Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Ostatnio przeglądane
Pochodzenie: Indie – Azja Wysokość...
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
KawaMalabar pochodzi z Indii. Kawowce rosną tam na wysokości 1000–1400 m.n.p.m, dzięki czemu zyskują na czystości smaku. W tym regionie świata uprawia się przede wszystkim takie odmiany botaniczne jak Kent, Cauvery, S. 795.
India Malabar AA jest bardzo ciekawą i nietypową kawą, głównie przez swoją monsunową metodę obróbki. W XIX w pierwsze transporty kawy z Indii do Europy trwały nawet do kilku miesięcy. W tym czasie podczas transportu wodnego ziarna kawy zmieniały swój kształt pod wpływem silnego wiatru i deszczu.
W dzisiejszych czasach odwzorowuje się ten zabieg w środowisku naturalnym. Ziarna wystawiane są na działanie monsunu, czyli zjawiska łączącego w sobie siły wiatru i deszczu. Dzięki temu zyskują mocny, intensywny smak, który później przejmuje zaparzona z nich kawa. Indieuczyniły z tej metody obróbki swój wyróżnik i to właśnie za to ziarna stamtąd są szczególnie cenione.
Kawa India Malabar AA, jak inne kawy azjatyckie, jest bardzo złożona, mocno czekoladowa, kakaowa, korzenna oraz dymna. Występują w niej również nuty takie jak cynamon, goździki czy tytoń.
Profil Sensoryczny: deserowa czekolada, przyprawy korzenne, karmel, dymna i ziemna
Smak: wysoka goryczka, bardzo intensywny napar z wysokim body, gęsty
Palenie: średnio-mocne
Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w Kawiarce i French Pressie
Aromatyczne, bardzo złożone w swoim smaku, a jednocześnie lekko dymne i korzenne – takie są ziarna India Malabar AA. Kawa z nich zaparzona zachwyca lekką kwasowością przełamaną goryczą i słodyczą – jest w niej wszystko, czego potrzeba temu napojowi. Ziarna są ręcznie wypalane w małej manufakturze, co wzbogaca je o doznania smakowe. India Malabar AA to dobry wybór, jeśli szukasz kawy o dużej intensywności.
Narzędzie do parzenia: kawiarka
Gramatura na 1 filiżankę wody: zależna do rozmiarów kawiarki
Woda: 96°C
Mielenie: 14 klików na Comandante
Czas przygotowania: zależny od rozmiarów kawiarki
Narzędzie do parzenia: French Press
Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 500 g wody
Woda: 96°C
Mielenie: 35 klików na Comandante
Czas przygotowania: ok. 10 minut