A może szybkie ciasto na niedzielę do kawy? 3 wyjątkowe przepisy

Opublikowany 2020-05-21 20:48:59
Kategorie Przy kawie

A może szybkie ciasto na niedzielę do kawy? 3 wyjątkowe przepisy

Koniec tygodnia to dobry moment by osłodzić sobie życie. A jak to zrobić, żeby sukces był murowany? Proponujemy połączyć dobre ciasto z pyszną kawą. Całą historię zamkniemy w 3 przepisach – jak przygotować szybkie ciasto na niedzielę. Do kawy również podejdziemy nieco szerzej - zaproponujemy odpowiednie ziarna i zwrócimy uwagę na dopasowanie metody parzenia.

Szybkie ciasto na niedzielę do kawy – trzy smaki na rodzinną sielankę

Wyobraź sobie sytuację… masz ochotę na ciasto - pędzisz do pobliskiej cukierni, odstajesz swoje w kolejce (wydłużonej o 2 metrowe odstępy). Docierasz w końcu do witryny, ale oto okazuje się, że nie ma już Twojego ulubionego ciasta, po które przyszłaś/eś. Bierzesz to, co jest i w plastikowym pudełku rozkładającym się 400 lat przynosisz do mieszkania, by zjeść je z domownikami przy małej czarnej rozpuszczalnej kawie… Przyznasz, że nie brzmi to zachęcająco.

A gdyby tak zmienić bieg wydarzeń? Wrócić do czasów, kiedy niedziela kojarzyła się z ciepłem rodzinnym, wspólnie spędzonym czasem, rosołem na talerzu i kotletem schabowym? Po obiedzie czas na dobrą kawę i świeże ciacho. Marzą Ci się domowe wypieki, ale nie masz czasu na pieczenie? Poniżej znajdziesz trzy przepisy na szybkie ciasto. Na niedzielę do kawy? – idealne!

 

Kawa, ciacho i czekolada - smaczne i zdrowe połączenie

W tej historii przewija się kilku bohaterów. Zaczynamy od tego, że to ma być szybkie ciacho. Do kawy też powinno pasować. Na koniec wszystkie 3 przepisy złączy… czekolada. Żaden z tych przepisów na szybkie ciasto do kawy nie będzie dla Ciebie odpowiedni, jeśli nie lubisz czekolady. Ale bądźmy szczerzy, kto jej nie lubi?

Zanim zaczniemy o przepisach, dwa słowa o czekoladzie.

Przede wszystkim warto wspomnieć o zdrowotnych oraz afrodyzjakalnych właściwościach owocu kakaowca, zawartego w czekoladzie. Za sprawą sporej ilości magnezu, który działa kojąco na nasz układ nerwowy, sięgamy po nią na poprawę humoru. Ale czekolada to nie tylko „pocieszycielka”. Dużą rolę dla naszego zdrowia pełnią tutaj flawonoidy, dzięki którym dbamy o naszą młodość i ochronę antyoksydacyjną.

To co jeszcze łączy nasze ciasta to… brak mąk glutenowych w przepisie. Dzięki temu, którykolwiek szybki placek do kawy wybierzesz, będzie on idealny dla osób na diecie bezglutenowej!

W takim razie, które ciasto na niedzielę do kawy wybrać?

Przygotowaliśmy trzy przepisy na:

  • Brownie
  • Blok amarantusowy
  • Deser truskawkowy

Jak w dobrym thrillerze, podtrzymamy Cię jednak w napięciu nim przejdziemy do finalnej akcji i opisu przygotowania :-) Dlaczego? Będziemy mieli smaczne ciasto. Na niedzielę do kawy potrzebna będzie nam jeszcze… kawa :-) Spróbujmy to połączyć, bo to opowiadanie o cieście do kawy.

Brownie wymaga najmniej pracy – to szybki deser. Do kawy o intensywnym smaku jak Darvea Honduras SHG będzie pasował idealnie, ponieważ jest dość słodkie.

Blok amarantusowy to propozycja dla tych, którzy chcą przyrządzić ciasto zdrowe, szybkie i bez pieczenia. Jest delikatny w smaku, a amarantus, nadając lekko orzechowy posmak sprawia, że ten deser świetnie skomponuje się z kawą Darvea Costa Rica SHB. Ponadto ten przepis może być przygotowany w wersji wegańskiej!

Deser truskawkowy wymaga nieco więcej pracy, za to świetnie się prezentuje, a i w smaku nie ustępuje poprzednikom. Będzie on preferowaną opcją dla miłośników smaków owocowych. Zupełnie jak kawa Darvea Ethiopia Guji Mormora.

Aha jeszcze jedno, jak chodzi o czas to będą przepisy na dość szybkie ciasto. Na niedzielę - do kawy zarezerwuj jednak więcej czasu – bez pośpiechu smakuje jeszcze lepiej :-)

No dobrze… Wiemy, że na tym etapie jesteś w pełni zmobilizowana/y i chcesz przystąpić do działania. Ciasto wybrane? Wiesz jaka kawa - zatem do dzieła!

Brownie bezglutenowe

Brownie bezglutenowe - szybkie ciasto na niedzielę do kawy

Przepis na 12 kawałków. Jeden kawałek to ok. 320 kcal. Czas przygotowania ok. 45 minut

Do pracy potrzebne Ci będą:

  • Blaszka o wymiarach 27x24 cm, lub inną o podobnej powierzchni
  • Pergamin/papier do pieczenia
  • Mikser
  • Szeroki garnek na wodę
  • Miska do kąpieli wodnej

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 180g masła
  • 3 jaja
  • 180g cukru
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 110g mąki ryżowej
  • ¼ łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

1. Wyłóż blaszkę pergaminem.

2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Cały czas mieszaj.

Czekolada rozpuszczana w kąpieli wodnej

3. Ubij jajka mikserem dodając stopniowo cukier oraz rozpuszczoną czekoladę.

Ubijanie jajek i dodawanie czekolady

4. W międzyczasie nastaw piekarnik na 160 stopni C. Załącz tryb grzania góra-dół.

5. Zmieszaj ze sobą sypkie składniki.

6. Sypkie składniki połącz z powstałą masą. Całość dokładnie zmiksuj na wolnych obrotach i wyłóż na blaszkę.

Łączymy składniki ciasta na niedzielę z masą

Ciasto do gotowe do piekarnika

7. Ciasto włóż do piekarnika na ok. 35 minut.

Blok amarantusowy

Blok amarantusowy - szybki deser do kawy

Przepis na 5 kawałków. Jeden kawałek to ok. 350 kcal. Czas przygotowania ok. 1 h.

Do pracy potrzebne Ci będą:

  • Blaszka o wymiarach 26x12 cm, lub inną o podobnej powierzchni
  • Pergamin/papier do pieczenia
  • Duża miska na wszystkie składniki
  • Szeroki garnek na wodę
  • Miska do kąpieli wodnej

Składniki:

  • Gorzka czekolada (150g)
  • 3 łyżki miodu (syropu klonowego, syropu z agawy)
  • 60 g amarantusa ( w formie poppingu)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 60 g masła (lub oleju kokosowego)
  • Dodatki wg uznania: tutaj płatki migdałów i owoc granatu

Sposób przygotowania:

1. Pokrój orzechy i wymieszaj z amarantusem ekspandowanym.

Krojone orzechy do szybkiego ciasta

2. W kąpieli wodnej rozpuść 70 g czekolady, dodając stopniowo masło oraz miód.

3. Cały czas mieszaj do rozpuszczenia składników i stworzenia jednolitej masy.

4. Powstałą masę wlej do poppingu amarantusowego zmieszanego z orzechami włoskimi. Całość dokładnie wymieszaj.

Masa wlewana do poppingu amarantusowego

5. Masę wyłóż do foremki wyłożonej pergaminem. Całość delikatnie ugnieć.

Masa włożona do foremki i delikatnie ugnieciona

6. Odłóż blok do schłodzenia w lodówce na ok 1h.

7. Rozpuść resztę czekolady w kąpieli wodnej i polej schłodzony blok amarantusowy.

Polewanie czekolady po bloku amarantusowym

8. Posyp dodatkami

9. Odłóż na 1h do schłodzenia.

Blok amarantusowy do kawy

Deser z truskawkami

Deser z truskawkami pokrojony

Przepis na 12 kawałków. Jeden kawałek to ok. 320 kcal. Czas przygotowania ok. 2-2,5 h (to już nieco dłużej, ale dla truskawek warto :-)

Do pracy potrzebne Ci będą:

  • Blaszka o wymiarach 27x24 cm, lub inną o podobnej powierzchni
  • Pergamin/papier do pieczenia
  • Patelnia
  • Blender
  • Mikser
  • Szeroki garnek na wodę
  • Miska do kąpieli wodnej
  • Miska na masę jogurtową

Składniki na spód:

  • 240g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 50 ml śmietany kremówki 36%
  • 60g migdałów

Składniki na masę jogurtową

  • 800g jogurtu greckiego
  • 100g cukru pudru
  • Laska wanilii
  • 30g żelatyny
  • 125ml wrzącej wody
  • 250g truskawek
  • 260 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej)

Składniki na mus z truskawek

  • 210 g truskawek
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 70 ml wrzącej wody

 

Sposób przygotowania:

Spód:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, jednocześnie łącząc z śmietanką i masłem.

Rozpuszczanie czekolady

Kontynuujemy rozpuszczanie czekolady2. Migdały podprażyć na patelni i posiekać na kawałki.

Migdały posiekane3. Połączyć masę czekoladową z migdałami.

4. Przełożyć masę blachy wyłożonej pergaminem.

Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę

Masa jogurtowa:

  1. Jogurt  wymieszać z cukrem pudrem i ziarnami z laski wanilii.
  2. Żelatynę wymieszać z wrzącą wodą.
  3. Wymieszać kilka łyżek masy z jogurtu greckiego z rozpuszczoną żelatyną.

Połączyć masę z żelatyną z resztą masy jogurtowej. Całość miksować na szybkich obrotach.

Miksowanie masy jogurtowej

Miksowanie masy jogurtowej nadal5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę i następnie połączyć z masą jogurtową.

6. Truskawki pokroić na większe kawałki i wymieszać z masą jogurtową.

7. Całość wyłożyć na czekoladowy spód. Wyrównać i schłodzić w lodówce.

Wkładamy mus jogurtowy na czekoladowy spód placka

Mus z truskawek

  1. Truskawki zmiksować blenderem  z cukrem pudrem.
  2. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dokładnie wymieszać. Wymieszać ze zblendowanymi truskawkami.
  3. Polać tą masą ciasto i odczekać do zastygnięcia składników.

Gotowy deser truskawkowy na niedzielę

Sposób w jaki zaparzysz kawę do ciasta ma znaczenie

Masz już gotowe idealne - szybkie ciasto na niedzielę.  Do kawy w tym duecie ciasto - kawa, warto podejść jednak nieco szerzej. Nawet jeżeli deser wyjdzie Ci wspaniale, wyposażysz się w odpowiednio wysokiej jakości kawę z palarni – może czegoś zabraknąć. Kawę trzeba bowiem dobrze zaparzyć. To jak zaparzysz kawę ma znaczenie.

  • Kawa przygotowana w ekspresie ciśnieniowym lub „zalewajka” będzie zawsze  „cięższa” – o pełniejszym body i większej intensywności. Tu doskonale sprawdzi się Darvea kawa Honduras SHG.
  • Zaparzona w przelewie, będzie bardziej łagodna a nawet herbaciana – jeżeli wybierzesz taką o jasnym paleniu jak wspomniana Darvea Ethiopia Guji Mormora.
  • Nadchodzą coraz gorętsze dni i rozpoczyna się sezon na truskawki, to może być odpowiedni moment, żeby deser z truskawkami połączyć z …cold brew? O tym jak przygotować ten napój z kawy, piszemy w artykule Cold Brew – kawowe orzeźwienie!

 

I na koniec, gdy przygotujesz swój szybki deser – do kawy dołącz dobre towarzystwo

Kawa z ciastem smakują idealnie, gdy możesz je zjeść w dobrym towarzystwie :-). Obecnie ta sfera – wspólnych spotkań została mocno zachwiana przez wprowadzone ograniczenia. Dlatego w miarę jak możliwości spotkań wracają do normalności, to będzie świetna okazja do nowego otwarcia. Pamiętaj o dobrej kawie i spróbuj zobaczyć, jak inny smak od tych sklepowych, może mieć kawa z palarni kawy.

Dlatego wybierz swój ulubiony przepis, dobierz kawę, zaproś domowników lub przyjaciół i do dzieła! Z naszymi propozycjami na szybki deser do kawy, uprzyjemnisz popołudnie własnym wypiekiem nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu.

Udostępnij ten wpis