Jak zrobić mrożoną herbatę w domu? Sprawdzony przepis, który Was zachwyci!
Jeżeli kawę uznajecie tylko w formie parującego naparu, to najbliższe miesiące niewątpliwie skłonią Was do poszukiwań alternatyw dla codziennej małej czarnej. Według nas herbata będzie tutaj naturalną odpowiedzią, ale oczywiście tylko taka odpowiednio przygotowana. Jak zrobić mrożoną herbatę? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu!
Pogoda zaskoczyła kawoszy! Jak co roku, upalne lato jest trudnym czasem dla fanów kawy. Co prawda kawiarnie prześcigają się obecnie w ofertach nowych napojów chłodzących na bazie kawy, ale dla fanów klasycznego, naturalnego smaku kawy może to nie być wystarczające rozwiązanie.
Przygotowanie cold brew zajmuje praktycznie dwa dni, drip na lodzie wymaga lodu zmrożonego mocniej niż pozwala na to domowa zamrażarka, a kawy na zimno w puszkach, które coraz częściej widzimy w marketach napchane są chemicznymi polepszaczami smaku i niewiadomego pochodzenia kawą (zakładając optymistycznie, że faktycznie jest w nich kawa ;-)). Pytanie jak zrobić mrożoną herbatę nasuwa się więc samo!
Herbata mrożona - zróbcie ice tea w swoim domu
Herbata, przez swój naturalnie delikatny smak świetnie sprawdzi się jako baza dla mrożonych napojów. Dobrze łączy się też ona z dodatkami, które przyjemnie podkręcą smak takiej chłodzącej mikstury, a które z kawą mogłyby nie wypaść tak dobrze. No chyba, że lubicie kawę z owocami ;-).
Jeżeli zastanawiacie się jak zrobić ice tea w wydaniu egzotycznym, to mamy dla Was dobrą wiadomość, ale najpierw zajmiemy się przepisem klasycznym.
PRZECZYTAJ TEŻ: Biegacie? Dowiedzcie się, czy kawa przed bieganiem jest wskazana!
Jak zrobić mrożoną herbatę? Szybki i prosty przepis
Przedstawimy Wam przepis bazowy jak zrobić mrożoną herbatę, a potem jedną wariację, które możecie przygotować, kiedy będziecie mieli trochę więcej czasu. Jako pierwszy krok do obu przepisów domyślnie przyjęliśmy przygotowanie lodu dzień wcześniej. Jeśli chodzi o nasz przepis na mrożoną herbatę, to jest on trochę bardziej wyrozumiały w kwestii proporcji niż w wypadku kawy na lodzie, więc nie musicie kupować przemysłowo mrożonego lodu, wystarczy taki z domowej zamrażarki.
Klasyczna herbata mrożona
Składniki:
- 12g czarnej herbaty
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 3 cytryny
- 1 pomarańcza
- świeże liście mięty
- Zalewamy herbatę w rondelku 1,5 l wody w temperaturze około 95 stopni i parzymy 3 do 5 minut, w zależności od tego jak intensywny smak chcemy uzyskać
- Przelewamy herbatę z fusami przez sitko (wygodnie będzie do dzbanka), żeby uzyskać sam napar. Dodajemy cukru i miodu, mieszamy do rozpuszczenia, i zostawiamy na kilkanaście minut do ostygnięcia, a następnie umieszczamy w lodówce na pół godziny
- Po tym czasie dodajemy do herbaty sok wyciśnięty z dwóch cytryn i jedną cytrynę pokrojoną w plasterki. Pomarańczę również kroimy w plasterki i dorzucamy do herbaty
- Tuż przed podaniem dodajemy świeżej mięty i lodu
- 1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
- 100g cukru
- 4 łyżki zielonej herbaty
- 1 limonka
- świeże liście mięty
- Połowę pokrojonego mango wrzucamy do garnka, zalewamy 100 ml wody, zaczynamy gotować i stopniowo dodajemy cukru. Po 10 minutach gotowania zdejmujemy garnek z ognia, odcedzamy uzyskany syrop od kawałków mango i odstawiamy go do ostygnięcia, a potem umieszczamy w lodówce na około pół godziny
- Herbatę w dzbanku zalewamy 500 ml wody w temperaturze ok. 80 stopni. Parzymy przez 3 minuty i odcedzamy. Odstawiamy do ostygnięcia i również wstawiamy ją do lodówki.
- Kiedy zarówno syrop jak i herbata będą już wyczuwalnie chłodne, do naczynia, w którym będziemy podawać herbatę wrzucamy lód, drugą połówkę mango (nie tę z której zrobiliśmy syrop!), liście mięty, pokrojoną w plasterki limonkę. Następnie wlewamy do tego naczynia herbatę i syrop, a potem dokładnie mieszamy.
Do tego przepisu polecimy Wam tradycyjną mieszankę Nomads Ceylon BOP1, którą znajdziecie na naszej stronie. Nie samą kawą żyje Darvea – to również wyjątkowej jakości herbaty Nomads ;-). Klasyczny, zbalansowany smak tych liści dobrze sprawdzi się w każdej sytuacji.
SMrożona herbata zapewni dla Was orzeźwienie na letnie dni
Z powyższych wskazówek wyjdzie Wam smaczna, ale nieco zachowawcza herbata mrożona. Przepis, który przygotowaliśmy jako drugi ma mocno egzotyczny twist - zapnijcie pasy!
Mrożona zielona herbata z mango i miętą
Składniki:
Do tego przepisu polecamy Wam delikatną i świeżą China Sencha, którą również znajdziecie na naszej stronie. Zielona herbata świetnie sprawdzi się jako baza do herbaty mrożonej, jednak zachowajcie szczególną ostrożność - ten gatunek herbaty bardzo nie lubi się z wrzątkiem! Zalanie takiej herbaty zbyt ciepłą wodą może skończyć się cierpkim naparem - a tego nikomu nie życzymy!
Zielona herbata świetnie sprawdzi się jako baza do herbaty mrożonej
Z czym połączyć herbatę mrożoną?
W dni w które będziecie się zastanawiać jak zrobić herbatę mrożoną, prawdopodobnie nie będziecie mieli ochoty stać w kuchni nad piekarnikiem, więc mamy dla Was propozycję trzech szybkich ciast, które opisaliśmy tutaj. Szybkie kawowe brownie, blok amarantusowy bez pieczenia, czy może ciasto truskawkowe? Wybierzcie sami co najlepiej dopasuje się do Waszej herbaty mrożonej!
Jeżeli jednak myśl o spędzeniu nadmiarowego czasu w kuchni o tej porze roku zniechęca Was do poświęcania czasu na deser, to polecamy Wam rzemieślnicze czekolady, które również znajdziecie w naszej ofercie.
PRZECZYTAJ TEŻ: Domowa maseczka pod oczy z kawy - sprawdźcie nasz przepis!
Czas na pyszną herbatę w chłodnym wydaniu!
Mimo że lato nie dla każdego oznacza wakacyjną wolność, to mamy nadzieję, że z naszymi herbatami uda się Wam zaznać nieco relaksującej błogości. W poprzednim sezonie tak intensywnie zastanawialiśmy się nad kawami na zimno, że na rozważenie jak zrobić mrożoną herbatę zabrakło czasu, więc teraz nadrabiamy - dajcie znać, jak wyszło!
A tymczasem zapraszamy Was do naszego sklepu internetowego, gdzie znajdziecie wyjątkowe kompozycje herbaciane, świeżo wypalone kawy oraz rzemieślnicze łakocie. Letnie orzeźwienie niejedno ma imię!