Zdarzają Ci się momenty, że wychodząc z pracy nie pamiętasz już ile filiżanek kawy wypiłeś danego dnia? Komu nie! Napar pity w dużych ilościach, mimo że nie jest bezpośrednio szkodliwy dla zdrowia, ma na nie pewien wpływ. Dzisiaj zastanowimy się jakie jest pH kawy i z czym się to wiąże.
Honduras SHG - kawa Darvea
Honduras SHG - Charakterystyka
Pochodzenie: Honduras - Ameryka Środkowa
Wysokość upraw: 1500 - 2000 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Moc kofeiny: 4/5
Intensywność smaku: 4/5
Kwasowość: 2/5
Metoda obróbki: Na mokro
Stopień palenia: Średni lub mocny
Nuty smakowe: Orzechy, czekolada
Przeznaczenie: Pod espresso
Ekologiczna kawa z Hondurasu
Honduras to jeden z najważniejszych środkowoamerykańskich producentów kawy. Ziarna z tego kraju są różnorodne, zaskakujące pod względem smaku i zawsze wyróżnia je wysoka jakość. Dzięki żyznej, wysokogórskiej glebie, kawowce mają odpowiednie warunki do rozwoju. Taka lokalizacja jest gwarancją ekologicznego i naturalnego produktu – wysokość chroni przed zanieczyszczeniami obecnymi na położonych niżej terenach. Rośliny są odporniejsze na choroby bądź inne czynniki zewnętrzne.
Walory smakowe i zapachowe kawy Honduras SHG
W kawie Honduras SHG możemy spodziewać się kwiatowo-owocowego aromatu, nut wanilii i orzechów, ale także miodu. W smaku wyczuwalna jest czekolada, orzechy i delikatna słodycz. Kawa ta jest niezwykle kremowa i lekka.
Kawa przede wszystkim do ekspresów automatycznych
Honduras SHG świetnie nada się pod espresso. Kawa ta w średnim stopniu paleniu będzie odpowiednia dla osób ceniących sobie delikatniejsze smaki, natomiast w mocnym stopniu palenia dla tych, którzy lubią intensywny i mocny napar.
Kawa Honduras SHG jest niezwykle kremowa i lekka
Dlaczego warto kupić właśnie kawę Honduras SHG?
Bardzo niska kwasowość, ciepły i orzechowy smak oraz aromat to zalety kawy Honduras SHG. Jest to kawa, która każdemu przypadnie do gustu i sprawdzi się w każdym momencie dnia.