India Malabar AA - Darvea kawa ziarnista

  • Pochodzenie: Indie – Azja
  • Wysokość upraw: 1000 – 1400 m.n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabika
  • Moc kofeiny: 3/5
  • Intensywność smaku: 4/5
  • Kwasowość: 1/5
  • Pozyskiwana: metodą na sucho - monsunowa
  • Palenie: średnio-mocne, czekoladowy kolor

Więcej szczegółów

32,00 zł brutto

  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

KawaMalabar pochodzi z Indii. Kawowce rosną tam  na wysokości 1000–1400 m.n.p.m, dzięki czemu zyskują na czystości smaku. W tym regionie świata uprawia się przede wszystkim takie odmiany botaniczne jak Kent, Cauvery, S. 795.

India Malabar AA jest bardzo ciekawą i nietypową kawą, głównie przez swoją monsunową metodę obróbki. W XIX w pierwsze transporty kawy z Indii do Europy trwały nawet do kilku miesięcy. W tym czasie podczas transportu wodnego ziarna kawy zmieniały swój kształt pod wpływem silnego wiatru i deszczu.

W dzisiejszych czasach odwzorowuje się ten zabieg w środowisku naturalnym. Ziarna wystawiane są na działanie monsunu, czyli zjawiska łączącego w sobie siły wiatru i deszczu. Dzięki temu zyskują mocny, intensywny smak, który później przejmuje zaparzona z nich kawa. Indieuczyniły z tej metody obróbki swój wyróżnik i to właśnie za to ziarna stamtąd są szczególnie cenione.

Kawa India Malabar AA, jak inne kawy azjatyckie,  jest bardzo złożona, mocno czekoladowa, kakaowa, korzenna oraz dymna. Występują w niej również nuty takie jak cynamon, goździki czy tytoń. 

 

Profil Sensoryczny: deserowa czekolada, przyprawy korzenne, karmel, dymna i ziemna

Smak: wysoka goryczka, bardzo intensywny napar z wysokim body, gęsty

Palenie: średnio-mocne

Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w Kawiarce i French Pressie

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę India Malabar?

Aromatyczne, bardzo złożone w swoim smaku, a jednocześnie lekko dymne i korzenne – takie są ziarna India Malabar AA. Kawa z nich zaparzona zachwyca lekką kwasowością przełamaną goryczą i słodyczą – jest w niej wszystko, czego potrzeba temu napojowi. Ziarna są ręcznie wypalane w małej manufakturze, co wzbogaca je o doznania smakowe. India Malabar AA to dobry wybór, jeśli szukasz kawy o dużej intensywności.

 

Kawa Indyjska India Malabar

Jak parzyć przepis

 

Sposób pierwszy

Narzędzie do parzenia: kawiarka

Gramatura na 1 filiżankę wody: zależna do rozmiarów kawiarki

Woda: 96°C

Mielenie: 14 klików na Comandante

Czas przygotowania: zależny od rozmiarów kawiarki 

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Wsypujemy ziarna kawy do sitka kawiarki, dzięki temu w łatwy sposób odmierzymy potrzebną ilość kawy.
  2. Do dolnego zbiornika wlewamy wrzącą wodę tuż pod zawór bezpieczeństwa.
  3. Zmieloną kawę przesypujemy do sitka, a następnie skręcamy mocno całą kawiarkę.
  4. Kawiarkę umieszczamy na gazie lub płycie indukcyjnej z wysoką mocą.
  5. Kiedy kawa zacznie płynąć, obniżamy moc gazu lub płyty indukcyjnej i obserwujemy wylatującą kawę. Kiedy zmieni kolor z orzechowego na słomiany, ściągamy ją z kuchenki.
  6. Studzimy dolny zbiornik przy pomocy zimnej wody z kranu – przerwie to proces parzenia.
  7. Do gotowej kawy dolewamy trochę ciepłej wody, dzięki czemu kawa będzie delikatniejsza, a aromaty bardziej wyczuwalne. Na zdrowie!

 

Sposób drugi

Narzędzie do parzenia: French Press

Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 500 g wody

Woda: 96°C

Mielenie: 35 klików na Comandante 

Czas przygotowania: ok. 10 minut

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Zmieloną kawę wsypujemy do French Pressa, włączamy stoper i zalewamy całą porcją wody na raz, starając się dobrze zmoczyć wszystkie drobiny kawy.
  2. Po upływie 4 minuty przełamujemy crust (kożuch), który utworzył się na powierzchni. Trzema ruchami łyżki odgarniamy go od siebie, do siebie i znowu od siebie, starając się nie zanurzać łyżki za głęboko, co mogłoby spowodować przeparzenie i nieprzyjemną goryczkę w kawie. Dzięki zdjęciu kożucha przerwiemy i spowolnimy proces dalszego parzenia kawy.
  3. Przy pomocy dwóch łyżek ściągamy pianę, która utworzy się na powierzchni.
  4. Czekamy ok. 5–6 minut – w tym czasie mniejsze drobiny opadną na dno.
  5. Zakładamy tłok z sitkiem, nie wciskamy go jednak do samego końca, tylko zostawiamy na powierzchni, minimalnie zamoczony w kawie. Na zdrowie!

 

Artykuły powiązane na blogu