Tarta kawowa na cieście francuskim - Twoi domownicy ją pokochają!
Co jest podstawą udanego dnia? Udana przerwa kawowa! Tak zdają się uważać społeczeństwa na północy Europy, od lat okupujące podium rankingów najszczęśliwszych narodów świata. A co, poza kawą, jest podstawą udanej przerwy kawowej? Własnoręcznie upieczone ciasto takie jak nasza dzisiejsza tarta kawowa.
W home-office nie zawsze wpływa na dobrą motywację do działania. Z drugiej strony, jako że spędzamy sporo czasu w domu, to czemu nie spróbować włączyć w naszą rutynę drobnych przyjemności, które normalnie musiały czekać na weekend?
Tarta z kremem kawowym, którą dzisiaj przygotujemy wymaga co prawda nieco więcej czasu niż przerwa między jedną a drugą telekonferencją, ale jeżeli uda się Wam wygospodarować chwilę na cukiernicze eksperymentowanie, to zapewniamy, że nie będziecie rozczarowani!
Tarta kawowa - prosty, ale efektowny deser
Czy dużym wyzwaniem będzie ta nasza tarta? Ciasto francuskie, jeżeli zdecydujecie się je przygotować sami (do czego gorąco zachęcamy!) może wymagać nieco wkładu pracy, ale jeżeli prześledzicie nasz przepis krok po kroku, to na pewno się uda.
Tarta na cieście francuskim to wspaniały sposób na wprowadzenie chwili przyjemności między nasze codzienne obowiązki. A jednocześnie cenny krok w Waszym kulinarnym rozwoju, bo umiejętność przygotowania ciasta francuskiego przydaje się nie tylko w słodkich wypiekach.
Tarta kawowa na cieście francuskim - przepis
Jak widać lista składników w tym wypadku układa się w średnich rozmiarów litanię okraszoną dosyć unikalnymi produktami, w związku z czym wycieczka do sklepu będzie najpewniej konieczna. Jeżeli jednak uda Wam się znaleźć wszystkie te składniki w Waszych kuchniach zanim jeszcze przyszła Wam do głowy tarta kawowa z mascarpone, to chylimy czoła!
Składniki:
Ciasto francuskie:
250 g mąki orkiszowej typu 450-550
300 g masła
łyżeczka soli
150 ml zimnej wody
Krem kawowy:
50 ml podwójnego espresso
250g serka mascarpone
150g jogurtu greckiego
50 g cukru trzcinowego
2 jajka z wolnego wybiegu
40 g mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
200 g czekolady gorzkiej
200 g mlecznej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
Ciasto francuskie:
- Na blat, stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wodę oraz 100 g zimnego masła. Wszystko szybko zagniatamy na jednolitą kulę i dajemy do lodówki na ok. 30 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki wykładamy na blat, stolnicę, oprószamy mąką i rozwałkowujemy. Na rozwałkowanym cieście układamy na środku pozostałe 200 g zimnego masła, składamy na pół i znów rozwałkowujemy. Później składamy na pół i rozwałkowujemy.
- Powtarzamy tą czynność kilkakrotnie starając się robić to dość szybko, aby masło się nie ociepliło. Gdy jest za bardzo klejące możemy podsypywać lekko mąką.
- Gdy ciasto znów zrobi się dość miękkie, wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie powtarzamy rozwałkowywanie i składanie ciasta na trzy części. Składamy kilkakrotnie i znów ciasto musi powędrować do lodówki.
- Aby uzyskać efekt warstw ciasta najlepiej jeszcze powtórzyć rozwałkowywanie 4-5 razy (wkładając ciasto do lodówki i rozwałkowując)
- Gotowe ciasto dzielimy je na pół, połowę wrzucamy do zamrażalnika (wykorzystamy go innym razem) a kolejną połowę rozwałkowujemy i przekładamy do foremki do tarty.
- Na wierzch wykładamy kolejną warstwę papieru do pieczenia i wysypujemy np. groch, fasolę (dzięki temu brzegi tarty się nie zsuną i ciasto pozostanie płaskie)
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 30 minut, a w połowie czasu ściągamy groch, fasolę, aby lekko się zarumieniła.
Krem kawowy:
- Przygotowanie kremu zaczynamy od zaparzenia kawy. Jeśli mamy do dyspozycji ekspres najlepiej wybrać opcję podwójnego espresso. Gotową kawę odstawiamy do wystygnięcia
- Do dużej miski przekładamy serek wraz z jogurtem i jajkami. Mieszamy melakserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier, mąkę oraz wystudzone espresso. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia składników (masa wychodzi dość wodnista)
- Gotowa masę przekładamy na upieczone ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 min (do momentu aż masa stężeje)
Polewa:
W oczekiwaniu na tartę przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej, na małym ogniu rozpuszczamy pokruszone czekolady wraz z olejem kokosowym. Gdy czekolada będzie już gotowa i trochę przestudzona, wylewamy ją na upieczoną tartę i rozprowadzamy równo po powierzchni.
Kawa? Podejrzewamy, że żeby przebrnąć przez cały ten przepis już jedną wypiliście ;-). Jak zawsze mamy dla Was jednak sugestię jakiego ziarna użyć w przygotowywanym przez nas cieście. To w końcu tarta kawowa!
Tarta na ciescie francuskim to deser dość delikatny, jednak gęsty serek mascarpone sprawia, że kawa którą do niego dobierzemy powinna mieć zbalansowany, ale wyraźny smak, który zdecydowanie wybrzmi w ostatecznym produkcie.
W związku z tym proponujemy Wam naszą Columbia Excelso, dzięki której nasza tarta kawowa nabierze nieco intensywnego kawowego charakteru.
My polecamy Wam kawy w średnim paleniu do tego deseru, ale jeżeli chcecie uzyskać subtelny posmak kawy - wybierzcie najwyższej klasy kawę Specialty Ethiopia Foge Kanketi!
Co podać w towarzystwie tarty kawowej?
Naturalnie Waszą ulubioną kawę z manufaktury ;-). Jeżeli chcecie jednak poznać opinię naszych baristów, to uważają oni, że tarta kawowa dobrze sprawdzi się z espresso, ponieważ niuanse kawy przelewowej mogą się zgubić, zestawione z bogatym smaku kawowego kremu.
Nietypowa propozycja z tradycyjnego regionu
Espresso nie znaczy jednak, że musimy rezygnować z subtelności! Jeżeli przygotujecie espresso na naszej Brazil Sitio Bela Vista, to gwarantujemy Wam miłe zaskoczenie!
Kawy specialty z Brazylii to dosyć rzadki widok, ponieważ tamtejszym rolnikom zazwyczaj nie opłaca się inwestować w uprawy eksperymentalne. Kiedy jednak lata doświadczeń połączone z wypróbowaną w bojach infrastrukturą spotkają się z trzecią falą kawowej rewolucji, to efektem są naprawdę ciekawe smaki! Wyraźna słodycz, karmel, brązowy cukier - brzmi kusząco, prawda?
Wyraźna słodycz, karmel, brązowy cukier - cała Brazil Sitio Bela Vista. Witamy w świecie brazylijskich kaw specialty!
Pora na chwileczkę zapomnienia
Mamy nadzieję, że zdecydujecie się na przełamanie rutyny z naszym przepisem. A co, jeżeli zbyt skomplikowana okaże się dla Was nasza dzisiejsza tarta? Deser nie musi być wcale trudny w przygotowaniu, o czym możecie przekonać się, zaglądając do innych cukierniczych artykułów na naszym blogu. Zapraszamy!
Jeżeli przy okazji chcielibyście się zaopatrzyć w ziarna, które również mogą wprowadzić unikalne smaki do Waszych codziennych rytuałów, to znajdziecie je w naszym sklepie, razem z wszystkimi niezbędnymi do ich przygotowania akcesoriami.