Brak produktów
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Kawa z outletu - data palenia...
Opublikowany
2023-11-20 11:40:41
Kategorie
Testy smaków
Kakao rozpuszczone w gorącym mleku to napój, który każdy zna z dzieciństwa. Idealny na chłodne wieczory, często kojarzony też z okresem świątecznym, kiedy to częściej znajdujemy chwilę dla siebie. Znane jest ono również ze swoich właściwości odżywczych i wyrazistego smaku. Czy zastanawiamy nad tym, czym różni się kakao ceremonialne od zwykłego? Raczej nie. Dlatego warto zapamiętać, że wiele zależy od metod i miejsca uprawy kakaowca, a zwłaszcza od rodzaju jego odmiany. Z tego względu coraz częściej wybierane jest kakao ceremonialne, które zapewnia najwyższą jakość tego produktu.
Kakao ceremonialne jest to nic innego, jak surowe, nieodtłuszczone kakao, poddawane jedynie delikatnej fermentacji. Pochodzi z upraw pierwotnego kakaowca, które w żaden sposób nie zostało zmodyfikowane przez człowieka. Charakteryzuje się małymi ziarnami i jest mniej odporne na choroby czy środki chemiczne, dlatego jest bardziej wymagające. Wyróżnia się wiele odmian kakao, a najbardziej rozpoznawalną z nich jest criollo.
Czy wiedziałeś, że lud Majów w czasach swojej świetności, używał tego kakao jako elementu rytuałów? Do dziś wiele osób kontynuuje tą tradycję i spożywa kakao podczas ceremonii - stąd nazwa.
Ceremonia kakao, choć brzmi zagadkowo, to nic innego, jak picie kakao ceremonialnego w atmosferze wyciszenia, bezpieczeństwa i empatii do innych. Ceremonia oznacza coś więcej niż spożywanie zwykłego deseru, to pewnego rodzaju celebracja.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Skąd pochodzi kawa? To nie takie oczywiste!
Kakao ceremonialne ma wiele właściwości, o których za mało się mówi. Może nam ono dostarczyć wielu potrzebnych składników i stanowić uzupełnienie naszej diety. Szczególny sposób obróbki ziaren kakaowca przyczynia się do prozdrowotnego wpływu tego produktu na nasz organizm.
Kakao jest bogate w mikroskładniki, tłuszcze, błonnik, a także białko roślinne. Jest również źródłem antyoksydantów i minerałów, takich jak:
Kakao dostarcza nam wielu składników odżywczych, ale też ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i pracę umysłu. Wspiera koncentrację, relaksuje, wycisza, a równocześnie pobudza. Jest odpowiednie w walce ze stresem i może być pewnego rodzaju zamiennikiem kawy.
Kakao ceremonialne jest bezpieczne, oczywiście we właściwych ilościach i stosowane według zaleceń. Ze względu na prozdrowotne właściwości, jest ono polecane zwłaszcza osobom będącym w sytuacjach związanych z ogromnym stresem, pracą umysłową, mających trudności z wyciszeniem, popadającym w depresję, szukających pozytywnej energii lub pobudzenia.
W przypadku osób borykających się z przewlekłymi chorobami i stale zażywających leki, zaleca się konsultację z lekarzem, w celu ustalenia, czy powinno się wprowadzić kakao do diety.
Przeczytaj też: Czy kawa jest zdrowa? Obalamy mity, przedstawiamy fakty!
Wygląd kakao ceremonialnego Nomads po rozpuszczeniu
Kakao ceremonialne jest w 100% naturalne, nie posiada żadnych dodatkowych składników, a zwłaszcza tych sztucznych. Ma oryginalny smak i zapach, który rozróżnia jego pochodzenie. Cechuje go ogromna ilość prozdrowotnych składników i witamin, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Niestety kakao marketowe, mimo atrakcyjnej ceny, jest stworzone z odmian kakaowca modyfikowanego przez człowieka tak, by dawało jak najwięcej ziaren i nie było podatne na choroby. Oprócz masowych upraw i niedbałej obróbki, często dodawane są do niego sztuczne aromaty i barwniki oraz szkodliwe substancje chemiczne. To wszystko oprócz wpływu na zdrowie, ma również wpływ na smak i aromat. Łatwo zauważyć, że zwykłe kakao nie ma wyrazistego smaku, a jedynie posmak sztucznej słodyczy.
Warto zatem szukać u dobrych źródeł i inwestować w produkty jakościowe. Mimo, iż często oferty wielkich sklepów przyciągają naszą uwagę, musimy pamiętać o naszych potrzebach i oczekiwaniach.
By odpowiedzieć na pytanie, jakie kakao ceremonialne wybrać, należy kierować się swoimi preferencjami. W ofercie Darvea znajdują się cztery propozycje: Kakao Ceremonialne Nomads z Bali, Dominikany, Ekwadoru i Wenezueli. Każde z nich jest wyjątkowe i ma własną historię.
Wygląd kakao ceremonialnego Nomads - pastylki
ZOBACZ TEŻ: Kakao z marketu odejdzie w niepamięć
Tak, jak i zwykłe kakao, tak samo ceremonialne rozpuszcza się w gorącym mleku. Przyjmuje się, że porcja kakao powinna wynosić od 35 g do 50 g na 150 ml mleka. Warto jednak na początku swojej przygody zaczynać od mniejszych dawek, by poznać swoje preferencje. Zaleca się spożycie kakao ceremonialnego nie więcej niż 1-3 razy w tygodniu.
Przygotowanie:
Do gotowego napoju warto dodać odrobinę miodu i przypraw korzennych, w zależności od naszych potrzeb. Przygotowane w ten sposób kakao jest gęste, kremowe z posmakiem słodyczy, a głęboki aromat czekolady gwarantuje niesamowite odczucia sensoryczne. Bardziej odważni koneserzy mogą też spróbować zjeść kakao, jak tabliczkę czekolady!
Kakao niesamowicie sprawdzi się w różnego rodzaju spotkaniach z przyjaciółmi i rodziną, by otworzyć bardziej swój umysł na te relacje i zrozumieć swoje emocje. Jest również idealnym kompanem w samotnych chwilach. Sprawdzi się też podczas aktywności na świeżym powietrzu, czy w podróży. Warto je pić powoli, delektując się jego smakiem i aromatem.
Kakao ceremonialne Nomads od Darvea to idealna propozycja dla poszukujących nie tylko aromatycznej kawy, ale również innych produktów najwyższej jakości. Pełne walorów smakowych i właściwości zdrowotnych, staję się idealną propozycją napoju, który umili chwile. Pochodzenie kakao zapewnia mu odmienne cechy, a więc sam podejmujesz decyzję, które najbardziej Ci odpowiada. Jesteśmy pewni, że na darvea.pl znajdziesz swojego faworyta!
SPRAWDŹ: Darvea Kakao Ceremonialne Nomads