Darvea kawa ziarnista Burundi AA

  • Pochodzenie: Burundi – Afryka
  • Wysokość upraw: 1600 - 2000 m.n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabica
  • Moc kofeiny: 3/5
  • Intensywność smaku: 4/5
  • Kwasowość: 3/5
  • Pozyskiwana: metodą na mokro
  • Palenie: średnio-mocne, ciemna czekolada

Więcej szczegółów

29,00 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Burundi to niewielkie państwo położone w Afryce Wschodniej. Kawowce uprawiane są tam na małych plantacjach tradycyjnymi metodami, a do najpopularniejszych odmian należą Bourbon i Typica. Dzięki wysokiemu położeniu upraw (1600–2000 m. n. p. m.) kawa jest czystsza w smaku.

Burundi nie ma dostępu do morza, jednak graniczy z dużym słodkowodnym jeziorem Tanganiką oraz występują tam częste deszcze, dzięki czemu rośliny są odpowiedni nawadniane. Zbiory z Burundi są oznaczone również jako Burundi AA, co oznacza, że posiadają ponadprzeciętnej wielkości ziarna najwyższej jakości.

Dodatkowym atutem tego ziarna jest sposób, w jaki zostało obrobione. Dzięki obróbce mokrej uzyskujemy czystszy smak naparu oraz soczystość. Kawa Burundi AA jest zdecydowanie bardzo delikatna, ale zarazem daje bogate i ciekawe odczucia smakowe.

Ziarna te charakteryzują się delikatnym herbacianym smakiem, suszonymi owocami, jagodami oraz soczystością. Kawa z Burundi zawiera też czekoladową słodycz oraz nutę cynamonu.

 

Profil Sensoryczny: suszone owoce, czekolada, orzechy, cytrusy, przyprawy korzenne

Smak: słodki, złożony, kompot owocowy, lekka czekoladowa goryczka, minimalna kwasowość

Palenie: średnio-mocne

Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w Chemexie

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę Burundi AA?

Z uwagi na sposób i miejsce, gdzie dojrzewają ziarna Burundi AA, kawa wyróżnia się delikatnym smakiem i aromatem z nieprzesadnymi nutami goryczki i kwasowości. Wszystkie ziarna zostały poddane ręcznemu paleniu w manufakturze, co podkreśla dodatkowo wszystkie mocne strony, którymi cechuje się ta kawa. Afryka to jedno z tych miejsc, które dostarczają ziarna pozwalające na odkrycie nowego oblicza czarnego naparu – wybierz kawę Burundi AA, by się o tym przekonać!

 

kawa-darvea-burundi-aa

 

Jak parzyć – przepis

Narzędzie przygotowania: Chemex

Gramatura na 1 filiżankę kawy: 30 g kawy / 500 g wody

Woda: 94°C

Mielenie: 22 kliki na Comandante

Czas przygotowania: 3 min 30 s

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Włączamy stoper i wlewamy 60 g wody jako preinfuzję oraz lekko mieszamy, aby zamoczyć wszystkie drobiny kawy.
  2. Po upływie 30 sekund wlewamy wodę kolistym ruchem od zewnątrz do środka, aż dojdziemy do 300 g.
  3. Po upływie 30 sekund wlewamy kolejną porcję wody, aby uzyskać 400 g, oraz czekamy 20 sekund.
  4. Ostatnie zalanie wlewamy pulsacyjnie (małymi porcjami w krótkich odstępach czasu) na środek Chemexa, aż uzyskamy 500 g.
  5. Na koniec mieszamy delikatnie łyżką w jedną i drugą stronę, dzięki czemu wszystkie drobiny kawy opadną na dno.
  6. Jeśli podczas spływania zauważymy pływające na powierzchni drobiny, możemy wstrząsnąć lekko Chemexem, dzięki czemu spłyną na dno. Na zdrowie!

 

 

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu