Darmowa dostawa od 70 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Tiramisu - przepis na ciasto, które wzbudzi zachwyt Twoich gości

2020-06-25
Tiramisu - przepis na ciasto, które wzbudzi zachwyt Twoich gości

Jak zrobić tiramisu? To szybkie i dziecinnie proste! Istnieje wiele przepisów i wariantów. Możesz zrobić tiramisu bez jajek, możesz zrobić bez owoców, czy innych dodatków, ale bez kawy już nie. Przygotuj zatem dobrą kawę (dobrze trafiłaś/eś, znamy się na tym!), potrzebne przyrządy oraz składniki i bierz się do dzieła! Tiramisu czeka!

 

Po raz pierwszy powstało podobno we Włoszech. Kraj ten kojarzy się wielu z „włoską kawą”. Nikogo nie powinno zatem dziwić, że kawa w tiramisu to kluczowy składnik. Są różne wariacje przygotowania tego ciasta jak też i różne sposoby jego podania. W naszym przepisie odnajdziemy subtelne smaki alkoholu oraz zdrowe i pełne witamin malinowe akcenty. Niedaleko już stąd do tego żeby się rozmarzyć. Gdy dodam, że od tego cuda dzieli nas tylko 1,5 godziny przygotowania – włącznie z czasem na schłodzenie masy, to już chyba pozostaje tylko brać się do pracy :-).

 

 

Tiramisu - Przepis na „popraw mi humor”.

 

Kiedy słyszymy tiramisu, na myśl od razu przychodzi nam wizja słonecznej Italii skąpanej w promieniach słońca, a kawa jest idealnym dopełnieniem błogiego stanu. O podróży do Włoch możemy póki co tylko pomarzyć, jednak co nam przeszkadza zatopić się w marzeniach z kawałkiem pysznego ciasta oraz ze smakiem aromatycznej kawy?

Sama nazwa tiramisu nawet do tego zobowiązuje, gdyż oznacza „popraw mi humor”. Więc zadbajmy o to by poczuć się jak najlepiej.

 

Tiramisu - przepis na ciasto/3-porcje-tiramisu-oproszone-kakao-kawa-darvea-panama-boqate

 

 

Tiramisu – jak zrobić klasyczny włoski deser z kawą?

 

Włoskie skojarzenia są jak najbardziej trafne. Przepis na tiramisu podobno powstał w Wenecji w latach 50-tych ubiegłego stulecia. Jego podstawowym składnikiem jest kawa, a jednocześnie idealnie nadaje się jako dodatek do małej czarnej.

Dobrego tiramisu nie zrobimy bez dobrej kawy- to już wiemy. Zatem na początek zadbajmy właśnie o to: do wykonania tiramisu dobrze nadają się kawy mocne i intensywne, na przykład Kawa Smak Podróży (z robustą) lub Kawa Nicaragua SHG czy Kawa Honduras SHG (100% arabiki) Natomiast do popicia proponujemy filiżankę łagodniejszego smaku: Kawa Panama Boquete

Wspaniałe jest to, że wcale nie potrzebujemy piekarnika, żeby wykonać tiramisu. Przepis, który znajdziesz poniżej, oprócz kawy obejmuje ledwie kilka standardowych składników, a wymaga jedynie miksera i miski – czy może być coś prostszego?

Smaku ciasta raczej opisywać nie muszę. W naszym przepisie postanowiłam dodać akcent owocowy w postaci malin. Muszę powiedzieć, że połączenie to smakuje świetnie, a do tego wzbogaca walory estetyczne. Czerwone maliny na jasnokawowym tle prezentują się zjawiskowo! Do tego malina to owoc bardzo zdrowy. Posiada sporo magnezu (na poprawę humoru) i witaminy C, a do tego działa przeciwzapalne i przeciwwirusowo (kto nigdy nie pił babcinego soku z malin na przeziębienie?) Sezon na maliny się właśnie zaczyna, więc warto mieć to na uwadze. 

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

 

Ten przepis na Tiramisu pokochasz

 

Najczęściej przepis na tiramisu, zawiera jajka. Nie inaczej jest w naszym przepisie. Jednak możesz wykonać nasze tiramisu bez jajek, wystarczy zastąpić jajka gotową masą kajmakową, którą bez problemu kupimy w sklepie. Masa kajmakowa w połączeniu z mascarpone, sprawdzi się równie dobrze co klasyczny przepis. To dodatkowo skróci czas wykonania deseru.

Poza jajkami i kawą, standardowo potrzebujemy trochę cukru, kakao, serek mascarpone i biszkopty, aby wykonać tiramisu. Przepis na naszej stronie wzbogacony jest jeszcze o alkohol – amaretto, którego migdałowy bukiet znakomicie wzbogaca smak deseru.

Tiramisu możemy przygotować na kilka sposobów. Dość popularne jest podawanie tiramisu w szklance, dzięki czemu możemy obserwować warstwy deseru. Dobrze prezentuje się tiramisu w pucharkach, kokilkach, czy kieliszkach. Tiramisu w pucharkach kojarzy mi się z kawiarnią. Chcąc nadać mu domowego charakteru, ja przygotowałam je w słoiczkach i chyba przyznasz, że prezentuje się pysznie :-). 

 

 

Żeby przepis na tiramisu się udał musimy zastosować kilka prostych zasad.

 

  1. Biszkopty moczymy w zimnej kawie na bardzo krótki czas (nie więcej niż 2 sekundy) inaczej będą zbyt miękkie.

  2. Wybierajmy biszkopty typu języczki. One w tym deserze sprawdzą się najlepiej.

  3. Ważne jest dobre schłodzenie deseru. Najlepiej przygotować go parę godzin wcześniej.

  4. Oryginalnie do tiramisu nie dodaje się alkoholu do kawy. Natomiast wersja z amaretto jest już na tyle popularna, że większość osób ją stosuje. Można oczywiście pominąć alkohol w przepisie, biorąc pod uwagę na przykład dzieci.

  5. Prawidłowe ubicie żółtek jest kluczowym elementem tego ciasta. Masa musi być jasna i puszysta. Dość sztywna i nielejąca.

 

Gotowi? Zatem zaczynamy.

 

 

 

Tiramisu z Kawa Darvea Rwanda Muhondo

 

 


Tiramisu z malinami

 

Przepis na 4 duże porcje (słoiki), lub 8 małych (kokilki). Jedna mała porcja to około 305 kcal.

Czas przygotowania to ok. 1,5 godziny, ale w tym liczymy 30 minut na schłodzenie masy.

Do pracy potrzebne Ci będą:

  • Mikser,
  • dwie miski,
  • pojemnik(i) na deser: pucharki, szklanki, kieliszki, słoiczki, lub po prostu szklana foremka.

Składniki:

  • 2 jajka (umyte i sparzone wrzątkiem) – można zastąpić masą kajmakową,
  • 3 łyżki cukru – niepotrzebne, jeśli zastępujemy jaja masą kajmakową,
  • 250g serka mascarpone,
  • Szklanka zaparzonej mocnej kawy (np. Smak Podróży lub  Darvea  Nicaragua SHG czy Darvea Honduras SHG
  • 5 łyżek likieru amaretto (można pominąć ten składnik),
  • 200g biszkoptów (najlepiej typu: języczki),
  • kakao (ok 3 łyżki),
  • maliny 250g.

Sposób przygotowania:

  1.       Zaparzyć szklankę mocnej kawy.

    czerwona-kawiarka-parzenie-kawy

  2. Białka jaj ubić na sztywno z 1 łyżką cukru

    ubijanie-bialka-na-sztywno

  3. Żółtka zmiksować z 2 łyżkami cukru na wysokich obrotach.

    żółtka-miksowane-z-dwoma-łyżkami-cukru

  4.  Do masy z żółtkami dodawać stopniowo serek mascarpone z 2 łyżkami likieru. Miksować na niskich obrotach do połączenia składników.

    masa-z-serkiem-mascarpone

  5.  Do powstałej masy dodać masę z białek. Wymieszać delikatnie łyżką. 

    masa-z-bialek

  6. Masę odstawić do lodówki na około pół godziny.

  7. Kawę połączyć z 3 łyżkami likieru amaretto.

    likier-wlewany-do szklanki

  8.  Przygotować 4 słoiczki (pucharki, miseczki itp.)

  9.  Biszkopty zamoczyć w kawie z likierem na ok 2 sek. z każdej strony i układać na dnie naczynia. Jeśli mamy większe biszkopty, to możemy je podzielić na mniejsze części.

    biszkopt-zamoczony-w-kawie-z-likierem

  10. Na biszkopty położyć warstwę kremu. Następnie ułożyć warstwę z malin. Oprószamy cienką warstwą kakao.

    nakladanie-kremu-na-biszkopty

  11.  Następnie ułożyć kolejną warstwę zamoczonych w kawie biszkoptów. Na to warstwę kremu i ponownie maliny.

    układanie-warstwy-malin-na-kremie

  12.  Całość oprószyć kakao przez sitko. Udekorować listkiem mięty :-) Gotowe!

    tiramisu-oproszone-kakalo

    Zrobienie przez siebie tak efektownego i pysznego deseru może napawać dumą.

    Wygospodarowanie na to godzinki sprawi, że inwestycja czasu jaki włożyliśmy zmieni się w ucztę, która pobudzi wyobraźnię niczym bohaterowie filmu „Ukryte pragnienia”, czy „Pod słońcem Toskanii”. Nie zapomnij o tym co najważniejsze, czyli dobrej kawie.

    Kawa czeka na Ciebie na naszej stronie internetowej https://darvea.pl/

    Nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć:

    Buon appetito!

 

Przejście na sklep

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020
Zaufane Opinie IdoSell
4.94 / 5.00 202 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-05
Realizacja bez zastrzeżeń.
2024-10-28
jak zwykle sprawna obsługa i szybka dostawa
pixelpixel