Darmowa dostawa od 70 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Podgrzewanie kawy w mikrofali. Dowiedz się, czy warto to robić!

2021-02-12
Podgrzewanie kawy w mikrofali. Dowiedz się, czy warto to robić!

Użytkowe podejście do kawy jako zastrzyku energii pozwalającego zająć się zawodowymi obowiązkami, nie musi wiązać się z rezygnacją z wyśmienitego smaku! A jeżeli zaparzona wcześniej kawa nam wystygła, bo były ważniejsze sprawy? Czy podgrzewanie kawy w mikrofali może pomóc zabieganym kawoszom?

 

Jako że picie kawy jest substancjalną częścią naszej pracy w manufakturze, zdarza nam się na łamach bloga rozpisywać o degustacyjnym podejściu do kawy zakładając, że większość kawoszy ma czas na poetyckie rozważania o wielowymiarowości smaku.

 

Zdajemy sobie jednak sprawę, że nie zawsze tak jest! Wśród naszych Klientów nie brakuje osób ceniących sobie dobry smak kawy, ale traktujących ją przede wszystkim użytkowo jako wzmocnienie pomagające utrzymać koncentrację podczas całego dnia w pracy.

 

 

Czy home-office to przyjazne środowisko dla home-baristy?

 

Dzięki automatycznym ekspresom, a nawet prostym zaparzaczom jak french, przygotowanie dobrej kawy nie musi się już wiązać z poświęcaniem ogromnych ilości czasu. Ma to swoje plusy i minusy. Z jednej strony nie musimy już planować specjalnej przerwy na jej przygotowanie, szczególnie jeżeli pracujemy z domu.

 

Z drugiej jednak strony, podczas długich spotkań - czy też podczas zajmowania się pociechami, zdecydowanie łatwiej zapomnieć o aromatycznej, parującej filiżance i po kilkunastu minutach wrócić do lodowatego naparu. Czy kawa z mikrofali jest rozwiązaniem tego problemu?

 Kod rabatowy dla czytelników

 

 

Podgrzewanie kawy w mikrofali - czy to ma sens?

 

Czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe?

 

Zanim przejdziemy do kwestii odgrzewania kawy w mikrofalówce, rozprawmy się z niejasną sławą, którą cieszy się to urządzenie. Czasami można się spotkać z opiniami, że jedzenie podgrzewane w mikrofali może zagrażać naszemu zdrowiu.

 

Nie jest to jednak do końca prawda. Samo podgrzewanie jedzenia w mikrofali nie sprawia, że staje się ono zagrożeniem dla naszego zdrowia. Badania przeprowadzone przez WHO wskazują, że jedyne realne zagrożenie wynikające z używania mikrofalówki to eliminacja części wartościowych składników w warzywach. Inne analizy wskazują z kolei, że ten typ podgrzewania pomaga utrzymać zdrowe składniki odżywcze przygotowywanych pokarmów.

 

Tym na co należy naprawdę uważać korzystając z tego urządzenia są plastikowe opakowania, w których sprzedawane są gotowe posiłki - rozgrzany plastik może przeniknąć do jedzenia, co może być faktycznie niebezpieczne dla zdrowia.

 

 

 Odgrzewanie kawy w mikrofali

  Wg dostępnych informacji, podgrzewanie żywności w mikrofali nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Jedynie może eliminować część odżywczych składników z pokarmu

 

 

Wrzący temat temperatury

 

Z temperaturą w kwestii parzenia kawy wiąże się wiele kontrowersji. Dyskusja na temat tego, jakiej temperatury wody należy używać w metodach przelewowych prowadzi czasami do prawdziwie gorących (wręcz wrzących ;-)) wymian zdań.

 

Zostawmy jednak na chwilę dywagacje o subtelnościach w przygotowywaniu metod, a zastanówmy się nad tym co wiąże się ze zmianami temperatury w przygotowanym już naparze. W większości wypadków, kiedy mówimy o kawie wysokiej jakości, producenci i bariści będą sugerować, aby zaczekać aż kawa ostygnie do około 60 stopni Celsjusza nim zaczniemy ją spożywać. To dlatego, że wtedy nabiera ona nieco przyjemnej owocowej kwasowości, nie parzy a także nie jest przytłumiona przez płaski „brązowy” smak.

 

Wielu fanów kawy pije ją jednak nie ze względu na smakowe niuanse, a raczej ze względu na zawartość kofeiny i jej właściwości pobudzające oraz na możliwość rozgrzania się ciepłym naparem. Co więc zrobić, jeżeli zapomnimy o kawie, a zależy nam na ciepłym naparze? Czy można podgrzać kawę w mikrofali?

 60 stopni to temperatura idealna do wypicia kawy

  Temperatura spożywania kawy ma znaczenie do jej finalnego smaku

 

 

Czym skutkuje podgrzewanie kawy w mikrofali?

 

Niestety, mimo że wydaje się to prostym i bezproblemowym rozwiązaniem, nie możemy Wam go z czystym sumieniem polecić. Z biegiem czasu od zaparzenia, z kawy ulatniają się cząsteczki odpowiedzialne za smaki owocowe, a pozostają te odpowiedzialne za ściągającą gorycz.

 

Jako że jest to proces chemiczny, to ponowne podgrzanie naparu, niezależnie od tego czy chodzi nam o podgrzewanie kawy w mikrofali, czy też o postawienie jej na niskim ogniu na kuchence, nie odwróci jego skutków. Wręcz przeciwnie! Ponowne podgrzanie zaparzonej kawy doprowadzi do dalszego rozpadu tych „dobrych” cząsteczek i jeszcze bardziej uwydatni gorycz.

 

Dodatkowo, w wypadku metod skutkujących naparem o wysokim TDS (dużej ilości cząstek kawy zawieszonych w ostatecznym naparze jak np. French Press lub tradycyjna „parzucha”) odgrzewanie kawy może doprowadzić do „doparzenia” tych zawieszonych cząstek. A z czym to się wiąże? Jak chodzi o smak to warzywa, sól, ściągająca gorycz... litania kawowych koszmarów (często nie zwracamy nawet na to uwagi, ale próbujcie oceniać, jak kawa zmienia swój smak wraz z czasem)!

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Jak długo parzyć kawę? Sprawdźcie porady baristów!

 

 

Czy mleko do kawy można podgrzewać w mikrofalówce?

 

Tutaj na szczęście mamy nieco lepsze wieści! Niezbędna jest oczywiście ostrożność przy doborze naczynia, w którym umieścimy mleko przed wsadzeniem go do mikrofalówki, ale poza tym nie ma tu żadnych przeciwskazań. Podgrzewanie mleka do kawy w mikrofalówce może być dobrym sposobem na zaoszczędzenie czasu. To w przypadku, jeżeli Wasz ekspres nie ma dyszy spieniającej a lubicie kawy mleczne i nie chcecie nadmiernie ochładzać przygotowany napój.

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Recenzja ekspresu Nivona CafeRomatica 759 – oto opinia naszych baristów!

 

W powyższym opisie mieliśmy na myśli podgrzewanie mleka krowiego w mikrofalówce, ale jeżeli wolicie wybrać mleko roślinne, to również nie będzie żadnego problemu. Podgrzewajcie mleko krótkimi „rundami” po 30 sekund, do uzyskania pożądanej temperatury i wszystko będzie w porządku!

 Podgrzewanie mleka do kawy w mikrofali

  Podgrzewanie mleka w mikrofalówce pozwoli nam zaoszczędzić czas. Jednak pamiętajmy, że nie każde naczynie się do tego nadaje

 

 

Jak uniknąć stałego podgrzewania? Oto najlepsze pomysły

 

Najlepszym pomysłem jest robienie na jeden raz tyle kawy i ile jesteśmy w stanie wypić i wtedy, kiedy naprawdę możemy ją wypić :). Jeżeli chcemy, aby utrzymała ona temperaturę w zwykłej filiżance nieco dłużej, to warto przed parzeniem zalać filiżankę wrzątkiem - rozgrzana ceramika nie zabierze ciepła z naszego naparu.

 

W wypadku, kiedy mamy jednak naprawdę niewiele czasu, sugerujemy trzy rozwiązania:

 

  • Rozcieńczanie - tutaj musimy się liczyć z utratą intensywności smaku, natomiast jeżeli przygotowaliśmy mocną kawę w metodzie przelewowej bądź kawiarce, rozcieńczenie jej odrobiną wrzącej wody pozwoli na przywrócenie jej pożądanej temperatury bez tak mocnego wpływu na smak jak wtedy, kiedy zdecydujemy się na podgrzewanie kawy w mikrofali

 

  • Kubek termiczny - wydaje się, że stworzony głównie do zabierania kawy na spacer, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć go w domu, kiedy natłok obowiązków zmusza nas do skupiania się na kilku rzeczach na raz

 

  • Kubek Ember - to stosunkowo młody wynalazek, który zaczął być promowany w ubiegłym miesiącu przez kawowych influencerów. Cóż to takiego? Jest to elektroniczny kubek sterowany za pomocą smartfona!

 

Nowoczesna technologia pozwala na dokładne ustawienie pożądanej temperatury naparu w kubku, a następnie utrzymywanie jej przez blisko półtorej godziny. Wydawałby się idealnym rozwiązaniem naszego dzisiejszego problemu, gdyby nie to, że kosztuje prawie 500 złotych! To my już chyba wolimy pić zimną ;-)

 

 

 

Warto starać się wygospodarować kilka minut na spokojne wypicie kawy

 

Podsumowując, podgrzewanie kawy w mikrofali, mimo że wydaje się rozwiązaniem problemu zimnego naparu, skutkuje smakiem którego nikomu nie życzylibyśmy w filiżance! Wiadomo, że to często łatwiej powiedzieć niż zrobić, ale zachęcamy Was do traktowania zarówno przyrządzania jak i picia kawy jako rytuału pozwalającego na oderwanie się chociaż na kilka minut od codziennych obowiązków.

 

 Picie kawy w wolnej chwili

 Kawę najlepiej nie podgrzewać w mikrofalówce. Raczej zadbajmy o to, żeby mieć czas na wypicie świeżo zaparzonej kawy 

 

Jeżeli jednak nie macie takiej możliwości, to kubki termiczne w dłoń i zapraszamy do naszego sklepu internetowego, gdzie macie możliwość kupienia ziaren zmielonych prosto przed wysyłką, pod wybraną przez Was metodę. Jeszcze więcej zaoszczędzonego czasu, bez potrzeby smakowych kompromisów!

 

Przejście do sklepu

 

Pokaż więcej wpisów z Luty 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.94 / 5.00 193 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-23
jak zawsze niezawodni :)
2024-10-15
Dostawa przebiegła sprawnie.
pixel