Darvea kawa ziarnista specialty Ethiopia Guji Mormora Zobacz większe

Darvea Ethiopia Guji Mormora - kawa ziarnista specialty

  • Kawa specialty
  • Pochodzenie: Etiopia – (Afryka) - prowincja Guji (Shakiso), rejon Oromia
  • Farma: Mormora
  • Wysokość upraw: 1800 - 2000 m.n.p.m.
  • Gatunek: Arabica
  • Punkty SCAA: 87,25
  • Rok zbioru: 2019
  • Intensywność smaku: 3/5
  • Kwasowość: 1/5
  • Pozyskiwana: Metodą suchą (natural processed)
  • Palenie: średnie
  • Nuty smakowe: brzoskwinie, jagody, cytrusy, róża

Więcej szczegółów

37,90 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Jednym z afrykańskich obszarów, w których istnieją kawowe plantacje, jest prowincja Guji w Etiopii. Kawa rośnie w tym regionie dziko, a uprawą zajmują się lokalne kooperatywy, doglądając z dbałością krzewów kawowca.

Odmiana botaniczna Heirloom nadaje kawie słodyczy oraz głębokiego owocowego smaku, a obrobienie metodą natural/suchą sprawia, że smaki te są jeszcze bardziej wyczuwalne i pełne. Wśródplantacji, które cieszą się szczególną popularnością ze względu na wysoko oceniany surowiec, jest też Ethiopia Guji Mormora. Kawa stamtąd przy każdym zbiorze spełnia oczekiwania konsumentów.

Dostępna w naszym sklepie kawa Ethiopia Guji Mormora jakości specialty pochodzi właśnie z gospodarstwa Mormora zlokalizowanego w Shakisso, w etiopskiej prowincji Guji. Plantacja mieści się na wysokości 18002000 m. n. p. m.  Ziarno Ethiopia Guji Mormora zostało obrobione metodą suchą/natural oraz uzyskało 87,25 pkt SCAA (excellent/doskonała).

 

Profil Sensoryczny: czarna herbata z cytryną, bergamotka, limonka, borówka amerykańska, landrynki

Smak: lekki, herbaciany, słodki i owocowy, kwiatowy, znikoma goryczka, niska kwasowość

Palenie: średnie

Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w driperze V60

kawa-darvea-ethiopia-guji-mormora

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę Ethiopia Guji Mormora?

Kawa Guji Mormora to napój wyróżniający się niską kwasowością, posmakiem herbacianym i znikomą goryczką. Ma również owocowo-kwiatowe nuty zapachowe, jest lekka i delikatna w smaku. Jej ziarna wypalamy ręcznie wypalane w małej, lokalnej manufakturze, tak by wydobyć głębię aromatu. Jeśli interesuje Cię subtelny napój z nutą owoców i kwiatów, wybierz Ethiopia Guji Mormora.

 

Jak parzyć przepis

Narzędzie do parzenia: driper V60

Gramatura na 1 filiżankę wody: 30 g kawy / 500 g wody

Woda: 95°C

Mielenie: 26 klików na Comandante

Czas przygotowania: 2 min 40 s / 3 min

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Włączamy stoper i wlewamy 60 g jako preinfuzję, starając się zamoczyć wszystkie drobinki kawy.
  2. Po upływie 30 sekund wlewamy drugą porcję wody kolistymi ruchami od zewnątrz do środka aż uzyskamy 300 g.
  3. Po upływie 30 sekund wlewamy kolejną porcję do 400 g.
  4. Ostatnie zalanie wlewamy pulsacyjnie po 20 sekundach (małymi porcjami w krótkich odstępach czasu) na środek dripera, aż uzyskamy 500 g.
  5. Na koniec mieszamy delikatnie łyżką w jedną i drugą stronę, dzięki czemu wszystkie drobiny kawy opadną na dno. Jeśli tak się nie stanie, można lekko wstrząsnąć V60 podczas spływania.

 

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu