Kawa w ciąży. Wszystko, co musisz o tym wiedzieć!

Opublikowany 2020-07-23 16:34:06
Kategorie O kawie

Kawa w ciąży. Wszystko, co musisz o tym wiedzieć!

Wśród ciężarnych wiele kontrowersji wzbudza kawa. W ciąży jej spożywanie wcale nie jest zabronione – nie wierzcie mitom! Jakie rzeczywiste efekty ma picie kawy w ciąży i jaka ilość będzie bezpieczna dla przyszłej mamy i nienarodzonego dziecka? Rozwiewamy wątpliwości!

Czy w ciąży można pić kawę? To pytanie zadaje mnóstwo kobiet, które do tej pory nie wyobrażały sobie poranka bez małej czarnej lub popołudnia bez ulubionej latte.

Skąd jednak w ogóle taka wątpliwość? Mimo że napój ten zawiera ponad 7000 odkrytych do tej pory związków, w tym wiele wykazujących działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne, wciąż najsilniej kojarzony jest on z jedną substancją aktywną – kofeiną. I właśnie! Zapominamy, że to nie kwestia kawa a ciąża powinna nas interesować, ale zagadnienie: kofeina a ciąża.

Tę zaś spożywamy także w herbacie, coli czy... czekoladzie. Zatem: czy kawa w ciąży rzeczywiście jest szkodliwa? Po jaką najlepiej sięgnąć i w jakiej ilości, by nie zaszkodzić ani sobie, ani dziecku? Czas obalić mity i przedstawić wyłącznie fakty.

 

Kawa w ciąży – czy jest bezpieczna?

Czy wiesz, że naukowcy dali zielone światło na spożywanie kofeiny nawet dzieciom? Według wytycznych WHO dopuszcza się przyswajanie do 2,5 mg tego związku na kilogram masy ciała. Ważący zatem ok. 20 kg pięciolatek może spożyć nawet 100 mg kofeiny, a więc 3 filiżanki espresso (25–30 ml) lub 140 ml zwykłej czarnej kawy! Skoro nie szkodzi ona nawet najmłodszym, czy picie kawy w ciąży również będzie bezpieczne?

 

dziecko-z-kawą-ethiopia-guij-mormoraWg naukowców, dopuszczalne jest spożywanie przez dzieci niewielkich ilości kofeiny

Jak wykazała Jennifer L. Temple w artykule The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review opublikowanym w 2017 roku, sedno całego problemu tkwi w tym, że zachodzące w kobiecym organizmie podczas ciąży zmiany hormonalne wpływają na metabolizm kofeiny. Normalnie nie kumuluje się ona w organizmie, lecz jest wydalana po 3–4 godzinach od spożycia. W okresie ciąży czas ten wydłuża się do nawet 11 godzin! W tym czasie część zostaje wchłonięta z żołądka do krwioobiegu, skąd przenika do mózgu oraz przez łożysko do płynu owodniowego.

Postanowiono wykonać więc doświadczalne badania na zwierzętach, które wykazały teratogenne właściwości kofeiny powodujące powstawanie wad rozwojowych płodu. U ludzi jednak analogiczne analizy nie przyniosły potwierdzenia. Co więcej, obserwacje kliniczne amerykańskich naukowców nie wykazały jakichkolwiek zależności pomiędzy spożyciem kawy a przebiegiem ciąży u kobiet i występowaniem wad wrodzonych płodu. Pod jednym jednak warunkiem – gdy dostarczana jest ona do organizmu w odpowiedniej ilości. Ile kawy można pić w ciąży? Odpowiadamy!

 

brzuch-ciezarny-z-kawaCzy można pić kawę w ciąży? Tak o ile oczywiście nie spożywasz kofeiny także z innych źródeł, np. pod postacią czekolady czy herbaty

Ile kawy można pić w ciąży?

Zajrzyjmy do artykułu Daniele Wikoff pt.  Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children, opublikowanego w „Food and Chemical Toxicology” w 2017 roku. Wynika z niego jednoznacznie, że całkowicie bezpieczna, maksymalna dawka kofeiny w ciąży to 200–300 mg na dobę.

Wobec tego faktu powtórzysz pewnie pytanie: czy można pić kawę w ciąży? Nie trzymamy Cię dłużej w niepewności – odpowiedź brzmi: tak! Kawa w ciąży to jednak nie więcej niż 2–3 filiżanki niezbyt mocnego naparu dziennie, o ile oczywiście nie spożywasz kofeiny także z innych źródeł, np. pod postacią czekolady czy herbaty. Wtedy bezpiecznie postawić na 1–2 filiżanki.

Według obserwacji szwedzkich uczonych (opublikowanych w „BMC Magazine”, a przeprowadzonych na 60 tys. Norweżek w ciągu 10 lat) dopiero w większej dawce niż 300 mg na co dzień kofeina powodując wzrost stężenia katecholamin może zakłócać łożyskowy przepływ krwi i upośledzać transport substancji odżywczych do płodu. To z kolei zwiększa ryzyko małej masy urodzeniowej noworodka, a także poronienia lub porodu przedwczesnego.

Chociaż więc kawa w ciąży w odpowiedniej ilości nie zrobi krzywdy ani mamie, ani nienarodzonemu jeszcze dziecku, warto pamiętać, że może nasilać niekiedy typowe związane z układem pokarmowym dolegliwości ciążowe, np. zmuszać Cię do częstszych wizyt w toalecie czy spotęgować zgagę. Ważne jest zatem to, jaka kawa w ciąży będzie przez Ciebie spożywana.

 

Kawa zbożowa w ciąży a kawa mielona i kawa rozpuszczalna – jaką wybrać?

Zawartość kofeiny w kawie zależy od metody parzenia, uprażenia oraz zmielenia ziaren. Która kawa w ciąży będzie więc najlepsza? Najgorszy wybór to kawa rozpuszczalna. W ciąży lepiej pozwolić sobie na mniej tego napoju, ale najlepszej jakości. Nie dość, że ten rodzaj kawy zawiera aż 117 mg kofeiny na filiżankę ok. 160 ml (podczas gdy kawa mielona z całych ziaren to ok. 74 mg kofeiny na 160 ml!), to posiada niekiedy również niezdrowe dodatki, jak sztuczne słodziki i aromaty.

Z kolei kawa mielona parzona wrzątkiem to większa dawka kofeiny niż w przypadku tej z ekspresu. Samodzielnie zmielone w młynku ziarna będą natomiast zawierać mniej kofeiny niż gotowa mielona kawa dostępna w sklepie.

Zdecydowanie lepiej wybrać więc ziarna i przygotować napój w domowym zaciszu. Czym kierować się przy wyborze? Oczywiście smakiem, ale również mocą. Doskonałe będą np. delikatne kawy Darvea o średnim lub mocnym stopniu palenia np. Guatemala SHB czy Ethiopia Guhi Mormora. To stuprocentowe arabiki posiadające mniejszą zawartość kofeiny niż kawy z domieszką robusty. Co więcej, im kawa jaśniej palona, tym mniej kofeiny traci – w tym przypadku lepiej wybrać średnio niż jasno paloną.

dziecko-z-filiżanką-kawyKawa zbożowa nie zawiera kofeiny, dlatego polecana jest przez dietetyków i lekarzy

Nie zapominamy jednak, że przez dietetyków i lekarzy w szczególności polecana jest kawa zbożowa. W ciąży, ale nie tylko dostarcza ona organizmowi wielu cennych substancji, jak np. poprawiający perystaltykę jelit rozpuszczalny błonnik oraz magnez, selen i witaminy z grupy B. Jak mówi dietetyk mgr Monika Macioszek:

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, więc mogą po nią sięgać, oprócz dzieci, kobiety ciężarne, matki karmiące oraz osoby źle reagujące na kawę prawdziwą, np. wysokociśnieniowcy, osoby z nadkwasotą, z chorobami nerek, jelit, wątroby i śledziony.

Tu jednak trzeba pamiętać – co zaznacza dietetyk mgr Monika Papuga-Sobczak – że:

Nie powinna ona zawierać sztucznych dodatków do żywności, konserwantów, barwników, substancji smakowych, które mogą powodować reakcję alergiczną. Uważać na nią powinny także kobiety uczulone na gluten.

 

brzuch-cięzarny-z-kawąCzy kawa w ciąży jest bezpieczna – już wiesz, że jest 

Kawa a ciąża – obalamy mity, przedstawiamy fakty!

Co zatem będzie najlepsze – kawa mielona, rozpuszczalna, bezkofeinowa czy może popularna zbożowa kawa inka? W ciąży najlepiej sięgać po te produkty, które mają jak najmniejszą zawartość kofeiny. Jeśli więc nie jesteś uczulona na gluten, postaw na kawę zbożową lub bezkofeinową; gdy nie możesz obejść się bez smaku i aromatu swojego ukochanego napoju, wybieraj kawę ziarnistą i miel ją samodzielnie w domu. Korzystaj również z ekspresu zamiast zaparzać ją wrzątkiem.

Nie zapominaj jednak, że kofeina znajduje się i w innych produktach spożywczych oraz napojach – w filiżance mocnej czarnej herbaty znajdziesz jej tyle samo, co w filiżance słabej kawy zaparzonej ze zmielonych ziaren.

Pamiętaj także, że aby uniknąć nasilenia dolegliwości ciążowych, nie należy pić kawy na czczo ani w trakcie posiłku – może to bowiem powodować zgagę oraz utrudnić wchłanianie żelaza z pożywienia. Nie musisz się jednak martwić o to, czy kawa w ciąży jest bezpieczna – już wiesz, że jest.

 

Udostępnij ten wpis