Kawa a wątroba — sprawdź, jak mała czarna wpływa na ten ważny organ!

Opublikowany 2020-08-10 14:44:11
Kategorie O kawie

Kawa a wątroba — sprawdź, jak mała czarna wpływa na ten ważny organ!

Powszechnie można spotkać się z przekonaniem, że picie kawy szkodzi. Tymczasem przekonanie to zazwyczaj opiera się na danych sprzed 20–30 lat. Aktualne badania dowodzą, że kawa działa na wątrobę… ochronnie. Zaskoczony? Szczegóły znajdziesz w artykule.

 

Jak kawa działa na nasz organizm?

Działanie kawy na organizm w dużej mierze uzależnione jest od sposobu jej parzenia. Według aktualnych danych kawa hamuje rozwój niektórych chorób, takich jak pierwotne zwyrodniające zapalenie dróg żółciowych, czy też zmniejsza ich objawy (tak jak to ma miejsce w przypadku cukrzycy typu 2). Najwięcej korzyści przynosi picie napoju świeżo parzonego, dlatego to takim przede wszystkim warto się raczyć.

Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że wpływ małej czarnej na nasz organizm uzależniony jest od pracy enzymów. Kofeina, którą spożywamy, jest metabolizowana przez białka. Zdecydowana większość osób sprawnie ją wydala, dzięki czemu kawa pozytywnie oddziałuje na organizm.

 

 

Przeczytaj także: Kawa a ciąża. Wszystko, co musisz o tym wiedzieć

 

Kawa a wątroba – mała czarna szkodzi temu narządowi czy nie?

Kawa a wątroba — to zagadnienie nurtuje wiele osób. Interpretacja tego związku jest jednak bardzo prosta. Aktualne dane dowodzą, że wpływ kawy na wątrobę jest na tyle pozytywny, że wręcz powinna być ona polecana osobom, w przypadku których ten organ nie działa prawidłowo.

Warto pamiętać, że wątroba nie tylko oczyszcza organizm z toksyn, ale również bierze udział w produkcji białek istotnych dla krzepnięcia krwi. Norwescy naukowcy z Uniwersytetu w Oslo, którzy działali pod kierownictwem prof. Johannesa Roksunda Hova, przeprowadzili liczne badania dotyczące wczesnego zapobiegania PSC, czyli pierwotnemu zwyrodniającemu zapaleniu dróg żółciowych, również tych znajdujących się w wątrobie. Choroba ta dotyczy zazwyczaj mężczyzn w wieku między 30. a 50. rokiem życia.

Przeprowadzone analizy jednoznacznie stwierdzają, że związki czynne zawarte w kawie chronią przed rozwojem PSC. Dodatkowo należące do grupy ryzyka osoby pijące kawę zapadały na tę chorobę rzadziej niż te, które kawy nie piły.

 

 zdjecie usg watroby z filizanka kawy

 Aktualne dane dowodzą, że wpływ kawy na wątrobę jest na tyle pozytywny, że wręcz powinna być ona polecana osobom, w przypadku których ten organ nie działa prawidłowo

 

Co trzeba wiedzieć o wpływie kawy na wątrobę?

Coraz częściej mówi się o tym, że duet kawa–wątroba nie tylko nie jest zakazany, ale przeciwnie – całkiem dobrze współpracujący. Najnowsze badania opublikowane w „Hepatology” potwierdzają, że związki zawarte w kawie mogą nie tylko chronić ten ważny organ, ale także wspierać jego regenerację. Jeżeli więc zadajesz sobie pytanie, czy kawa szkodzi na wątrobę, odpowiedź jest jedna — nie.

Mała czarna zawiera między innymi polifenole, diterpeny oraz sterole roślinne. Rozpatrując kwestię „kawa a wątroba”, warto pamiętać, że napój pity w odpowiednich ilościach niesie ze sobą liczne korzyści. Kawa jest źródłem związków o charakterze antyoksydacyjnym. Ich ilość zależy nie tylko od rodzaju napoju, ale także od sposobu jego parzenia. I tak na przykład kawy z ziaren świeżo mielonych mają średnio do 500 mg kwasu chlorogenowego w 100 ml. Chcesz na dłużej zachować młody wygląd? Pij aromatyczny napój bogów :-)

 

Przeczytaj także: Czy kawa podnosi ciśnienie? Nadciśnienie a picie kawy

 

Czy można pić kawę, jeśli mamy chorą wątrobę?

Wpływ kawy na wątrobę zależy również od tego, czy jest ona spożywana regularnie. Osoby systematycznie pijące ten napój mają w surowicy niższy poziom enzymów świadczących o uszkodzeniu komórek.

Co więcej, niektórzy pacjenci cierpiący na przewlekłą chorobę wątroby często spożywają regularnie kawę. Wątroba na tym nie cierpi, ale wręcz korzysta – okazuje się, że dzięki piciu małej czarnej chorzy znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia marskości tego narządu.

Dobroczynne działanie kawy obserwuje się również w przypadku osób cierpiących na przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu C. W wypadku chorych pijących systematycznie kawę terapia przeciwwirusowa przynosi znacznie lepsze rezultaty. Jak więc widać, pozytywny wpływ kawy na wątrobę obserwuje się nie tylko w działaniach profilaktycznych, ale także w przypadku leczenia.

 

filizanka kawy trzymana w rekach

 Badania wskazuję, że dzięki piciu małej czarnej chorzy zmniejszają ryzyko wystąpienia marskości wątroby

 

Przeczytaj także: Czy kawa wypłukuje magnez z organizmu? Obalamy mity na ten temat!

 

Stłuszczenie wątroby — kawa w tej chorobie nie zaszkodzi

Światowa popularność kawy zainspirowała norweskich naukowców, którzy w latach 1986 i 1990 prowadzili badania nad wpływem małej czarnej na jeden z najważniejszych ludzkich organów. Odpowiedzi na pytanie, czy kawa szkodzi na wątrobę, szukano także w 2013 roku w Finlandii.

Fińscy naukowcy analizowali 23 raporty dotyczące spożywania kawy, alkoholu i aktywności GGTP w surowicy (jest to świadectwo uszkodzenia wątroby). Analizy powstały w oparciu o dane zebrane od 18 899 osób i przeprowadzono we współpracy z Narodowym Instytutem Zdrowia i Opieki Społecznej w Finlandii.

 

Wyniki jednoznacznie wskazały, że kawa może pozytywnie oddziaływać na wątrobę. Jak stwierdził Onni Niemelä, profesor Medycyny Uzależnień na Uniwersytecie w Tampere: „Wynik ten potwierdza wcześniejszą obserwację, że kawa chroni wątrobę przed skutkami działania szkodliwych substancji”.

 

W kontekście związków między stłuszczeniem wątroby a kawą wypowiedział się dr Stephen Harrison: „Pacjenci z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby mogą odnieść korzyści ze spożycia umiarkowanych ilości kawy, bo obniża to ryzyko zaawansowanego zwłóknienia wątroby. [...]”.

W tym zakresie obserwacje przeprowadzili także naukowcy z Brooke Army Medical Center w San Antonio (Teksas, USA). Przebadali oni 306 pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby lub zapaleniem będącym jego konsekwencją. Prowadzone analizy wykazały, że pacjenci z zaawansowanym zapaleniem wątroby pili mniej kawy niż osoby, które miały niższe stadium choroby.

 

zdjecie usg z kawa ethiopia hunda oli

 „Pacjenci z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby mogą odnieść korzyści ze spożycia umiarkowanych ilości kawy, bo obniża to ryzyko zaawansowanego zwłóknienia wątroby. [...]”.

 

Picie kawy i zdrowie wątroby idą w parze

Aktualnie prowadzone są dalsze prace nad wpływem kawy na wątrobę – do tej pory nie udało się bowiem ustalić, ile filiżanek powinno być spożywanych dziennie, by efekt był zdecydowanie korzystny dla zdrowia. Jeśli martwisz się o to, czy stan Twojego zdrowia pozwala na picie kawy, skonsultuj się z lekarzem – niech mała czarna będzie (bezpieczną) przyjemnością w każdej kropli!

 

Najlepsze kawy z małej polskiej manufaktury znajdziesz tutaj: PRZEJDŹ DO SKLEPU.

Udostępnij ten wpis