Darmowa dostawa od 50 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na piernikowe latte – idealne na zimę

2021-01-18
Przepis na piernikowe latte – idealne na zimę

W momencie, kiedy to piszemy,  pierwszy raz w tym roku pojawił się śnieg. Nie wiem jak Wy, ale my nie mogliśmy się go doczekać.  Rozumiemy jednak, że minusowe temperatury i niepełne 8 godzin naturalnego światła nie dla każdego są wymarzonym klimatem. Opracowaliśmy więc remedium. Piernikowe latte! Bez wychodzenia z domu ;-)

 

W okresie jesienno-zimowym kawiarnie prześcigają się w pomysłach na „sezonowe” kawy. Pumpkin spice latte? Pierniczkowa latte? Zew Jesieni? Kreatywności zarówno w nazwach, jak i w samych przepisach nie można im odmówić. Problemem w wielu z tych, niewątpliwie smacznych deserów jest jednak nagminne używanie ekstraktów, sztucznych syropów i ogólne przesłodzenie. Latte piernikowe i jego pochodne powinno być słodkie, ale bez przesady!

 

Nasza kawa piernikowa będzie więc nieco bardziej zachowawcza, a przede wszystkim używać w niej będziemy wyłącznie naturalnych składników, tak aby móc się cieszyć wyraźnym, rozgrzewającym smakiem bez obaw o litanię konserwantów i polepszaczy smaku.

 

 

Kawa jak z kawiarni bez wychodzenia z domu

 

Odwiedzenie ulubionych kawiarni celem spróbowania tegorocznych zimowych  kompozycji z oczywistych przyczyn może być nieco utrudnione. Jeżeli jednak możecie to zrobić w bezpieczny sposób, to z całego serca Was do tego zachęcamy. Właściciele małych gastronomii z otwartymi rękoma przyjmą najdrobniejsze nawet wyrazy wsparcia.

 

Jeżeli chcecie jednak przenieść kawiarniane wrażenia smakowe do swoich kuchni, to nasz dzisiejszy przepis przyjdzie Wam z pomocą ;-) Kawa z manufaktury, intensywne naturalne przyprawy i nieco cierpliwości, to wszystko czego potrzebujecie, żeby przygotować piernikowe latte. Przepis warto sobie zapisać jako zakładkę – przyda się nie raz i nie dwa w nadchodzących tygodniach ;-)

 

 

Smaczna kawa w dobrej cenie

 

W zależności od zastosowanych proporcji i użytych dodatków, nasze piernikowe latte będzie miało ok. 300 kcal. To dalej dosyć wysokokaloryczny deser, ale pewność co do jakości składników, które w nim wylądują pozwala na spokojniejszą chwilę zapomnienia. Cenowo też wyjdzie Wam to na zdrowie. Ostatnio próbowaliśmy obliczyć, ile kosztuje w przeliczeniu filiżanka naszej kawy, zaparzonej w dripie. Ostateczny wynik to mniej niż 2 PLN! Kiedy ostatnio widzieliście kawę w takiej cenie w kawiarni? ;-)

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

 

Przepis na piernikowe latte – instrukcja krok po kroku

 

Przepis, który dzisiaj Wam przedstawimy zajmuje nieco czasu, ale z pewnością warto się zdobyć na to poświęcenie – cóż może być lepszego niż rozgrzewający napar w zimowe popołudnie? Dobrze, co w takim razie będzie potrzebne, aby przyrządzić piernikowe latte rodem z najlepszej kawiarni we własnym domu?

 

Składniki:

  • 1 ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki drobnego brązowego cukru
  • 600ml mleka
  • świeżo zaparzone espresso
  • bita śmietana

 Wszystkie potrzebne składniki

 

Składniki powinny się bez problemu znaleźć w każdej kuchni, więc oszczędzimy sobie wycieczki do sklepu. Co do bitej śmietany, można użyć oczywiście takiej w sprayu, ale jeżeli chcecie przygotować całkowicie rzemieślnicze piernikowe latte, to szybki sposób na domową bitą śmietanę można podpatrzeć w jednym z naszych pierwszych tegorocznych rozgrzewających przepisów ;)

 

 

Przygotowanie piernikowego latte

 

Czas na właściwy przepis! Wymienione proporcje są obliczone na dwie szklanki, tak abyście mogli podzielić się rozgrzewającym piernikowym przysmakiem z kimś bliskim!

 

  1. W małej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z cukrem.

    Mieszanie składników w miseczce

  2. W rondelku podgrzewamy 100ml mleka, do którego dodajemy przygotowaną mieszankę i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru.

    Łączenie składników z mlekiem

  3. Pozostałe 500 ml mleka podgrzewamy i spieniamy przy pomocy French Pressa, albo maszynki do spieniania (jeżeli oczywiście takową mamy ;-)).

    Spienione mleko przy pomocy  FrenchPressa

  4. Zaparzamy espresso w ekspresie.

    Espresso zaparzone w ekspresie

  5. Wlewamy espresso do wysokiej szklanki, następnie dodajemy mleka z rozpuszczonymi przyprawami (połowę), a potem tego spienionego.

    Wlewanie espresso i składników do szklanki

    Kawa piernikowe latte z pianką

  6. Na koniec dodajemy na wierzch bitej śmietany i posypujemy cynamonem, startą czekoladą albo kakao – na co akurat mamy ochotę.

    Gotowe Piernikowe latte z posypką

 

Rozmieszane w rondelku składniki i spienione mleko powinny wystarczyć nam na dwie porcje (czyli potrzebować będziemy dwa espresso).

 

 

Łatwy przepis z możliwością eksperymentowania

 

Przepis jest dość prosty, ale liczba dodatków sprawia, że eksperymenty są wręcz nieuniknione. Pamiętajcie, że deserowe przepisy na kawę nie wymagają aptekarskiej dokładności. Jeżeli nie lubicie któregoś ze składników, nic nie stoi na przeszkodzie, aby go pominąć, albo zastąpić czymś czego smak bardziej Wam odpowiada.

 

 

Którą kawę polecamy do naszego przepisu?

 

A, no i najważniejsze. Jakich ziaren najlepiej użyć do przygotowania espresso, które posłuży jako baza pod nasze piernikowe latte? Zazwyczaj w takich mocno doprawianych przepisach polecamy Wam klasyczne ziarna z  Brazylii, ale tym razem nasz wybór padł na co innego. W naszej ofercie znajdziecie bowiem ziarno, które samo w sobie ma charakter przypraw korzennych, cynamonu, czekolady. Wiecie o którym mowa? Tak, to Mexico Altura!

 

Oczywiście  możecie wybrać po prostu to ziarno, które jest Waszym ulubionym do przygotowywania espresso, ale meksykański charakter tego, które wskazaliśmy z pewnością świetnie zgra się z naszym piernikowym latte.

 

 

Z czym podawać piernikowe latte?

 

Piernikowe latte świetnie sprawdzi się jako samodzielny deser, jednak ze względu na to, że jego podstawą jest mocne espresso, polecamy je raczej wczesnym popołudniem niż wieczorem. Chociaż w obecnej porze roku, to popołudnie od wieczora ciężko czasem odróżnić.

 

Jeżeli jednak chcielibyśmy je zestawić z kawowym wypiekiem, to również świetnie się sprawdzi. Na naszym blogu nie brakuje przepisów na ciasta, od prostych babeczek do wielowarstwowego ciasta czekoladowego. Gdzieś po środku spektrum trudności plasuje się beza kawowa, która będzie naszą dzisiejszą sugestią ;)

 

 Piernikowe latte
Piernikowe latte prezentuje się i smakuje znakomicie - prawda?

 

 

Wprawcie się w świąteczny nastrój dzięki kawie piernikowej!

 

A czy Wy macie swój ulubiony „sezonowy” sposób na przyrządzanie kawy? A może znacie jakiś tajny składnik, który sprawia, że wypieki i deserowe napoje nabierają świątecznego smaku i aromatu? Dajcie znać, z chęcią sprawdzimy wszelkie metody na rozgrzanie się ;).

 

Tymczasem zapraszamy Was na darvea.pl, gdzie oprócz najbliższych naszym sercom ziaren, znajdziecie również herbaty, akcesoria do parzenia oraz zestawy prezentowe. W końcu każda okazja jest dobra, by sprawić komuś prezent.

 

 Przejście do sklepu

 

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 53 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-26
Zamówiłam 4 różne kawki. Upragnione spotkanie, które poszło na pierwszy ogień, to naprawdę pyszna kawa. Nie jestem koneserem, więc nie potrafię określić czy czuję w niej poziomkę lub orzechy, ale smak jest naprawdę godny polecenia. Kawa jest delikatna i kremowa. To o czym przede wszystkim warto wspomnieć, to obsługa klienta - na najwyższym poziomie! Okazało się, że jedna z kaw na stronie internetowej miała zdjęcia ze starą etykietą, przez co nuty smakowe odbiegały nieco od nowych. Firma stanęła na wysokości zadania, wykonała do mnie telefon z wyjaśnieniem całej sytuacji i w ramach rekompensaty dostałam od nich kawę gratis. Tak wysoki poziom obsługi klienta jest rzadko spotykany, więc bardzo doceniam ten gest. Ja jak najbardziej polecam! Za wyjątkowy smak i wyjątkowych ludzi, którzy tworzą palarnie darvea :)
2024-02-19
Wybrane produkty są zgodne z oczekiwaniami
pixel