India Malabar AA - kawa Darvea
India Malabar AA - Charakterystyka
Pochodzenie: Indie - Azja
Wysokość upraw: 1000 - 1400 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Moc kofeiny: 3/5
Intensywność smaku: 4/5
Kwasowość: 1/5
Metoda obróbki: Na sucho - monsunowa
Stopień palenia: Średni
Nuty smakowe: Czekolada, kakao, przyprawy korzenne, tytoń
Przeznaczenie: Pod espresso
Charakterystyka regionu
Kawa Malabar pochodzi z Indii. Kawowce rosną tam na wysokości 1000–1400 m n.p.m, dzięki czemu zyskują na czystości smaku. India Malabar AA jest bardzo nietypowa, co zawdzięcza monsunowej metodzie obróbki ziaren. W XIX wieku pierwsze przewozy kawy z Indii do Europy trwały nawet kilka miesięcy i podczas transportu wodnego ziarna kawy zmieniały swój kształt pod wpływem silnego wiatru i deszczu. W dzisiejszych czasach odwzorowuje się ten zabieg w środowisku naturalnym. Ziarna wystawiane są na działanie monsunu, czyli zjawiska łączącego w sobie siły wiatru i deszczu. Dzięki temu zyskują intensywny smak, który później przejmuje zaparzona z nich kawa. Indie wyróżniają się na tle innych krajów ze swoja metodą obróbki, a ich ziarna są szczególnie cenione.
Walory smakowe i zapachowe kawy India Malabar AA
Kawa India Malabar AA, jak inne kawy azjatyckie, jest mocno czekoladowa, kakaowa, korzenna oraz dymna. Występują w niej również nuty takie jak cynamon, goździki czy tytoń. Napar z tej kawy jest gęsty i intensywny.
Kawa India Malabar AA jest mocno czekoladowa i korzenna
W jakich metodach parzenia najlepiej sprawdzi się India Malabar AA?
India Malabar AA idealnie sprawdzi się pod espresso.
Dlaczego warto kupić właśnie kawę India Malabar?
Aromatyczne, bardzo złożone w swoim smaku, a jednocześnie lekko dymne i korzenne – takie są ziarna India Malabar AA. Kawa z nich zaparzona zachwyca lekką kwasowością przełamaną goryczą i słodyczą – jest w niej wszystko, czym powinien się charakteryzować napar. Ziarna są ręcznie wypalane w naszej manufakturze, co wzbogaca je o doznania smakowe. India Malabar AA to dobry wybór, jeśli szukasz kawy o dużej intensywności.