Darmowa wysyłka tylko na terenie Polski
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Zwycięzca cuppingu! Pochodzenie: Salwador – Ameryka Środkowa Wysokość...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Tagi
Ostatnio przeglądane
Pochodzenie: Burundi – Afryka...
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Burundi to niewielkie państwo położone w Afryce Wschodniej. Kawowce uprawiane są tam na małych plantacjach tradycyjnymi metodami, a do najpopularniejszych odmian należą Bourbon i Typica. Dzięki wysokiemu położeniu upraw (1600–2000 m. n. p. m.) kawa jest czystsza w smaku.
Burundi nie ma dostępu do morza, jednak graniczy z dużym słodkowodnym jeziorem Tanganiką oraz występują tam częste deszcze, dzięki czemu rośliny są odpowiedni nawadniane. Zbiory z Burundi są oznaczone również jako Burundi AA, co oznacza, że posiadają ponadprzeciętnej wielkości ziarna najwyższej jakości.
Dodatkowym atutem tego ziarna jest sposób, w jaki zostało obrobione. Dzięki obróbce mokrej uzyskujemy czystszy smak naparu oraz soczystość. Kawa Burundi AA jest zdecydowanie bardzo delikatna, ale zarazem daje bogate i ciekawe odczucia smakowe.
Ziarna te charakteryzują się delikatnym herbacianym smakiem, suszonymi owocami, jagodami oraz soczystością. Kawa z Burundi zawiera też czekoladową słodycz oraz nutę cynamonu.
Profil Sensoryczny: suszone owoce, czekolada, orzechy, cytrusy, przyprawy korzenne
Smak: słodki, złożony, kompot owocowy, lekka czekoladowa goryczka, minimalna kwasowość
Palenie: średnio-mocne
Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w Chemexie
Z uwagi na sposób i miejsce, gdzie dojrzewają ziarna Burundi AA, kawa wyróżnia się delikatnym smakiem i aromatem z nieprzesadnymi nutami goryczki i kwasowości. Wszystkie ziarna zostały poddane ręcznemu paleniu w manufakturze, co podkreśla dodatkowo wszystkie mocne strony, którymi cechuje się ta kawa. Afryka to jedno z tych miejsc, które dostarczają ziarna pozwalające na odkrycie nowego oblicza czarnego naparu – wybierz kawę Burundi AA, by się o tym przekonać!
Narzędzie przygotowania: Chemex
Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 500 g wody
Woda: 94°C
Mielenie: 22 kliki na Comandante
Czas przygotowania: 3 min 30 s