Brak produktów
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Kawa specialty Pochodzenie: Meksyk...
Opublikowany
2020-10-27 16:01:54
Kategorie
Przepis na smak
Znacie skandynawskie wyrażenie hygge? To ciężkie do jednoznacznego przetłumaczenia pojęcie, kojarzące się na przykład z siedzeniem w ciepłym domu pod kocem podczas śnieżycy. Hygge nie ma ścisłej definicji, to raczej po prostu atmosfera, która ma poprawiać nastrój podczas zimowych miesięcy. Ciepłe napary, słodkie wypieki to jej nieodzowne elementy. Co powiecie na wprowadzenie nieco hygge do Waszych domów poprzez sernik kawowy?
Stało się – jesień nadeszła! Ta pora roku ma swoich fanów, ale wiemy, że wielu z Was już nie może się doczekać powrotu sezonu, w którym wymarzonym napojem będzie coldbrew, a nie grzaniec ;). Mimo różnych nastawień do niskich temperatur, zmroku o szesnastej, wszyscy muszą się jednak zgodzić, że długie jesienne wieczory mają specjalną atmosferę. A wyjątkowa atmosfera wymaga wyjątkowych wypieków! Co powiecie zatem na sernik?
Ktoś mógłby powiedzieć – przecież zwykły sernik to nic wyjątkowego! Przypominamy jednak, to jest blog kawowy. Odwieczną debatę o tym, czy powinny być w nim rodzynki pozostawiamy waszemu sumieniu, ale nasz sernik z pewnością będzie się odróżniał od zwykłego przepisu. Czym? Tym na czym znamy się najlepiej. Czas na sernik z kawą!
I znowu, ktoś mógłby powiedzieć, że sernik kawowy to nic nadzwyczajnego. I w wypadku większości przepisów, w których rolę kawy pełni rozpuszczalna mieszanka, miałby rację! Jednak nie z nami te numery. Jeżeli testowaliście przepisy, które wcześniej umieszczaliśmy na blogu, to wiecie, że w kwestii kawy nigdy nie idziemy na kompromis, a w naszych przepisach (ani filiżankach ;)) nie ma miejsca na kawę rozpuszczalną. Kawa przygotowana na ziarnach z manufaktury wprowadzi Wasze wypieki na nowy poziom!
Nasz przepis na sernik kawowy na zimno będzie więc też zawierał sugestię tego, jakie ziarno wybrać, aby w smaku końcowego produktu wyraźnie zaznaczyć obecność naszego ulubionego naparu!
No dobrze, a jak tak właściwie zrobić ten wyjątkowy comfort food na chłodne dni? Kawowy sernik na zimno jest dosyć trudny do przygotowania, ale zacznijmy, jak należy, od tego co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 1 opakowanie ciemnych herbatników (200 gram)
- 2 szczypty soli
- 120 gram masła
Sernik:
- 1 kg sera twarogowego
- 200 gram śmietany (najlepiej kwaśnej 18 %)
- 3-4 łyżki miodu (150 gram)
- 4 jajka
- filiżanka espresso
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
+ płatki migdałowe do posypania wierzchu (ok 50 gram)
Wszystko gotowe? No to rozgrzewamy piekarnik, zakładamy fartuch i do roboty!
Sposób przygotowania:
W naszym serniku kawowym jedna z warstw składa się z ciemnych herbatników
Ostudzone espresso mieszamy z innymi składnikami
Gotowy sernik kawowy
Pufff, sernik kawowy na herbatnikach gotowy! To chyba jeden z bardziej wymagających przepisów, które dotychczas opublikowaliśmy na blogu, więc może wymagać więcej czasu i skupienia, ale jeżeli będziecie dokładnie przestrzegać wszystkich kroków, to za każdym razem uda się upiec coś pysznego!
A jakie ziarno najlepiej wykorzystać jako składnik ciasta? Jak zawsze w wypadku wykorzystywania kawy jako podstawy cukierniczego wypieku, przede wszystkim warto się skupić na intensywności. W tradycyjnym zaparzaniu lubimy kawy o delikatnych nutach, ale w zestawieniu ze słodką sernikową masą, te nuty zgubią się niestety w smakowej partyturze.
Polecamy więc naszego sprawdzonego kompana wypieków, kawę Nicaragua SHG. Wyraźne, klasyczne smaki tego ziarna pozwolą Wam na zbalansowany smak produktu końcowego, z wyraźnie zaznaczoną obecnością kawy.
Dobry serial i ciepły koc ;) a tak serio, to jeżeli sernik jecie przed zapadnięciem zmroku, to zachęcamy do połączenia go z mocnym espresso – dobrze zbalansuje intensywnie słodki smak ciasta.
Przeczytaj także: Kawa po włosku. Jak pije się kawę w słonecznej Italii?
Możecie też wykorzystać trick, o którym wspominaliśmy przy okazji przepisu na ciasto kawowe, i stworzyć kawową symfonię smaku łącząc sernik kawowy z espresso przygotowanym na ziarnie, którego użyjecie przy przygotowywaniu ciasta.
Wiadomo, że tej jesieni może być nieco mniej okazji niż zwykle na wspólne spędzanie czasu ze znajomymi. Warto więc sprawić, żeby te spotkania, które uda nam się zorganizować były naprawdę wyjątkowe! Nasz sernik na zimno – kawowy mood booster na każdą okazję z pewnością sprawi, że goście jeszcze długo będą wspominać wizytę u Was.
Jeżeli zdecydujecie się na samodzielne kultywowanie hygge, to sernik kawowy również Wam nie zaszkodzi! Słodkie wypieki wspaniale pasują do jesiennej szarugi.
A może czas na przetestowanie jak to samo ziarno sprawdza się w różnych wypiekach? A może odwrotnie, jak w danym cieście sprawdzają się różne ziarna? Pole do eksperymentów jest ogromne! Jeżeli kawa to Wasze hobby, to z naszą ofertą nie będziecie narzekać na nudę!
Przeczytaj także: Jak podawać kawę i w czym ją pić? Doradzamy!
Regularne wypalanie ziaren, różnorodność ich pochodzenia i fakt, że sprawdzą się w wielu metodach zaparzania sprawia, że dogłębne przetestowanie naszej oferty to zajęcie co najmniej na całą jesień. A na kolejną jesień oferta znowu będzie nieco inna ;)
Jeżeli nasz przepis na sernik kawowy przywiódł wam na myśl pytania, to dajcie znać tutaj w komentarzach albo na Facebooku. Na Instagramie (@kawadarvea) też chętnie odpowiemy!