Jak długo parzyć kawę? Sprawdźcie porady baristów!
Zmiana naszych kawowych zwyczajów z kawy rozpuszczalnej na taką przygotowywaną w metodach przelewowych, bądź też nawet w kawiarce jest procesem przynoszącym dużo satysfakcji. Droga do niej wiedzie jednak przez wiele wątpliwości. Jakie ziarno wybrać? Jak grubo je zmielić? Jak długo parzyć kawę? Jaka temperatura będzie najlepsza? Pytania się mnożą…
To wszystko kwestie, które mogą się wydawać skomplikowane, ale po pewnym czasie zależności między nimi wchodzą w nawyk i po kilku próbach z nowymi ziarnami, zaparzanie kawy staje się naprawdę ciekawym wyzwaniem! (no właśnie, nawet każde ziarno można parzyć nieco inaczej :))
Dzisiaj zajmiemy się tym jak długo parzyć kawę, czyli jedną z kwestii najmocniej wpływających na ostateczny smak naszego naparu. Jest ona kluczowa niezależnie od metody, której zdecydujemy się użyć (chociaż w wypadku espresso różnica będzie liczona raczej w sekundach, a w wypadku metod przelewowych w minutach).
Na co wpływa długość procesu parzenia kawy?
Długość procesu parzenia kawy wpływa przede wszystkim na smak. Nie jest to zapewne dla Was zaskoczeniem. To jednak w bardzo ogólnym stwierdzeniu, a w szczególe jak to wygląda?
Długość parzenia wpływa na ekstrakcję kawy
Jak już wspominaliśmy na łamach naszego bloga, podstawowy proces interesujący nas podczas zaparzania kawy to ekstrakcja, czyli prościej rozpuszczanie części składników zawartych w zmielonym ziarnie. Jak ma się do niej długość parzenia?
Im dłuższy kontakt ziarna z wodą, tym wspomniana ekstrakcja jest wyższa. Nie jest to naturalnie jedyna zmienna wpływająca na stopień ekstrakcji, bo podobnie działa na nią drobniejsze mielenie, mocniejsze mieszanie, czy też wyższa temperatura.
Kawa może być bardziej kwaśna, słodka i gorzka – czas na to wpływa
Teoretycznie, wyższa ekstrakcja to wydawałoby się więcej smaku (bo więcej „wyciągniemy” z pojedynczego ziarenka kawy), więc powinniśmy parzyć jak najdłużej, mielić jak najdrobniej i używać wyłącznie wrzątku. To jednak tak nie działa!
W zależności od tego jaki mamy czas parzenia, uzyskujemy różne efekty (czas mielenia i temperaturę wody też). Chodzi głównie o to, że rozkładając w czasie proces parzenia, od momentu zalania kawy wodą, najpierw uwalniają się z niej kwasy i tłuszcze, później cukry a na końcu gorzkie komponenty. To wszystko powoduje, że:
- Jeżeli kawę zaparzymy za krótko – to może być niedoparzona, kwaśna a nawet (o zgrozo!) słonawa oraz o niskim body,
- Jeżeli kawę zaparzymy za długo - wtedy będzie z kolei przeparzona, gorzka, cierpka i płaska oraz nieprzyjemna w smaku.
Z czasem parzenia trzeba zatem trafić tak, żeby smak kawy był optymalny. Jak sobie z tym poradzić? Są pewne kanony, które możemy uznać za wyjściowe – w zależności od przygotowywanego naparu (espresso czy przelew).
Jak długo parzyć kawę? Oto porady baristów Darvea!
Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi, bo jak wspomnieliśmy wcześniej, zależy to od metody parzenia. Teoretycznie dobrze robić to nieco dłużej niż za krótko, ale jeżeli parzymy np. w dripie, to jedyny sposób kontrolowania czasu to modyfikacja grubości przemiału. Ta z kolei w wypadku mocno pylącej kawy, albo niższej klasy młynka może doprowadzić do pojawienia się w naszej kawie nieprzyjemnej, ściągającej goryczy (bo te drobne cząstki kawy będą przeparzone).
Przeczytajcie również: Co to jest dripper i jak go używać? Nasz barista wyjaśnia!
Jak długo parzyć kawę w AeroPressie?
W wypadku Aeropressu, jeżeli używamy go w metodzie odwróconej to mamy właściwie dowolność w kwestii tego jak długo będzie trwało zaparzanie. Zachęcamy do eksperymentów! Jako punkt wyjścia dla Aero zalecamy 1:30 minuty parzenia, a potem 0:30 przeciskania.
Spróbujcie jednak przeciągnąć ten czas np. do 5 minut i zobaczcie różnicę. Smak może się okazać zbyt intensywny, ale nie zniechęcajcie się – może odkryjecie w ten sposób metodę, która będzie odpowiadać Waszym preferencjom bardziej niż standardowa!
A co z pozostałymi metodami?
Przeczytajcie również: Jak parzyć kawę w AeroPressie? Podpowiedzi baristy
Jak długo parzyć kawę w kawiarce?
To trochę jak z dripem. Nie możemy tu decydować o długości parzenia w oderwaniu od innych zmiennych, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na balans smaku w ostatecznym naparze. W kawiarce nie ma w związku z tym „widełek” czasowych takich jak w wypadku innych metod.
Kiedy kawa zaczyna wypływać do górnej komory zmieniamy ogień, a kiedy zacznie bulgotać od razu ściągamy ją z kuchenki i ostrożnie wstawiamy pod strumień zimnej wody, tak aby zapobiec zagotowaniu się całości.
Na pytanie jak długo parzyć kawę w kawiarce odpowiadamy więc nieco żartobliwie, ale jak najbardziej prawdziwie – tak długo jak kawiarka Wam pozwoli ;-).
Przeczytajcie również: Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Jak długo parzyć kawę w zaparzaczu?
Weźmy pod uwagę najbardziej klasyczny French Press. Tutaj podobnie jak w odwróconym Aero, mamy sporą dowolność co do tego jak długo będzie się zaparzać nasza kawa.
W wypadku Frencha używamy jednak zwyczajowo dużo grubszego mielenia niż przy Aero, w związku z czym możemy sobie pozwolić na dużo dłuższe czasy parzenia, bez obawy o skutki uboczne. James Hoffmann, jeden z najbardziej uznanych kawowych specjalistów na świecie sugeruje czas parzenia sięgający nawet do 10 minut! Parzenie kawy w zaparzaczu to jak widać zajęcie dla cierpliwych ;-).
Przeczytajcie również: Francuska miłość do kawy. Poznaj French Press!
Jak długo parzyć kawę na espresso?
Espresso to najbardziej znana forma kawy parzonej w tradycyjny sposób. Wielu z nas korzysta z ekspresów ciśnieniowych do parzenia kawy. Wtedy ustawienie czasu parzenia robi się w sposób pośredni – wybierając parametry typu: balans, moc itp. Tak zazwyczaj (lub mniej więcej tak) definiują nazwy do manewrowania czasem producenci ekspresów - pośrednio. Nie ma zatem ustawienia czasu wprost np. na 20, 25, 30 itp. sekund.
Grubość mielenia kawy w takich ekspresach jest zazwyczaj nieco większa niż samodzielnie zmielona „do kolby”. Trzeba zatem samemu dobrać sobie czas (czyli ten np. poziom balansu – mocy) i ustawić tak – żeby kawa nie wyszła za kwasowa albo za gorzka.
Natomiast jako klasyczny czas parzenia espresso do ekspresu kolbowego można przyjąć ok. 25 sekund – tu jest nieco prościej.
Każda metoda przygotowania kawy wymaga innego czasu parzenia. W espresso to może być ok. 25 sekund a w metodach przelewowych nawet 3 - 4 minuty
Jak długo parzyć kawę zmieloną drobno, średnio i grubo?
Jak widać z powyższych akapitów, dla każdego zaparzacza, a nawet dla innej metody w danym zaparzaczu, odpowiedź będzie inna. Najogólniejsza zasada, którą sugerujemy mieć z tyłu głowy to „im drobniej mielimy, tym krócej parzymy” w wypadku metod, gdzie nad długością parzenia mamy pełną kontrolę.
A w dripie, jak sami się już może przekonaliście, czas zaparzenia to wypadkowa tak wielu czynników, że próby modyfikowania go to raczej uprzejme prośby do ziarna, z którym w danej chwili pracujecie, niż jednoznaczne decyzje ;-)
Jak długo parzyć kawę? Tak długo, aż uzyskany napar będzie Wam smakował!
Czas upływa - nasz serwer z dripa niemal napełniony do końca
Na co uważać podczas parzenia kawy, aby nie zepsuć jej smaku?
To tak naprawdę temat na habilitację, ale z uniwersalnych zasad, które sprawdzą się w każdej metodzie:
- Odpowiednio wysoka temperatura wody – intuicyjnie wydaje nam się, że niższa temperatura ograniczy gorycz, jednak w wielu wypadkach może być dokładnie na odwrót. Niższa temperatura sprawia, że nie ekstrahujemy pełni owocowych smaków z kawy i zostajemy z mdłym, płaskim naparem. Przyda nam się zatem termometr do parzenia kawy (chyba, że parzymy ją w ekspresie ciśnieniowym – wtedy nie ma on sensu).
- Równy i o odpowiedniej grubości przemiał – jeżeli kawę zmielimy w tradycyjnym młynku „ze śmigiełkiem” to niezależnie od tego jak dobre będzie ziarno, i jak perfekcyjna będzie nasza metoda, to nierówność w ekstrakcji (niedoparzone „boulders”, czyli większe cząsteczki zmielonej kawy i przeparzone drobinki) spowoduje, że kawa będzie miała pusty, pozbawiony naturalnej słodyczy smak. Zadbajmy zatem o dobry młynek i zmielmy kawę na świadomie dobraną grubość!
- Doza – ilość kawy – jeżeli kawy dobierzmy zbyt mało, to wyjdzie nam napój bez odpowiedniego smaku. Jeżeli z kolei za mało – wtedy uzyskamy równie niedobry smak. Ogólna zasada w metodach przelewowych to ok. 6 g kawy na 100 ml wody. A do espresso np. 16 g / 32 g naparu (zaparzonego w 25 sekund).
- Wiara we własny smak – może się to wydawać truizmem, ale to że kawa, którą parzycie Wam smakuje, powinno być dużo ważniejsze niż wszelkie „zasady”, o których możecie przeczytać w internecie.
Oczywiście, porady od profesjonalistów mogą być pomocne w rozwijaniu kawowego kunsztu, ale próby naśladowania przepisów z mistrzostw świata to w większości przypadków syzyfowa praca. A dodatkowo możemy Was zapewnić, że większość mistrzów pijąc kawę w domu korzysta z całkowicie podstawowych receptur, a odpowiedź na pytanie jak długo parzyć kawę każdy z nich znalazł w wieloletniej praktyce.
Wydobądźcie pełnię smaku ulubionej kawy!
Mamy nadzieję, że nasze dzisiejsze sugestie zainspirują Was nieco do własnych eksperymentów. Im dłużej my zajmujemy się kawą, tym bardziej zdajemy sobie sprawę, że na pytania w stylu „jak długo parzyć kawę w zaparzaczu?” nie ma zdecydowanych odpowiedzi, jednak są na szczęście pewne wytyczne, także jest od czego zacząć :)). Pamiętajmy, że własna preferencja smakowa to naszym zdaniem najmocniejszy argument w kwestii parzenia kawy!
Jeżeli macie więc ochotę zacząć budować własne kawowe opinie w oparciu o doświadczenie, to zapraszamy na stronę naszego sklepu. Wszystko czego potrzebujecie do zostania domowym baristą już tam na Was czeka!
Smacznego!