Kawa brazylijska. Poczuj smak prosto z Ameryki Południowej

Opublikowany 2020-05-26 10:57:55
Kategorie O kawie

Kawa brazylijska. Poczuj smak prosto z Ameryki Południowej

Istnieje wiele regionów, smaków i stąd możliwych przygód sensorycznych związanych z kawą. Dzisiaj skupimy się na najklasyczniejszym i najbardziej znanym (świadomie lub nie) regionie kawowym – Brazylii. Kawa brazylijska ma swój charakterystyczny profil smakowy – postaramy się go poznać również na bazie jednej z nich, którą wypalamy w naszej palarni. Jak wypada w ocenie? Zobaczymy.

 

Brazylia to kraj kawy

Kawa brazylijska pochodzi z… Brazylii :-). Kto jest największym producentem kawy na świecie? Brazylia! O którym kraju można powiedzieć, że to kraj kawy? O Brazylii. Jak na potrzeby turnieju „Jeden z dziesięciu” można wymyślać pytania o powiązaniach kawy z tym południowoamerykańskim potentatem. Swoją dominującą pozycję na rynku kawy utrzymuje ona nieprzerwanie od niemal 200 lat. Obecnie na powierzchni ok. 30 tys. km2 uprawiana jest 1/3 jej światowych zbiorów. Z racji tego, że produkuje ona jej najwięcej, to prawo popytu i podaży powinno sugerować, że kawa brazylijska jest również… najtańsza.

Brazylia to największy producent kawy na świecie

Znajdziemy ją dlatego w sieciówkach oraz kawach ze sklepu, jednak nie będzie ona najwyższej jakości. Będzie to niestety odpad albo ziarno najniższej kategorii posiadające zbyt wiele defektów, żeby mogło zostać sprzedane na rynku i nie poczujemy jaka jest naprawdę kawa brazylijska. Sklep typu market nie będzie zatem najlepszym miejscem, żeby jej poszukać.

Gdzie zatem spróbować poszukać prawdziwych brazylijskich kawowych singli? W palarni kawy, ale o tym jeszcze za chwileczkę.

 

Smak z kraju samby

Brazylia to państwo ogromne i pełne temperamentu jak samba. Ten taniec kochanków może posłużyć jako dobre porównanie do oddania bogactwa, które może dać kawa z Brazylii. Dopełnieniem dla tego stwierdzenia jest ciekawostka, że samba ma swoje początki w Afryce, podobnie jak kawa.

Brazylia ma kilka dominujących rejonów, gdzie rośnie kawowiec. Należą do nich głównie: Minas Gerais, São Paulo, Paraná, Espirito Santos, Rio de Janeiro. Wszystkie zlokalizowane są w południowo-wschodniej części kraju.

Barczysta i szeroka – północna część kraju, w której królują amazońskie lasy, zwęża się geograficznie na południu w dziubek lejka, na którym kumulują się z kolei rolnicze rejony gdzie uprawiana jest kawa. Z Brazylii w świat wyrusza głównie z tamtych - południowych obszarów. Część upraw można znaleźć w kilkunastu innych stanach, w tym na północy kraju (tam rośnie głównie robusta), ale to już mniej znaczące ośrodki.

Co decyduje o specyficznym smaku kaw brazylijskich?

To co determinuje smak kaw brazylijskich, to przede wszystkim:

  • Żyzne gleby,
  • Sprzyjający brazylijski klimat obfitujący w gorące oraz wilgotne powietrze
  • Rośnie na niższej wysokości niż jej odpowiedniki z Gwatemali czy Kostaryki (800-1200 m. n. p. m.) dzięki czemu osiąga ona też o wiele niższą kwasowość oraz daje delikatne odczucia.

Są to idealne dla krzewów kawowca. Po zbiorach, które mogą by nawet trzy razy w roku, obrabiana jest tam głównie „na sucho”. 

To najbardziej uniwersalne ziarno, które zachwyci każdego kawosza. Kawa brazylijska jest również wykorzystywana jako baza do blendów kawowych, ze względu na swój unikalny i klasyczny smak pasujący do wszystkiego.

Kawa Brazil Santos. Ocena naszego eksperta

No dobrze, spróbujmy teraz „na własnej skórze” poczuć co ojczyzna Pele i Ronaldo ma nam do zaoferowania jak chodzi o kawę. Przyjrzyjmy się bliżej jednej z nich. To nie będzie kawa z marketu, tylko ta klasyfikowana w segmencie „Premium”. Kurtyna w górę – witamy Darvea Brasil Santos!

To kawa, która jest uwielbiana ze względu na swój delikatny i łagodny smak. Tak należałoby zacząć tą opowieść.

 

 

Cytat - kawa brazylijska

 

 

Otwierając opakowanie momentalnie uderza nas intensywnie przyjemna woń orzechów. Skąd taki zapach? - myślimy. Całkiem inny niż zazwyczaj spotykamy w kawie.

Gdy podczas rozszczelniania zgrzanych brzegów opakowania, wpuszczamy do środka kolejne promienie światła, nasze zdziwienie zaczyna się potęgować. Oczom bowiem ujawnia się kolor kawy, do którego wielu z nas nie przywykło – jasne i delikatne palenie przypominające bardziej letnią opaleniznę brazylijskich tancerek niż ciemne i ciężkie kolory ziaren, które kojarzą się większości z nas na hasło „kawa”.

Wypalone i zielone ziarna kawy z kraju kawy

Tak prezentują się ziarna brazylijskiej kawy Brasil Santos - przed i po wypaleniu

 

 

Smakuje jak mleczna czekolada

 

 

Brazylijska kawa charakteryzuje się smakiem mlecznej czekolady, kakao oraz orzechami. Nie znajdziemy tutaj kwasowości oraz nieprzyjemnej goryczki. Kawa jest naturalnie delikatna i słodka o czystym finiszu - potrafi zachwycić każdego miłośnika kawy!

Sprawdzi się zarówno w metodach alternatywnych, przelewowych oraz do zaparzenia espresso. Jeżeli jednak oczekujesz „ciężkiego” espresso - przygniatającej „parzuchy”, raczej spodziewaj się po niej bardziej wysublimowanych i lekkich smaków.

Oceniana kawa jest bardzo zbalansowana oraz uniwersalna, sprawdzi się idealnie jako codzienna kawa śniadaniowa.

 

Mocna, ale nie kwaśna - jak ta kawa brazylijska wypada w naszym teście?

Wiele osób może zastanawiać się jednak, czy ta „Brazylia” jest mocna? Czy ma dużo kofeiny?

Ilość kofeiny w kawie nie zależy od regionu, lecz od tego czy jest to Arabika czy Robusta oraz od tego jak ją zaparzymy.

Kawa Darvea Brasil Santos

Kawa, którą oceniamy to kawa premium, jest to 100% Arabica, tak więc jej ziarna oferują dużo większe bogactwo smaku, bez przesadnej ilości kofeiny. Nie możemy powiedzieć o niej zatem, że jest mocna. Możemy natomiast powiedzieć, że jest intensywna – ponieważ daje intensywne i głębokie odczucia sensoryczne. Jednocześnie jej body nie jest bardzo duże, bo nie jest ona np. ciemno palona.

 

 

Ta kawa z Brazylii ma niezbyt duże body

 

 

Jeśli jednak ktoś jest zwolennikiem mocnej kawy, należy wspomnieć iż moc kawy można zwiększyć wydłużając czas parzenia. Najlepszym przykładem są metody alternatywne/przelewowe. Kawa parzy się w nich przez ok. 2:00/5:00 minut w zależności od metody. Kawa przygotowana takimi metodami będzie delikatniejsza w smaku, ponieważ przy procesie parzenia używamy filtrów, jednak moc kawy będzie definitywnie większa (będzie miała więcej kofeiny).

Przeżyj to sam

Brazylijskie kawy należą do czołówki kawowej pod względem jakości ale również przez ilość zwolenników tego regionu. Jest to zdecydowanie unikatowa przygoda, której wszyscy powinniśmy spróbować. Każdy odnajdzie w tej kawie coś dla siebie i będzie z miłą chęcią do niej wracał. Nasza palarnia oferuje szeroki wybór kaw z tego kraju w tym kawy specialty - również z tzw. mikrolotów (czyli najlepszych ziaren z danej plantacji). Warto zacząć już teraz przygodę z tym regionem i wyrobić sobie własne zdanie, na ich temat.

Udostępnij ten wpis