Brak produktów
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Kawa specialty Data palenia...
Opublikowany
2020-09-17 10:17:43
Kategorie
Przepis na smak
Meringue to deser wywodzący się ze szwajcarskiej wioski Meiringen. Tak przynajmniej uważają frankofoni, z którymi nie zgadzają się anglosasi, wskazujący wymownie na książki kucharskie z początku XVII w., w których ten sam deser pojawia się pod nazwą pets. O co tak właściwie toczy się spór? O bezę! A skoro czytacie ten wpis na naszym blogu, to pewnie domyślacie się już, o jakiej bezie my będziemy pisać. Beza kawowa – czyli jak połączyć dwie świetne rzeczy w jedną wybitną!
Pozostawmy jednak za sobą lingwistyczne spory i zgodnie przygotujmy się do kulinarnej ofensywy przeciwko nadciągającej nieubłaganie porze roku. Dział marketingowy jesieni co roku wykonuje co prawda kawał dobrej roboty. Wszyscy mamy w głowie piękne krajobrazy z pożółkłymi liśćmi, spacery po usłanych nimi parkowych alejkach czy też obserwację jesiennej słoty zza okna naszego mieszkania.
A jak jest naprawdę wszyscy wiemy. Kiedy wychodzimy do pracy rano, jest ciemno. Kiedy wychodzimy z niej popołudniu, również jest ciemno. Światło słoneczne umyka między palcami, chłodny wiatr zniechęca do kontemplacji pożółkłych liści, opuszczanie ciepłego domu staje się raczej przykrym obowiązkiem niż czymś ekscytującym. Narzekanie na pogodę powoli staje się zamiennikiem dla tradycyjnych przywitań.
Jak nie dać się temu jesiennemu marazmowi, który udzielił się we wstępie nawet nam? Oczywiście poprzez dobrą kawę i finezyjne słodkości! Skupienie się na rozwijaniu sensoryki i kuchennej sprawności z pewnością pomoże odciągnąć myśli od jesiennej aury. Jeżeli nie można liczyć na słońce za oknem, wyczarujmy sobie rozgrzewanie na talerzu i w filiżance. Ciasto kawowe z bezą świetnie sprawdzi się w tej roli!
Przeczytaj również: Sprawdzony przepis na prostą i pyszną babkę kawową
Beza, nie oszukujmy się, nie jest przepisem dla początkujących. Uzyskanie pożądanej konsystencji i wyrazistego smaku, połączone z operowaniem wysokimi temperaturami może się okazać nie lada wyzwaniem dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej. Krem kawowy do bezy to również dodatkowe wyzwanie w tym przepisie.
Skoro jednak i tak będziemy jednak siedzieć w domu, to czemu nie spróbować stawić mu czoła! Beza kawowa nie jest najłatwiejsza do zrobienia, ale kiedy już wyjdzie, to satysfakcja jest gwarantowana. Nie przedłużając, jak się za to wspaniałe ciasto z kremem kawowym?
Upieczona może przynieść nam wiele niesamowitych doznań smakowych
Czego będziemy potrzebować?
Uff. Lekko nie było, ale za to mamy przed sobą deser na poziomie co najmniej restauracyjnym! Pozostaje rozwiązać jeszcze jedną kwestię. Którą kawę z naszego asortymentu wybrać do przygotowania espresso, będącego jednym z kluczowych elementów odpowiedzialnych za końcowy smak?
Beza kawowa na koniec prezentuje się znakomicie
Jako że w smaku deseru pojawi się intensywna słodycz, zrezygnujmy z kaw, których urok zawiera się w subtelnych nutach, ponieważ istnieje spora szansa, że zostaną one zasłonięte przez charakterystyczny smak deseru. Wybierzmy coś intensywnego, ale klasycznego, co dobrze zbalansuje ostateczny smak. Co powiecie na czekoladowo-orzechową Brazylię Santos?
Przedstawialiśmy wam już na łamach bloga nie raz przepisy, gdzie sam w sobie napar był gotowym deserem. W tym wypadku jednak, do gotowego deseru jak najbardziej nada się osobna filiżanka kawy. Skoro w przepisie wykorzystaliśmy kawę o klasycznym smaku, to może jako dodatek do niego wybierzemy coś bardziej owocowego? Kenia AA w swoim profilu smakowym obiecuje porzeczki, maliny i cytrusy. To może naprawdę wspaniale zagrać z naszą kawową bezą!
Przeczytaj również: Wyśmienita kawa z bitą śmietaną. Sprawdzony i smaczny przepis
Beza, niezależnie od tego skąd ostatecznie pochodzi, niewątpliwie jest jednym z najdelikatniejszych i najbardziej uniwersalnych deserów do kawy. Znacie kogoś kto nie lubi bezy? To naturalnie pytanie retoryczne, wszyscy lubią bezę ;). A beza kawowa to już bezapelacyjnie coś czemu nie można się oprzeć!
Dajcie nam znać, jeżeli macie rady odnośnie tego jak wykręcić w bezie najlepszą konsystencję wraz z intensywnym smakiem. Może Waszym faworytem jest jakiś inny krem do bezy? Kawowy jest oczywiście naszym zdaniem najlepszy, ale my bywamy podobno mało obiektywni, kiedy jedną z opcji do wyboru jest kawa.
No i jeżeli macie jakieś inne pomysły na to jak przetrwać jesień, to też chętnie usłyszymy. Nas co prawda grzeją piece przy nieustannym wypalaniu dla Was kawy, ale pozostali czytelnicy z pewnością
A teraz zapraszamy do naszego sklepu z kawą - wybierzcie kawy i do dzieła - beza czeka!