Jak parzyć kawę w Aeropressie? Podpowiedzi baristy

Opublikowany 2020-08-29 09:53:29
Kategorie Jak parzyć kawę?

Jak parzyć kawę w Aeropressie? Podpowiedzi baristy

Aeropress jest obecnie jednym z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych zaparzaczy do kawy na świecie. Pozwala on otrzymać różne smaki kawy — od słodkich herbacianych oraz cytrusowych, po ciężkie - mocno czekoladowe nuty przypominające espresso. Jest również banalnie prosty w obsłudze. To czyni go idealnym punktem wyjścia do rozpoczęcia przygody z alternatywnymi metodami parzenia kawy. Jak parzyć kawę w Aeropressie? Już spieszymy z odpowiedzią!

 

Co łączy Aeropress i twórcę zabawek?

 

Aeropress to stosunkowo nowe urządzenie do przyrządzania kawy. Wynalezione przez Alana Adlera, twórcę m.in. frisbee. Sam twórca nie spodziewał się tak wielkiego sukcesu. Z pozoru dwa kawałki plastiku, trochę gumy, sitko i filtr. Aeropress jednak w bardzo krótkim czasie zyskał taką sławę, że organizowane są Mistrzostwa Świata w parzeniu kawy z tego właśnie urządzenia.


Ludzie z całego świata wymieniają się recepturami oraz sposobami na przygotowanie naparu doskonałego. I najpiękniejsze jest to, że Aeropress Alan Adler wymyślił tak, że nie ma sztywnych ram, nie ma jednego i jedynego najlepszego przepisu. Tu wszystko zależy od nas!

 

Jest wiele receptur, sugerujących nam najróżniejsze sposoby, na które możemy wykorzystać Aeropress. Alan Adler również ma swój ulubiony, który znaleźć możecie na opakowaniu Aero albo na YouTube, gdzie wynalazca prezentuje go we własnej kuchni!

 Aeropress jak parzyć kawę

Aeropress zyskał tak dużą popularność, że organizowane są nawet Mistrzostwa Świata w parzeniu kawy w Aeropresie

 

Jak działa AeroPress i jak się nim posługiwać?

 

AeroPress jest zaparzaczem zaprojektowanym do immersyjnego parzenia kawy. Oznacza to, że ekstrakcja („oddawanie” smaku przez ziarna) zachodzi w tym wypadku w wyniku zalania ziaren wodą. Wydaje się proste? Takie jest! Kawowi mistrzowie i bariści prześcigają się w projektowaniu karkołomnych przepisów, jednak ten najprostszy, którego możemy użyć w domowym parzeniu naprawdę nie jest trudny.

Fani AeroPressu mówią często, że „wyciskają” kawę, co może wydawać się zaskakujące, jeżeli nie widzieliśmy wcześniej popularnej „strzykawy”. To wyciskanie tak naprawdę dobrze opisuje wszystko co musimy zrobić, aby zaparzyć napar w Aero. W plastikowym koszyczku umieszczamy papierowy filtr, dzięki któremu do naszej filiżanki nie przedostaną się drobinki kawy. Zalewamy gorącą wodą, kilka razy mieszamy, przeciskamy i gotowe!

 Kod rabatowy dla czytelników


Jak parzyć kawę w AeroPressie? Instrukcja baristy

 

Największą zaletą Aeropressu jest możliwość dostosowania kawy do naszych preferencji. Mimo tego warto jednak poznać kilka podstawowych reguł i oprzeć swoje pierwsze doświadczenia na sprawdzonym przepisie. Jak zrobić kawę w AeroPressie? Jest wiele sposobów. W tym artykule opiszemy obydwie metody – podstawową i tak zwaną „metodę odwróconą”. Ta druga - uważamy, jest najbardziej uniwersalna i najprostsza do opanowania i opisaliśmy ją szczegółowo ze zdjęciami. Z resztą ocenicie sami.

 

Aeropress – metoda podstawowa

Dla jasności opiszmy metodę podstawową krok po kroku:

  1. Zmiel 14g kawy
  2. Papierowy filtr umieść na sitku, a następnie przelej go wrzątkiem
  3. Zakręć koszyczek (sitko) na dolnej części Aero, później umieść go w naczyniu, do którego będziesz wyciskać kawę (zanim wyczujemy ile siły trzeba do tego użyć, dla bezpieczeństwa lepiej próbować z naczyniami wykonanymi z materiałów trwalszych niż szkło)
  4. Zmieloną kawę wsyp do AeroPressu, włącz stoper i zalej ją gorącą wodą (jeżeli nie masz termometru, wystarczy zaczekać aż woda w czajniku przestanie bulgotać po zagotowaniu, jeżeli masz termometr, możesz przyjąć 92 stopnie za bezpieczny punkt wyjścia do eksperymentów)
  5. Zamieszaj zalaną kawę trzy razy „tył-przód” i trzy razy „prawo-lewo”
  6. Teraz ważny moment. Wepchnij tłok do dolnej części AeroPressu, a następnie delikatnie odciągnij go w górę, tak aby wytworzyć podciśnienie – dzięki temu woda nie będzie spływać do naczynia zanim zaczniemy wyciskać, co poskutkuje intensywniejszym naparem.
  7. Kiedy stoper pokaże 60 sekund od momentu zalania kawy, zacznij naciskać na tłok. Powinno to zająć około 30 sekund. Staraj się używać między kolejnymi parzeniami podobnej siły, aby mieć pewność, że kawa zawsze wyjdzie tak samo dobra!

 

Aeropress - metoda odwrócona (inverted)


1. Na początku przygotowujemy odpowiednią ilość ziarna (zwykle używamy ok. 8 gram na 100 gram wody, standardowe ratio to pomiędzy 6-10g/100g)

 

Ważenie ziaren kawy do Aeropressu



2. Ziarno mielimy drobno lub na średnią grubość

3. Przygotowujemy Aeropress do „odwróconej metody. Najpierw ustawiamy tłok
gumową końcówką do góry, a na niego lekko wsuwamy drugą tubę.

 

Metoda odwrócona Aeropress

 

4. Gotujemy wodę (najlepiej użyć czystej przefiltrowanej wody o temperaturze między 88 – 96 stopni). Wrzącą wodę możemy użyć do rozgrzania filiżanek.

 

Filter do aeropressu

 

5. Wsypujemy zmieloną kawę do urządzenia.

 

Zmielona kawa w aeropressie

 

6. Zalewamy ok. 50 gram. wody i odczekujemy 30 sekund (ten krok nazywamy preinfuzją)

 

Zalewanie kawy w aeropressie

 


7. Dolewamy resztę przygotowanej wody do urządzenia i mieszamy kilka razy.
W tym czasie możemy przelać nasz papierowy filtr wodą, aby pozbyć się papierowego posmaku.

 

Zaparzona kawa w aeropressie


8. Montujemy koszyczek z filtrem na górze aeropressu

 

9. Po upływie ok. 1:15 min – 1:30 min od startu parzenia przekręcamy Aeropress i przeciskamy kawę do naczynia przez około 30 sekund.

 Wyciskanie kawy z aeropressu

 

Widzicie, parzenie kawy w Aeropressie wcale nie jest takie trudne!

 

Przepis ten powinien służyć bardziej jako wskazówka i pozwolić zapoznać się z urządzeniem. Nie jest to zestaw ścisłych reguł, każda kawa wymaga trochę innego podejścia i modyfikacji przepisu.

 

Gotowa kawa z aeropressu

Kawa zaparzona w Aeropresie wygląda i smakuję naprawdę zachęcająco

 

Czy kawę w AeroPressie i innych metodach można sparzyć? Wrząca kontrowersja

W powyższych przepisach na kawę z AeroPressu zasugerowaliśmy mierzenie temperatury wody i utrzymywanie jej raczej poniżej 95 stopni. Z kronikarskiego obowiązku wspomnimy jednak o tym, że w środowiskach kawowych w dyskusji o temperaturze wody jest też drugi front, co więcej reprezentowany przez poważnych zawodników.

 

James Hoffmann i Tim Wendelboe to jedni z najbardziej poważanych kawowych specjalistów w Europie. Obaj panowie mają na swoim koncie tytuł Mistrza Świata Baristów – najbardziej prestiżową nagrodę w kawowym świecie. Jakie jest ich zdanie w kwestii temperatur?

Otóż oboje uważają, że kawę powinno się zaparzać tylko i wyłącznie wrzątkiem! Pozwala to w ich opinii na najwyższą możliwą ekstrakcję, a także ułatwia „dostrajanie” przepisów, ponieważ używając wrzątku mamy jedną zmienną mniej. Pozostawiamy Waszej decyzji, po której stronie sporu zdecydujecie się stanąć. Najlepiej, jak zawsze, zadecydować o tym po przeprowadzeniu własnych eksperymentów!

Dlaczego warto poznać Aeropress bliżej? Poznaj jego 10 zalet

Aeropress ma bardzo wiele zalet. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak wiele dobrego można o nim powiedzieć. Przyjrzyjmy się zatem im nieco bliżej.

 

Aeropress jest wszechstronny

To co ostatecznie przekonało nas do Aeropressu to jego wszechstronność. Używać go można zarówno w kawiarni jak i w górach. Jeżeli w pracy nikt nie podziela Waszych kawowych pasji a z ekspresu leci bliżej nieokreślonego pochodzenia ziarno, to wtedy można wziąć go ze sobą i cieszyć się smacznym napojem z najwyższej jakości ziaren!

 

Lekki i wytrzymały

Aeropress jest lekki oraz wytrzymały. Dlatego łatwo możemy wrzucić go do plecaka i na pewno nie odczujemy dodatkowego obciążenia. Ponieważ przy parzeniu kawy tą metodą musimy naciskać na niego, jest on również wytrzymały. Trudno sobie wyobrazić, że w plecaku ląduje nam Chemex i spokojnie, bez obawy o rozbicie - wędrujemy sobie z nim po szlaku, mieście czy do pracy... a z Aeropressem - "psze bardzo" to jak najbardziej realne!

 

Nie potrzebuje dodatkowych akcesoriów

Wszystko co potrzebne jest do zaparzenia kawy w Aeropressie mamy dostępne w tym narzędziu. Nie trzeba nic dokupywać - poza filtrami, które jednak są znikomym kosztem w przeliczeniu na sztukę.

 

Kompaktowy - w Aeropressie zmieścicie nawet młynek!

Pomimo tego, że jest on niewielki i lekki w porównaniu do np. kawiarki. W sprzedaży są dostępne specjalne młynki, których rozmiary są dostosowane do zmieszczenia się w Aeropressie! Gdy jesteśmy w podróży, możemy się zatem pokusić nawet o to, żeby zafundować sobie świeżo zmieloną kawę, bez zwiększania objętości bagażu! Młynek niczym matrioszkę, schowamy do naszego wynalazku Adama Adlera! To dodatkowo zwiększa walory kompaktowych rozmiarów urządzenia.

 

Napar z Aeropressu może być intensywny

Aeropress pozwoli Wam zaparzyć napar o wystarczająco dużej intensywności, którą możecie również zmniejszyć, dolewając wody do gotowej kawy.

 

Różnorodność - metoda tradycyjna i odwrócona parzenia w Aeropressie

Oferuje nam różnorodność metod przygotowania - możemy w nim parzyć kawę metodą normalną (tradycyjną) jak też i odwróconą. To od nas zależy zatem wybór jak parzyć kawę w Aeropressie!

 

Espresso z Aeropressu dzięki nakładce Fellow PRISMO

Za pomocą specjalnej nakładki Fellow PRISMO możemy przygotować w Aeropressie napar o konsystencji przypominającej espresso! Nakładki tej nie ma jednak w podstawowym zestawie. Jeżeli chcemy cieszyć się zbliżonym do espresso smakiem, ten gadżet będziemy musieli dokupić.

 

Aeropress łatwo wyczyścić

Łatwo zadbać o czystość tego wynalazku. Wystarczy po użyciu przepłukać go pod bieżącą, ciepłą wodą i gotowe!

 

Szybko zaparzysz w nim kawę

Jeżeli czas ma dla Was znaczenie (ha! a dla kogo nie ma :D), to może się okazać, że tym narzędziem bardzo szybko zrobicie  poranną kawę. Jak to mawiają "rachu ciachu i po strachu!" - parzenie w Aeropressie trwa tylko kilka minut

 

Aeropress to dobry pomysł na prezent

Czasami szukamy inspiracji na udany prezent. Trudno trafić w gusta osoby obdarowanej. Niemniej jednak Aeropress to dobry pomysł na prezent. Dzięki niemu możemy otworzyć komuś bliskiemu drzwi, do nowej przygody z kawą! Nie jest bardzo drogi, ma w sobie nutkę ekstrawagancji a jednocześnie parzy świetną kawę. Nie trzeba wydawać tysięcy złotych, żeby napić się dobrej kawy. Warto rozważyć taką opcję!



Można się w tej metodzie parzenia kawy zakochać!

 

Wyciskanie fusów z aeropressu

Tak wygląda "coffee cake" po zaparzeniu kawy w Aeropressie

 

Gdyby się uprzeć tak naprawdę nie potrzebujemy żadnych dodatkowych akcesoriów. Na samym początku zamiast wagi w zupełności wystarczy nam miarka załączona w zestawie. Dostajemy również mieszadełko. Odmierzanie wody ułatwia nam skala znajdująca się na samym urządzeniu.

 

Aeropress to fenomen w kawiarniach, wśród kolarzy, turystów. Odrobinę wrzątku dostaniemy niemal wszędzie. Kawę możemy zaparzyć nawet w centrum ruchliwego miasta i nie będzie to stanowiło żadnej trudności. Trudniej wyobrazić sobie to np. z dripem lub Chemexem.

 

O czym trzeba pamiętać, parząc kawę w Aeropressie?

 

Parząc kawę w Aeropressie na uwadze powinniśmy mieć 3 aspekty:

  • grubość zmielonej kawy,
  • temperaturę wody, w której parzymy kawę,
  • oraz czas parzenia.

 

Prezentuje się to w następujący sposób — na przykład, jeśli nasza kawa jest zbyt mocna i gorzka a nam zależy na uzyskaniu bardziej herbacianych owocowych smaków istnieje kilka rzeczy, które pomogą nam osiągnąć właśnie taki efekt.

Po pierwsze możemy zmielić kawę grubiej, można użyć wody o niższej temperaturze lub skrócić czas parzenia. Jednak musimy uważać, żeby nasza kawa nie okazała się nieprzyjemnie kwaśna lub zwyczajnie zbyt słaba.

 

Z drugiej strony, kiedy nasza kawa jest zbyt słaba i chcemy wydobyć z niej pełniejsze smaki to odwrotnie do wcześniejszego przykładu, możemy użyć drobniej zmielonych ziaren, można użyć wody o wyższej temperaturze lub wydłużyć czas parzenia.


Dzięki temu nasza kawa będzie mocniejsza w smaku, wyciągniemy z niej więcej gorzko-czekoladowych nut, a jej body będzie pełniejsze. W tym przypadku znów musimy zachować ostrożność, inaczej nasza kawa będzie zdecydowanie zbyt gorzka i niesmaczna.


Jaka kawa do Aeropressu?

Najważniejsze, to starać się zachować odpowiedni balans, kawy jasno palone zasadniczo są bardzo owocowe i słodkie, więc żeby dobrze zbalansować ich smak możemy je mielić drobniej bądź parzyć dłużej.

W przypadku ciemno palonych ziaren, aby je dobrze zrównoważyć warto zmielić je grubiej lub parzyć krócej.

 

Kawa do aeropressu

 

Parzenie kawy w Aeropressie nie jest trudne!

 

Aeropress może być dobrym początkiem Waszych przygód z alternatywami. Jest dostatecznie prostym narzędziem, żeby nikogo nie przerazić. Jednocześnie pozwala na szereg możliwości w kwestii parzonej kawy. Jeśli nie jesteście pewni, od czego zacząć poznawanie świata alternatyw, Aeropress będzie idealnym wyborem.

Mamy nadzieję, że dowiedzieliście się już jak parzyć kawę w Aeropressie. A przynajmniej jak zacząć próbować ;). Jeszcze jedna uwaga techniczna na koniec. W przepisach na Aero często spotkacie z wyrażeniem „kawę zmiel na tyle-a-tyle klików na Comandante”.

 

Kropla kawy z aeropressu

 

Napar z Aeropressu może zachwycić swoją słodyczą

Nie potrzebujecie wyrafinowanych akcesoriów, by zacząć parzyć kawę w Aeropresie

Aeropress jest, jak już wspominaliśmy urządzeniem, któremu poświęcone są międzynarodowe mistrzostwa. Nic więc dziwnego, że bariści publikujący swoje przepisy pracują z wysokiej klasy sprzętami, takimi jak właśnie te niemieckie młynki ręczne. Nie zraźcie się jednak ceną Komesiów – absolutnie nie jest to sprzęt niezbędny do zaczęcia przygody z Aeropressem. Wystarczy dowolny ręczny młynek ze stopniową regulacją grubości mielenia.

 

A jeżeli nie wiecie jakie ziarno z naszej oferty będzie dla Was najlepsze na początek przygody z Aero, to dajcie znać! Chętnie zasugerujemy Wam, które kawy najlepiej odpowiedzą Waszym preferencjom oraz podpowiemy w jaki sposób dostosować przepis, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej smaku. Potem zostaje już tylko eksperymentować, bo to właśnie łatwość eksperymentowania czyni z Aeropressu tak wyjątkowy zaparzacz!

Zobaczcie już teraz, które kawy z naszej palarni przypadłyby Wam do Waszego gustu i przygody z Aeropressem. 

Przejście do sklepu

Udostępnij ten wpis