Idealna beza kawowa. Smakuje jak z kawiarni. Jak ją zrobić?

Opublikowany 2020-09-17 10:17:43
Kategorie Przy kawie

Idealna beza kawowa. Smakuje jak z kawiarni. Jak ją zrobić?

Meringue to deser wywodzący się ze szwajcarskiej wioski Meiringen. Tak przynajmniej uważają frankofoni, z którymi nie zgadzają się anglosasi, wskazujący wymownie na książki kucharskie z początku XVII w., w których ten sam deser pojawia się pod nazwą pets. O co tak właściwie toczy się spór? O bezę! A skoro czytacie ten wpis na naszym blogu, to pewnie domyślacie się już, o jakiej bezie my będziemy pisać. Beza kawowa – czyli jak połączyć dwie świetne rzeczy w jedną wybitną!

 

Pozostawmy jednak za sobą lingwistyczne spory i zgodnie przygotujmy się do kulinarnej ofensywy przeciwko nadciągającej nieubłaganie porze roku. Dział marketingowy jesieni co roku wykonuje co prawda kawał dobrej roboty. Wszyscy mamy w głowie piękne krajobrazy z pożółkłymi liśćmi, spacery po usłanych nimi parkowych alejkach czy też obserwację jesiennej słoty zza okna naszego mieszkania.

 

A jak jest naprawdę wszyscy wiemy. Kiedy wychodzimy do pracy rano, jest ciemno. Kiedy wychodzimy z niej popołudniu, również jest ciemno. Światło słoneczne umyka między palcami, chłodny wiatr zniechęca do kontemplacji pożółkłych liści, opuszczanie ciepłego domu staje się raczej przykrym obowiązkiem niż czymś ekscytującym. Narzekanie na pogodę powoli staje się zamiennikiem dla tradycyjnych przywitań.

 

Efektowny deser dla wymagających

Jak nie dać się temu jesiennemu marazmowi, który udzielił się we wstępie nawet nam? Oczywiście poprzez dobrą kawę i finezyjne słodkości! Skupienie się na rozwijaniu sensoryki i kuchennej sprawności z pewnością pomoże odciągnąć myśli od jesiennej aury. Jeżeli nie można liczyć na słońce za oknem, wyczarujmy sobie rozgrzewanie na talerzu i w filiżance. Ciasto kawowe z bezą świetnie sprawdzi się w tej roli!


 Przeczytaj również: Sprawdzony przepis na prostą i pyszną babkę kawową



Beza, nie oszukujmy się, nie jest przepisem dla początkujących.
Uzyskanie pożądanej konsystencji i wyrazistego smaku, połączone z operowaniem wysokimi temperaturami może się okazać nie lada wyzwaniem dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej. Krem kawowy do bezy to również dodatkowe wyzwanie w tym przepisie.

Skoro jednak i tak będziemy jednak siedzieć w domu, to czemu nie spróbować stawić mu czoła! Beza kawowa nie jest najłatwiejsza do zrobienia, ale kiedy już wyjdzie, to satysfakcja jest gwarantowana. Nie przedłużając, jak się za to wspaniałe ciasto z kremem kawowym?

 

Beza kawowa
Pieczenie bezy nie jest łatwym zadaniem


Beza kawowa krok po kroku

 

Czego będziemy potrzebować?

 

Beza:

  • 6 jajek z Wolnego wybiegu (używamy tylko białek)
  • szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • filiżanka mocnego, dobrej jakości espresso (ok. 40 ml)

 

Krem kawowy do ciasta:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • filiżanka mocnego, dobrej jakości espresso (ok. 40 ml)
  • 3 łyżki cukru pudru (najlepiej brązowego)
  • słoiczek konfitury z czarnej porzeczki lub wiśni (najlepiej domowej)

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Najlepiej zacząć od przygotowania espresso, ponieważ do bezy będzie potrzebne nam schłodzone

Espresso do bezy kawowej

  1. Jajka, jeśli nie są przetrzymywane w temperaturze pokojowej to najlepiej je przelać ciepłą wodą (schłodzone będą gorzej się ubijać)

Rozbijanie jajek do miski

  1. Kolejnym krokiem jest przygotowanie blaszki do pieczenia. Wyjmujemy dużą blachę z piekarnika i za pomocą ołówka i talerzyka deserowego odrysowujemy na papierze dwa równe okręgi

  1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni

  1. Za pomocą robota kuchennego lub miksera ubijamy białka na sztywno. Nie przerywając dodajemy stopniowo brązowy cukier. To jeden z najważniejszych momentów, ponieważ ważne jest, żeby beza była sztywna i lśniąca

Masa na beze kawowę

Wsypywanie cukru do masy

  1. Na końcu dodajemy stopniowo sok z cytryny, mąkę oraz espresso (przestygnięte) i dalej chwilę ubijamy do połączenia składników

Wyciskanie soku z cytryny

  1. Gdy masa jest już idealnie sztywna przekładamy ją szpatułką na blachę starając się wypełnić obydwa kręgi

Uformowana beza kawowa

  1. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy do 100 stopni i zostawiamy na 1,5 godziny
  1. Po upływie 1,5 godziny najlepiej zostawić ją jeszcze na kilka godzin w piekarniku, a najlepiej na całą noc

  2. Blaty bezowe możemy przechowywać w taki sposób nawet przez 2-3 dni (ważne by było to pomieszczenie suche i w temperaturze pokojowej)

  3. A teraz czas na krem. Gdy już beza leżakowała i jest idealnie sucha zabieramy się za przygotowanie kremu.

  4. I znowu zaczynamy od kawy! to w końcu kluczowy składnik. Przygotowujemy espresso z mocnej kawy najlepiej…

    Espresso do bezy kawowej


  5. Następnie ucieramy serek mascarpone dolewając ostudzone espresso oraz dodajemy po łyżce cukru pudru

    Ucieranie mascarpone


  6. Po zmieszaniu składników powoli nie przestając miksować dodajemy śmietankę. Mieszamy do momentu aż masa będzie idealnie gęsta, a po obróceniu miski jej zawartość nie wypada

    Dodawanie śmietany do masy kawowej


  7. I teraz czas na finał! na gotowe blaty bezowe nakładamy krem kawowy, a następnie smarujemy kwaśną konfiturą. Na wierzch nakładamy drugi blat. I nasza beza kawowa jest już gotowa.

Nakładanie mascarpone na beze

Nakładanie konfiturki na beze

Uff. Lekko nie było, ale za to mamy przed sobą deser na poziomie co najmniej restauracyjnym! Pozostaje rozwiązać jeszcze jedną kwestię. Którą kawę z naszego asortymentu wybrać do przygotowania espresso, będącego jednym z kluczowych elementów odpowiedzialnych za końcowy smak?


 Gotowa beza kawowa

Beza kawowa na koniec prezentuje się znakomicie
 


Jako że w smaku deseru pojawi się intensywna słodycz, zrezygnujmy z kaw, których urok zawiera się w subtelnych nutach, ponieważ istnieje spora szansa, że zostaną one zasłonięte przez charakterystyczny smak deseru. Wybierzmy coś intensywnego, ale klasycznego, co dobrze zbalansuje ostateczny smak. Co powiecie na czekoladowo-orzechową Brazylię Santos?

 

Słodkie ciasto świetnie pasuje do czarnej kawy

 

Przedstawialiśmy wam już na łamach bloga nie raz przepisy, gdzie sam w sobie napar był gotowym deserem. W tym wypadku jednak, do gotowego deseru jak najbardziej nada się osobna filiżanka kawy. Skoro w przepisie wykorzystaliśmy kawę o klasycznym smaku, to może jako dodatek do niego wybierzemy coś bardziej owocowego? Kenia AA w swoim profilu smakowym obiecuje porzeczki, maliny i cytrusy. To może naprawdę wspaniale zagrać z naszą kawową bezą!


 Przeczytaj również: Wyśmienita kawa z bitą śmietaną. Sprawdzony i smaczny przepis

 

Beza kawowa w domu – prawdziwa królowa wśród ciast

 

Beza, niezależnie od tego skąd ostatecznie pochodzi, niewątpliwie jest jednym z najdelikatniejszych i najbardziej uniwersalnych deserów do kawy. Znacie kogoś kto nie lubi bezy? To naturalnie pytanie retoryczne, wszyscy lubią bezę ;). A beza kawowa to już bezapelacyjnie coś czemu nie można się oprzeć!

 

Dajcie nam znać, jeżeli macie rady odnośnie tego jak wykręcić w bezie najlepszą konsystencję wraz z intensywnym smakiem. Może Waszym faworytem jest jakiś inny krem do bezy? Kawowy jest oczywiście naszym zdaniem najlepszy, ale my bywamy podobno mało obiektywni, kiedy jedną z opcji do wyboru jest kawa.

 

No i jeżeli macie jakieś inne pomysły na to jak przetrwać jesień, to też chętnie usłyszymy. Nas co prawda grzeją piece przy nieustannym wypalaniu dla Was kawy, ale pozostali czytelnicy z pewnością

 

A teraz zapraszamy do naszego sklepu z kawą - wybierzcie kawy i do dzieła - beza czeka!

Udostępnij ten wpis