Cold Brew – kawowe orzeźwienie!

Opublikowany 2019-07-02 11:14:27
Kategorie O kawie

Cold Brew – kawowe orzeźwienie!

Na dworze panuje niemiłosierny upał, szukamy sposobów, żeby się orzeźwić oraz ochłodzić. Idealnym napojem na taką pogodę będzie, które w ostatnich latach stało się bardzo popularne, lecz nie bez przyczyny. Jednak zacznijmy od podstaw - czym owo Cold Brew jest? To nic innego jak kawa macerowana („parzona”) na zimno,  nic więcej dodawać nie trzeba! Jest to bardzo prosty sposób, w którym nie ma większej filozofii oraz czarnej magii. Nie musimy tutaj martwić się zmienianiem parametrów, temperatury wody oraz metodą przygotowania.

Jakich składników potrzebujemy do Cold Brew?

Do zrobienia Cold Brew potrzebne jest nam tylko kilka rzeczy, a są nimi:

  • Przefiltrowana woda w temperaturze pokojowej
  • Grubo zmielona kawa (ok. 48 klik na Comandante, kawa przypomina drobiny soli morskiej, grubsze kryształki)
  • Słoik, bądź inne naczynie w którym będziemy macerować naszą kawę
  • Papierowe filtry przez które przelejemy gotowe Cold Brew

Wielkość zmielenia - Cold Brew

Hario Mizudazashi zasypany kawą

Oczywiście możemy parzyć Cold Brew w urządzeniach typu Asobu, czy Hario Mizudashi, w których Cold Brew od razu jest filtrowane, wystarczy tylko przelać kawę do czystego naczynia bez wcześniejszej filtracji, jednak sami zdecydujecie czy będziecie chcieli zainwestować w taki sprzęt. Nie jest on konieczny gdyż słoik wystarczy, jednak takowe urządzenia są bardzo wygodne.

Jak zaparzyć Cold Brew?

Przepis, który ja osobiście stosuję do przygotowania Cold Brew to 7g zmielonej kawy na 100g wody. Dlatego przygotowując 1 litr tego napoju musimy zmielić 70g kawy. Cały proces parzenia powinien wynieść 10h. Taki przepis jest najbardziej optymalny i zapewnia pełny, wyrazisty smak kawy. Tak więc:

  • Odmierz 70g kawy i zmiel ją grubo

Grubość mielenia - Cold Brew

Kawę mielimy grubo do Cold Brew

  • Przesyp kawę do słoika, bądź innego naczynia w którym będzie macerowana
  • Wlej 1 litr wody partiami, tak aby kawa dobrze się namoczyła, warto ją także zamieszać

Przygotowanie - cold brew

I zalewamy kawę

  • Gdy kawa będzie zalana całą porcją wody, zamieszaj raz jeszcze
  • Przykryj naczynie folią aluminiową i dobrze zabezpiecz, tak aby zapachy z otoczenia nie ingerowały w proces macerowania (kawa przechwytuje inne smaki, tak więc jeśli nie chcemy cold brew o smaku szynki to lepiej zastosować się do tego punktu)
  • Włóż naczynie/słoik do lodówki i odczekaj 10h
  • Po 10h macerowania przemieszaj kawę raz jeszcze, po czym przygotuj filtry
  • Przelewaj kawę przez filtry, tak aby oddzielić fusy od naparu

Hario Mizudashi - Cold Brew

My używaliśmy Hario Mizudashi i tu kawę trzymamy już w filtrze

  • Czynność powtarzaj, aż napar będzie czysty. Można przefiltrować przefiltrowane Cold Brew jeszcze raz czystym filtrem (incepcja kawowa), dzięki temu będzie w nim mniej szumowin
  • Cold Brew przechowuj w lodówce, można je tam trzymać od 1-2 tyg.
Przechowywanie - Cold Brew


Przechowywanie Cold Brew w lodówce

Otrzymamy słodki, owocowy napar, który możemy pić z lodem lub bez. Charakterystyczną cechą Cold Brew jest to, że metoda ta wyklucza większość goryczki, pozostawiając miejsce owocowości i herbacianości.

Szklanka z lodem - Cold Brew

Oto efekt końcowy - Cold Brew

Jaką kawę wybrać do Cold Brew?

Przygotowanie Cold Brew jest banalnie proste, a zapewni nam solidnego kofeinowego kopa połączonego z orzeźwieniem. Jest to idealne połączenie na taką pogodę. Jednak ważne jest również to, aby dobrać odpowiednią kawę do Cold Brew. W tym celu zaopatrzcie się w kawę jakości specialty, gdyż tylko taka kawa zapewni wam owocowe nuty smakowe, pełnię smaku oraz aromatu.

Kawa Darvea Specialty Salvador Bourbon

Nasze ziarenka, które użyliśmy do Cold Brew - Darvea Salvador Bourbon

Koniecznie również zadbajcie aby wasza kawa specialty była świeża, w ziarnie oraz wypalona jasno, pod metody przelewowe. Taka kawa da wam więcej rześkości, owocowości oraz słodyczy w porównaniu z kawami ciemno wypalonymi, które będą płytkie w smaku. Ideałami w tym przypadku są kawy z Etiopii, które są herbaciane, owocowe, słodkie oraz cytrusowe – możemy mieć wrażenie, że ktoś zamienił nam szklanki i wlał ice tea zamiast kawy. Kolejnym ideałem jest Kenya, która wyróżnia się orzeźwiającymi nutami, jest bardzo rześką kawą, również posiada herbaciane nuty oraz jest lekka. Burundi to kolejny typ, jest lekka, słodka i subtelna. My akurat wybraliśmy tym razem jasno paloną kawę specialty Darvea Salvador Bourbon w obróbce Honey. Dała ona wyśmienity orzeźwiający smak, w którym można się było doszukać nawet aromatu i odczucia… bourbonu. Dlatego bądźcie otwarci na różne - warto próbować, gdyż każda kawa da wam inne, ciekawe efekty. Smakujcie i zdobywajcie nowe doświadczenia, niech Cold Brew da wam orzeźwienie na te gorące dni!

Wojtek Dzik

Wojciech Dzik Wojciech Dzik - Pasjonat kawy i przelewowych metod parzenia. Zaczynał jako home barista i sam nauczył się pić kawę oraz udoskonalał swoje zdolności poprzez pracę. Kiedy odkrył segment specialty zaczął jeszcze bardziej skupiać się na jakości kawy oraz każdym elemencie jej przyrządzania. Uwielbia kontakt z ludźmi i dzielić się swoją baristyczna wiedzą w pracy. Swoją wiedzę i pasję rozwija łapiąc się wszystkiego co zbliży go do kawy.  Poza kawą jest fanem muzyki rockowej i punk rockowej, literatury fantasy i komiksów. Pewnego dnia korzystając ze zdobytej wiedzy planuje założyć swoją własną kawiarnię.

Udostępnij ten wpis