyki.
Kawa Brasil Santos najbardziej nadaje się do przygotowania espresso. W jasnym paleniu uzyskamy bardziej delikatny a wybierając wersję w średnim paleniu - bardziej wyrazisty smak (zwiększoną gorycz i intensywność smaku).
Dlatego jeżeli szukasz tradycyjnie bardzo dobrej kawy do ekspresu ciśnieniowego czy do zwyczajnego zalewania wrzątkiem, to jest to kawa jak najbardziej odpowiednia!
Narzędzie do parzenia: French Press
Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 500 g wody
Woda: 96˚C
Mielenie: 35 klików na Comandante
Czas przygotowania: kilka minut
1. Zmieloną kawę wsypujemy do French Pressa, włączamy stoper i zalewamy całą porcją wody na raz, starając się dobrze zmoczyć wszystkie drobiny kawy.
2. Po upływie 4 minut przełamujemy crust (kożuch), który utworzył się na powierzchni. Trzema ruchami łyżki odgarniamy go od siebie, do siebie i znowu od siebie, starając się nie zanurzać łyżki za głęboko (zbyt duże wzburzenie drobin może powodować przeparzenie i nieprzyjemną goryczkę w kawie). Dzięki temu przerwiemy i spowolnimy proces dalszego parzenia się kawy.
3. Przy pomocy dwóch łyżek ściągamy pianę, która utworzy się na powierzchni.
4. Czekamy ok. 5–6 minut – w tym czasie mniejsze drobiny opadną na dno.
5. Zakładamy tłok z sitkiem, nie wciskamy go jednak do samego końca, tylko zostawiamy na powierzchni, minimalnie zamoczony w kawie. Na zdrowie!
Narzędzie do parzenia: kawiarka
Gramatura na 1 filiżankę wody: zależnie od pojemności kawiarki
Woda: zależnie od pojemności kawiarki
Mielenie: 17–18 klików na Comandante
Czas przygotowania: 6-8 minut
1. Wsypujemy ziarna kawy do sitka kawiarki, dzięki czemu w łatwy sposób odmierzymy potrzebną ilość kawy.
2. Do dolnego zbiornika wlewamy wrzącą wodę tuż pod zawór bezpieczeństwa.
3. Zmieloną kawę przesypujemy do sitka, a następnie skręcamy mocno całą kawiarkę. Ustawiamy ją na gazie lub płycie indukcyjnej z wysoką mocą.
4. Kiedy kawa zacznie lecieć, obniżamy moc gazu lub płyty indukcyjnej i obserwujemy ją. Gdy zmieni kolor z orzechowego na słomiany, ściągamy kawiarkę z kuchenki i studzimy dolny zbiornik przy pomocy zimnej wody z kranu – przerwie to proces parzenia.
5. Do gotowej kawy dolewamy trochę ciepłej wody, żeby zmniejszyć kwasowość. Na zdrowie!
Kawę Brasil Santos możesz wybrać w trzech diametralnie różnych stopniach palenia: jasnym, średnim oraz ciemnym. Podstawową wersją palenia, którą stosujemy w naszej palarni dla tej kawy, to palenie jasne. Tak również jest przygotowany opis profilu smakowego tej kawy.
Jednak, jeżeli będziemy przesuwać się mocniej w kierunku bardziej intensywnego palenia, to zaczniemy uzyskiwać z tej kawy odmienne walory. Kawa zacznie wtedy dostarczać nam więcej goryczki i jeszcze bardziej minimalizować niską już kwasowość.
Ciemne palenie to kawa, o profilu palenia włoskiego. Tą wersję polecamy dla miłośników mocnych wrażeń.