Darmowa dostawa od 70 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Espresso, Cappuccino, Americano... poznajcie najpopularniejsze rodzaje kaw!

2021-11-13
Espresso, Cappuccino, Americano... poznajcie najpopularniejsze rodzaje kaw!

Na naszym blogu staramy się zazwyczaj pisać o kawowych i około-kawowych kwestiach, które wydają się nam warte wyjaśnienia lub dokładniejszej analizy. Pomyśleliśmy jednak, że warto omówić trochę kawowych podstaw. Od ogółu do szczegółu! Od mitycznego początku kawowej historii do tego jakie rodzaje kaw obecne są w dzisiejszych kawiarniach.

 

Jak w wypadku większości znanych nam hobbistycznych nisz, kawosze posługują się specyficznymi pojęciami i przeprowadzają porównania, które mogą się dla osób niezainteresowanych tematem wydawać co najmniej zaskakujące.

 

Pomyślelibyście kiedyś, że można siorbać zaparzoną kawę z łyżki, aby ustalić jak drobno powinna być zmielona podczas przygotowywania w kawiarni? My, przed początkiem naszej kawowej przygody, też mielibyśmy problem z uwierzeniem, że to nie wewnętrzny baristyczny żart!

 

Typy kaw to też pojęcie, które w zależności od stopnia zaawansowania nabiera nowego znaczenia. Zanim zostanie się baristą, całkowicie wystarczające wydaje się rozróżnienie na espresso i cappuccino. Określenia takie jak natural, anaerobic, czy też washed brzmią jak czarna magia, z kawą nie mająca wiele wspólnego. Gwarantujemy jednak, że na naszym blogu publikujemy artykuły dla kawoszy na każdym stopniu zaawansowania!

 

 

Skąd wzięła się kawa i dlaczego ją tak uwielbiamy?

 

W naszym kręgu kulturowym popularne wydaje się przekonanie, że kawa wzięła się z Włoch. Czy jest w tym słuszność? To zależy! Rodzaje kaw mlecznych, które większość z nas pije na co dzień, swoje historyczne początki mają we Włoszech. Powtórzmy jednak raz jeszcze - mimo ciepłego klimatu słonecznej Italii, żadne rodzaje kaw nie są w stanie tam rosnąć, ponieważ nie ma tam warunków do uprawiania kawowców! Współcześnie znaczna większość ziaren kaw sprzedawanych jako popularne „100% arabica” pochodzi z Brazylii. A właściwy historyczny początek kawy?

 

Oczywiście jest to tylko mit, na który nie ma mocnych dowodów, jednak przyjęło się za niego uznawać wydarzenie, które mogło mieć miejsce w okolicach 850 roku. Wtedy to etiopski pasterz imieniem Kaldi zauważył, że jego kozy nabierały zaskakująco dużo energii po tym, jak zjadały owoce pewnego tajemniczego krzewu. Jak łatwo się domyśleć, tym krzewem był znany nam dziś kawowiec. Zaradny pasterz zdecydował się przygotować przy użyciu tych owoców napar... and the rest is history!

 Kod rabatowy dla czytelników

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Kawa a karmienie piersią − fakty i mity na temat picia kawy w okresie laktacji

 

 

Najpopularniejsze rodzaje kaw mlecznych

 

Zastanówmy się teraz nad tym w jakich formach podawana jest kawa. Rodzaje to oczywiście bardzo ogólne określenie, dotyczące wielu różnych kwestii, ale jesteśmy przekonani, że rozróżnienie kaw mlecznych to dobry początek do budowania kawowych kompetencji.

 

 

Cappuccino

 

Prawdopodobnie najpopularniejszy sposób przygotowywania kawy na świecie. Przepis jest tak prosty, jak to tylko możliwe. Pojedyncze lub podwójne espresso, spienione mleko i ewentualnie czekoladowa posypka na wierzch. Klasyk! A skąd wzięła się nazwa? Otóż z podobieństwa barwy kawowo-mlecznej mieszanki do koloru szat mnichów kapucyńskich. Proporcje w Cappuccino wahają się do baristy do baristy, ale zazwyczaj będzie to ok. 40ml espresso i 80ml spienionego mleka.

 Kawa Cappuccino

 

Flat White

 

To coraz popularniejsza w kawiarniach w naszym kraju kawa. Skąd pochodzi? Tu możecie spodziewać się zaskoczenia - z Nowej Zelandii! Przepis jest praktycznie taki sam jak w wypadku cappuccino (chociaż w wypadku Flat White proporcje są zazwyczaj jeszcze bardziej przechylone w stronę mleka), z tą różnicą, że nie ubijamy mleka, którego używamy. Flat white podaje się zazwyczaj w szklankach ok. 200ml, gdzie 40ml to espresso, a reszta to ciepłe, ale nie spienione mleko.

 flat white

 

Latte 

 

Różnica między latte a flat white jest umowna, i jeżeli zamówimy te rodzaje kaw w różnych lokalach, może się okazać, że dostaniemy praktycznie identyczny napój. Tradycyjnie, latte to pojedynczy lub podwójny „shot” espresso wymieszany z mlekiem w formie płynnej, a wykończony mlekiem spienionym. Latte to tradycyjnie największa objętościowo kawa mleczna, którą podajemy w wysokich szklankach 240ml. Podstawą jest, jak w wypadku większości kaw mlecznych, podwójne espresso (ok. 40ml), następnie nawet do 170ml spienionego mleka, i na zwieńczenie centymetr mlecznej pianki.

 Kawa Latte

 

Poznajcie popularne rodzaje kaw czarnych

 

Szeroko rozumiana kawa czarna to zdecydowanie najzdrowsza wersja naszego ulubionego naparu. Znamy jednak wielu ludzi, którzy do takiego sposobu podawania kawy zniechęcili się już na początku swojej kawowej przygody. Nie jest to niestety nic dziwnego, ponieważ w takiej formie kawa pokazuje swoje oblicze w pełnej okazałości.

 

W wypadku wysokiej jakości kawy wypalonej w rzemieślniczej manufakturze, jest to bardzo dobra informacja - możemy dzięki temu odczuć pełnię charakterystyki smakowej kawy w najczystszej formie. W sytuacji, kiedy mamy do czynienia z kawą niższej jakości, może to być doświadczenie wręcz traumatyczne. Kawy produkowane przemysłowo często są wypalane bardzo mocno, tak aby ukryć defekty, które przy jaśniejszym paleniu byłyby widoczne gołym okiem na ziarnach.

 

Zanim przejdziemy do przedstawienia czym różnią się podstawowe rodzaje kaw czarnych, wyjaśnijmy jeszcze jedną kwestię. Kawa czarna nie musi oznaczać kawy z ekspresu! Rodzaje kaw z ekspresu to temat na osobny artykuł, na razie ograniczymy się jednak do bardziej ogólnych kategorii.

 

 

Espresso

 

Najmocniejsze pośród najmocniejszych! Intensywny smak i równie intensywny efekt pobudzający zawdzięcza ten włoski wynalazek nieporównywalnie wyższemu stopniowi ekstrakcji niż w wypadku innych metod przygotowywania kawy.

 

Pierwsze espresso przygotowywane były we Włoszech już w roku 1901, jednak espresso zbliżone do tego, które znamy z dzisiejszych kawiarni było technologicznie możliwe dopiero w roku 1947, kiedy to Giovani Achille Gaggia opracował pierwszy współczesny ekspres do kawy. Espresso tradycyjnie podaje się w małych filiżankach, które mieszczą między 20 a 40ml kawy.

 Espresso

 

Americano

 

To, wbrew nazwie, również kawa pochodząca z Włoch! Nazywa się tak, ponieważ wedle podań, powstała, kiedy amerykańscy żołnierze stacjonujący we Włoszech podczas drugiej wojny światowej pierwszy raz spróbowali włoskiego espresso, kawa okazała się dla nich zbyt mocna. Problem ten rozwiązano dodając do espresso przegotowanej wody, co pozwoliło na uzyskanie smaku podobnego do tego, którzy amerykanie znali ze swojej ojczyzny. Tradycyjny przepis na Americano mówi o espresso i wodzie w proporcjach 1:2, czyli w wypadku podwójnego espresso będzie to 40ml kawy i 80ml wody.

 Americano

 

Kawa przelewowa

 

W wypadku kawy przelewowej ciężko mówić o jej historii, ponieważ ta historia dzieje się na naszych oczach! Najróżniejsze metody alternatywne, misternie dopracowywane receptury, to to co powinno się kojarzyć z tak przygotowywaną kawa. Do tego szerokiego pojęcia zaliczymy zarówno kawy przygotowywane w dripperach, Aeropressie, ekspresie przelewowym, czy nawet w popularnym w kawiarniach batch brew.

 

Kawa przelewowa charakteryzuje się delikatnym body i lekkim owocowym smakiem, w pierwszym odczuciu często przywodzącym na myśl herbatę. W dobrze przygotowanej kawie przelewowej nie ma miejsca na gorycz. Jest za to miejsce na smaki powideł, świeżych owoców, przypraw korzennych... naprawdę! Takie smaki w naparze są na wyciągnięcie ręki, jeżeli kawę przygotowujemy z wysokiej jakości jasno palonych ziaren. Objętość kawy przelewowej zależy tak naprawdę od naszego uznania, ponieważ najpopularniejsze metody pozwalają na szeroki zakres „uzysku”. Jeżeli jednak w kawiarni zamówicie dużą kawę z przelewu, to zazwyczaj otrzymacie kubek o objętości mniej więcej 300ml.

 Kawa zaparzona w dripie

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Kawa po irlandzku. Przepis, którego musicie spróbować w domu!

 

 

Przygotujcie swoje ulubione typy kaw w domu!

 

Zapewniamy Was, że aby wypić wysokiej jakości kawę, nie musicie wcale odwiedzać kawiarni! Wysokiej jakości ziarna, odrobina praktyki i Wasza ulubiona metoda przygotowywania kawy nie będzie miała przed Wami tajemnic. Przepisy na większość popularnych metod znajdziecie już na naszym blogu. A jeżeli nie opisaliśmy jeszcze Waszej ulubionej, to dajcie znać, nasi bariści zawsze chętnie Wam doradzą!

 

Zapraszamy Was również do naszego sklepu internetowego, gdzie czekają na Was zawsze świeżo wypalone ziarna, wykwintne mieszanki herbaciane, rzemieślnicze czekolady, a także wszelkie niezbędne do przygotowywania naparów akcesoria.

 

Przejście do sklepu

 

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.94 / 5.00 188 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-07
Super i dobre ceny
2024-10-02
Najlepsza palarnia w Polsce !!!!! kawa przepyszna, dostawa błyskawiczna SERDECZNIE POLECAM !!!
pixelpixel