Darmowa dostawa od 70 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jaki jest odczyn pH kawy? Odpowiadamy co na to nauka!

2024-06-25
Jaki jest odczyn pH kawy? Odpowiadamy co na to nauka!

Zdarzają Ci się momenty, że wychodząc z pracy nie pamiętasz już ile filiżanek kawy wypiłeś danego dnia? Komu nie! Napar pity w dużych ilościach, mimo że nie jest bezpośrednio szkodliwy dla zdrowia, ma na nie pewien wpływ. Dzisiaj zastanowimy się jakie jest pH kawy i z czym się to wiąże.

Jaki odczyn pH ma kawa? Brzmi to jak kwestia, nad którą zastanawiali by się chemicy w laboratorium raczej niż skromni kawosze, ale jako że lubimy czasem podejść do kawy od bardziej naukowej strony, to postanowiliśmy zgłębić ten temat. Oczywiście po profesjonalne porady dietetyczne najlepiej udać się do lekarza, ale jeżeli chcesz się po prostu dowiedzieć co nieco o odczynie kawy, to zapraszamy do lektury!

Stopień pH kawy zależy od paru czynników. Jeżeli okaże się więc, że powinieneś unikać produktów mających odczyn kwaśny, to na szczęście nie jest to jednoznaczne z koniecznością całkowitego zrezygnowania z kawy. Opowiemy też dzisiaj na co zwrócić uwagę, aby uczynić nasze napary bardziej zasadowymi. Zacznijmy jednak od podstaw!

 

Czy kawa ma odczyn zasadowy czy odczyn kwaśny?

Jeżeli spytać kawosza zainteresowanego metodami alternatywnymi czy kawa jest kwaśna, to można spodziewać się odpowiedzi, że wręcz powinna taka być. Czy kwaśność, którą odbieramy w smaku jest jednak jednoznaczna z tym, jaki odczyn ma dany produkt?

Nie jest to oczywiście sposób gwarantujący laboratoryjną dokładność, ale badania wskazują, że faktycznie kawy, które odbieramy jako bardziej kwaśne, mają niższy (a więc bardziej kwasowy) odczyn pH.

Średnie pH kawy wynosi około 4.7. Dla porównania sok cytrynowy ma odczyn pH 2, a mleko 6. Przypomnijmy, że na tej skali 7 to punkt odpowiadający odczynowi neutralnemu, wartości poniżej mają odczyn kwaśny, a powyżej odczyn zasadowy. Kawa jak widać jest więc raczej kwasowa. Co wpływa na to tak bardzo?

Odczyn pH kawy, cytryny, mleka

Odczyn pH kawy wynosi około 4.7, a dla porównania pH soku z cytryny 2 i mleka 6

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Jak wyczyścić ekspres do kawy? Kilka porad naszych baristów

 

Co wpływa na pH kawy?

Ustaliliśmy już, że kawa ma odczyn raczej kwasowy. Istnieją jednak czynniki, które wpływają na to. Jeżeli z pewnych względów chcesz obniżyć obecność produktów o odczynie kwasowym w Twojej diecie, warto zwrócić uwagę na te właśnie kwestie.

 

Pochodzenie ziarna

Wspomnieliśmy wcześniej, że mimo iż nie jest to niezawodna metoda, to całkiem nieźle można określić odczyn kawy na podstawie jej smaku. Idąc tym tropem, nieco bardziej zaawansowani kawosze mogą się już domyśleć, że kawy z regionów takich jak Azja czy Ameryka Południowa będą mniej kwasowe niż kawy z Afryki lub niektórych krajów Ameryki Środkowej.

Pochodzenie kawy

Kawy z Azji i Ameryki Południowej będą mniej kwasowe niż kawy z Afryki lub niektórych krajów Ameryki Środkowej

 

Stopień palenia

Wypalanie ziaren znacznie wpływa na ich strukturę chemiczną, można się więc spodziewać, że zmienia również pH kawy. I słusznie! Okazuje się, że im kawa mocniej wypalona, tym wyższy (a zatem mniej kwasowy) jej odczyn pH.

Stopnie palenia kawy

 Stopień palenia ziaren wpływa na odczyn pH kawy

 

Grubość mielenia

To kwestia, która była dla nas nieco zaskakująca, ale przy dokładniejszej analizie ma to sporo sensu. Im kawa drobniej zmielona, tym większa powierzchnia kontaktu drobinek z wodą podczas ekstrakcji, co skutkuje większą zawartością kwasów w naparze.

Stopnie mielenia kawy

Im kawa drobniej zmielona, tym większa zawartość kwasów w naparze

 

Metoda parzenia

To prawdopodobnie kwestia o najbardziej subtelnym wpływie na pH kawy, ale w naukowych badaniach nadal jest wspominana, więc wygląda na to, że taki wpływ faktycznie ma miejsce. Bardziej kwasowe okazują się napary parzone krótko, takie jak espresso lub niektóre przepisy na Aeropress, a mniej te parzone dłużej, takie jak większość przepisów na French Press i Clever Dripper.

Metody parzenia kawyBardziej kwasowe są napary parzone krótko

 

Jak pH kawy wpływa na zdrowie?

Skoro wiemy już jaki odczyn ma nasz napar i co na to wpływa, to przejdźmy teraz do tego, czym może skutkować mocno kwasowa kawa. Odczyn pH naszego naparu nie jest kwestią, o którą musi martwić się większość kawoszy, jednak w wypadku niektórych schorzeń, dobrze zwracać na to uwagę.

Mowa tu przede wszystkim o chorobie refluksowej przełyku, wrzodach żołądka oraz zespole jelita drażliwego. Jeśli cierpisz na jedną z tych dolegliwości, kwasowy odczyn kawy może pogarszać Twoje objawy. Warto w takim wypadku skonsultować się ze specjalistą, aby zadecydować czy kawę trzeba tylko ograniczyć, czy może całkowicie z niej zrezygnować. Zdrowie przede wszystkim!

Niektórzy miłośnicy naparów obawiają się również wysokiej kwasowości ze względu na problemy ze szkliwem zębów. Na całe szczęście, wbrew powszechnej opinii, ten wpływ jest minimalny, a jeżeli chcemy całkowicie go ograniczyć, to wystarczy pić nasze napary w chłodniejszej temperaturze, a w wypadku całkowicie zimnych zdecydować się na ekologiczne słomki, zamiast picia prosto ze szklanki.

 

Czy herbata ma wyższe pH od kawy?

Niektórzy kawosze, zmuszeni do rezygnacji z kawy ze względu na jej stosunkowo kwaśny odczyn, sięgają po herbatę. Czy jest to faktycznie dobra alternatywna? Okazuje się, że podczas kiedy średnie pH kawy to 5, to czarna herbata sięga nawet do 6.5. Tak więc faktycznie jest bardziej zasadowa niż kawa, mimo że nadal znajduje się na kwaśnym zakresie tej skali.

Mieszanki herbaciane z dodatkami owoców, a także popularna herbata z cytryną będą miały znacznie bardziej kwasowy odczyn, nie są więc dobrymi alternatywnymi, jeżeli szukamy naparów mniej kwasowych niż kawa.

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Czy warto wybrać herbatę matcha zamiast kawy? Odpowiadamy!

 

Odczyn pH nie stanowi już tajemnicy!

Kolejna kawowa zagadka rozwiązana. Skutki uboczne wysokokwasowych kaw mogą wydawać się poważne, ale jeżeli nie masz bezpośrednich przeciwwskazań, to jak zawsze przypominamy, że wystarczy zachować umiar, a kawa da nam wszystko to, co w niej najlepsze, praktycznie bez żadnych skutków ubocznych. Na zdrowie!

A jeżeli chcesz cieszyć się aromatycznym naparem, to jak zawsze zapraszamy na naszą stronę internetową, gdzie czekają świeżo palone kawy z różnorodnych regionów uprawnych, wyśmienite herbaciane mieszanki, a także niezbędne do ich zaparzania akcesoria.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2024

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.94 / 5.00 208 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-19
Towar został dobrze zabezpieczony na czas transportu. Zamówienie zostało sprawnie zrealizowane.
2024-11-10
Idealnie - nic dodać, nic ująć
pixelpixel