Brak produktów
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Kawa specialty Pochodzenie: Meksyk...
Opublikowany
2020-06-25 17:32:39
Kategorie
Przepis na smak
Jak zrobić tiramisu? To szybkie i dziecinnie proste! Istnieje wiele przepisów i wariantów. Możesz zrobić tiramisu bez jajek, możesz zrobić bez owoców, czy innych dodatków, ale bez kawy już nie. Przygotuj zatem dobrą kawę (dobrze trafiłaś/eś, znamy się na tym!), potrzebne przyrządy oraz składniki i bierz się do dzieła! Tiramisu czeka!
Po raz pierwszy powstało podobno we Włoszech. Kraj ten kojarzy się wielu z „włoską kawą”. Nikogo nie powinno zatem dziwić, że kawa w tiramisu to kluczowy składnik. Są różne wariacje przygotowania tego ciasta jak też i różne sposoby jego podania. W naszym przepisie odnajdziemy subtelne smaki alkoholu oraz zdrowe i pełne witamin malinowe akcenty. Niedaleko już stąd do tego żeby się rozmarzyć. Gdy dodam, że od tego cuda dzieli nas tylko 1,5 godziny przygotowania – włącznie z czasem na schłodzenie masy, to już chyba pozostaje tylko brać się do pracy :-).
Kiedy słyszymy tiramisu, na myśl od razu przychodzi nam wizja słonecznej Italii skąpanej w promieniach słońca, a kawa jest idealnym dopełnieniem błogiego stanu. O podróży do Włoch możemy póki co tylko pomarzyć, jednak co nam przeszkadza zatopić się w marzeniach z kawałkiem pysznego ciasta oraz ze smakiem aromatycznej kawy?
Sama nazwa tiramisu nawet do tego zobowiązuje, gdyż oznacza „popraw mi humor”. Więc zadbajmy o to by poczuć się jak najlepiej.
Włoskie skojarzenia są jak najbardziej trafne. Przepis na tiramisu podobno powstał w Wenecji w latach 50-tych ubiegłego stulecia. Jego podstawowym składnikiem jest kawa, a jednocześnie idealnie nadaje się jako dodatek do małej czarnej.
Dobrego tiramisu nie zrobimy bez dobrej kawy- to już wiemy. Zatem na początek zadbajmy właśnie o to: do wykonania tiramisu dobrze nadają się kawy mocne i intensywne, na przykład Kawa Smak Podróży (z robustą) lub Kawa Nicaragua SHG czy Kawa Honduras SHG (100% arabiki) Natomiast do popicia proponujemy filiżankę łagodniejszego smaku: Kawa Panama Boquete
Wspaniałe jest to, że wcale nie potrzebujemy piekarnika, żeby wykonać tiramisu. Przepis, który znajdziesz poniżej, oprócz kawy obejmuje ledwie kilka standardowych składników, a wymaga jedynie miksera i miski – czy może być coś prostszego?
Smaku ciasta raczej opisywać nie muszę. W naszym przepisie postanowiłam dodać akcent owocowy w postaci malin. Muszę powiedzieć, że połączenie to smakuje świetnie, a do tego wzbogaca walory estetyczne. Czerwone maliny na jasnokawowym tle prezentują się zjawiskowo! Do tego malina to owoc bardzo zdrowy. Posiada sporo magnezu (na poprawę humoru) i witaminy C, a do tego działa przeciwzapalne i przeciwwirusowo (kto nigdy nie pił babcinego soku z malin na przeziębienie?) Sezon na maliny się właśnie zaczyna, więc warto mieć to na uwadze.
Najczęściej przepis na tiramisu, zawiera jajka. Nie inaczej jest w naszym przepisie. Jednak możesz wykonać nasze tiramisu bez jajek, wystarczy zastąpić jajka gotową masą kajmakową, którą bez problemu kupimy w sklepie. Masa kajmakowa w połączeniu z mascarpone, sprawdzi się równie dobrze co klasyczny przepis. To dodatkowo skróci czas wykonania deseru.
Poza jajkami i kawą, standardowo potrzebujemy trochę cukru, kakao, serek mascarpone i biszkopty, aby wykonać tiramisu. Przepis na naszej stronie wzbogacony jest jeszcze o alkohol – amaretto, którego migdałowy bukiet znakomicie wzbogaca smak deseru.
Tiramisu możemy przygotować na kilka sposobów. Dość popularne jest podawanie tiramisu w szklance, dzięki czemu możemy obserwować warstwy deseru. Dobrze prezentuje się tiramisu w pucharkach, kokilkach, czy kieliszkach. Tiramisu w pucharkach kojarzy mi się z kawiarnią. Chcąc nadać mu domowego charakteru, ja przygotowałam je w słoiczkach i chyba przyznasz, że prezentuje się pysznie :-).
Żeby przepis na tiramisu się udał musimy zastosować kilka prostych zasad.
Gotowi? Zatem zaczynamy.
Przepis na 4 duże porcje (słoiki), lub 8 małych (kokilki). Jedna mała porcja to około 305 kcal.
Czas przygotowania to ok. 1,5 godziny, ale w tym liczymy 30 minut na schłodzenie masy.
Do pracy potrzebne Ci będą:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zrobienie przez siebie tak efektownego i pysznego deseru może napawać dumą.
Wygospodarowanie na to godzinki sprawi, że inwestycja czasu jaki włożyliśmy zmieni się w ucztę, która pobudzi wyobraźnię niczym bohaterowie filmu „Ukryte pragnienia”, czy „Pod słońcem Toskanii”. Nie zapomnij o tym co najważniejsze, czyli dobrej kawie.
Kawa czeka na Ciebie na naszej stronie internetowej https://darvea.pl/
Nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć:
Buon appetito!