Darmowa dostawa od 50 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kawowy bananowiec - przepis, któremu trudno się oprzeć!

2021-12-27
Kawowy bananowiec - przepis, któremu trudno się oprzeć!

Mamy za sobą ten magiczny czas w roku, kiedy kalorie przestają się liczyć. A nawet jeśli się liczą, to przecież od czego są postanowienia noworoczne ;-). Warto więc w ten szczególny sezon wejść przygotowanym z najlepszymi przepisami. Dzisiaj zaproponujemy Wam więc... bananowiec! Przepis, jak zawsze, będzie dosyć prosty.

 

Regularni czytelnicy bloga od razu zauważą pewną nieprawidłowość na początku wpisu. Jak to tak, bez kawy?! Śpieszymy z odpowiedzią - oczywiście że z kawą! Nasz bananowiec to raczej ciasto kawowo-bananowe niż taki tradycyjny bananowiec. Przepis będzie więc zawierał sugestie co do tego jakiej kawy najlepiej będzie użyć do jego przygotowania. Ale o tym za chwilę!

 

Przepis na bananowiec to poza okazją do degustacji wspaniałego deseru, kolejna szansa do poszerzenia Waszego cukierniczego arsenału. Ciasto kawowe z bananami nie powinno Wam zająć dużo czasu, a jeżeli macie za sobą już przygotowanie paru przepisów z naszego bloga, to na pewno nie sprawi Wam najmniejszych trudności. 

 

 

Macie ochotę na coś słodkiego? Zróbcie ciasto kawowe z bananami!

 

Chlebek bananowy to jeden z popularniejszych ostatnimi czasy przepisów pośród naszych znajomych, ale my zdecydowaliśmy się na trochę bardziej zaawansowane wykorzystanie jednego z naszych ulubionych owoców. Bananowce na wielu kawowych plantacjach zapewniają właściwy skład mineralny gleby i cień dla nieco niższych krzewów kawowca, więc naturalnie mamy do nich sentyment nie tylko ze względów smakowych!

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Farbowanie tkanin kawą. Zobaczcie, jak to zrobić krok po kroku!

 

 

Kawowy bananowiec - przepis na pyszne ciasto

 

Składniki na ciasto kawowy bananowiec nie należą do najbardziej skomplikowanych, ale prawdopodobnie będziecie potrzebowali udać się na krótki wypad do lokalnych delikatesów. No i na stronę naszej palarni DARVEA, jeżeli nie macie akurat na stanie dobrej kawy ;-). Jeżeli wszystko już gotowe, przejdźmy do rzeczy!

 

Składniki:

  • 300g kruchych ciasteczek (u mnie kakaowe) + 1 opakowanie ciastek na wierzch
  • 100g masła
  • 500g serka mascarpone
  • 6-7 dojrzałych bananów + 3 do pokrojenia
  • 2 galaretki cytrynowe
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżki kawy świeżo zmielonej
  • 1 espresso (ok. 40ml)
  • 500 ml wrzątku

 

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek. 2 galaretki rozpuszczamy we wrzątku (500 ml) Odstawiamy do ostygnięcia.

    Rozpuszczanie galaretki

  2. Zaparzamy espresso i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej z ekspresu, ewentualnie można użyć kawiarki).
  3. 6-7 bananów blendujemy na gładki mus. Odstawiamy do lodówki.

    Blendowanie bananów na lekki mus

  4. 300 gram ciasteczek łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy masło i wszystko razem blendujemy na gładką masę.

    Ciastka z masłem do blendowania

  5. Tortownicę wykładamy papierem. Na spód przekładamy masę ciasteczkową. Za pomocą łopatki dociskamy i tworzymy równą warstwę.

    Masa ciasteczkowa

  6. Do zblendowanych bananów dodajemy wystudzone galaretki i mieszamy. Przelewamy na spód ciasteczkowy.

    Galaretka z musem babanowym

  7. Na masę bananową układamy plasterki banana i wkładamy do lodówki.

    Układanie bananów na masie

  8. Mascarpone przekładamy do większej miski. Dodajemy cukier trzcinowy, espresso, kakao oraz kawę. Wszystko mieszamy za pomocą miksera (na małych obrotach)

    Miksowanie składników

  9. Gotową masę przekładamy na tężejącą masę bananową. Na wierzchu układamy ulubione ciasteczka.

    Ciasteczka ułożone na wierzchu

 

I mamy gotowy bananowiec! Przepis nie byłby jednak domknięty bez rekomendacji kawowej. Sugerujemy, żeby espresso wykorzystane w przepisie przygotować na tym samym ziarnie, które będziemy dodawać w formie zmielonej. Dzięki temu będziemy mieli nieco większą szansę na to, że unikalne nuty smakowe kawy będą obecne w końcowym produkcie.

 

A jakie ziarno z oferty DARVEA sprawdzi się w tym przepisie najlepiej? Oczywiście jak zawsze zachęcamy Was do zachowywania ostatnich kilkunastu gramów z każdej paczki i robienia sobie domowego „blendu”, który przyda się zawsze do pieczenia, albo w sytuacji (koszmarze!) kiedy zabraknie nam świeżej kawy do picia.

 

Taka mieszanka idealnie sprawdzi się w tym wypadku. Jeżeli jednak chcecie, aby Wasz bananowiec miał nuty konkretnego ziarna, to polecamy naszą Columbię Excelso, która dzięki swojemu intensywnemu karmelowo-migdałowemu smakowi idealnie wpasuje się w ten przepis. Jest to 100% Arabica w średnim paleniu, przez co jej intensywność jest nieco mniejsza niż mocniej palone kawy. Dzięki temu ciasto będziecie mogli z czystym sumieniem serwować Waszym gościom nawet wieczorem.

 

 

Bananowiec kawowy gotowy

Kawowy Bananowiec - świetnie wpasuje się do Waszej ulubionej kawy

 

 

Z czym podawać ciasto kawowy bananowiec?

 

Kremowe, intensywnie słodkie ciasta takie jak nasz bananowiec najlepiej podawać z świeżo zaparzonym espresso. Oczywiście rozumiemy, że dla wielu kawoszy może to być samo w sobie zbyt intensywne doznanie, ale w zestawieniu ze słodkim ciastem uzyskamy idealny balans, który pozwoli nam cieszyć się wykwintnym deserem bez uczucia „wyklejania”.

Do przygotowania wyśmienitego espresso polecamy Wam nasze ziarno specialty dedykowane właśnie tej metodzie - Brazil Sitio Bela Vista. Czekoladowo kwiatowe nuty tej kawy wspaniale zgrają się z intensywną słodkością ciasta jakim jest bananowiec. Przepis zakończony!

 

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Espresso, Cappuccino, Americano... poznajcie najpopularniejsze rodzaje kaw!

 

 

Ciasto kawowo-bananowe posmakuje każdemu łasuchowi!

 

Mamy nadzieję, że udało nam się przekonać Was do wypróbowania naszego bananowca! Takie średnio-dystansowe ciasta to nasz prawdziwy konik. Bardzo lubimy, kiedy przy użyciu stosunkowo prostego przepisu można uzyskać ciekawy, wielowymiarowy deser o wspaniałej teksturze i jeszcze lepszym smaku. A jeżeli przy okazji można użyć pewnych, organicznych produktów i najwyższej jakości kawy z manufaktury, to czego chcieć więcej!

 

Jeżeli ten przepis zrobił Wam smaka na więcej cukierniczych eksperymentów w okresie świątecznym, to zapraszamy na naszego bloga, gdzie możecie znaleźć wiele innych, zarówno prostszych, jak i bardziej skomplikowanych przepisów na kawowe słodkości. A przy okazji możecie zrobić szybkie zakupy uzupełniające Wasze kawowe zapasy! Jak zawsze w tym czasie, proponujemy Wam również wygodne, gotowe zestawy prezentowe zawierające nasze ziarna, herbaty oraz wspaniałe rzemieślnicze czekolady z zaprzyjaźnionej manufaktury.

 

 Przejście na sklep

 

 

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 49 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-20
Jak zawsze, cała transakcja, jak i obsługa kupującego przebiegła wyśmienicie. Polecam w 100%
2024-02-15
Jak zwykle bardzo sprawna obsługa i świetna informacja. Podoba mi się też nowa strona. Tak trzymać :)
pixel