Kawowy bananowiec - przepis, któremu trudno się oprzeć!
Mamy za sobą ten magiczny czas w roku, kiedy kalorie przestają się liczyć. A nawet jeśli się liczą, to przecież od czego są postanowienia noworoczne ;-). Warto więc w ten szczególny sezon wejść przygotowanym z najlepszymi przepisami. Dzisiaj zaproponujemy Wam więc... bananowiec! Przepis, jak zawsze, będzie dosyć prosty.
Regularni czytelnicy bloga od razu zauważą pewną nieprawidłowość na początku wpisu. Jak to tak, bez kawy?! Śpieszymy z odpowiedzią - oczywiście że z kawą! Nasz bananowiec to raczej ciasto kawowo-bananowe niż taki tradycyjny bananowiec. Przepis będzie więc zawierał sugestie co do tego jakiej kawy najlepiej będzie użyć do jego przygotowania. Ale o tym za chwilę!
Przepis na bananowiec to poza okazją do degustacji wspaniałego deseru, kolejna szansa do poszerzenia Waszego cukierniczego arsenału. Ciasto kawowe z bananami nie powinno Wam zająć dużo czasu, a jeżeli macie za sobą już przygotowanie paru przepisów z naszego bloga, to na pewno nie sprawi Wam najmniejszych trudności.
Macie ochotę na coś słodkiego? Zróbcie ciasto kawowe z bananami!
Chlebek bananowy to jeden z popularniejszych ostatnimi czasy przepisów pośród naszych znajomych, ale my zdecydowaliśmy się na trochę bardziej zaawansowane wykorzystanie jednego z naszych ulubionych owoców. Bananowce na wielu kawowych plantacjach zapewniają właściwy skład mineralny gleby i cień dla nieco niższych krzewów kawowca, więc naturalnie mamy do nich sentyment nie tylko ze względów smakowych!
PRZECZYTAJ TEŻ: Farbowanie tkanin kawą. Zobaczcie, jak to zrobić krok po kroku!
Kawowy bananowiec - przepis na pyszne ciasto
Składniki na ciasto kawowy bananowiec nie należą do najbardziej skomplikowanych, ale prawdopodobnie będziecie potrzebowali udać się na krótki wypad do lokalnych delikatesów. No i na stronę naszej palarni DARVEA, jeżeli nie macie akurat na stanie dobrej kawy ;-). Jeżeli wszystko już gotowe, przejdźmy do rzeczy!
Składniki:
- 300g kruchych ciasteczek (u mnie kakaowe) + 1 opakowanie ciastek na wierzch
- 100g masła
- 500g serka mascarpone
- 6-7 dojrzałych bananów + 3 do pokrojenia
- 2 galaretki cytrynowe
- ½ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżki kawy świeżo zmielonej
- 1 espresso (ok. 40ml)
- 500 ml wrzątku
- Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek. 2 galaretki rozpuszczamy we wrzątku (500 ml) Odstawiamy do ostygnięcia.
- Zaparzamy espresso i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej z ekspresu, ewentualnie można użyć kawiarki).
- 6-7 bananów blendujemy na gładki mus. Odstawiamy do lodówki.
- 300 gram ciasteczek łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy masło i wszystko razem blendujemy na gładką masę.
- Tortownicę wykładamy papierem. Na spód przekładamy masę ciasteczkową. Za pomocą łopatki dociskamy i tworzymy równą warstwę.
- Do zblendowanych bananów dodajemy wystudzone galaretki i mieszamy. Przelewamy na spód ciasteczkowy.
- Na masę bananową układamy plasterki banana i wkładamy do lodówki.
- Mascarpone przekładamy do większej miski. Dodajemy cukier trzcinowy, espresso, kakao oraz kawę. Wszystko mieszamy za pomocą miksera (na małych obrotach)
- Gotową masę przekładamy na tężejącą masę bananową. Na wierzchu układamy ulubione ciasteczka.
I mamy gotowy bananowiec! Przepis nie byłby jednak domknięty bez rekomendacji kawowej. Sugerujemy, żeby espresso wykorzystane w przepisie przygotować na tym samym ziarnie, które będziemy dodawać w formie zmielonej. Dzięki temu będziemy mieli nieco większą szansę na to, że unikalne nuty smakowe kawy będą obecne w końcowym produkcie.
A jakie ziarno z oferty DARVEA sprawdzi się w tym przepisie najlepiej? Oczywiście jak zawsze zachęcamy Was do zachowywania ostatnich kilkunastu gramów z każdej paczki i robienia sobie domowego „blendu”, który przyda się zawsze do pieczenia, albo w sytuacji (koszmarze!) kiedy zabraknie nam świeżej kawy do picia.
Taka mieszanka idealnie sprawdzi się w tym wypadku. Jeżeli jednak chcecie, aby Wasz bananowiec miał nuty konkretnego ziarna, to polecamy naszą Columbię Excelso, która dzięki swojemu intensywnemu karmelowo-migdałowemu smakowi idealnie wpasuje się w ten przepis. Jest to 100% Arabica w średnim paleniu, przez co jej intensywność jest nieco mniejsza niż mocniej palone kawy. Dzięki temu ciasto będziecie mogli z czystym sumieniem serwować Waszym gościom nawet wieczorem.
Kawowy Bananowiec - świetnie wpasuje się do Waszej ulubionej kawy
Z czym podawać ciasto kawowy bananowiec?
Kremowe, intensywnie słodkie ciasta takie jak nasz bananowiec najlepiej podawać z świeżo zaparzonym espresso. Oczywiście rozumiemy, że dla wielu kawoszy może to być samo w sobie zbyt intensywne doznanie, ale w zestawieniu ze słodkim ciastem uzyskamy idealny balans, który pozwoli nam cieszyć się wykwintnym deserem bez uczucia „wyklejania”.
Do przygotowania wyśmienitego espresso polecamy Wam nasze ziarno specialty dedykowane właśnie tej metodzie - Brazil Sitio Bela Vista. Czekoladowo kwiatowe nuty tej kawy wspaniale zgrają się z intensywną słodkością ciasta jakim jest bananowiec. Przepis zakończony!
PRZECZYTAJ TEŻ: Espresso, Cappuccino, Americano... poznajcie najpopularniejsze rodzaje kaw!
Ciasto kawowo-bananowe posmakuje każdemu łasuchowi!
Mamy nadzieję, że udało nam się przekonać Was do wypróbowania naszego bananowca! Takie średnio-dystansowe ciasta to nasz prawdziwy konik. Bardzo lubimy, kiedy przy użyciu stosunkowo prostego przepisu można uzyskać ciekawy, wielowymiarowy deser o wspaniałej teksturze i jeszcze lepszym smaku. A jeżeli przy okazji można użyć pewnych, organicznych produktów i najwyższej jakości kawy z manufaktury, to czego chcieć więcej!
Jeżeli ten przepis zrobił Wam smaka na więcej cukierniczych eksperymentów w okresie świątecznym, to zapraszamy na naszego bloga, gdzie możecie znaleźć wiele innych, zarówno prostszych, jak i bardziej skomplikowanych przepisów na kawowe słodkości. A przy okazji możecie zrobić szybkie zakupy uzupełniające Wasze kawowe zapasy! Jak zawsze w tym czasie, proponujemy Wam również wygodne, gotowe zestawy prezentowe zawierające nasze ziarna, herbaty oraz wspaniałe rzemieślnicze czekolady z zaprzyjaźnionej manufaktury.