Darmowa dostawa od 70 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Pyszna kawa z miodem i dodatkami – idealna na zimowe popołudnia

2021-01-25
Pyszna kawa z miodem i dodatkami – idealna na zimowe popołudnia

Aura za oknem w końcu jak na prawdziwą zimę przystało. Skrzypiący pod butami śnieg, promienie słońca otulające schowane pod puchową kołderką drzewa nastrajają przyjaźnie do całego świata. Jeżeli jednak taki krajobraz Was nie przekonuje, albo po prostu wolicie spędzać czas w domu, to zachęcamy Was do kawowych eksperymentów. Kawa z miodem, to nasza propozycja na udane zimowe poranki.

Ale zaraz zaraz, jak to kawa z miodem? Przecież tyle razy przekonywaliśmy Was, że nasza ulubiona kawa to całkowicie „czarny” przelew lub espresso? Spokojnie, w tej kwestii nic się nie zmieniło. Jeżeli chcecie poznać prawdziwie oblicze kawy, nadal zachęcamy Was do spróbowania jej „na czysto”, zanim zdecydujecie się na posłodzenie lub dodanie mleka.  Zimowy czas zachęca jednak do eksperymentów ze słodkościami, a kawa wydaje się nam być świetną podstawą dla zimowego deseru.

 

Miód pasuje nie tylko do herbaty – możesz osłodzić nim kawę!

 

Miód do kawy to nie jest zazwyczaj pierwszy wybór, o którym myślimy w kontekście dodatków do kawy. Ten złocisty owoc pszczelego roju, przynajmniej w naszym kręgu kulturowym, zdecydowanie mocniej kojarzy się z herbatą niż z kawą, jednak istnieje kilka przyczyn, aby zadziałać wbrew intuicji i spróbować dodać go właśnie do kawy.

 

Kod rabatowy dla czytelników

 

 

Kilka słów o właściwościach miodu

 

  • Przede wszystkim miód zawiera więcej fruktozy niż glukozy. Fruktoza daje wyższe odczucie słodyczy niż glukoza, w związku z czym, aby doprowadzić nasz napar do tej samej słodkości będziemy potrzebowali mniej miodu niż cukru. Poza tym miód ze względu na swoje naturalne pochodzenie zawiera też minerały i witaminy, które mogą wspomóc naszą odporność. Należy pamiętać, że nie jest on wcale mniej kaloryczny niż cukier, natomiast wspomniane właściwości czynią go lepszym wyborem dla naszego organizmu.

 

  • Miód ma właściwości antybiotyczne,  hamujące rozwijanie się różnych bakterii czy grzybów i pierwotniaków. Jednak w temperaturze powyżej 45°C miód traci swoje cenne właściwości. Białka w nim zawarte ulegają wtedy denaturacji i niszczone są wartościowe enzymy. 

 

  • Przed dodaniem miodu do kawy czy innych napojów, poczekajmy aż będą one miały odpowiednią temperaturę!

 

  • Zanim przejdziemy do przepisów, mamy dla Was jeszcze jedną miodową ciekawostkę. Czy wiedzieliście, że jeżeli spożywacie miód wyprodukowany w okolicy Waszego miejsca zamieszkania, to zawarte w nim pyłki zebrane przesz pszczoły z rosnących w okolicy roślin mogą złagodzić reakcję alergiczną w okresie pylenia? W naszych szeregach mamy kilku alergików i ta informacja wydaje się nam na wagę złota!

 Miód w miseczce

Złocisty naturalny pszczeli miód - kto by pomyślał, że może dodać uroku kawie

 

 

Przepisy na przepyszną kawę z miodem i dodatkami

 

Zaproponujemy Wam dzisiaj trzy różne przepisy pozwalające na sprawdzenie jak smakuje kawa z miodem. Dwa z nich będą się łączyć z mlekiem, a jeden będzie... eksperymentalny ;). Po wypróbowaniu wszystkich na pewno będzie już wiedzieć czy kawa z mlekiem i miodem to coś dla Was.

 

 

Latte z miodem

 

Składniki:

 

  • 2 łyżeczki miodu
  • Nieco spienionego/podgrzanego mleka
  • 2 espresso

 

  1. Na spodzie naszego kubka umieszczamy dwie łyżeczki miodu.

  2. Dodajemy spienione lub ogrzane mleko i mieszamy tak długo aż miód się rozpuści.

  3. Wlewamy kawę.

  4. Dodajemy resztę mleka, opcjonalnie można przyozdobić z wierzchu kilkoma kleksami miodu.

 

 

Przepis wyjątkowo prosty, bowiem kawa z miodem i mlekiem nie musi być wcale skomplikowana! Pozostawiamy jest tu też dużo miejsca na własne eksperymenty, jeżeli macie swoją ulubioną  przyprawę, jak np. cynamon albo mieszankę przypraw do piernika, to z pewnością świetnie tu ona zadziała!

 

 

Jaką kawę polecamy do miodowego latte?

 

Prawie byśmy zapomnieli o najważniejszym! Jaką kawę najlepiej przyjąć za punkt startowy do eksperymentów z miodowym latte? Tym razem mamy dla Was kawę Costa Rica SHB - ze słodkim, owocowo-orzechowym smakiem oraz minimalną czekoladowa goryczką i ziołowymi nutami.  Z pewnością dobrze wypadnie ona grając główną rolę w sezonowym hicie pod tytułem „Kawa z Miodem”!

 

 

Kawa z miodem i cynamonem

 

Składniki:

 

  • 2 kubki kawy z French Pressa
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki miodu
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta startej gałki muszkatołowej

 

  1. Kawę we Frenchu zaparzamy zgodnie z naszym ulubionym przepisem (po inspiracje  jak parzyć w tym urządzeniu zapraszamy do naszego artykułu na temat Frencha ;-))

  2. Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku i podgrzewamy na małym ogniu (tak aby nie dopuścić do zagotowania) cały czas mieszając.

 

Kawa z miodem i cynamonem gotowa! Rozlewamy do filiżanek i opcjonalnie przyozdabiamy bitą śmietaną.

 

Jaką kawę polecamy do kawy z miodem i cynamonem?

 

Jako kawową podstawę w tym wypadku polecimy Wam kawę Nicaragua SHG. To French Pressowy klasyk! Wysoka czekoladowa goryczka, wysokie body, minimalna słodycz, znikoma kwasowość to jej charakterystyka. Uważamy, że czekoladowa gorycz kawy dobrze będzie kontrastowała z miodową słodyczą.

 

Kawa z miodem i cytryną

 

Tutaj przyda się małe sprostowanie. Tego przepisu nie polecamy Wam jako przysmaku do podejmowania gości czy sposobu na odkrycie kawy w nowym świetle, a raczej jako eksperyment, który pomoże Wam docenić urok czarnej kawy.

 

 

Najpierw przygotujemy kawę z drippa wg przepisu Japończyka Tetsu Kasuya

 

Posłużymy się tutaj najnowszą kawą specialty w naszej ofercie, czyli Etiopia Foge Kanketi. Przygotujemy ją wedle przepisu jednego z światowych championów kawy, a mianowicie Japończyka Tetsu Kasuya. Jest on autorem popularnej metody 4:6, jednak w ubiegłorocznej rozmowie z pewnym duńskim baristą zdradził, że odszedł od swojej skomplikowanej, oryginalnej metody, na rzecz takiej, która jego zdaniem skutkuje wyższą słodyczą.

 

A co jest najbardziej zaskakujące w jego nowej metodzie? To jak łatwo ją powtórzyć w domowych warunkach ze świetnymi rezultatami!

 

Co będzie potrzebne:

 

  • 50g kawy speciality o charakterystyce zbliżonej do herbaty
  • Miód
  • Cytryna
  • Dripper V60

 

 

  1. Mielimy 25g kawy dosyć drobno (ok. 26 klików na Comandante).

  2. Gotujemy wodę i prosto po zagotowaniu zalewamy kawę w dripperze na raz 300g gorącej wody.

 

Gotowe! Przepis kontestuje wiele kwestii, które wydawały się nie do podważenia w świecie baristów. Nie ma tu fazy bloom, nie ma mieszania, aby uniknąć nierównej ekstrakcji, wszystko jest szybkie i proste, a co najbardziej zaskakujące, faktycznie słodsze niż tradycyjne metody!

A teraz właściwa część naszego eksperymentu z kawami!

 

Nasza propozycja eksperymentu jest taka – zaparzamy szybko po sobie dwa servingi takiej kawy, następnie do jednego z nich dodajemy parę kropel cytryny i miodu oraz  dobrze mieszamy.

 

 Kawa z miodem i cytryną

Kawa z dripa zaparzona wg eksperymentalnego przepisu Japończyka Tetsu Kasuya - spróbujcie poznać jej smak

 

Następnie bierzemy dwie filiżanki i na zewnętrznej stronie na dnie robimy mały znaczek, tak aby na końcu eksperymentu wiedzieć która jest która. Później zasłaniamy oczy i prosimy współdomownika, aby nalał jednego naparu do jednej filiżanki, a drugiego do drugiej. Degustujemy obie i wydajemy werdykt, która nam bardziej smakuje i która naszym zdaniem to kawa z miodem i cytryną, a która jest czarna.

 Eksperyment z kawą

Jeżeli nie chcemy pisać po filiżankach, możemy też użyć np. pieniążka do zaznaczenia filiżanki, która będzie zawierała kawę z cytryną lub bez niej

 

 

Taki test pozwoli Wam na ostateczne stwierdzenie czy słynne nuty cytrusowe w etiopskich kawach mogą się równać prawdziwym cytrusom, a przy odrobinie szczęścia pomoże Wam wciągnąć bliskiego w Wasze hobby ;-)

 

 

Jaki miód do kawy wybrać, by najbardziej zachwycić się smakiem?

 

My, ze względu na wspomniane kwestie alergologiczne najbardziej polecamy miód wielokwiatowy, szczególnie w płynnej formie, która pozwoli Wam na łatwiejsze użycie go do przygotowania kawy.

Z informacji od naszych Klientów wiemy, że w kawie smakuje również miód lipowy. Raczej nie polecają oni np. miodu gryczanego.

 Miód do kawy

Nie każdy miód w kawie się sprawdzi. My polecamy wielokwiatowy i lipowy, ale być może macie swój ulubiony. Spróbujcie go dodać do kawy

 

 

Do czego podawać kawę z miodem?

 

Kawa z miodem świetnie sprawdzi się  w zestawieniu z delikatnym smakiem klasycznej babki lub nawet intensywnie słodkiego piernika. Razem stworzą one wspaniałą zimową kompozycję. Wiadomo,  przy wyjątkowych spotkaniach kalorie się nie liczą ;)

 

 

Kawa z miodem pobudzi Wasze zmysły!

 

Nawet jeżeli to połączenie wydaje się Wam nieco przeciwne intuicji, to gorąco przekonujemy Was do eksperymentów! A nuż uda się Wam odkryć smak, który okaże się tym, którego od dawna szukaliście.

W razie czego, pamiętajcie, że na naszej stronie zawsze czekają na Was naturalne poprawiacze humoru w postaci starannie wypalonych przez nas ziaren.  Niech ten rok będzie obfity w kawowe eksperymenty!

 

Przejście do sklepu

 

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.94 / 5.00 208 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-15
Wszystko zgodnie z opisem, szybko i profesjonalnie
2024-11-10
Idealnie - nic dodać, nic ująć
pixelpixel