Kawa z alkoholem – 3 rozgrzewające przepisy na jesień
Hu Hu Ha, nasza zima zła! W mroźnych miesiącach, które właśnie się zaczęły, warto zadbać o ciepło, nie tylko poprzez wełniane swetry i odkręcone kaloryfery, ale też poprzez rozgrzewające napoje. Weźmy jeszcze raz przykład ze skandynawskich tradycji! Zaprawieni w bojach z mrozem Szwedzi, w zimowych miesiącach przygotowują glögg, czyli tradycyjne grzane wino. Pytanie jaki napój my możemy przygotować, aby zapewnić sobie odpowiednią rozgrzewkę? Czy kawa z alkoholem może zastąpić grzańca?
Jeżeli zdarza się Wam czasem zagłębić w opisy sensoryczne naszych kaw wiecie, że nie brak w nich posmaku wysokiej jakości alkoholi. Rum, whisky, to nuty pojawiające się zazwyczaj w mocniej wypalonych kawach z regionu Ameryki Środkowej oraz Południowej, dlatego też opracowując profile wypalenia często stawiamy je sobie za cel.
Przychodzi jednak taki czas w roku, gdzie oprócz samej finezji tych trunków, miło byłoby również poczuć ich rozgrzewające działanie. Znacie nas – kiedy tylko napotkamy na wysokiej jakości produkt pobudzający kubki smakowe, naszą pierwszą myślą jest oczywiście wykorzystanie go w kontekście kawowym ;). Tak też zaczęły się nasze rozważania nad kawą z wkładką. Podejdziemy do tematu ze smakową fantazją, ale też z ostrożnością. Kawy z alkoholem wymagają powściągliwości zarówno w przygotowaniu, jak i spożywaniu! Pamiętajcie o tym ;)
Kawa z alkoholem – 3 rozgrzewające przepisy
Alkohole, których użyjemy w naszych przepisach mają bardzo intensywne smaki, w związku z tym niezależnie od użytego ziarna, to one będą wiodły prym w ostatecznym produkcie. Patrzymy więc na nasze dzisiejsze przepisy raczej jako na desery, czy może nawet koktajle, bardziej niż jako na tradycyjny napar z dodatkami.
Dla uzyskania pełni smaku mamy jednak jedną radę – jeżeli podstawą Waszego koktajlu będzie wyprodukowana w manufakturze kawa, alkohol, który będzie jej towarzyszył również dobrze, żeby pochodził z rzemieślniczej destylarni!
Przeczytajcie również: Przepis na sernik kawowy, który zawsze się udaje!
Kawa z likierem kawowym
Czy kawa z kawowym dodatkiem to przesada? Nam ciężko obiektywnie ocenić, bowiem jak na prawdziwych kawoszy przystało, ulubionym dodatkiem do deserów, nawet w wypadku kawowych ciast, jest filiżanka mocnego espresso... Jeżeli dla Was też nie ma czegoś takiego jak „za dużo kawy”, to wypróbujcie nasz pierwszy przepis! Jak brzmi kawa z likierem kawowym? Dla nas fantastycznie!
Składniki:
- filiżanka espresso
- 100ml mleka
- łyżka ulubionego syropu
- 30ml likieru kawowego.
Składniki do kawy z likierem... kawowym
Przygotowanie:
- Espresso zaparzamy w kawiarce lub ekspresie automatycznym i czekamy aż ostygnie
- Do małego rondelka wlewamy ostudzone espresso, mleko, syrop oraz likier i mieszamy
- Delikatnie podgrzewamy zawartość rondelka cały czas mieszając
- Podajemy w wysokich szklankach.
Gotowa kawa z likierem kawowym
Gotowe! Podane proporcje to punkt wyjścia, możecie je oczywiście dostosować do własnych upodobań. Co do ziaren, które sugerowalibyśmy jako bazę dla espresso, to potrzebne tu będzie coś, co swój charakter opiera na mocnej bazie, a nie subtelnych niuansach, dlatego też polecamy naszą Columbię Excelso. Możecie również zaeksperymentować jak my i użyć wyrazistej w smaku, o charakterystycznej dla afrykańskich kaw owocowości, naszej Kenia AA.
Co do syropu i likieru w tym przepisie mamy dla Was dobre wieści – oba te składniki będziecie mogli zrobić sami zgodnie z naszymi przepisami Możecie więc przygotować je nieco wcześniej i cieszyć się na wskroś rzemieślniczym deserem jakim jest kawa z likierem.
Przepis na syrop znajdziecie TUTAJ, a przepis na kawowy likier TUTAJ.
Kawa z brandy
Tutaj będziemy dużo mniej delikatni, bo zainspirujemy się charakternym hiszpańskim Carajillo. ¡Vamos!
Składniki:
- 60ml kawy z French Pressu,
- 30ml brandy,
- łyżeczka cukru.
Witamy brandy na pokładzie składników naszych kawowych przepisów
Przygotowanie:
- Zaparzamy kawę we French Presie;
- Do niskiej, zwężającej się ku górze szklanki wlewamy brandy;
- Dolewamy kawę;
- Wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.
Kawa z brandy może być ciekawym połączeniem smakowym. Nie przesadzajmy tylko z ilością i patrzmy jak reaguje nasz organizm :-)
I gotowe! Kawa z alkoholem nie musi stanowić skomplikowanego rytuału, aby stać się smakowitym połączeniem. A jeśli zastanawiacie się jak przygotować kawę we Frenchu, której używamy w tym przepisie, koniecznie zobaczcie specjalnie opracowany dla Was osobny poradnik. Znajdziecie go TUTAJ.
A które ziarna będą odpowiednie do powyższego przepisu? Podobnie jak kawa z likierem, kawa z brandy potrzebuje mocnej bazy, aby zbalansować smak mocnego alkoholu. W tej roli dobrze sprawdzi się więc nasz Honduras SHG.
Kawa z rumem
Ostatnia kawa z alkoholem jaką Wam zaprezentujemy, to koktajl prosto z Jamajki!
Składniki:
- 40ml kawy z kawiarki lub ekspresu
- 30ml likieru kawowego
- 30ml ciemnego rumu
- 2 łyżki bitej śmietany
Przygotowanie:
- Do szerokiej filiżanki wlewamy likier i rum
- Dodajemy nieco przestudzoną kawę
- Mieszamy
- Na wierzch dodajemy bitą śmietanę.
Kawa z rumem i bitą śmietaną w pełnej krasie
Tadam! Klasyczne, ciemnopalone ziarno kawy sprawdzi się idealnie .Jej intensywny, tradycyjny profil świetnie dopełni pozostałe dodatki, dzięki czemu finalny produkt będzie niesamowicie aromatyczny.
Przeczytajcie również: Nasz przepis na odżywcze smoothie kawowe!
Co pasuje do kawy z alkoholem?
Naturalnie kawowe ciasto! Na naszym blogu znajdziecie ich całkiem sporo. Niezależnie od tego, czy w kuchni czujecie się jak ryba w wodzie, czy też dopiero rozpoczynacie kulinarną przygodę znajdziecie tam przepisy, które pomogą Wam w przygotowaniu godnego dodatku dla zaprezentowanych przez nas dzisiaj koktajli.
Warto wspomnieć, że kawa z alkoholem dobrze sprawdzi się również jako samodzielny deser, np.: wspomagając trawienie po obfitym posiłku.
Przepisy, które dzisiaj opisaliśmy są bardzo proste, dzięki czemu pozostawiają dużo miejsca do eksperymentów. Kwestia dodatków, to Wasza kreatywność i nie mówimy tu tylko o formach ciasta. Jeżeli macie przeczucie, że w którymś z tych przepisów dobrze sprawdzi się np. dodatek zmielonego cynamonu, próbujcie śmiało! I co ważne, koniecznie dajcie nam znać w komentarzach o Waszych pomysłach! Chętnie je przetestujemy! ;)
Dobra kawa to naturalnie główny składnik proponowanych przez nas przepisów
Tej jesieni zimno nie będzie Wam straszne!
Z naszymi rozgrzewającymi przepisami, jesień to szansa na przytulną, domową atmosferę, a nie tylko groźba zimna i chandry wywołanej brakiem słońca! Jeżeli macie własne sposoby na to, jak nie dać się jesiennej szarudze, podzielicie się z nami, każda taka sugestia jest na wagę złota!
Kawa z alkoholem świetnie sprawdzi się jak rozgrzewający przysmak, jeżeli jednak wolicie zrezygnować z procentowych trunków, na naszym blogu znajdziecie sporo rozgrzewających alternatyw pod postacią kawowych ciast!
A jeżeli chcielibyście wprowadzić jeszcze więcej różnorodności w Wasze naparowe rytuały, to sprawdźcie herbaty, które znajdują się w ofercie naszego sklepu. Znajdziecie tam kilka wspaniałych mieszanek, idealnych na jesienne wieczory i nie tylko!