Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób pyszne ciastka kawowe!
Wyobraźcie sobie ciepły poranek w ogrodzie. Ptaki śpiewają, drzewa pachną, a śmiechy Waszych bliskich nad śniadaniem zdają się nie mieć końca. Kawa to naturalny dodatek dla takich chwil, ale przy dłuższych porankach sama kawa może nie wystarczyć w napędzaniu rozmów. Dziś przygotujemy więc pokrzepiające ciastka kawowe.
Ktoś mógłby nam zarzucić, że trochę odpłynęliśmy z tą sielską wizją śniadania w ogrodzie. Za naszymi oknami pojawiają się jednak coraz częściej promienie wiosennego słońca, i musimy przyznać, że mając jeszcze w pamięci kilkunastostopniowe i ogólnie chłodne tygodnie, doceniamy te oznaki ocieplenia szczególnie mocno.
Domowe ciastka kawowe to pyszna i szybka alternatywa dla sklepowych
Kawowe ciasteczka nieodłącznie kojarzą się ze spotkaniami przy kawie. Znacie nas jednak, więc zapewne spodziewacie się, że popularne sklepowe produkty, opakowane w trzy warstwy plastiku, to nie jest to co nam w duszy gra ;-).
A co jeżeli będą dodatkowo wyglądać nieziemsko i przypominać będą prawdziwe ziarenka kawy? Każdy będzie chciał spróbować :)
Jeżeli czytacie naszego bloga regularnie, to wiecie, że lubimy się czasem zmierzyć z bardziej wymagającym przepisem cukierniczym. Dobrze jednak wiemy, że nie każdy ma czas i ochotę na wieloetapowe eksperymentalne wypieki, w związku z tym kremowe torty i wykwintne bezy staramy się równoważyć prostszymi przepisami.
Przepis na ciastka kawowe, którym się dzisiaj zajmiemy nie wymaga dyplomu z cukiernictwa, a dodatkowo robi się go bardzo szybko, w związku z czym wydaje się nam świetnym rozwiązaniem na dodatek do kawy. Domowe ciasteczka kawowe wcale nie muszą być trudne do zrobienia!
Ciastka kawowe - przepis w kształcie kawy
Podstawą dobrego, ale jednocześnie prostego przepisu jest naszym zdaniem taka lista składników, którą większość z nas bez problemu znajdzie w swojej kuchni, bez potrzeby wielominutowego kluczenia wśród zatłoczonych promocjami półek marketu. Jeżeli jednak okazałoby się, że brakuje Wam czegoś z poniższej listy, to teraz jest czas, żeby wyruszyć do sklepu!
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej (typ 450-550 g)
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru (najlepiej zmielonego cukru trzcinowego)
- 2 żółtka jajka z wolnego wybiegu
- 1 spora łyżka kawy drobno zmielonej
- 2 spore łyżki kakao
- 2-3 łyżki ciepłej wody
Składniki na ciasteczka kawowe nie są bardzo złożone i z pewnością z łatwością znajdziecie w swoich zasobach to, co jest potrzebne, by je przygotować
Wykonanie:
- Na stolnicę wsypujemy mąkę, kakao, kawę, cukier puder. Dodajemy również żółtka i masło pokrojone na małe kawałki. Na końcu dodajemy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, najlepiej ręcznie, rozcierając masło w palcach.
- Gdy mamy już wyrobioną kulkę z ciasta, przekładamy do miski i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto i formujemy w palcach małe kule. Następnie rolujemy je na stolnicy, aby nabrały owalnego kształtu. Na końcu używając patyczka do sushi lub wykałaczki robimy wgłębienie w środku - wzdłuż każdego ciasteczka.
- Tak uformowane ziarenka rozkładamy na tacce pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na kolejne 15 minut (dzięki temu zachowają swój kształt i nie będą wypływać na boki)
- Nagrzewamy piekarnik na 180-190 stopni. Wyciągnąć prosto z zamrażarki ciasteczka przekładamy od razu do piekarnika. Pieczemy 10 minut i możemy od razu wyciągnąć z piekarnika by bardziej się nie przypiekły (po upieczeniu mogą być dalej miękkie, jednak nie martwcie się, bo gdy wystygną staną się twardsze.
Jaką kawę dobrać do tego przepisu?
Jedna kwestia wymaga oczywiście doprecyzowania. To w końcu ciastka kawowe! Jaką kawę dobierzemy więc do naszego przepisu? Możecie oczywiście eksperymentować z tymi ziarnami, które już macie w domu, jednak mamy dla Was nietypową propozycję.
Kawę specialty zazwyczaj polecamy do uważnego parzenia i degustowania raczej niż do pieczenia, jednak, skoro w naszym dzisiejszym przepisie zużywamy zaledwie jedną dużą łyżkę kawy zmielonej, to pozwólmy sobie na nieco ekstrawagancji.
El Salvador Las Cruces Anaerobic to nowa kawa specialty w naszej ofercie. Moglibyśmy Wam opowiadać o budyniowo-truskawkowym smaku, ale zdajemy sobie sprawę, że trudno w to uwierzyć bez spróbowania ;-). Zaufajcie nam jednak, że obróbka beztlenowa, której poddane było to ziarno potrafi wyciągnąć z kawy naprawdę niesamowite smaki. A co lepiej pasuje do kruchych ciastek niż kremowy budyń!
PRZECZYTAJ TEŻ: Kawowa wuzetka. Oto przepis na prawdziwy raj dla podniebienia!
Z czym podawać kawowe ciasteczka?
Przywiązaliśmy się do tej wizji śniadania w ogrodzie i w niej podajemy te ciastka zaraz po zjedzeniu owsianki z miodem. Ale oczywiście możecie w tym wymiarze zdać się na własne śniadaniowe preferencje ;-).
Co do naszego ulubionego naparu, to z uwagi na to, że ciastka domowe do kawy o których dzisiaj piszemy są dosyć delikatne i lekkie, to nie ma problemu, żeby zestawić je zarówno z kawą przelewową jak i z espresso lub kawą z kawiarki. Na co tylko macie ochotę!
Ciasteczka kawowe w kształcie ziaren kawy? Proszę bardzo - nie tylko swoim smakiem nawiązują do kawy, ale też i wyglądają podobnie do ziarenek kawowca po wypaleniu
Kawa przelewowa
Do kawy przelewowej polecimy Wam Etiopię Foge Kanketi, w której wyczuć można typowe dla regionu Yirgacheffe nuty jagodowe, jak i nieco klasycznej, dobrze ułożonej afrykańskiej cytrusowości w posmaku. Ciastka kawowe wspaniale zgrają się z takim owocowym kompanem!
Espresso
Do espresso lub kawiarki również polecimy Wam specialty! Nasza Brazil Sitio Bela Vista to propozycja dla tych, którzy lubią, kiedy kawa smakuje jak kawa, a nie jak liofizowana brzoskwinia w szampanie ;-). Nie dajcie się jednak zwieźć temu, że kawa pochodzi z Brazylii - nie jest to typowe południowo-amerykańskie ziarno. Mamy tu więcej brązowego cukru, i balans przechylony w stronę słodyczy, raczej niż goryczki.
PRZECZYTAJ TEŻ: Przepis na krem kawowy, który zrobi wrażenie na gościach
Ciastka kawowe udają się zawsze, dlatego warto ich spróbować!
Dajcie znać, jak udadzą się Wam te ciastka, jeżeli zdecydujecie się je upiec! Przepis można również wykorzystać jako podstawę do dalszych eksperymentów. Ciasteczka kawowe z czekoladą? A może pełnoziarniste ciastka kawowe? Jeżeli chcielibyście się podzielić z nami Waszymi przepisami, to chętnie je wypróbujemy!
A na razie zapraszamy Was jak zwykle do naszego sklepu, gdzie znajdziecie ziarno dla zarówno do szybkiego zaparzenia w ekspresie automatycznym, jak i do medytacyjnej degustacji po zaparzeniu w dripie. Które jest które? To w znacznej mierze zależy od Waszych upodobań, ale jeżeli chcielibyście usłyszeć nieco sugestii, to zapraszamy do kontaktu, chętnie doradzimy! W końcu zawsze jest dobra pora na rozmowę o kawie i przy kawie Darvea ;-)