Darmowa dostawa od 70 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kawowa wuzetka. Oto przepis na prawdziwy raj dla podniebienia!

2021-03-03
Kawowa wuzetka. Oto przepis na prawdziwy raj dla podniebienia!

Na łamach bloga przedstawiliśmy Wam już sporo prostych przepisów, mających na celu zachęcenie Was do postawienia pierwszych kroków w pieczeniu albo po prostu ratujących w wypadku niezapowiedzianej wizyty. Czas jednak postawić kolejny krok! Dlatego bierzemy na tapetę słodkiego klasyka w nowym wydaniu. Ciasto, którym się dziś zajmiemy to kawowa wuzetka!

 

Wielowarstwowe ciasta z kremem potrafią być onieśmielające, jeżeli dopiero zaczynamy z pieczeniem swoją przygodę. Kiedyś trzeba jednak w końcu zmierzyć się z trudniejszym zawodnikiem w tej kategorii!

 

A skoro obecnie chcąc wypić kawę ze znajomymi jesteśmy zmuszeni do przeniesienia kawiarni do naszej kuchni, to czas rozpocząć w niej również działalność cukierniczą ;-). Przepis na wuzetkę kawową tchnie nieco profesjonalnego ducha w Wasze domowe wypieki!

 

 

Wuzetka to pomysł na klasyczny i zniewalający smakiem deser

 

Zanim przejdziemy do przepisu, zastanówmy się jeszcze nad etymologią nazwy naszego dzisiejszego wypieku. Źródła podają różne informacje, dlaczego mówimy tak na ten bądź co bądź pyszny placek. Wuzetka, jak się najprawdopodobniej wydaje, swoją nazwę bierze od warszawskiej trasy W-Z. To bowiem w jej pobliżu znajdowała się cukiernia, która w latach pięćdziesiątych wprowadziła to ciasto do swojej oferty.

 

Inna teoria mówi, że nazwa pochodzi po prostu od skrótowca WZC, czyli „wypiek z czekoladą”, ale ta pierwsza teoria wydaje się nam ciekawiej podkreślać lokalność tego deseru. W związku z czym, jako fanom lokalnych produktów, bardziej się nam podoba ;-). Tak czy inaczej, dość historii - czas zabrać się za właściwie pieczenie!

Kod rabatowy dla czytelników

 

 Przeczytaj też: Przepis na tort dacquoise z kremem kawowym

 

 

Kawowa wuzetka - oto nasz przepis, który zawsze się udaje!

 

To jeden z tych przepisów, który będziecie musieli prawdopodobnie poprzedzić wyprawą do sklepu. Tak więc zabierzmy swoje ulubione płócienne torby w dłoń i wyruszajmy!

 

Kiedy już uda Wam się zdobyć niezbędne produkty, zapraszamy do przestudiowania poniższego przepisu. Kawowa wuzetka jest nieco bardziej wymagającym przepisem, ale dla chcącego nic trudnego!

 

Składniki:

 

Ciasto biszkoptowe:

6 szt. jajek (z wolnego wybiegu)

170 g brązowego cukru

170 g mąki orkiszowej typ 450-550

30 g mąki ziemniaczanej

50 g kakao

90 g masła

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

50 ml wody

 

Polewa czekoladowa:

200 g czekolady gorzkiej

2 łyżki oleju kokosowego

 

Krem śmietankowy:

750 ml śmietanki 30%

150 g cukru pudru (najlepiej zmielić brązowy cukier)

10 g żelatyny spożywczej

30- 40 ml wody do rozcieńczenia żelatyny

50 ml podwójnego espresso

 

Poncz:

100 ml wiśniówki lub soku malinowego rozcieńczonego (1:1) z wodą

 

 

Pieczemy biszkopt:

  1. Najlepiej zacząć od rozpuszczenia masła w garnku i pozostawienia do wystygnięcia.

    Rozpuszczanie masła w garnku

  2. Następnie białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem dodając go po trochę do momentu aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy.

    Ubijanie masy na WZ

  3. Do osobnej miski przesiewamy wszystkie suche składniki: dwa rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia oraz mieszamy ze sobą.

  4. Do ubitych jajek dodajemy suche składniki oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Masę mieszamy delikatnie rózgą. Na koniec dolewamy wody.

  5. Do przygotowanej wcześniej foremki prostokątnej wlewamy gotową masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu chwilę zostawiamy w piekarniku a następnie studzimy.

    Ciasto na Wz w piekarniku

  6. Biszkopt wyrównujemy z góry i przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w z powrotem w foremce. Ponczujemy wiśniówką lub sokiem za pomocą łyżki.

 

Krem śmietankowy:

  1. Rozpuszczamy żelatynę w małej ilości wody i dokładnie mieszamy

 

  1. Przygotowujemy espresso (najlepiej podwójne) i zostawiamy do przestygnięcia

 

  1. Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy. Do namoczonej i rozpuszczonej wcześniej żelatyny dodajemy odrobinę śmietanki, mieszamy, a następnie dodajemy espresso. Całość łączymy z pozostałą śmietanką.

 

  1. Gotową masę śmietanową wylewamy na spód ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i całość wstawiamy do lodówki na ok. 1,5- 2 godziny.

 

Polewa:

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy pokruszoną czekoladę wraz z olejem kokosowym. Gdy czekolada będzie już rozpuszczona wylewamy na ciasto i rozprowadzamy po powierzchni. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Gotowe ciasto kroimy w kostki.

Rozpuszczanie czekolady z olejem kokosowym

 

 

Jaka kawa najlepiej będzie pasować do WZ-tki?

 

Możecie oczywiście wybrać po prostu swoje ulubione ziarno, albo eksperymentować tak długo aż traficie na to, które będzie Wam najbardziej smakować, ale jak zawsze mamy też sugestię z naszej strony.

 

W słodkich wypiekach dobrze sprawdzają się kawy południowoamerykańskie, wypalone na raczej ciemniej niż jasno (np. średnio już ok!). Taka obróbka gwarantuje mocne, klasyczne smaki oraz podkreślenie kakaowo-czekoladowych goryczkowych nut w kawie. To powinno dobrze zgrać się z intensywnie czekoladowym WZ. Ciasto tak jak i życie potrzebuje dobrego balansu :)! A krem do wuzetki o smaku kolumbijskiej kawy wydaje się nam idealnym wyrównaniem do słodkiego ciasta! Polecamy Wam zatem naszą Columbia Excelso.

 Wz kawowa

Wersja kawowa wuzetki z pewnością przypadnie Wam do gustu

 

 

Co pasuje do kawowej wuzetki, z czym ją podawać?

 

Czy kawa pasuje do kawowej wersji tego ciasta? Naturalnie, że tak! Zatem z jaką kawą dobrze wypadnie kawowa wuzetka? Zazwyczaj zachęcamy Was do podawania ciasta z kawą przygotowaną na tych samych ziarnach, których użyliście do pieczenia, tak aby wzmocnić kawowy posmak w deserze. Jeżeli chcielibyście jednak spróbować czegoś innego, to mamy dla Was idealne rozwiązanie!

 

Zagęściło się ostatnio w naszej ofercie specialty. A pośród naszych nowych kaw z tego segmentu pojawiła się również taka dedykowana pod espresso! Brazil Sitio Bela Vista, bo to o niej mowa, przygotowana w ekspresie automatycznym bądź kawiarce da Wam napar o nutach karmelu, słodkiej czekolady i orzechów. Takie espresso to idealny kompan dla słodkiego ciasta!

 

 Wz z kawą sepcialty

Kawy specialty doskonale nadadzą się do pary z wuzetką

 

 

Wykorzystajcie ten przepis, by zaskoczyć rodzinę i zaimponować gościom

 

To jak, zdecydujecie się na próbę z naszym dzisiejszym przepisem? Kawowa wuzetka z pewnością miło zaskoczy Waszych domowników i gości, a doświadczenie zdobyte przy przygotowywaniu tego ciasta pozwoli Wam na dalszy rozwój w kwestii pieczenia!

 

A Wam z czym kojarzy się ciasto wz? Przepis jest tak popularny, że większość z nas mówiąc „wuzetka” ma na myśli raczej słodkie ciasto niż księgowy dokument magazynowy o tej samej nazwie - „WZ” :). Ale pewnie niejeden magazynier czy księgowy ma na odwrót ;). Czy może macie jakieś regionalne wersje, które moglibyście polecić? Dajcie znać w komentarzach, chętnie przetestujemy!

 

Przeczytaj też: Szybki i smaczny deser? Przygotuj budyń kawowy!

 

 

Czego potrzebujecie na udane ciasto wz – sprawdzony przepis i dobrą kawę, którą mamy!

 

Naturalne jest, że w palarni kawy, można znaleźć dobrą kawę :) Zatem śmiało Was zachęcamy do wyboru jakiejś „petardy kawowej” – jest ich tam mnóstwo!

 

Zaparzyć dobrze kawę wbrew pozorom nie jest łatwo :) Jednak czy trudno jest upiec ciasto wz? Sprawdzony przepis zawsze takie wyzwania ułatwia. Jeżeli wolicie mimo to zacząć od czegoś prostszego, zapraszamy na naszego bloga, gdzie umieściliśmy już wiele innych kawo-cukierniczych przepisów na różnych poziomach trudności.

 

Każdy znajdzie coś dla siebie! A jeżeli macie własny przepis na ciasto, ale szukacie kawy, która będzie z nim dobrze współgrać, to zapraszamy jeszcze raz do naszego sklepu internetowego, gdzie znajdziecie szeroki wybór wysokiej jakości ziaren.

 Przejście do sklepu

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.94 / 5.00 181 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-08
Bardzo lubię ten sklep i palarnię. Za bezproblemowe zamówienia i sprawny kontakt z klientem jeżeli już "coś" się wydarzy. I za wybór kaw oczywiście :).
2024-09-30
Wszystko dobrze!
pixelpixel