Darmowa dostawa od 50 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kawa z cynamonem - recepta na udane jesienne poranki

2020-12-04
Kawa z cynamonem - recepta na udane jesienne poranki

Za oknem coraz zimniej, a wyglądające czasem zza chmur słońce może okazać się niewystarczające, kiedy o 16 zapada  ciemność! Na takie okoliczności potrzeba będzie czegoś specjalnego, co rozgrzeje i poprawi nastrój. Dzisiejszy przepis, to kawa z cynamonem!

 

Wśród fanów kawy specialty często można usłyszeć głosy, że  kawa powinna być czarna. Rozumiemy takie stanowisko – napar bez dodatków gwarantuje bezpośrednie poznanie charakteru ziarna i daje podstawy do obiektywnej dyskusji z innymi kawowymi zapaleńcami. W wypadku, kiedy kawę pijemy z dodatkami, z obiektywnością wymienianych uwag może być trudniej, ponieważ w przepisie pojawia się dużo nowych zmiennych, których czasem nie sposób spamiętać.

 

Ale! Nie każda filiżanka kawy musi być treningiem baristycznego kunsztu. Nie każda paczka kupionego ziarna musi być microlotem z eksperymentalnej obróbki. Czasem warto spróbować bardziej deserowego podejścia do kawy, aby zachęcić do niej bliskich albo zapewnić sobie po prostu nowe wrażenia smakowe poprzez eksperymentowanie z naturalnymi dodatkami.

 

Jeszcze krótka ciekawostka historyczna, zanim przejdziemy do przepisu. Najpopularniejsza obecnie odmiana cynamonu pochodzi ze Sri Lanki, jednak bardzo trudno określić jak roślina, z której się go pozyskuje się rozwijała i gdzie tak właściwie zaczęła być hodowana. Dlaczego? Cynamon był sprowadzany do Egiptu (skąd pochodzą pierwsze zapisane informacje na jego temat) już około 2000 roku p.n.e., ale śródziemnomorscy kupcy, obawiając się konkurencji, bardzo długo utrzymywali w tajemnicy pochodzenie tego tak pożądanego produktu.

 

Udajmy się więc na łowy w kuchennym pudełku z przyprawami, ciesząc się z współczesnego dostępu do egzotycznych, dla naszego klimatu, produktów ;)

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

 Przeczytaj także: Kawa z alkoholem – 3 rozgrzewające przepisy na jesień

 

Przygotowanie kawy z cynamonem nie jest trudne!

 

Cynamon, to przyprawa nierozłącznie kojarząca się z jesienno-zimowymi wieczorami. Intensywne grzańce, najróżniejsze wersje jabłeczników – to wszystko nie obędzie się bez tego charakterystycznego smaku.

 

Nasz dzisiejszy przepis będzie z gatunku „średnio-dystansowych”. Nie jest on bardzo szybki, ale nie wymaga też przygotowań i kucharskiej wprawy, jak niektóre ciasta, o których wspominaliśmy na blogu. A smakuje równie dobrze! Czas i trudność przygotowania polega głównie na wybranej metodzie parzenia opartej o parzenie w drippera V60.

 

Kawa z cynamonem świetnie sprawdzi się w roli deseru, jak i po prostu wieczornego mood-boostera. Cynamon ma też liczne właściwości zdrowotne, które niewątpliwie przydadzą się przy minusowych temperaturach. Na co konkretnie wpływa?

 

 

Kawa z cynamonem – właściwości

 

Przede wszystkim, cynamon jest bogaty w przeciwutleniacze – oszczędzimy Wam naukowego wywodu, ale dla uproszczenia można przyjąć, że spowalniają one procesy  wpływające na starzenie się organizmu. Czy kawa z cynamonem to eliksir młodości? Raczej nie, ale przecież nie zaszkodzi ;)

 

Samo powąchanie cynamonu poprawia zdolności kognitywne, a jego spożycie dodatkowo pogłębia ten efekt. Potwierdzone naukowo!

 

Kawa z cynamonem (jeżeli będzie on w niej jedynym dodatkiem) pomaga też utrzymywać poziom cukru we krwi  na odpowiednim poziomie, dzięki czemu nie doświadczamy związanych z nim spadków energii.

 

Ostatni i chyba najbardziej pożądany obecnie efekt, to zwalczanie podstawowych objawów przeziębienia, czyli zatkanych zatok oraz bólu gardła.

 

No, to chyba wszyscy jesteśmy już zgodni, że warto spróbować? Cynamon w kawie poprawi nie tylko smak, ale i nasze zdrowie!

 

 

Filiżanka kawy z cynamonem

 Cynamon jest bogaty w przeciwutleniacze

 

 

Przepis na najlepszą jesienną kawę z cynamonem

 

Co będzie potrzebne? Kawa, cynamon i chęć do eksperymentów ;)! Kilka innych składników też się przyda, o czym niezwłocznie opowiemy! Ile cynamonu do kawy? To oczywiście zależy od upodobań, ale z aromatyczną przyprawą łatwo przesadzić, sugerujemy więc zaczęcie od naszych proporcji, a potem dalsze eksperymenty.

 

Składniki:

  • 20g świeżo zmielonej kawy

  • 2-3g zmielonego cynamonu

 

Opcjonalnie:

  • Laska cynamonu
  • Brązowy cukier
  • Miód

 

  1. Do drippera V60  wkładamy papierowy filtr, jak zawsze przelewamy gorącą wodą, aby pozbyć się papierowego posmaku oraz dla rozgrzania naczynia

 

  1. Zmieloną kawę mieszamy w osobnej miseczce z cynamonem, a następnie wsypujemy do drippera. Stukamy w boki ścianek tak, aby uzyskać płaską powierzchnię kawy.

 Mieszanie kawy z cynamonem

  Kawę mieszamy z cynamonem

 

 

  1. Włączamy stoper i zalewamy wrzącą wodą – najpierw do 60 g na preinfuzję, następnie, kiedy na stoperze pokaże się 0:30, dolewamy w dwóch zalaniach do 340g. Po każdym zalaniu warto zakręcić całością, aby zapobiec powstawaniu kanalików, które osłabiają intensywność smaku kawy.

 Parzenie kawy z cynamonem w dripie

   Preinfuzja pomaga w pozbyciu się dwutlenku węgla z kawy i wyrównuje ekstrakcję. Wodę należy rozprowadzić równomiernie do preinfuzji tak, żeby cała kawa została zamoczona (na zdjęciu widać, że część kawy nie została zalana do końca idealnie). Zaleca się również przemieszanie kawy tak, żeby kawa na dnie również namoczyła się.

 

 

  1. Jeżeli chcemy uzyskać wyraźnie słodki napar, możemy dodać trochę brązowego cukru, który będzie dobrze komponował się z cynamonem. Możemy również poeksperymentować z dodaniem miodu zamiast cukru. A jeżeli chcemy jeszcze bardziej podkręcić smakowo-zdrowotne efekty cynamonu, to całą laskę można włożyć do kubka, z którego będziemy pili kawę.

 Laski cynamonu w filiżance z kawą

Laska cynamonu doda więcej efektów zdrowotno-smakowych

 

 

Jakiej kawy użyć do przygotowania tego przepisu? Obędzie się bez zaskoczeń. W przypadku przepisów, w których kawa mierzy się z intensywnymi dodatkami, nasz wybór prawie zawsze pada na Brazylię Santos, czyli dostojnego klasyka, który obroni klasyczny kawowy smak w starciu z najintensywniejszymi dodatkami. Czarna kawa z cynamonem powinna przecież zachowywać podstawowe wartości smakowe naszego ulubionego naparu!

 

W tym wypadku polecimy wam średnie palenie, które uwydatnia tradycyjne południowo-amerykańskie smaki, takie jak czekolada, orzechy, czy kakao, ale jednocześnie pozostawia jeszcze nieco z oryginalnego, delikatnie owocowego charakteru kawy, znikającego w paleniu ciemnym.

 

 Przeczytaj także: Ciasto kawowe, które zawsze się udaje. Poznaj nasz przepis!

 

Do czego pasuje kawa z cynamonem? Jak ją podawać?

 

Przepis przygotowaliśmy z myślą o długich, zimnych wieczorach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją o dowolnej porze dnia. Pobudzające działanie kawy połączone ze zdrowotnymi właściwościami cynamonu ułatwią Wam rozpędzenie się w mroźne poranki!

 

W swojej podstawowej wersji nie jest ona bardzo słodka, tak więc dobrze sprawdzi się u boku jednego z licznych ciast, na które przepisy znajdziecie na naszym blogu. Co powiecie na świeżuteńki przepis na sernik?

 Kawa z cynamonem

  Kawa z cynamonem, to doskonała propozycja na udane jesienne poranki

 

 

Kawa z cynamonem, to recepta na udane jesienne poranki!

 

Mamy nadzieję, że udało się nam Was przekonać, że warto podjąć wyzwanie, jakim jest kawa z cynamonem. Przepis nie jest bardzo skomplikowany, a z pewnością umili Wam i Waszym bliskim jesienne dni.

 

 Dlaczego tak mocno polecamy Wam sprawdzenie, czy zasmakuje Wam kawa z cynamonem? Właściwości zdrowotne! Teraz jak nigdy przyda nam się wzmocniona odporność połączona z poprawiającym nastrój działaniem kawy. Życzymy Wam zdrowia!

 

A wszelkie składniki niezbędne do smakowo różnorodnej jesieni znajdziecie na darvea.pl! Koniecznie sprawdźcie!

 

Przejście na sklep

 

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 49 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-20
Jak zawsze, cała transakcja, jak i obsługa kupującego przebiegła wyśmienicie. Polecam w 100%
2024-02-13
Realizacja zamówienia bardzo szybka
pixel