Przepis na krem kawowy, który zrobi wrażenie na gościach
Jako pracownicy manufaktury jesteśmy fanami produktów rzemieślniczych i lokalnych. Nie tylko jeśli chodzi o napary. W naszych przepisach na ciasta również staramy się unikać chemicznych wzmacniaczy smaku i gotowych półproduktów. Dzisiaj przedstawimy Wam w związku z tym przepis, który pozwoli Wam zastąpić gotowy krem kawowy w Waszych deserach własnym wyrobem!
W wielu przepisach na desery, które możemy znaleźć w internecie pojawiają się półprodukty takie jak kremy, polewy czekoladowe czy też konfitury. Oczywiście najłatwiej w takim wypadku wyskoczyć na szybki spacer i niezbędny składnik kupić w osiedlowym sklepie. Jeżeli jednak zadamy sobie nieco więcej trudu i wszystko w miarę możliwości przygotujemy sami, to satysfakcja i wspaniały smak gwarantowane!
Krem kawowy do ciasta to coś co pozwoli Wam dodać nutę ulubionego naparu do każdego wypieku. Koniec ze sklepowymi mieszankami „100% Arabica” czy kawą rozpuszczalną w kuchni! Wyjątkowe desery zasługują na odpowiednią kawę. Gwarantujemy, że tradycyjny krem kawowy przygotowany na bazie kawy specialty da Wam zupełnie nowe doznania smakowe. A krem kawowy z kaszą jaglaną? To dopiero gratka, czytajcie dalej :)
Krem kawowy to świetna baza do innych ciast
Sam w sobie krem kawowy może wydawać się mało eleganckim deserem, ale bądźmy szczerzy, kto z nas nie uległ kiedyś pokusie surowej masy do ciasta ;-). Tak na poważnie, to polecamy go jednak jako element innych deserów, niż samodzielne danie.
Dzięki różnorodności naszych ziaren, możecie dopasować krem kawowy smakiem do deseru, który będziecie chcieli przygotować. Oczywiście możecie po prostu wybrać Wasze ulubione ziarno, ale jeżeli zadbacie o synergię charakteru smakowego kawy z przygotowywanym deserem, to nie będzie on miał sobie równych.
Jak dobrać właściwe ziarno do deseru?
A że profile smakowe naszych kaw wyrecytujemy bez zająknięcia nawet obudzeni w środku nocy, to z przyjemnością Wam w tym doborze pomożemy! Jeżeli chcecie skonsultować z naszym baristą to, które z naszych ziaren najlepiej sprawdzą się w wybranym przez Was przepisie, napiszcie do nas na Facebooku lub Instagramie, postaramy się jak najszybciej odpowiedzieć.
Podstawowy przepis na krem kawowy
Zapoznajmy się najpierw z listą składników i niezbędnymi akcesoriami. Kiedy wszystko będziecie mieli już gotowe, przechodzimy do dzieła! To przepis z gatunku średniodystansowych, więc wygospodarujcie sobie na niego nieco więcej czasu.
PRZECZYTAJ TEŻ: Szybki i smaczny deser? Przygotuj budyń kawowy!
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 3 filiżanki czarnej kawy (z ekspresu automatycznego lub kawiarki)
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 4 łyżki masła orzechowego (100 procent, bez dodatku oleju palmowego)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kakao
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- garść ulubionych orzechów
Wykonanie:
- Kaszę prażymy na suchej głębokiej patelni lub w garnku, mieszając, aby się nie przypaliła.
- Gdy kasza będzie już zarumieniona, dodajemy szczyptę soli i zalewamy ją 3 filiżankami kawy. Gotujemy na małym ogniu przez minimum 20 minut (nie mieszając) pod przykrycie
- Do blendera wkładamy ugotowaną kaszę, dodajemy olej kokosowy, cukier trzcinowy i blendujemy, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji
- Możemy zrobić dwa rodzaje deseru z nutą kakaową lub bez. Aby zrobić dwie wersje, gotowa zblendowaną masę dzielimy na pół i do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy
- Do słoików lub pucharków nakładamy połowę masy, następnie dodajemy masło orzechowe i na wierzch masę kawową
- Na wierzch dodajemy kawałki czekolady lub pokruszone orzechy
- Deser wyśmienicie smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno
Tak przygotowany deser nie tylko wyjątkowo smakuje, ale również może ucieszyć nasze oczy!
Jaką kawę DARVEA najlepiej wykorzystać do przygotowania tego przepisu? Wszystko zależy od tego, do czego chcecie wykorzystać krem. Jeżeli chcecie, żeby krem był dodatkiem do deseru, raczej niż jego głównym punktem, to dobrze będzie dobrać ziarno o tradycyjnym profilu, takie jak np. Brazil Sitio Bela Vista, które sprawi, że Wasz krem będzie orzechowo-karmelowy, a także będzie dobrze komponował się z deserami czekoladowymi.
Jeżeli natomiast chcecie, żeby Wasz krem kawowy był głównym punktem przygotowywanego deseru, polecam ziarna o profilu owocowym, takie jak np. Uganda Kingha Estate Massa. Owocowa baza kremu sprawi, że będzie się on wyróżniał w ostatecznym produkcie, i wniesie oryginalną nutę do znanych deserów, takich jak np. wspomniana wcześniej na naszym blogu beza kawowa.
Jakie ciasta można przełożyć kremem kawowym?
Wszystkie! No, może trochę nas poniosło, bo trudno wyobrazić sobie np. szarlotkę z kremem kawowym, ale do odważnych świat należy ;-). Naszym zdaniem krem kawowy, pomijając oczywiście przepisy, które bezpośrednio o nim wspominają, najlepiej sprawdza się na kruchych ciastkach, nadając ich smakowi nowego wymiaru, i wzbogacając całość o przyjemną miękką teksturę.
Krem kawowy do bezy przyjemnie zbalansuje kruchość ciastka, które samo w sobie wydaje się mało rewolucyjne. W połączeniu z kremem przygotowanym na bazie np. naszego Hondurasu Caballero z pewnością miło zaskoczy Waszych domowników!
PRZECZYTAJ TEŻ: Przepis na tort dacquoise z kremem kawowym
Krem kawowy do tortu to już trochę wyższa szkoła jazdy. Wiadomo, że tort niejedno ma imię, i do każdego przepisu najlepiej byłoby specjalnie dobrać kawę, która będzie dobrze współgrać z resztą składników. Jak już wyżej wspominaliśmy - dajcie znać, jeżeli jesteście zainteresowani spersonalizowaną poradą!
Ten krem pasuje do wielu ciast i na wiele okazji, przekonajcie się!
Skoro już wiecie, jak zrobić krem kawowy, to nie możemy się doczekać, jak zdecydujecie się go użyć! Koniecznie dajcie znać jaki deser wzbogaciliście przy pomocy tego przepisu, a także której z kaw DARVEA użyliście.
Jak zawsze zachęcamy Was do eksperymentów. Możecie do przygotowaniu kremu spróbujecie użyć mieszanki różnych ziaren, które zostały Wam z końcówek opakowań. Z takiego blendu wychodzą bardzo przyjemne, dripy, serio! Może sprawdzi się więc również jako podstawa do wyjątkowego deseru?
Tymczasem zapraszamy Was do naszego sklepu internetowego, gdzie czekają na Was świeżo palone ziarna, herbaty i akcesoria niezbędne do parzenia naparów. Ostatnio w naszej ofercie pojawiło się sporo ziaren z segmentu specialty - sprawdźcie sami, jest w czym wybierać!